Katholieke filmtip: “Soylent green” (1973)

Er zijn films en er zijn films. Er zijn leuke films. Er zijn horrorfilms. Er zijn blasfemische films. Maar er zijn ook films die een opvallende voorspellende waarde naar de toekomst hebben. Zo een film die de toekomst uitermate goed lijkt te voorspellen is “Soylent Green” uit … 1973. Soylent Green is een film waarin een opmerkelijk correcte weergave van de toekomst wordt getoond.

Voor wie de film nog niet heeft gezien ga ik hier geen zogenoemde “spoilers” plaatsen, maar gedurende film wordt een visie ontvouwt die nagenoeg gelijk is aan wat de “Club van Rome” beschrijft met het boek “Limits to growth” (1972) uit ongeveer dezelfde periode als waarin de film gepubliceerd werd.

De film slaagt in 2 dingen die het de moeite waard maakt:

  1. Er wordt in de film een beeld geschapen van de verre toekomst in 2022 die wel eens waar gedeeltelijk incorrect is (net zoals elke toekomstvoorspelling), maar ook niet helemaal gek onjuist is. Tot aan de populariteit van computerspelletjes aan toe.
  2. De film geeft een inkijkje in waar het pad van het denken in “consuminderen” (en vergelijkbare terminologie) lijkt te eindigen. De film maakt een niet te missen statement dat dit een razende dystopie is waar niemand op moet hopen.

Genoeg gepraat. Dit is de link naar de IMDB pagina: https://www.imdb.com/title/tt0070723/ 

Er is vast een streamingsdienst die deze film nog aanbied.

Auteur:Spartacus

1 commentaar op “Katholieke filmtip: “Soylent green” (1973)

  1. Een zeer beklijvende film! Met een fantastische Charlton Heston.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht