Lesbos: Hongarije doneert geld voor restauratie van kerken, gevandaliseerd door vluchtelingen

Foto: Greek City Times

Terwijl de aandacht van de meeste Europeanen momenteel gericht is op het Coronavirus, gaat Hongarije het Griekse eiland Lesbos financiële hulp bieden voor de restauratie van Grieks-Orthodoxe kerken, die er zwaar gevandaliseerd werden door Islamitische vluchtelingen. Tristan Azbej, Hongarije’s staatssecretaris voor Hulp aan Vervolgde Christenen, bevestigde gisteren, dat de Hongaarse regering hiervoor $30,000 zou doneren.

In maart vernielden illegale migranten uit het kamp van Moria op Lesbos de altaren, iconen en ramen van de kerk van St. Raphael. Dit gebeurde tijdens schermutselingen tussen de Griekse politie en 500 vluchtelingen, die naar de haven van Mytilini waren afgezakt om te protesteren tegen de weigering van de Griekse regering om hen naar andere Europese landen te laten doorreizen. In mei vernielden ze ook nog de kerk van de H. Catharina.

Volgens observatoren werden niet alleen Christelijke symbolen op Lesbos systematisch gevandaliseerd door vluchtelingen. Ook gewassen moesten eraan geloven tijdens de Covid-19 lockdown, waaronder 5000 olijfbomen. Voor lokale landbouwers is dit rampzalig, omdat een olijfboom minstens 65-80 jaar nodig heeft, om op een rendabele manier vruchten te dragen. Het omhakken van een olijfboom, het vredessymbool bij uitstek, wordt bovendien gezien als een kaakslag in het gezicht van de Griekse cultuur.

Het vluchtelingenkamp van Moria, dat oorspronkelijk onderdak moest bieden aan maximum 3000 vluchtelingen, telt momenteel bijna 20,000 bewoners, die er verblijven onder uiterst moeilijke omstandigheden. Dit leidt al langer tot een onhoudbare situatie op het eiland, dat oorspronkelijk slechts 86,000 inwoners telde. De lockdown-maatregelen voor Covid-19 hebben de spanningen nog verder doen oplopen. Hoewel de inwoners van Lesbos wegens hun bijzondere gastvrijheid voor vluchtelingen in 2016 nog werden genomineerd voor de Nobel Vredesprijs, is de publieke opinie rond het thema ondertussen radicaal omgeslagen, voornamelijk wegens de vele incidenten op een eiland dat voorheen weinig misdaad kende. 

Bron: Voice of Europe

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

6 commentaren op “Lesbos: Hongarije doneert geld voor restauratie van kerken, gevandaliseerd door vluchtelingen

 1. De mensen die dit doen, zou bij betrappen op heterdaad de status van vluchteling subiet (dus meteen en zonder mogelijke rechtsgang) ontnomen moeten worden en intussen letterlijk op water en brood gezet moeten worden. Zij zijn gewoon misdadiger die het land zijn binnengekomen.

  Werkelijk álle lof voor die paar bewoners van Lesbos. Zij verdienen het om financieel gesteund te worden door de EU.

  De vernieling van de olijfbomen = ’n totale minachting voor ’t leven en levensonderhoud van betreffende boeren, terwijl het diezelfde boeren zijn, die de ‘vluchtelingen’ gastvrij onderdak boden.
  (Hoe grof kan ’n mens zijn?)

 2. Dat is het probleem met de Islam, de meeste vluchtelingen haten het christendom in zijn geheel, maar toch komen ze naar hier, omdat Europa voor hen het aards paradijs is wat natuurlijk een leugen, er is ook in Europa veel armoede zeker door die coronacrisis. En ook Turkije speelt hierin een chantagepolitiek.

  1. Zo lang landen leefgeld/steun/bijstand blijven uitkeren aan vreemdelingen zullen er “vluchtelingen” komen. Gratis geld is voor velen het enige paradijs dat ze begeren.

 3. @willy, mijn zeer korte reactie op Uw schrijven: 100% eens.

 4. Ja, uiteraard volledig akkoord. Ze komen naar Europa om zogezegd een beter leven te hebben, maar er is geen enkel respect voor onze normen en waarden, noch voor onze religie. Inderdaad, direct op water en brood en zo snel als mogelijk terugsturen.

 5. DE vluchtelingen nemen hun problemen met zich mee en vallen ons ermee lastig.Zij willen leven zoals wij (wel profiteren)maar willen zelf niet beginnen met ons cultureel ,religieus en morele leven aan te nemen.m,a,w,zij brengen hier hun chaos mee Dan worden wij op de duur ook zo’n land ,zoals dat, wat zij ontvlucht hebben.De regeringen willen dat niet zien en denken dat, als ze alleen maar vertellen, hoe het hier is,zij hun gedrag zullen aanpassen.Maar dat zit te diep er bij hen in.Dat lukt bij het merendeel dus niet.Helaas.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht