Katholieke filmtip: “Soylent green” (1973)

Er zijn films en er zijn films. Er zijn leuke films. Er zijn horrorfilms. Er zijn blasfemische films. Maar er zijn ook films die een opvallende voorspellende waarde naar de toekomst hebben. Zo een film die de toekomst uitermate goed lijkt te voorspellen is “Soylent Green” uit … 1973. Soylent Green is een film waarin een opmerkelijk correcte weergave van de toekomst wordt getoond.

Voor wie de film nog niet heeft gezien ga ik hier geen zogenoemde “spoilers” plaatsen, maar gedurende film wordt een visie ontvouwt die nagenoeg gelijk is aan wat de “Club van Rome” beschrijft met het boek “Limits to growth” (1972) uit ongeveer dezelfde periode als waarin de film gepubliceerd werd.

De film slaagt in 2 dingen die het de moeite waard maakt:

  1. Er wordt in de film een beeld geschapen van de verre toekomst in 2022 die wel eens waar gedeeltelijk incorrect is (net zoals elke toekomstvoorspelling), maar ook niet helemaal gek onjuist is. Tot aan de populariteit van computerspelletjes aan toe.
  2. De film geeft een inkijkje in waar het pad van het denken in “consuminderen” (en vergelijkbare terminologie) lijkt te eindigen. De film maakt een niet te missen statement dat dit een razende dystopie is waar niemand op moet hopen.

Genoeg gepraat. Dit is de link naar de IMDB pagina: https://www.imdb.com/title/tt0070723/ 

Er is vast een streamingsdienst die deze film nog aanbied.

Auteur:Spartacus

1 commentaar op “Katholieke filmtip: “Soylent green” (1973)

Regels voor reacties:
1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan.
2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd.
3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. Registreren kan hier.
4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Doe mee met de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.