Populisten: onberekenbaar? Trump, Modi…

Syrië, 2017

Toen ik het ochtendnieuws hoorde op 9 november was ik enigszins gerustgesteld. Niet omdat Trump gewonnen had maar omdat Clinton NIET gewonnen had. Clinton had duidelijk gemaakt dat er een no-flyzone in Syrië zou komen. Dat zou volgens vele waarnemers tot oorlog met Rusland leiden. Trump was voor toenadering, concentreren op IS en Syriërs verder zelf hun toekomst laten kiezen. Tachtig dagen in het presidentschap zijn de illusies daarover voorbij. Een “vergeldingsactie” zonder enig onderzoek van de gasontploffing vanwege de VN en zonder oorlogsverklaring tegen Syrië.

Vele conservatieven en onafhankelijke linksen hebben dadelijk afstand genomen. In die kringen gelooft vrijwel niemand dat Assad achter die gasontploffing zit. Welk voordeel in hemelsnaam? Neem nu bijv. de argumenten van de vroegere Britse ambassadeur in Damascus, Peter Ford.

Je kunt dat nu machiavellistisch wegredeneren. Trump moest een toegeving doen aan de diepe staat, hij krijgt betere cijfers en meer steun om “hervormingen” aan te pakken, krijgt de neoconservatieven meer op zijn hand, hij is niet meer Putins trol. Hij liet president Xi van China een uur wachten met het excuus dat er een “actie” uitgevoerd werd. De Chinezen leren een lesje, nl. houd Noord-Korea kort of het gebeurt daar ook.

Die redenering is zwak. Je kunt nog toevoegen dat de vergeldingsactie enkel een tik op de pols was, volgens niet Westerse bronnen is de schade beperkt, de luchtmachtbasis de volgende dag alweer gebruikt en enkel defecte toestellen zijn vernield. De Russen waren op voorhand ervan verwittigd. De Russen hadden blijkbaar ook hun scramblers buiten werking gelaten. Die kunnen de radarverbindingen boven Syrië grondig verstoren zodat de NATO “blind” is wat betreft het regeringsgebied. Bovendien hadden de Syriërs hun geduchte luchtafweer blijkbaar buiten werking gesteld. Iedereen liet Trump even zijn ding doen…? So what?

Dat de Chinezen echt onder de indruk zijn, geloof ik ook niet. Ze denken, doe maar, rijd je vast in het Midden Oosten, tegengesteld aan wat je in je verkiezingscampagne gezegd hebt. Hoe meer je je vast rijdt, hoe minder kans dat je tezelfdertijd een tweede conflict (Korea) kunt starten, ook al ben je de supermacht. De VS-staat raakt sowieso al in de problemen met het schuldplafond dat op 29 april onherroepelijk bereikt wordt. Het gewone defensiebudget in de VS bedraagt al zo veel als de hele inkomstenbelasting opbrengt,  extra operaties worden puur met de creditcard of beter gezegd debet card gefinancierd. Zolang de VS elders vastzit, hebben de Chinezen tijd om de zaak zelf op te lossen. Korea is geen sinecure, het is niet eventjes Kim-Jong-un en zijn arsenaal plat bombarderen, zoals bepaalde Amerikaanse neocons denken. Er wonen zo’n 75 miljoen mensen in de Korea’s en tientallen miljoenen aan de kust in Noordoost-China.  Als de conventionele en kernwapens ter plaatse gebruikt worden, krijg je al een holocaust groter dan de Tweede Wereldoorlog.

De machiavellistische redenering is zwak omdat er een enorme precedent uitgaat van deze Trump-actie. Bij een volgende door de terroristen geënsceneerde “gasaanval” komt er dito vergelding. De Westerse media slikken alles. Van de terroristische aanslagen in Europa krijgen we geen schokkende beelden van lijken te zien. Van de Syrische “gasaanvallen” wel. De lijken zijn dan wel netjes geschikt, met een paar blonde kindjes en “beautiful babies” tussen. De verzorgers van de White Helmets behandelen de slachtoffers van het uiterst giftige sarin met blote handen ook al hebben ze van hun NGO’s pakken uitrusting gekregen. De Moon of Alabama noemt de mediabehandeling een Trump Production. Het is de verzoening van Trump met Hollywood. Hollywood was tegen hem maar heeft in februari een Oscar toegekend aan een documentaire over de White Helmets, public relations afdeling van Al Qaeda.

Dat toont onze pers zoals ze geworden is: een machine zoals de cloaca van Wim Delvoye (zijn website).

De pers slikt wat CNN, MSNBC, de NATO-EU-persdiensten en -lobby’s erin stampen, houdt een deel voor zichzelf en scheidt de rest af in de format “populaire pers” of “kwaliteitspers“. Je kunt het zelfs geen prostitutie noemen, prostitué(e)s bepalen duidelijk op voorhand hun grenzen in wat ze slikken en niet slikken, de pers heeft geen grenzen. Ze zit blijkbaar al in een oorlogsmodus, ook al zijn we officieel niet in oorlog. Er is geen toetsing of vergelijking meer, gewoon slikken en formatteren.

Je kunt verklaringen zoeken. Trump geeft veel krediet aan militairen, het is hun ding. Hij is tenslotte maar een vastgoed tycoon, een koper-verkoper, een bazaari zoals ze in Iran zeggen en geeft krediet aan kenners. Hij is zijn nationale veiligheidsadviseur Flynn verloren in de Russiagate. Het leger (met Flynn in de Defense Intelligence Agency) was in opstand gekomen omdat ze IS moesten ontzien en wapens laten passeren. Alle middelen waren goed om Assad weg te krijgen. De nieuwe adviseur McMaster is een trouwe medewerker van Petraeus. Die geniet nog altijd krediet omdat hij zogezegd het geweld in Irak gereduceerd heeft vanaf 2007. Eerst hadden de Amerikanen de sjiieten bevoordeeld, dat leidde echter tot een hevige burgeroorlog. Dan hebben ze de aanpak veranderd: dat was de Anbar Awakening. Soennitische stammen kregen geld en materiaal als ze de vijandigheden stopten. Dat heeft de basis gelegd voor het arsenaal Humvees van het latere IS…

Petraeus heeft geen politieke rol meer kunnen spelen omdat hij vertrouwelijk materiaal aan zijn minnares getoond had. Hij is echter een invloedrijke neocon achter de schermen die de contacten met de Saoedi’s verzorgt. De Saoedi’s hebben nu via Petraeus-McMasters een relais in de Trump-administratie. Op 14 maart trof Trump de plaatsvervangende Saoedische kroonprins. De prins noemde Trump “een ware vriend van de moslims“.

Trump is dus stilaan helemaal omringd door globalisten, Amerikanen met de hoogste ambten maar die ook op de lijst staan van mogendheden als Israël, Saoedi Arabië. Het tegendeel van “America First“. Heel de Russiagate daarentegen heeft nog geen concrete bewijzen opgeleverd en is na de vergeldingsactie direct geluwd. Blijkbaar was het er met de Russiagate, de verwijten over “seksisme”, “racisme”.. enkel om te doen Trump in lijn te krijgen. Dat is nu gelukt. McCain, Republikein en even zeer Trump-oppositie als de Democraten, prijst de vergeldingsactie. Hij voegt eraan toe dat het acht jaar geduurd heeft maar dat de kogel nu door de kerk is en drukt de wens uit dat dit het begin is van een “voortdurende aanwezigheid” (op de grond in Syrië). Hij voegt eraan toe dat het systeem in het Witte Huis nu teruggekeerd is naar de normale situatie.

Relevant lijkt me de vraag: wat is er aan de hand met populisten als Trump enz.? Zijn ze onberekenbaar, is het de “noodzaak” van de politiek die hen uiteindelijk toch in lijn krijgt? Er staan ons nog andere keuzes te wachten. De presidentsverkiezingen in Frankrijk kunnen uitdraaien op een tweede ronde met keuze tussen twee populisten, Le Pen en Mélenchon. Een “rechtse” en een “linkse” die op vele gebieden niet veel van mekaar verschillen: sociale zekerheid, maatregelen tegen sociale dumping, afstand tegenover de EU en NATO, eigen buitenlandse politiek met toenadering tot Rusland.

Een sinister geval is de Indische premier Modi, een onvervalste hindoe-populist die een hold-up pleegt op de centen van het volk en een gigantische bankredding uitvoert. Hij bande op 1 januari alle biljetten vanaf 500 roepie (7 euro).

Dat is 86% van alle cash… Je oude biljetten moet je op de bank zetten. Je moet wel verantwoorden hoe je eraan geraakt. Je krijgt een plastic kaartje en Good Luck. Maak dat je het kaartje niet verliest. Vele Indiërs hebben nog niet een safe die op slot kan. Hopen dat er ergens een geldautomaat werkt. Politie- en belastingdiensten zitten op vinkenslag. Dat betekent wat in een land met een torenhoge corruptie bij de ambtenarij. De rijken worden niet getroffen want die hebben al lang andere “activa” zoals grond, goud. De banken krijgen een enorme injectie. Een groot deel van de 86% wordt nooit gedeclareerd. Dus ook de staat doet profijt met die biljetten die niet omgezet worden. Ook dit is populisme. Top-globalisten zoals Gates prijzen Modi. Het land zet een reuzensprong naar de elektronische economie en dat in een land waar er in de meeste dorpen nog geen banken zijn.

Populisten allemaal. Trump, Modi. Onberekenbaar, gemanipuleerd maar ook manipulators. Maar wellicht ook als mensen persoonlijk “gewogen en te licht bevonden“.

Ook in Europa moeten er politieke keuzes worden gemaakt. Laten we bidden om leiding en vooral onze deelneming betuigen met het Syrische volk dat al zo lang beproefd wordt. Het is nu Goede Week, hun lijdensweg duurt al langer dan de Tweede Wereldoorlog hier geduurd heeft. Wanneer komt daar een einde aan?

Auteur:Andries Termote

Andries Termote studeerde Germaanse talen en werkte als docent. Interesse voor actualiteit en ook voor de christelijke mystiek. Een tegenwicht tegen het humanitaire moralisme dat in het christendom de hoofdstroom dreigt te worden.

3 commentaren op “Populisten: onberekenbaar? Trump, Modi…

  1. Noord -Korea speelt het spel met de VS mee beiden spelen het hard maar tot een confrontatie zal het waarschijnlijk niet komen omdat beide er geen belang bij hebben. Nu al heeft China enkele belangrijke economische maatregelen tegen Noord -Korea gedaan zoals het beperken van koleninvoer . Een confrontatie kan China wel missen en als China zo door gaat zullen ze binnen tien jaar een grotere militaire en economische macht zijn dan de VS !!!

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht