Covid 19 lockdown: kerkdiensten in Groot-Brittannië gaan ondergronds

Aangezien de openbare eredienst tijdens de huidige lockdown in het Verenigd Koninkrijk verboden is, gaan heel wat Britse evangelische kerken nu ondergronds. “We houden al clandestiene diensten sinds het begin van de lockdown,” verklaarde een dominee anoniem aan de “Observer”, een zusterkrant van The Guardian. “Het feit dat we nu moeten rondsluipen om God te aanbidden, uit angst voor een strafrechtelijke vervolging, is alarmerend. Maar we doen wat we moeten doen. Mensen hebben gezegd dat het tegenwoordig aanvoelt als een ondergrondse kerk in China. “ 

Na lockdown feestjes, nu ook lockdown kerkdiensten

Volgens Britse kerkleiders waarmee de Observer heeft gesproken, is een toenemend aantal evangelische gemeenten bereid Covid 19-maatregelen te negeren om samen te bidden. Sommigen doen dit in geheime panden, winkels en opslagplaatsen, anderen komen stiekem bijeen in hun eigen kerkgebouwen. Het gevolg is dat de Britse politie nu niet enkel jacht maakt op lockdown feestjes, maar ook op lockdown kerkdiensten. Afgelopen zondag kwam de politie tussenbeide in de evangelische kerk Angel te Clerkenwell, Noord-Londen, nadat de pastor publiekelijk had aangekondigd dat hij van plan was een gebedsdienst te houden. In Gedling, Nottinghamshire, werden twee arrestaties verricht in een café en Christelijke boekenwinkel na een illegale bijeenkomst van wel 50 mensen afgelopen weekend. 

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Volgens Andrea Williams, chief executive van Christian Concern, een conservatieve evangelische koepelorganisatie, zou het hier niet om geïsoleerde gevallen gaan. “Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer gemeenten hieraan zullen meedoen”, vertrouwde ze toe aan de Observer. Ook “Andrew”, een dominee uit Londen, verklaarde dat hij kerkdiensten hield met 160 personen. “We hebben mensen gevraagd discreet te zijn. Dit is geen stunt; we zoeken geen publiciteit. Het was een belangrijke beslissing – zelf heb ik geen eerdere ervaring met burgerlijke ongehoorzaamheid.“ “Andrew” benadrukte dat de regering niet het recht heeft om “de kerk van Jezus Christus te vertellen dat ze niet bijeen kan komen voor aanbidding. Ze hebben geen bewijs geleverd (van het gevaar voor besmetting tijdens kerkdiensten), ze hebben ons gewoon als niet-essentieel geclassificeerd. Maar wij geloven dat aanbidding het meest essentiële in het leven is.” 

Paus veroordeelt anti-lockdown activisme

Ook de Katholieke Bisschoppen van Engeland en Wales hebben onlangs van hun regering om bewijzen gevraagd, dat de openbare eredienst wel degelijk een besmettingsgevaar vormt voor Covid 19. Burgerlijke ongehoorzaamheid is in de Katholieke Kerk echter nog niet aan de orde, vooral omdat er bij de kerkleiding geen draagvlak voor is. Hoewel Paus Franciscus zelf nauwelijks een mondmasker draagt, of aan social distancing doet, haalde hij recent nog uit tegen anti-lockdown activisten. De Paus beschuldigde anti-lockdown kringen vooral van een tekort aan sociaal besef en engagement. Volgens Franciscus, zal je Covid-sceptici niet gauw tegenkomen  “op (Black Lives Matter) betogingen tegen de dood van George Floyd, of zien protesteren tegen sloppenwijken waar kinderen geen water of onderwijs krijgen, of waar hele gezinnen hun inkomen hebben verloren.” Een goede Katholiek lijkt voor de Paus vooral een “weldenkende” Katholiek te zijn, die zonder vragen het links-progressieve verhaal slikt.  Dat lockdowns ook een belangrijke oorzaak zijn van meer uitzichtloze armoede, wanhoop en uitsluiting, komt duidelijk niet op in het brein van onze wereldvreemde Paus. Een extra beproeving voor onze Kerk tijdens deze diepe crisis. 

Bron: Observer, Lifesitenews

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

31 commentaren op “Covid 19 lockdown: kerkdiensten in Groot-Brittannië gaan ondergronds

 1. Al die organisatoren van ondergrondse kerkdiensten zwaar straffen. De Kerken staan niet boven de wet.

  1. Beste Sara, lees A.U.B. over de geschiedenis van de Franse revolutie. Toen moesten katholieken in de open natuur achter hagen en struiken een Tridentijnse h.Mis opdragen en velen werden opgepakt en zwaar gestraft !!! En in het Oude Testament in de bijbel staan soorgelijke geschiedenissen waar mensen zich liever lieten doden dan geen eer meer aan God te geven !

  2. Volgens de goddelijke wet is de H. Liturgie onder de bevoegdheid van de kerkelijke macht, en niet onder die van de temporale macht. De staatsmannen moeten braaf de bisschopsring kussen en ophouden met jakobijneke spelen.

 2. Ja, Sara. Deze wereld wordt bestuurd door mensen die het ’t beste met ons voorhebben, ze doen zo hun best voor ons. De wereld is mooi en de mensen zijn lief. En nu maar braaf naar bedje toe. Ssssssssst.

 3. Het is niet alleen de politiek, maar ook de kerk heeft het katholiek geloof verlaten. Ik heb door de lock-down een heel ander kijk gekregen op de kerk en mijn vertrouwen in bisschoppen en priesters is volledig weg. Het is een triestige bedoeling binnen de kerkgemeenschappen, wie wil er nu nog in zo’n lauwe lege kerk aanwezig zijn, na zo’n grote nalatigheid van bisschoppen en priesters? De heiligheid is ver zoek, ze hebben de heiligheid daar volledig verbannen en hebben de doodzonde omarmt. En dat is door de corona nog eens serieus uitvergroot. De kerken zijn niet zomaar op slot gedraaid. Corona? Dat denk ik niet, Kon God tegen al die gruwelen die in zijn Heiligdommen gebeuren nog wel aanzien?

 4. En we moeten niet ondergronds gaan. Wat we moeten doen al die life-stream missen weigeren en ons houden aan wat God ons nu opdraagt. Gehoorzamen, veel bidden en de priesters en de bisschoppen aan hun lot overlaten. Dat de clericus maar een mis voor hun zelf opdragen zodat ze eens aan een goed gewetensonderzoek kunnen gaan doen. Ze hebben gefaald, zwaar gefaald. Al jaren falen ze door het moderniseren van de Heilige Mis, en falen zwaar op pastoraal niveau voor en tijdens de corona. Weg ermee, afbreken die boel en opnieuw beginnen.

  1. Daarom gingen sedert jaren veel mensen naar de Tridentijnse H.Mis. Bijvoorbeeld in de kapel bij Niel-bij-As kon je de voorbije maanden zonder masker onder een tentzeil de Mis volgen via de grote open zijdeur, en je kon ook binnen de kapel met mondmasker, naar keuze. Maar nu kan niets meer. Waar ik woon is geen enkele traditionele priester tientallen kilometers in de omgeving. Afspraken maken voor een ondergrondse Mis kan immers niet meer in het geheim omdat alle telefoons met grote snelheid kunnen worden bespioneerd en de overheid kan ook ‘verdachte’ autobewegingen laten volgen van op afstand. De enige mogelijkheid is door openlijke afspraken zoals in Ierland!

   1. @eric-b-l
    Laat ons aub voorzichtig zijn (en blijven), dus aub geen details/plaatsen meer online zetten ivm erediensten

 5. U maakt nog al wat reacties los, beste Sara.
  Maar, ten eerste, U doet niet uw mooie Bijbelse naam eer aan, door de kern van de satanische Franse revolutie (1789), te omarmen : God is dood, en de atheïstische staat is zichzelf de (af)god. Sara was de Godvruchtige, deemoedige, brave vrouw van de aartsvader St. Abraham. Zij was al op leeftijd, maar God heeft haar toch een zoon beloofd. De zoon kwam er, zijn naam was Isaak. En hij werd de stamvader van het volk Gods, uit de grote heils belofte aan St. Abraham, dat de Messias uit zijn nageslacht zou komen, en dit zal, “talrijker zijn dan de zandkorrels aan zee”.
  Ten tweede, hetgeen U bepleit is zelfs in tegenspraak met de huidige wetgeving. We leven nog niet in een atheïstische staat, hoewel het er wel soms op lijkt. God staat op afstand, en de vrijmetselaar regeringen in NL en België, zouden maar wat graag uw stelling, “de wet staat boven de Kerk”, implementeren. De grondwet staat echter in de weg, in beide landen. Onze Benjamin hierboven weet er meer van af dan ik. Maar dit kan ik U wel zeggen, de scheiding van Kerk en staat, is niet ongedaan gemaakt. Deze scheiding is al door Christus aanbevolen toen enkele Farizeëers Hem in de val wilden lokken, en Hem een Romeinse munt toonden, met de afbeelding van de keizer. Hij zei toen, “geef aan de keizer wat van de keizer is en geef aan God wat van God is.” De Grondwet en andere wetten, hebben zich daarop gericht. De staat heeft geen enkele zeggenschap over de inrichting, noch over het denken, noch over het ritueel, noch over de gelovigen die zich in de kerk verzamelen. Achter de kerkdeur heeft de staat niks te zoeken. Ons probleem, beste Sara, is niet de wet, maar de gemijterde schurken bisschoppen, die zich zelfs vrijwillig naar de staat willen voegen. In plaats van de totalitaire staat van de sanitaire dictatuur, te weerstaan, en de vrijmetselaar regeringen in hun hok terug te duwen, leggen de gemijterde schurken zich neer, als honden bij de voetbank van de meester. Dat is het drama. Gehersenspoeld door 60 jr. Vaticaan II denken, geestelijk ondervoed door het beoefenen van de Eucharistische “maaltijd”, de “herinnering aan toen”, in plaats van het opdragen van het Heilig Misoffer van altijd, het overdoen van Golgotha, telkens weer, en van waaruit alle hemelse genade in onze harten en hoofden vloeit, hebben zij hun Goddelijke roeping aan de wilgen gehangen. Hun weerbaarheid tegenover de staat, de vijand van ieder volk, is als sneeuw voor de zon, verdwenen.
  Dat is het drama, beste Sara, en ik hoop dat U niet op datzelfde helle spoor bent blijven hangen. Maakt U zich vrij van de wereld, zoek de poort van de Traditie, van de Kerk van altijd, teneinde uw geestelijke vrijheid aan Gods vrijheid te kunnen laven.

  1. Een nabrander :
   1. Voor het weerleggen van de leugens betreffende de Chinese griep dictatuur, zie mijn reactie onder aan de staart, bij het artikel, “Hoe onze vrijheid versmacht wordt”.
   2. Voor de vrijmetselaar Basilius M., verzoeke uw Vaticaan 2 gepruttel, ons te besparen ;
   mededogen, tolerantie, verdraagzaamheid en liefde, los van iedere waarheid, komt ons de strot uit. Zonder Christelijke Waarheid is er geen liefde. Liefde gaat op in de Waarheid. We laten ons niet meer lastig vallen. We laten ons niet meer bedriegen met die perverse uitvinding van de V2 duivel. Het primaat van de Waarheid van Christus die startte met de Natuurlijke Orde (de Decaloog van Sinaï), overstijgt ieder denken, handelen en redeneren. Dat primaat is de start van ieder Christelijk mensenleven en ons enige houvast voor de eeuwigheid, voor alle generaties, in de eeuwen der eeuwen.

 6. Waarom is het redactie- en reaguurderscollectief alhier toch zo hardnekkig ziende blind en horende doof? Is hier sprake van opzet en kwaadaardigheid of …?

  Hoe vaak lezen en overwegen zij ieder afzonderlijk nog wel de voor christenen richtinggevende woorden van Jezus Christus?

  Toetst men zijn/haar eigen woorden nog wel aan het Nieuwe Testament of reageert men louter op de automatische piloot vanuit rancune en gramschap; stelt men uit arrogantie en hoogmoed de eigen ideologie echt niet steeds boven de Geest van Christus?

  Hierboven staan drie vragen die ik het afgelopen jaar herhaaldelijk gesteld heb na lezing van jullie reacties. Jullie zijn zo overdreven gericht op punten en komma’s dat m.i. de Geest van Christus vrijwel doorlopend gemuilkorfd wordt, en geen enkele kans krijgt om Zijn werk te doen in jullie en jullie lezers. En dan lezen we hier als “katholiek” te duiden fundamentalistisch geneuzel waar de honden zelfs geen brood van lusten. Wat is de christelijke, laat staan katholieke zin van dit alles? Was dit Jezus bedoeling of opdracht; we worden toch opgedragen om elkaar lief te hebben zoals Christus ons heeft liefgehad?! (Joh. 13, 34 en Joh. 15, 12) Waarom gaan jullie aan Jezus woorden voorbij?

  In het huidige item gaat het bovendien om vóór en tégen openbare erediensten IN deze Corona-tijd. Liturgie dus op een specifiek, bijzonder moment: tijdens een gezondheidscrisis vanwege een nieuw, onbekend virus! In de reactie zou men met die bijzondere omstandigheid dan ook rekening moeten houden, maar men doet dat niet!

  In de reacties hier worden God en mens helaas zelfs tegen elkaar uitgespeeld. Ook dat is apert tégen iedere, ook katholieke uitleg van een sleuteluitspraak van Jezus Christus. (Zie: Mat. 22, 36-40 en parallellen in Mc 12, 28-31 en Luc. 10, 25-28)
  In die tekst is géén sprake van ONDERschikking van de liefde voor mensen aan de liefde voor God, maar van NEVENschikking ofwel GELIJKWAARDIGHEID. Het tweede gebod ‘Gij zult uw naaste beminnen als uzelf is gelijkwaardig aan het eerste gebod’. ‘Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel en geheel uw verstand.’ ‘Aan deze twee geboden hangt heel de Wet en de Profeten’ staat er.

  Hoe komt het dan toch dat juist jullie, die de term ‘katholiek’ en ‘orthodox’ c.q. conservatief christelijk voor jezelf claimen en steeds met aplomb gebruiken tegen andersdenkenden, hier dan zo’n flater slaan door liturgie vóór te willen laten gaan op ultieme dienstbaarheid aan medemensen-in-potentieel-groot-gevaar? God is toch helemaal niet in gevaar! De liefde voor medemensen moet dus hier de handelingsrichting bepalen. Dát is op dit moment God dienen en eren!

  Leest en overweegt U Christus woorden dus nog wel, of is het niet toch steeds uw eigen recalcitrante onderbuik, uw domheid, wrok en boosheid die U hier uit gebrek aan zelfkennis en zelfreflectie tot god verklaart?

  Indien U daarmee doorgaat, vrees ik toch dat wij onze kerkleiders moeten vragen en adviseren om de kwalificatie “katholiek” aan uw site te ontnemen op grond van Canon 216 van het Wetboek van Canoniek Recht 1983, waarin o.a. staat: “geen enkel initiatief (van christengelovigen) evenwel mag aanspraak maken op de naam katholiek tenzij met bijkomende toestemming van de bevoegde kerkelijke overheid.”

  1. Voor zover men een onderscheid kan maken binnen het eerste Gebod komt toch altijd God nog voor de naaste!

   Het virus is een moordende leugen geworden omdat de cijfers aantonen dat het de voorbije maanden niet erger was dan de voorbije jaren, maar dat de gevolgen van die leugen verschrikkelijk zijn.

   U bent wellicht niet op de hoogte van de verschijningen van Maria, vooral in Fatima in 1917?
   Maria voorzegde dat de hele wereld zwaar zou lijden onder het wereldwijde communistisch bewind indien Rusland niet volgens Haar aanwijzingen zou toegewijd worden aan Haar heilig Hart.

   Nu we onder communistische dictatuur leven moeten we trachten nog Missen te kunnen bijwonen op eender welke wijze!!!

   Mag ik hopen dat u wakker begint te worden?

  2. In Belgie is er geen bevoegde kerkelijke overheid meer vermits zij allen meehuilen met de wolven van het goddeloze regime van de NWO, de nieuwe wereld orde. We bevinden ons dus in zeer gelijkende toestand als tijdens de Franse revolutie en ook vergelijkbaar met het socialistische Hitler-regime dat de Katholieken vervolgde.

 7. @ eric-b-l en
  @ Theudmer
  @ Julus van Rooyen ….

  Jules van Rooyen schreef: ▪︎Maakt U zich vrij van de wereld, zoek de poort van de Traditie, van de Kerk van altijd, teneinde uw geestelijke vrijheid aan Gods vrijheid te kunnen laven.▪︎

  De “optimale” vrijheid in zijn waarheid wordt hersteld door de komende ..”aanstaande” Waarschuwing.. ((Maleachi 3:1-5-)) ofschoon dit jaar nog niet ..en [ook nog niet] het komende volgende jaar.. en dit met alle zekerheid gezegd…omdat VOOR de waarschuwing bepaalde gebeurtenissen zich voltrekken moeten.

  Het onderstaande komt uit –het boek der Waarheid– en geciteerd op de site eindtijdklok.
  Op die site kwam ik ook het gedachtegoed van @Theudmer en o.a. @Eric tegen inzake de Waarschuwing.. > het koninkrijk uit het Onze Vader ..het koninkrijk van het symbolische “1000”jarig Vrederijk c.q. Jesaja 24:21-23.
  In het onderstaande wordt bevestigd wat ik al eerder beweerde namelijk dat op het einde van de 3 duistere dagen.. ((het openen van het 6e zegel.. De Dag des Heren)) –direct– de Waarschuwing begint..

  God de Vader op 20 april 2014:

  Net zoals Mijn Zoon op de [derde] dag uit de doden verrees, zo zal Hij zich, bij Zijn ▪︎Tweede Komst▪︎, ook op de [derde dag openbaren], na drie dagen van duisternis. Ik verlang dat jullie > [je bewust]] zouden zijn van die drie dagen van duisternis, zodat jullie er geen vrees voor hebben. Heilige kaarsen zullen het enige licht verschaffen dat door Mij toegestaan wordt, om diegenen die Mij liefhebben toe te staan om met vreugde, de Aankomst van Mijn Zoon te zien en te verwachten.

  Jezus Christus op 24 oktober 2014:

  De Hand van God zal de zon gebruiken om de wereld te waarschuwen dat haar activiteit ongebruikelijk is. Wetenschappers zullen niet in staat zijn om een reden te geven voor de plotse bewegingen in de zon en voor het ongewone gedrag van deze ster, die jullie licht brengt. Zonder het licht van de zon zou de aarde in duisternis gehuld worden. Daarom, terwijl de zonden van de mens toenemen en de zonde geaccepteerd wordt als gewoon een deel van de menselijke natuur, zal de aarde bedekt worden met de geest van duisternis. Terwijl de zonde de wereld omhult, zal de zon langzaam haar glans verliezen en dof worden. Terwijl de mens zijn gevoel van liefde voor anderen verliest en immuun wordt voor de pijn die hij aan anderen toebrengt, vanwege de zonde, zal de wereld verduisteren – donkerder van geest, donkerder overdag.

  Ik zal doorgaan met Gods kinderen te leiden tot [deze tijd]. Ik zal jullie de weg naar Mijn [Koninkrijk] tonen en jullie zullen Mijn Licht zien. Niets zal jullie afleiden langs de weg, omdat jullie duidelijk zullen zien hoe het kwaad een verschrikkelijke duisternis meebrengt.

  De zon zal verdwijnen totdat ten slotte geen licht de aarde nog zal bedekken gedurende drie dagen. Het enige licht zal datgene zijn dat afkomstig is van de Waarheid. En op de ▪︎vierde dag▪︎zal de hemel openbarsten en het licht – van een soort zoals jullie nooit voor mogelijk zullen gehouden hebben – zal van de Hemelen uitstralen. Dan zal Ik door iedereen in elk land, op hetzelfde tijdstip, ▪︎gezien worden in al Mijn Glorie▪︎(Jesaja 66:15-16)).. als Ik terugkom ((in het 6e zegel))om het Koninkrijk (uit het Onze Vader))..te vorderen dat Mij door Mijn Vader beloofd werd.

 8. Waar de Geest van God aanwezig is, daar is vrijheid. Wie zich overgeeft aan de communistische leugens van de NWO (o.a. van virussen) en er voor buigt leeft in gevangenschap.

  Kolossenzen 2:2 Wilibrord 1975
  2 Al mijn moeite is erop gericht dat zij goede moed houden en innig in liefde verbonden blijven, en zo komen tot de volle rijkdom van het inzicht in Gods geheim, Christus namelijk, 3 in wie alle schatten van wijsheid en kennis verborgen liggen. 4 Ik zeg u dit om te voorkomen dat men u met schijnschone redeneringen van de wijs brengt. 5 Al ben ik naar het lichaam afwezig, in de geest ben ik bij u, en ik zie met vreugde dat gij eendrachtig steunt op uw geloof in Christus.

  Troy Black —https://www.youtube.com/watch?v=nA2XRFO3ln0—

 9. Ik schreef al eerder dat ik op deze site terecht ben gekomen omdat ik in deze tijd op een digitale manier toch op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in de RK kerk nu dat door corona in de kerkgebouwen minder kan. Het RK geloof staat voor het dienen van God en zorg voor de naasten maar wat ik op deze site aan veel commentaren lees, doet mij benauwen en heeft volgens mij niets en dan ook niets met het RK christendom te maken. Maar ik vraag mij ook af of al die betweters en corona ontkenners niet bang zijn dat zij niet alleen zichzelf maar vooral anderen in gevaar brengen en het werk van mensen in de zorg onnodig verzwaren. Al zou het maar een iemand zijn die zichzelf of een ander met corona besmet, dan neemt men toch een verantwoording die men moeilijk tegenover God goed kan praten. Gelukkig zijn er ook mensen op deze site als Sara en Basilius minor. Laten we toch proberen er voor elkaar te zijn in liefde en respect en dat vooral in deze tijd. Dat wens ik een ieder toe.

  1. Ik neem aan dat u geen auto rijdt.. Anders zoudt u anderen in gevaar brengen en het werk van mensen in de zorg onnodig verzwaren.

   Weet u trouwens wel zeker dat u in de winter van 2017/2018 niemand hebt besmet met griep? Dat kan immers dodelijk zijn voor hoogbejaarden en voor mensen met ernstige aandoeningen.

  2. @J.A.W….
   @ Basilius…

   Ik ben absoluut geen corona-ontkenner. Maar ik vraag me af of jullie de laatste maanden nog naar een Mis zijn geweest. De mensen zitten daar meer dan 2 meter uit mekaar, iedereen heeft een mondmasker op, iedereen kijkt in dezelfde richting, er wordt niets uitgewisseld, er worden geen handjes geschud, er wordt niet gezongen… Besmettingsgevaar? Nul komma nul.
   Dit heeft niks te maken met bezorgdheid voor je medemens. Als ik straks mijn auto ga tanken of boodschappen ga doen loop ik veel meer risico iemand te besmetten of zelf besmet te raken Maar In een Kerk, tijdens de Heilige Mis? U weet beiden goed genoeg dat dit nonsens zijn. Uw uitleg raakt dan ook kant noch wal.

   Zelfs de sexwerkers in Brussel en omgeving startten een petitie om de lockdown op te heffen voor prostitutie wegens ‘essentiële dienstverlening”. Maar onze Bisschoppen? Nee hoor, die blijven muisstil in hun kot. Wat een dappere herders toch…

  3. Heer J.A.W. van Ettinger,

   Er is helemaal geen kwaadaardig virus. Een vorm van ‘liefde en respect’ is ook een ander geloven als die beweert dat wij enorm voor het lapje gehouden worden. Dat is iets dat inderdaad niet bij een breed publiek bekend is, maar daarom hoeft een opmerking als ‘corona ontkenners’ toch niet neergetypt te worden?
   Ik zou zeggen: gebruik het verstand wat beter en bekijk bijvoorbeeld dit eens?
   https://debataafschecourant.wordpress.com/2020/11/26/het-pcr-doek-valt-peter-borger/
   Een vorm van respect is ook, zeggen dat je iets niet begrijpt en aardig vraagt om hulp. Niet om even je zegje te doen, zonder énige vorm van wetenschappelijke argumentatie. Dat is geen liefde of respect, meen ik.
   Dit geldt natuurlijk voor het merendeel hier, maar dat is nu eenmaal zo.

   1. Herstel:
    “Er is helemaal geen kwaadaardig virus.”
    zou moeten zijn:
    Er is, zoals juist met veel kracht gemeld wordt door zeer geleerde mensen op dit gebied, zoals het zich laat aanzien, niet een zodanig kwaadaardig ‘virus’ zoals de media dit nu aan de man proberen te brengen.

   2. Het is moeilijk om aardig hulp te vragen aan mensen die al bevooroordeeld zijn en wetenschappelijke argumentatie: ik verwijs alleen al naar en volg de richtlijnen van het RIVM waar mensen hun uiterste best doen en zich inzetten om het corona te bestrijden. Ik lees geen woord van medeleven met mensen, zoals ik, die van dichtbij de trieste gevolgen van het virus hebben moeten mee maken. En ja ik ben praktizerend RK en ging met mijn vrouw elke zondag naar de kerk. Nu wordt de mogelijkheid geboden dat in onze parochiekerk te doen en ook via een youtube kanaal kunnen we de diensten vanuit onze kerk volgen. Omdat ik tachtig ben en astma patiënt, geef ik daar voorlopig de voorkeur aan. En de vraag wordt gesteld of ik soms ook niet auto rijd. Nu ik tachtig ben, ben ik mij er van bewust trager te reageren dus doe dat inderdaad niet meer.

    1. Ter aanvulling: onze parochiekerk is vrijwel elke dag geopend om een kaars te kunnen branden, waar vele gebruik van maken, en op zondag voor dertig personen.

     1. J.A.W. van Ettinger,
      Dank u voor uw antwoord.
      Ik begrijp uw medeleven met zieke mensen.
      Wij hier maken ons ook zorgen en proberen ons medeleven ook vorm te geven door het grote kwaad op de aarde enigszins te ontmaskeren, zodat het hopelijk een beetje stopt.

      Het RIVM geeft aan dat er nu gelukkig weinig corona-doden zijn. Niet meer dan bij de normale griep.
      Dat de media, de winkeliers en de staat er zo een drama van maakt, dát moet ook blootgelegd en gestopt worden. Het is namelijk vreselijk, dat toneelspel.

      En eerlijk. Ik begrijp dat meerderen hier het niet vatten. Dat geeft niets. Maar gaat u a.u.b. uit van onze, tenminste mijn, goede wil en weest alstublieft niet boos of teleurgesteld als wij een andere mening hebben.

      1. Boos ben ik niet maar wel wat teleurgesteld maar ik ben nu in ieder geval overtuigd van de goede bedoelingen die achter de verschillende meningen schuil gaat en daarom dank voor Uw antwoord. Ik zal dat voor ogen houden.

 10. @eric-b-l
  “In Belgie is er geen bevoegde kerkelijke overheid meer vermits zij allen meehuilen met de wolven van het goddeloze regime van de NWO, de nieuwe wereld orde. We bevinden ons dus in zeer gelijkende toestand als tijdens de Franse revolutie en ook vergelijkbaar met het socialistische Hitler-regime dat de Katholieken vervolgde.”

  Zeer treffend! Kort na het begin van de revolutie had de meerderheid van de geestelijkheid inclusief het episcopaat trouw gezworen aan de nieuwe, goddeloze machthebbers. Ze waren afgevallen van het geloof, maar behielden hun posities en daarmee schijnbaar hun gezag.

  De tientallen jaren van modernisme, dubbelzinnigheid, subversie, muiterij, verdrukking en afbraak zijn nu uitgemond in een openlijk aanbidden van een afgodsbeeld van Pachamama (Moeder Aarde) in het Vaticaan zelf, onder persoonlijke leiding van de man die “Paus Franciscus” genoemd wordt. Als hij al legitiem gekozen is, dan heeft hij nu zeker geen legitiem gezag meer.

 11. @Sylvanus. Goed gezegd.
  Of covid-19 nu ernstiger is dan de gewone griep of niet, maakt in deze niet uit. De kwestie is dat de duivel in ieder geval een opportunist is en ook hiervan gebruik maakt om de mens tot slaaf te maken en het zicht op God te verduisteren. Met hulp van hen die dat graag doen én van hen die menen goed te doen zonder te beseffen dat ze de boze dienen.
  Laat ons bidden en onze naaste dienen.

 12. @sara
  “Al die organisatoren van ondergrondse kerkdiensten zwaar straffen. De Kerken staan niet boven de wet.”

  Uw gedachtegang heeft zeker bijbelse precedenten:
  “Wij hebben een wet, en volgens die wet moet hij sterven.” (Johannes 19:7)
  “Wij hebben geen andere koning dan de keizer.” (Johannes 19:15)
  “Hebben wij u niet uitdrukkelijk verboden onderricht te geven…” (Handelingen 5:28)

  Toch raad ik u aan ook de context te lezen.
  Dan kunt u opnieuw kiezen aan welke kant u wilt staan.

  Tot die tijd zou ik u aanraden om NIET ter communie te gaan.
  De persoon die u dan zou ontvangen heeft namelijk een melaatse aangeraakt. (Mattheus 8:3, Lucas 5:13)

 13. Aan:
  @ Basilius minor: nav.. {26 november 2020 om 15:22}..
  @ J.A.W. van Ettinger: nav. {26 november 2020 om 18:01}.. en andere gelijkgestemden…

  De volgende link informeert ons over de massamoordenaars die jullie al bij voorbaat [stem geven].. jullie zijn schuldig en niet de mensen die geen hondsdolheids-muilkorf willen dragen..
  Jullie zijn nog niet eens rechtvaardig tegenover jezelf.. omdat jullie andere informatie negeren ..hoe kunnen jullie dan (elk) rechtvaardig zijn jegens de naaste, de mede-mens?!!! …op de betreffende site (o.a.) is verder nog andere informatie te vinden over de komende genocide op de volkeren.

  Ook Bergoglio geeft stem aan deze massamoordenaars ..daarbij is hij ook nogeens een verrader die zielen van Jezus Christus ROOFT ..in die zin overtreft Bergoglio dus Judas Iskariot.
  En dan durft @ Basilius minor ook nogeens –OMGEKEERD– het volgende te zeggen: ▪︎”Jullie zijn zo overdreven gericht op punten en komma’s dat m.i. de [Geest van Christus] vrijwel doorlopend gemuilkorfd wordt, en -geen enkele kans- !!!!!! 😱 krijgt [om Zijn werk te doen in jullie] ..en jullie lezers”▪︎ ….dus het wordt tijd dat @ Theudmer ..@ eric-b-l en andere gelijkgestemden, tot bekering komen ..tot de antichristelijke gesteltenis van Bergoglio.

  ..Absurder is niet mogelijk en dan eindigd @Basilius minor ook nogeens in een dreiging alsof hij leeft vanuit de ware kerk op Petrus ..terwijl Bergoglio de Petrus van 2000 jaar onder zijn voeten vertrapt ..eigen aan illuminati-vrijmetselaars ..want dat is Bergoglio. ..Bergoglio die in het vaticaan de komst voorbereidt van maitreya de valse profeet en aanhang.. opdat 2Thess.2:3-4 in vervulling zal kunnen gaan worden.

  Ook het volgende is een satanische -omkering- aangaande het getuigenis over het juiste goed en 2000 jaar waarheid.. en wordt dan tot kwaadaardigheid betiteld: ▪︎Waarom is het [redactie- en reaguurderscollectief] alhier toch zo hardnekkig ziende blind en horende doof? Is hier sprake van opzet en kwaadaardigheid ▪︎ !!!!!!!!!
  Dezelfde tactiek wordt ook in de politiek toegepast.

  https://www.xandernieuws.net/uncategorized/nano-deeltjes-in-pfizer-vaccin-volgens-minister-de-jonge-risico-maar-vaccin-komt-er-toch/

  1. Jo,
   Ach, Jo, de Bijbel biedt al zóveel wijsheid en inzicht voor wie het kunnen lezen hè?

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht