Ierse Katholieken houden rozenkrans-waken aan kerken, eisen terugkeer van zondagsmis

Volgens de online krant Catholic Arena, hebben Ierse Katholieken het initiatief genomen om elke zondag aan hun kerken een rozenkrans-wake te houden tot zondagsmissen weer worden toegelaten.  Een wijziging van de Ierse gezondheidswet in oktober 2020 maakte fysieke bijeenkomsten om ‘religieuze of andere redenen’ illegaal. Priesters die toch in het openbaar een H. Mis opdragen, riskeren forse boetes van € 2.500 en tot zes maanden gevangenisstraf. Priesters die de biecht afnemen bij hun gelovigen riskeren ook een boete van € 127 of een gevangenisstraf. Een informeel gesprek met een priester mag wel nog plaatsvinden.

Dankzij recente versoepelingen mogen culturele verenigingen in de Ierse Republiek, inclusief dansgroepen,  met 15 personen buitenactiviteiten houden. Voor de Katholieke gemeenschap blijven dezelfde buitensporige regels echter geldig. Volgens vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen zou er geen enkele aanwijzing zijn, dat kerkdiensten tot besmettingen hebben geleid. 

De rozenkrans-actie kreeg de steun van onder andere Bisschop Athanasius Schneider uit Kazakhstan, een bekende commentator en kerkcriticus. In een brief aan Catholic Arena, prees Schneider de deelnemers aan de rozenkrans-waken voor hun moed. Bisschop Schneider verwees hierbij naar de eerdere onderdrukking van Ierse Katholieken onder de “penal laws” in de 17-18de eeuw. ”Het voorbeeld van liefde, eerbied en toewijding van Katholieken aan de Heilige Mis tijdens vervolgingstijden is een krachtige les, die onze zielen …kan doen ontbranden met een nieuw vuur van eucharistische liefde en eerbied”, benadrukte de bisschop. 

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

9 commentaren op “Ierse Katholieken houden rozenkrans-waken aan kerken, eisen terugkeer van zondagsmis

 1. Met de rozenkrans kun je zelfs oorlogen tegenhouden, verklaarde de verschijning van de Maagd Maria in Medjugorje . Dus het is een schoon initiatief van de Ierse gelovigen.

 2. Beminde gelovigen,
  Gelukkig zijn er nog gelovigen die de rozenkrans bidden en tegen de virus dictatuur ingaan.
  Als we blijven bidden kunnen we dit soort regeringen altijd verslaan.
  België en Nederland kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

 3. beste
  Dit is een mooi initiatief !
  Ik denk dat dit ook nodig is in Vlaanderen,
  vooral in het bisdom Antwerpen .
  Op 8 December hebben we met velen een wake gehouden voor de Kathedraal in Antwerpen
  en met resultaat .Daarna ,en dit kwam door de Joodse gemeenschap in Antwerpen,
  kregen we de mogelijkheid om met 15 personen aanwezig te zijn in de Mis .
  Om terug de volledige vrijheid te krijgen om Eucharistie te vieren denk ik dat we terug deze wake
  voor de Kathedraal moeten hervatten . Kristien

 4. +++ BREAKING +++

  __https://kavlaanderen.blogspot.com/ MAANDAG 3 MEI 2021__
  Zie de News Ticker (de rode band bovenaan met lopende tekst)

  “Voor de tweede keer op rij blijft het wonder van de liquefactie van het bloed van San Gennaro / de Heilige Januarius uit”

 5. In ons gemeentelijke infoblad Mei 2021 toont men foto’s van gemaskerde mensen onder de titel “Jij laat je toch ook vaccineren ?”

  Op pagina 3:
  “Opstart pilootproject zorgzame buurten.
  Hoe pak je als lokaal bestuur eenzaamheid aan?
  Hoe realiseer je verbinding tussen buurtbewoners?
  Via interviews en buurtbabbels ontdekken we wat er leeft in de buurt. De krachten en noden worden zo helder in kaart gebracht. Deze eerste verkennende bevindingen worden in een rapport gebundeld en teruggekoppeld naar het gemeentebestuur en naar de buurt. In een volgende fase maken we een buurtactieplan op.”

  — Men heeft weinig fantasie nodig om te begrijpen wat dit gaat worden !

  — Goed idee van P. Daniel, zie:
  __https://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-213/__
  “Het onafhankelijk wetenschappelijk debat wordt de mond gesnoerd. Geen enkele van de huidige coronamaatregelen werd door een wetenschappelijk verantwoorde studie ondersteund. En de media vertellen enkel wat deze elite beslist dat vermeld mag worden. Zij bepaalt het beleid van de regeringen, het “maatschappelijk juiste” nieuws in de media, neemt de rechterlijke verordeningen en beslist over de uitvoerende macht. De halfjaarlijkse update van je vaccinatie zal bepalen of je iets mag doen/hebben of niet. Een wereld van robotten, geprogrammeerd en gedirigeerd door psychopaten, die de mensheid herleiden tot een voor hen aanvaardbaar en controleerbaar aantal.”

  — Aan de gemeentelijke interviewers buurtbabbelaars kunnen we antwoorden dat er nog altijd geen onafhankelijk wetenschappelijk debat werd gevoerd over de tegengestelde meningen van diverse wetenschappers.

  — Uw antwoord:
  — We eisen een onafhankelijk wetenschappelijk debat tussen pro en contra vaccin wetenschappers.

 6. Ik heb een reactie gegeven op deze mail maar ik stel vast dat die niet wordt weergegeven,

  Kristien

  1. Nu wel. Ik vind je initiatief om een wake in Antwerpen te houden trouwens geweldig.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht