“Gewogen en te licht bevonden” (Daniël, 5) Desinformatie in overdrive

White Helmets behandelen gifgasslachtoffers met… blote handen (Haaretz, 4 april)

De desinformatie draait op volle toeren. Ze is zelfs compleet in overdrive de laatste dagen. Het is niet alleen een kwestie van het vervalsen van feiten maar van het verzwijgen van delen, het gebruiken van gefotoshopte beelden, getrukeerde opnames en suggestieve termen, enorme goedgelovigheid en het voortdurend hanteren van verschillende maten en gewichten. Dat geldt voor het Syrië-nieuws maar ook voor de politieke berichtgeving bij ons en die over pedofiliezaken. We moeten kritisch blijven en het hoofd koel houden maar ook blijven praten met mekaar, niet demoniseren. “Wegen en te licht bevinden” zo nodig.

Nemen we de Syrië-berichtgeving. Bij de gasontploffing bij Idlib (3 april) hebben onze media het over “rebellengebied”, niet over “terroristengebied”. Idlib is nochtans in handen van twee Al Sham groepen, verbonden met Al Nusra. Onze media noemen het een “gifgasaanval”. Anderen spreken van een “bombardement op een depot” met chemicaliën voor bijv. sarin. Volgens Hersh wist de Amerikaanse Defense Intelligence Agency al van juni 2013 dat Al Nusra over een cel voor het samenstellen van sarin beschikte. De chemicaliën ervoor zouden na de val van Khadafi (eind 2011) uit depots in Libië zijn overgebracht naar Turkije. Dat gebeurde tijdens de ambtstermijn van Hillary Clinton.

Op 3 april kondigt een journalist op Orient TV (Golfstaten) aan dat ze de volgende dag de luchtaanvallen in de streek van Hama zullen volgen met inbegrip van de chemische oorlogvoering tegen burgers.

Voorkennis van Orient TV dat er bij regeringsbombardementen wellicht opslagplaatsen getroffen zullen worden? Khan Sheikhoun (provincie Idlib) ligt op 38km van Hama.

Vreemd is dat op de bovenstaande foto van Haaretz de behandelende White Helmets (een  “humanitaire” NGO door Soros gesubsidieerd) geen speciale bescherming hebben. Sarin is nochtans zeer gevaarlijk bij elk contact met de huid. In februari kregen deze Helmets een Oscar in Hollywood in februari voor een documentaire over hen. De White Helmets, een public relationsorgaan van Al Qaeda (Al Nusra), krijgt een Oscar.

Sjahul Islam

Hun plaatselijke woordvoerder die de Westerse media vanuit Khan Sheikhoun daarover tweette, is Sjahul Islam, een Britse Pakistaan, voormalig dokter. Hij is in het verleden beschuldigd van ontvoering van Britten en zou betrokken zijn geweest bij de kidnapping van de Nederlandse journalist Jeroen Orlemans in 2014. Voorwaar een objectieve bron voor onze media.

McCain in Syrië in 2013 samen met jihadisten

In de week van 15 februari had de neoconservatief en havik McCain een clandestien bezoek gebracht aan jihadisten in Noord-Syrië. Dat is uitgebracht door CNN op 22 februari. Wat is daar afgesproken?

Het is duidelijk wie voordeel heeft. Niet Assad in elk geval. Hij was bijna frequentabel geworden, vijf dagen geleden had VS-minister Tillerson nog gezegd dat de toekomst van Assad “een zaak was van het Syrische volk” en dus van niemand anders. Bovendien waren de oorlogskansen gekeerd.

Wie triomfeert, is de jihadisten, hun geredigeerde filmpjes worden kritiekloos overgenomen, hun woordvoerders zijn gesprekspartners en chouchous van NGO’s. Trump bombardeert als vergelding de basis van het nationale Syrische leger in Homs op 7 april. Nu kan Al Qaeda zich erop beroemen dat de VS als hun luchtmacht optreedt. De Golfstaten en de EU-NATO-oorlogskliek zoals Stoltenberg, Tusk, Hollande, Mogherini.., zitten volledig op de lijn van het Amerikaanse militair-industrieel complex en de diepe staat en willen Trump meesleuren in een oorlog met Assad en confrontatie met Rusland.

Alle vredesinspanningen van de laatste twee jaar lijken tenietgedaan. Syrië lijkt “gereset” naar 2013 (aanval in Ghouta). Komt er nooit een einde aan?

Betekenisvol is ook dat Netanyahu meteen Assad blameert. Israël heeft een link met Al Nusra, die jihadisten worden vaak in Israëlische ziekenhuizen verpleegd. Bovendien heeft Israël al herhaaldelijk als luchtmacht van Al Nusra opgetreden en Al Nusra-strijders bij acties of terugtrekking luchtdekking gegeven onder het mom van de “indringing van het nationale Syrische leger in het grensgebied”.

Ook Frankrijk heeft een link met Al Nusra. De voormalige minister Fabius zei enkele jaren geleden over hun optreden off the record: “… une action qui était efficace et utile au service des Syriens et contre Bachar Al-Assad“. Hij betreurde daarmee dat de Amerikanen Al Nusra niet op de lijst van gesprekspartners hadden gezet. Marine Le Pen wreef dat de socialisten aan in een recent debat. De “vals-nieuwssite” van Le Monde weert zich als een duivel in een wijwatervat om die uitspraak van Fabius  te nuanceren. Een ding is duidelijk: Frankrijk is het enkel om regime change te doen, balkanisering met alle middelen desnoods.

De gereputeerde senior journalist Robert Parry zet alles op een rijtje i.v.m. de vermeende gasaanval. Hij heeft in de jaren 80 zijn sporen verdiend met het uitspitten van het Iran-Contragateschandaal. Maar voor de neoprogressieven en neoconservatieven is hij “fake news”, een Russische “trol”.

De desinformatie draait op volle toeren. We merken dat ook als we de politieke berichtgeving en termen bekijken bij de verkiezingen in Europa.

Onze media blijven spreken over “links” en “rechts”  alhoewel die tegenstellingen er minder en minder toe doen. De (neo)progressieven en (neo)conservatieven zijn in wezen allebei neoliberaal en globalistisch. De enen beklemtonen de humanitaire kant, de anderen de zakelijke en securitaire kant van de pro-Westerse neoliberale globalisering. Ze zijn allebei “nep”. Nepprogressieven omdat ze de sociale strijd voor de levensvoorwaarden van de 99% “nevengeschikt” achten aan de andere deelstrijden (antiseksisme, antiracisme, anti-islamofobie, antifascisme enz.). Nepconservatieven omdat ze de traditionele waarden vervangen hebben door de relativistische (economische) liberale wereldbeschouwing.

Ayn Rand, “libertaire” filosoof, 1925

Neem een partij die zich “conservatief” en “nationalistisch” noemt en waar kaders zich inspireren aan Ayn Rand, de goeroe van o.a. Alan Greenspan. Zij predikte het superieure en autonome individu dat niks in de weg gelegd mag worden. Dat is puur relativisme en heeft niks met (ethisch) conservatisme te maken. Zulke partijkaders zijn nepconservatieven en en ook hun “nationalisme” is nep, het is eerder middel tot iets anders dan doel.

Nepprogressieven en nepconservatieven worden verwisselbaar. Zo hebben we bijv. de “humanitaire interventies” in Servië, Kosovo, Irak, Libië, Syrië in de laatste twintig jaar..  RtP of Responsibility to Protect noemen ze dat in neopro-neocon. Securitaire en humanitaire argumenten worden dooreen gebruikt in de pro-Westerse mainstream media (MSM), de internationale organisaties. De Republikein Bush II en de Democraat Obama deden dat ongegeneerd.

Links of rechts kiezen zoals het bootje op de rivier…? Zijn er nog politieke verschillen? Nemen we “sociaal links” en “ethisch rechts“, beide  antineoliberaal en antiglobalistisch. “Sociaal links” is bijv. de PVDA met Raoul Hedebouw. Zij houden de sociale strijd als DE prioriteit. Die consequentie moet je hen nageven. Als je echter het buitenlands nieuws in “Solidair” online bekijkt, valt op dat zij grotendeels op de lijn van de MSM zitten. Wat Venezuela en Cuba betreft, wijken ze af maar wat het Midden-Oosten betreft, gaan ze mee in de Westerse verhalen. Het grote verhaal is gekend: de Arabische Lente was een volksbeweging, de rebellie in Syrië is wezenlijk een volksopstand maar is in bepaalde gebieden spijtig genoeg geïnfiltreerd, Assad, Khadafi enz. waren en zijn de grote boosdoeners.

Bij de Trump-berichtgeving is “Solidair” volledig op de MSM-lijn: complete demonisering. De TPP en TTIP, de door Obama en de EU gepromote handelsakkoorden, die ons laatste beetje soevereiniteit liquideerden (bijv. nationale milieuwetten) zijn van de baan. “Solidair” zegt daar altijd tegen geageerd te hebben maar maakt er geen woord meer aan vuil nu die voorstellen afgevoerd zijn. Fait divers blijkbaar. Ook een fait divers dat er 220000 jobs naar de VS teruggekeerd zijn in februari. Geen enkele Belgische krant schreef trouwens daarover behalve als “fait divers” in de economische bladzijden.

Ook “sociaal links” is blijkbaar door de dominante mediaverhalen aangetast. Is de zuigkracht van de MSM zo sterk? Gebrek aan mankracht voor de buitenlandse berichtgeving of gewoon conformisme?

Bekijken we even “ethisch rechts”. “Egalite et réconciliation” is een interessante site die sociaal links en ethisch rechts samenbrengt. Dat kan perfect. Beide zijn immers antiglobalistisch en antineoliberaal. Boeiende analyses over de Franse presidentsverkiezingen.

Nemen we voor “ethisch rechts” Infowars. Ico Maly schrijft een artikel over nieuw rechts in De Wereld Morgen waarin hij stelt dat ze doorbreken  door het winstmotief van de nieuwe media. Deze universitaire docent media en politiek heeft geen enkel probleem met het categoriseren. Zo ver is de demonisering gevorderd dat al wie niet als zijn cenakel denkt, van zelf een “racist”, “fascist”… is. Wie zijn zelfwaardegevoel moet ontlenen aan het demoniseren van wie niet tot zijn cenakel behoort, heeft een groot psychologisch probleem. Is het zo dat mediastudies aan de universiteit bedreven worden? Denk bijv. aan de censuursite van de Universiteit van Harvard.

In werkelijkheid is Alex Jones van Infowars de meest gedemoniseerde persoon van de VS na Trump. De programma’s zijn nochtans goed onderbouwd. Jones heeft in die 24 jaar onafhankelijke kritische radio en tv kunnen brengen, consequent antiglobalistisch, kritisch tegenover de officiële versie van 9/11, kritisch tegenover de destabilisatie van het Midden-Oosten en het gebruik daarbij van de terroristen door het Westen, Turkije en de Golfstaten (Irak, Afghanistan, Libië, Syrië…). Kritisch tegenover de Rusland-demonisering die een groot deel van de Amerikaanse “progressieven” en neocons doet hallucineren. Open oog voor de wijd vertakte pedofilienetwerken en het ermee gepaard gaande satanisme. Pedofilienetwerken zijn van alle tijden. Ze komen voor in strenge moslimlanden maar ook in christelijke landen (bijv. het proces van de inquisitie tegen kasteelheer Gilles de Rais in de vijftiende eeuw).

Gilles de Rais

De laatste jaren is er het een en ander uitgekomen ook in de kerken, sportbonden (Sanduski aan Penn State University), hoge kringen (vroegere eerste minister Edward Heath, tv-presentator Saville met connecties in de hoogste Britse adel) maar er is nog veel onder de radar gebleven.

De sociale media oefenen hier een zelden geziene censuur uit. Een magistraal artikel over internetcensuur geschreven door Robert Epstein in juni 2016!  Een aantal veteranen hadden in hun missies te maken gehad met pedofilienetwerken (bijv. bij UNO-operaties) en stichtten Veterans for Child Rescue. Op 31 maart zag de stichter Sawyer zijn donatiepagina bij crowd funding YouCaring na 30 minuten afgesloten worden tijdens de Infowarsuitzending. IS kan ongestoord recruteren via video’s op YouTube maar conservatief nieuws bijv. over pedofilienetwerken wordt eraf gehaald…

Nog een voorbeeld van censuur van conservatieve media. Klokkenluider Binney (ex technische directeur NSA) noemde de Trump-spionage door Obama-medewerkers “plausibel”. De Infowars Facebookpagina daarover werd er vlug af gehaald. Ondertussen heeft zelfs het prestigieuze MSM-kanaal Bloomberg bevestigd dat de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Susan Rice opdracht had gegeven om mensen uit de omgeving van Trump te identificeren in de elektronische surveillantie. Volgens onafhankelijk onderzoeksjournalist Cernovich “zaten” ook andere MSM op het verhaal maar hebben ze het niet uitgebracht omdat het niet anti-Trump was.

Toch is ook “ethisch rechts” niet vrij van demonisering. Ze maken vaak een amalgaam van de islam. Ze maken niet altijd het onderscheid tussen salafisten of wahhabisten (de inspirators van IS) aan de ene kant en de mainstream van de soennieten aan de andere kant of ze lappen de sjiieten van Hezbollah en Iran automatisch bij de terroristen. Dat de minderheden (sjiieten van Hezbollah en christenen) in Libanon op mekaar aangewezen zijn, beseffen ze niet altijd. Hun wrok tegenover Iran dateert dan weer van de tijd van de ambassadebezetting in 1979… Maar Saoedi-Arabië heeft veel middelen en is een NATO-bondgenoot. Ook koning Boudewijn liet zich destijds vangen en bewerkte dat de  Saoedi’s de grote moskee aan de Halve Eeuwfeestpaleizen in Brussel vijftig jaar in bruikleen kregen.

Er beweegt wat bij de mainstream soennieten maar het komt niet in de Westerse pers. In september 2016 was er in Tsjetsjenië een grote conferentie van soennitische theologen met o.a. de Groot Imam van de Al Azhar Universiteit in Kaïro. De conferentie stelde een fatwa op waarbij het salafisme en wahhabisme buiten de soennitische traditie geplaatst wordt, dus als afwijking beschouwd wordt.

De site Zerohedge pakt geregeld uit met alarmerende berichten over hoe Italië, Duitsland, Zweden… overspoeld worden. De populistische bewegingen in Europa gedijen op die angstgevoelens. Walid Shoebat is een Palestijn die tot het christendom overgegaan is. Hij ziet een “Europese Lente” in 2017-2018 met de verkiezingen in Europa. Bij de “Europese Lente” als bij de “Arabische Lente” draait het dan om de reactie op buitenlandse invloed in het eigen land. De Arabische volksmassa’s wilden niet MEER Westerse democratie maar reageerden juist op de te grote buitenlandse invloed op hun pro-Westerse autocraten en stromannen (Ben Ali in Tunesië, Moebarak…) die ze verantwoordelijk achtten voor de economische en sociale miserie. Ze vielen echter van de regen in de drop. De weg was vrij gemaakt voor de Moslim Broeders, toen in onze pers gehypet als navolgers van de “moslim-democraat” Erdogan. De Moslim Broeders ontketenden echter het rauwe IMF-beleid (afschaffing van voedings- en brandstofsubsidies, uitverkoop van nutsbedrijven, het Suez-kanaal en grond van de Sinaï) en de liefde tussen hen en het volk was vlug over.

Is de “Europese populistische Lente” authentiek of eerder een gemanipuleerde lente zoals de Arabische? De EU heeft belang bij een uitlaatklep als het populisme dat ingang vindt bij veel “sociaal linksen” en “ethisch rechtsen” die geen alternatieven meer zien bij nepprogressieven en nepconservatieven. Stoom aflaten mag. Dan kunnen de EU-globalisten de populisten demoniseren en zo een low intensity burgeroorlog managen. Een bepaald hoeveelheid chaos runnen om nieuwe orde te brengen.. Wat zal de rol zijn van de honderdduizenden immigranten die gefrustreerd in opvangtehuizen en feitelijke ghetto’s vast zitten?

Heel wat mensen halen hun identiteit uit het demoniseren van anderen. Een negatieve identiteit liever dan geen identiteit! Demoniseren vervangt discussie en inspanning om zich te verplaatsen!

Daarmee zijn we in de jaren 20 en 30 beland. Ondertussen laten elites “stoom af” op hun manier. Velen geven zich over aan rituelen in pedofilienetwerken om hun almachtsfantasieën bot te vieren. Zo binden ze ook hun leden aan mekaar en kunnen ze mekaar beter chanteren. In Californië hebben een record aantal arrestaties plaatsgevonden in februari. Je hoort er nauwelijks van in de media. Veterans for Child Rescue brengen het nu onder de aandacht.

Maar ook de terroristen vieren hun fantasieën bot. Bij de sociale “losers” die bij IS gaan, is geloof niet eens een vereiste, je leert de rudimenten ervan wel in de strijd. Als compensatie vieren ze hun almachtsfantasieën bot door seks met slavinnen en kinderen. In de Koran is er sprake van “hoeri’s”, maagden, in het paradijs maar ook van “ghilman”, knapen. “Ghilman” is ook het woord voor de jonge slavensoldaten in het leger van de de middeleeuwse sultans. Met “slaven” is veel meer toegestaan. Dat prikkelt de fantasie van de terroristen.

Dit is uiteraard pure regressie, bij bepaalde elites en terroristen. Waar is de grens met satanisme? Het wordt niet echt positiever als betogers tegen Trump respect eisen voor de vrouw en daarbij een vagina-muts op het hoofd zetten. Verlangen ze werkelijk terug naar de wereld van de (baar)moeder toen we nog ongedifferentieerd waren en niet de last van een identiteit moesten dragen?

Demonisering en regressie zoals in de jaren 20 en 30. Verspreide pedofilie en satanisme. Dat alles in een klimaat van verregaande desinformatie en de laatste dagen sterk toegenomen oorlogsdreiging. Laten we het hoofd koel houden. Kritische zin is meer dan ooit nodig nu zoveel intellectuelen en mediafiguren flippen, elites ontsporen, rebellen afstompen, gewone mensen het ook niet meer weten. We moeten blijven analyseren, praten met mekaar, zoeken naar toenadering. Anders zullen ze ook van ons getuigen: “Gewogen en te licht bevonden”.

Auteur:Andries Termote

Andries Termote studeerde Germaanse talen en werkte als docent. Interesse voor actualiteit en ook voor de christelijke mystiek. Een tegenwicht tegen het humanitaire moralisme dat in het christendom de hoofdstroom dreigt te worden.

5 commentaren op ““Gewogen en te licht bevonden” (Daniël, 5) Desinformatie in overdrive

  1. In oorlog vallen altijd slachtoffers van alle kanten, schuldigen en onschuldigen. De gewone burgers, mannen, vrouwen en kinderen zijn de grootste slachtoffers. Oorlog is smerig en in Syrië totaal onoverzichtelijk. Wie is vijand, wie is vriend? Wie kan wie nog vertrouwen? Als er al geen wereldoorlog uitbreekt, de kans op burgeroorlogen, ook in Europa neemt zienderogen toe.
    Wanneer roepen onze bisschoppen een keer gezamenlijk op om elke parochie aan te spreken en de kerken dagelijks open te stellen en de mensen op te roepen samen te gaan bidden voor de vrede in Jeruzalem, in Syrië en in de gehele wereld.

  2. Dat is omdat velen in het Westen de stromingen binnen de islam niet kennen. De islam is met zichzelf in oorlog en dat heeft ook gevolgen voor het Westen dat vergeven is door islamisten en salafisme daarom zullen de aanslagen nog een tijdje doorgaan !

  3. En ik wil hier nog aan toevoegen dat israel in haar haar ziekenhuizen oorlogsslachtoffers opneemt . trouwens heel het jaar door komen Arabieren naar ziekenhuizen in Israel en dat betekent geenszins dat Israel terrorisme zou ondersteunen! Als je nooit in israel bent geweest kun je niet oordelen over deze zaken onlangs heeft men in israel kinderen uit Surie opgevangen maar dat komt niet in het nieuws !

  4. Een antwoord aan Willy. Ik vind ook dat Al-Nusraterroristen verpleegd moeten worden maar dat neemt niet weg dat we ze moeten aanhouden en hen in beschuldiging stellen.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht