Vaticaan trekt verplichte Covid 19-vaccinatie voor medewerkers in na zware kritiek

Giuseppe Kardinaal Bertello, Prefect van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad,  heeft een decreet ingetrokken, waarin medewerkers van het Heilige Stoel werden bedreigd met ontslag, indien ze het Covid 19-vaccin zonder geldige medische reden zouden weigeren. Deze versoepeling gebeurde na scherpe mediakritiek tegen de disproportionele behandeling van zgn “antivaxxers” in het Vaticaan, die hun broodwinning dreigden te verliezen. In een nieuwe interne nota (18 februari) beloofde Kardinaal Bertello, dat er naar een balans gezocht zou worden tussen de “gezondheid van de gemeenschap en individuele keuzes, zonder repressieve maatregelen tegen medewerkers”. Het Vaticaan heeft slechts 450 vaste inwoners, maar er werken 3000 personen. 

Paus Franciscus en zijn curie hebben zich tijdens de laatste maanden opgeworpen tot ware ambassadeurs van de Covid 19 vaccinatie. In een verklaring op het Italiaanse Canale5, riep de Paus alle gelovigen op om zich te laten vaccineren, als “morele plicht”, om het eigen leven en dat van anderen te beschermen. Franciscus staat bekend om zijn onwrikbare geloof in supranationale instellingen en hun aanbevelingen (bv inzake de aanpak van Covid 19). In zijn encycliek “Fratelli Tutti”, sprak hij zich onder andere uit voor een versterking van het gezag van de Verenigde Naties, die hij als een uitgelezen instrument zag om sociale gerechtigheid en mensenrechten te promoten.

Bron: Crux

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.