Paus Franciscus zegt dat het coronavirus een woede-aanval van ‘Moeder Natuur’ is, omwille van de milieuvervuiling

Foto: Vatican tv.

Paus Franciscus vertelde afgelopen zondag een Spaanse journalist dat hij gelooft dat de corona-epidemie een gevolg is van “de natuur die een woede-aanval krijgt”, als gevolg van de milieuvervuiling, en dat dit een teken is dat we beter voor haar moeten zorgen. Ex-priester Leonardo Boff vertelde ongeveer hetzelfde: het virus is een straf van Pachamama voor onze beledigingen tegen haar.

De journalist, Jordan Évole, vroeg Franciscus of dat het mogelijk is dat dit het uur van de natuur is om af te rekenen met ons? Franciscus antwoordde: “Er is een gezegde dat je zeker kent: God vergeeft altijd, wij vergeven soms, maar de natuur vergeeft nooit. Bosbranden, aardbevingen… dat is de natuur die een woede-aanval krijgt, zodat we voor de natuur zullen zorgen.”

De uitdrukking “een woede-aanval krijgen” is een vertaling van het door Franciscus gebruikte Spaanse woord “patalear”, dat letterlijk betekent “met de voeten stampen”, en vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar uitbarstingen van woede of frustratie.

Hier kunt u de video met de opmerkingen, zelf bekijken:

 

De journalist vroeg hem ook wat hij de mensen die hun geliefden verliezen zou willen vertellen, waarop Bergoglio antwoordde: “Het laatste dat ik zou doen is hen iets vertellen. Wat ik probeer te doen is hen helpen om mijn nabijheid te voelen.”

Of hij optimistisch was over de situatie, antwoordde paus Franciscus dat hij hoop heeft in de mensen: “Ik heb hoop in de mensheid, in mannen en vrouwen. Ik heb hoop in de naties. Ik heb veel hoop.”

Ex-priester Leonardo Boff

Ook de Braziliaanse bevrijdingstheoloog, dissidente ex-priester en bewonderaar van paus Franciscus, Leonardo Boff – die ooit zei dat Franciscus een groot man van de bevrijdingstheologie is – zei dat het coronavirus een straf is van Gaia of Pachamama, vanwege de beledigingen die we haar aandoen (vervuiling, enz…). Voor hem is het geen toeval dat het virus uitbarstte “waar de vervuiling het grootst is.”

“Daardoor geeft de ‘Grote Moeder Gaia’ ons tekenen dat ze ziek is”, zei Boff. “De aarde wil een andere houding tegenover haar,” zo zei hij, en hij voegde nog aan toe dat we niet zouden mogen vergeten dat “de aard zelf voelt, denkt, liefheeft, vereert en geneest.”

Bron: Restkerk, LifeSite, Gloria

identicon

Auteur:Jozef Ivo

Een katholiek die bezorgd is over wat er in de Kerk gebeurt.

26 commentaren op “Paus Franciscus zegt dat het coronavirus een woede-aanval van ‘Moeder Natuur’ is, omwille van de milieuvervuiling

 1. Wat een onnozele reactie van wat men zou moeten noemen een paus, naturalisatie komt van de filosoof Spinoza die God zag in de natuur, maar niet geloofde in een persoonlijke God, Spinoza zag de natuur als een godheid, maar de natuur heeft geen moraal, in de natuur bestaat geen reden waarin alles is zoals het is, dus dat heeft niets met God te maken, zelfs een ongelovige heeft nog een ethiek, de natuur niet, daar heerst de wet van de sterkste, is dat wat deze paus gelooft, Dus corona is de straf van de natuur, ook de natuur straft niet, de natuur is het slachtoffer van de mens die de grondstoffen uitbuit , deze paus mag voor mij gerust op rustpensioen en hoe rapper hoe beter.

  1. @ Beste Willy,

   Laten wij deze vieze vuile Corona aan Onze Lieve Heer Jezus geven en er voor bidden.
   Corona komt in geen geval van God, er zijn heel
   gelovige mensen die er aan sterven.

   Corona is iets duivels, gelijk ook de Chinese overheid ook duivels is, Amerikaanse democraten, alle 40 moslim regeringen in de wereld, de VN, de WHO, de UNO, de EU, Merkel, Macron een volgeling en getrouwe van bankier Rothschild
   de Bankiers Rockefeller en Rothschild en de Hongaarse – Amerikaanse multi miljonair Georges SOROS zijn allen JODEN,
   de Antipaus en valse profeet Jorg Bergoglio alias ANTIPAUS Franciscus.
   Die eveneens de Peetvader is van de Vaticaanse Mafia ” Sank Gallen.” ( zei behoren en aanbidden het Marxisme en GOD is geheel geen Marxist wat de Duivel wel is.
   Hij die een Coup organiseerde op de Ware Levende EN ENIG ERKENDE VICARIS VAN GOD, paus Benedictus XVI HEEFT GEPLEEGD.

   Beste Willy geloof mij AUB, zo lang de WARE LENVENDE ENIG ERKENDE PAUS Benedictus leeft kan er geen andere paus zijn.
   Benedictus heeft dat met de ingeving van GOD zo goed in gecamoufleerd zodat Bergoglio het nooit zal vinden dan tot op heden
   Kan bergoglio nooit een paus zijn, voor God Benedictus nog steeds de zetelende monarch is en niet Bergoglio.
   beste Willy als ik u een paus gewaad een mijter en staf geef, dan zijt gij ook een paus of monarch van het Vaticaan.
   Een paus word erkend door zijn MEESTER en dat is Heer Jezus door hem benoemen tot Vicaris van GOD en bij mijn weten is Bergoglio geen vicaris van GOD?
   NOEM DEZE SUPER TIENVOUDIGE VERRADER VAN GOD HEER JEZUS, NOOIT MEER EEN PAUS.
   bergoglio is een dief – een ontkenner van GODS woord – een 10 ergere verrader dan zijn toenmalige verrader Judas Ikarios

   Pauzen gaan nooit op pensioen en bestaat niet voor GOD, ook priester die op pensioen gaan bestaat niet voor GOD -ZE BLIJVEN EEUWIGDUREND PRIESTER, buiten zei die zich zelf Excommuniceren gelijk Bergoglio en zijn trawanten omdat ze GOD verloochenen.

   Wees steeds Gezegend door Heer Jezus en zijn Heilige Moeder GODS.
   Bid vooral heel veel voor de zielen van Corona overledenen, dat ze onder de HEILIGE mantel in bescherming mogen genomen worden tegen het beest en Heer Jezus en kan herverdelen.
   Diegene die rijp zijn het licht GODS te mogen zien en de andere die de eerste treden van vagevuur gaan betreden.
   Hoe meer dat voor deze zielen bid, des te sneller kunnen zielen stijgen.
   U Jezus,

   1. jacob heeft 100% gelijk over de joden maar mag niet over gesproken worden over alles behalve dat .

  2. ik denk meer aan de overbevolking in azie en zeker in Afrika maar daar rept hij niet over.

 2. Is dit fakenieuws? Hoeveel is er geknipt geweest voor het maken van de video?
  Mocht dit bovenstaand artikel niet waar zijn, dan beklaag ik de maker van de clip, alsook degenen die meehelpen het fakenieuws te verspreiden. Het zal niet ongestraft blijven.

 3. De covid-19 pandemie is een zoönose: een wereldwijd verspreide infectieziekte door overdracht van een virus of ziekteverwekkende bacterie van dieren op mensen door aanraking of eten van met ziekteverwekkers besmet dierlijk vlees. Bekend als overdrager van virussen is het vlees van vleerhonden of vliegende honden (zie Ebola): een groot soort vleermuis die veel voorkomt in Azië en Afrika, waar men – ondanks de tropische temperaturen die alle virus- en bacteriegroei bevorderen! – het helaas niet al te nauw neemt met hygiëne.

  Wie dat op zijn netvlies heeft, kan nauwelijks geloven wat de paus c.s. volgens bovenstaand bericht beweert. Het is namelijk DE MENS die – veelal onwetend van elementaire wetmatigheden in de natuur – verkeerd handelt m.n. op plaatsen waar veel te veel mensen op een kluitje wonen en kennis van de natuur een schaars goed is.

  Armoede, onwetendheid, gebrek aan (maatschappelijke én zelf-)discipline plus overbevolking zijn dus de oorzaken voor het uitbreken van epidemieën en zoönosen.

  Wat de pauselijke uitspraken bijdragen aan het oplossen van de genoemde kernproblemen, is mij dus onduidelijk. De relatie tussen epidemieën en ons individueel én collectief egocentrisch, om niet te zeggen egoïstisch gedrag had veel beter, duidelijker gelegd moeten en kunnen worden, alsook van goede raad voorzien. (Maar ja, het is een oude man enz. enz. We moeten het hem maar vergeven.)

  We moeten onze persoonlijke verantwoordelijkheid beter gaan zien (de religies hebben er helaas een handje van om juist die menselijke verantwoordelijkheid te marginaliseren! De goden zullen de problemen wel oplossen, meent men, maar dat is een groot misverstand. Ook Jahwe / G’d voorkwam Auschwitz e.d. niet, noch het sterven aan oorlog of kanker van onschuldige kinderen. Wie zo’n goddelijke ingreep toch blijft verwachten, heeft een verkeerd godsidee!) en daar dagdagelijks meer handen en voeten aan gaan geven – samen én ieder apart – anders gaan we beslist samen naar de knoppen!

 4. @Jacob de Meerdere: Bedankt voor je reactie, en je hebt natuurlijk meer dan een punt, wel is het zeer gevaarlijk om de Joden overal de schuld van te geven, dat hebben we te vaak in de geschiedenis gezien, we mogen niet vergeten dat Jezus een Jood was en de twaalf apostelen ook, waarvan één een verrader was, dus Joden zijn niet altijd een zegen voor de wereld daar heb je zeker een punt, denk maar aan het marxisme die man was ook een Jood, de evolutietheorie van Darwin, die was ook een Jood, maar we moeten altijd voorzichtig blijven, en inderdaad er kan maar één paus zijn, en dat is zeker niet de huidige, blijf gezond.

 5. Zelf niet gelovig kijk ik dus van op enige afstand en wat ongeloof op wat de huidige Paus zegt.
  Onfeilbaar acht hij zich verplicht zijn mening te uiten, ik stel alleen vast dat er betere Pauzen zijn geweest.

 6. hij moet dringend op genomen worden wie kan nog achter zo een Paus staan die niets anders dan onzin uitkraamt, de voeten kust en wast van de grootste vijand en moordenaars van de Christenen .wie kan nog achter zulke gek staan

  1. vorige Paus was van een ander kaliber die zegde dat voor ons geloof de ergste vijand de islam was.maar ja hij kreeg zoveel kritiek van bepaalde lafaards zoals deze Paus nu.

 7. De katholieke kerk is al even zot als de islam, daar is het de schuld van de homo’s !!!! Surfen op de golven van het huidige milieugeloof ???? Het gaat je weeral leden kosten voor uw partij geloof me de kiesdrempel komt dichterbij !!!!!!

 8. Is de paus vergeten dat wij zelf de zonde, en daarmee samenhangende natuurrampen, ziektes etc, de wereld hebben in gelaten?
  In het oorspronkelijke paradijs was er geen ziekte en onrust in de natuur, het is pas bij de zondeval dat alles uit balans geraakt is, en bij elke zonde die we nu nog begaan houden we de chaos in stand. Deze pandemie is geen gevolg van een ‘boze moeder natuur’, maar een direct gevolg van een trotse wereld die zich niet meer op God verlaat.
  Maar God zou God niet zijn als Hij er ook niet iets goeds uit zou kunnen laten komen, dus ik bid dat al de onzekerheid van deze dagen, mensen ertoe aan zet om zich vragen te stellen bij hun geloof, en dat er vele bekeringen uit mogen voortkomen.

 9. @Helena: Je hebt voor een deel volkomen gelijk, het is de mens zijn schuld dat hij wilde dierenvlees eet en daarbij een zoönose laat ontstaan, in het Oude Testament in het boek Leviticus wordt dat dan ook radicaal verboden, maar tja de meeste Chinezen zijn geen christenen.

 10. Als kind ging ik eens met een vriendje mee naar een vrijzinnige Hervormde kerkdienst.
  Er werd niet over God gesproken maar de Natuur werd als een God vereerd.
  In alle klimaatdiscussies kom ik dezelfde geloofsovertuiging tegen.
  Ook in het aanroepen van de God van de Natuur door paus Franciscus kom ik dezelfde geloofsovertuiging tegen. Helaas constateer ik dat vele Kardinalen en Bisschoppen het met Paus Franciscus eens zijn. Ik ben zelf een overtuigd Tridentijn, ik belijd het Universele Katholieke geloof volgens de normen en waarden zowel naar vorm als naar inhoud van de Tridentijnse Heilige Mis.
  Het Katholiek geloof bestaat uit het Evangelie, voor de protestanten de Bijbel, de Tien Geboden en de zeven Sacramenten van ons Katholiek geloof. Als ik mijn geloof vergelijk met het aanroepen van de God van de Natuur door paus Franciscus, dan ervaar ik de handelswijze van paus Franciscus als een schismatieke daad en is voor mij een schisma met deze paus, vrees ik, niet te voorkomen.

 11. Volgens een groep theologen heeft het geen nut meer om traditionalisten nog meer tegemoet te komen.
  Een groep Europese theologen roept de Congregatie voor de Geloofsleer in een open brief in het Europese culturele tijdschrift Munera op om de twee decreten van vorige week over de Tridentijnse liturgie in te trekken. Volgens hen heeft het geen zin om een liturgie die tot het verleden behoort en die inert, gekristalliseerd, levenloos en zonder daadkracht is nieuw leven in te blazen.

  Volgens het 130-tal theologen, dat de oproep ondertekende, werd al met de publicatie van het motu proprio Summorum pontificum een vergissing begaan door het gezag over de Tridentijnse ritus aan de plaatselijke bisschoppen te ontrekken en te bepalen dat toekomstige priesters zowel in de conciliaire als de preconciliaire Tridentijnse ritus moeten opgeleid worden. De ondertekenaars stellen nog vast dat de Sint-Pius X Priesterbroederschap almaar verdergaat met haar eisen om haar tegemoet te komen, om dan uiteindelijk weg te lopen van de tafel. Zo heeft Rome niet alleen het gezag van de plaatselijke bisschoppen ondergraven, maar ook dat van de priesterbroederschap versterkt.

  Volgens de oproep moet aan die dubbelzinnige toestand dringend een einde gemaakt worden. Bovendien beschikt de sectie van de Congregatie voor de Geloofsleer, waaraan de taken van de commissie Ecclesia Dei (commissie die werd opgericht om het schisma met de traditionalisten te beëindigen, redactie) zijn overgedragen, weliswaar over de doctrinele bevoegdheden, maar niet over de historische, tekstuele, filologische en pastorale competenties om de aanpassingen van de recente twee decreten door te voeren. Ook op dogmatisch vlak wordt een vergissing begaan omdat de verdeeldheid door de publicatie van beide decreten wordt versterkt. Aanhangers van aartsbisschop Lefebvre hebben de lat hoger en hoger gelegd, zijn daarna weggelopen en hebben deze paus en zijn drie voorgangers beledigd. Het heeft geen nut meer om het gezag aan de plaatselijke bisschoppen te ontnemen en om een liturgie ‘die tot het verleden behoort’ nieuw leven in te blazen en zo verdere ‘verdeeldheid te blijven veroorzaken’.

 12. In gewone woorden: de ‘paus” lult uit z’n nek.
  De ‘paus’ – met zoals onze regering en vele andere regeringen – heeft zich gek laten maken door een paniekzaaiende WHO, terwijl iedereen zou moeten weten van de enorme verwantschap van de WHO met de farmaceutische industrie.

  PS: iedereen die een natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd, heeft een waarschijnlijk LEVENSLANGE immuniteit.
  Een vaccin geeft slechts een gemiddelde immuniteit van 6 maanden voor één griep.

  En griep blijft griep welke naam men die griep ook geeft (al varieert de ernst van diverse soorten griep).
  ÉLKE(!!!) griep is te bestrijden met gewone huis- tuin- en keukenmiddelen, zoals één tot drie weken thuisblijven (de zogenaamde thuisquarantaine) + afstand houden en + algemene hygiëne

  Wat is die gewone algemene hygiëne toepassen (dus ook als er géén griep heerst):

  handen wassen (met water en zeep) nadat U in algemene ruimtes bent geweest +
  handen wassen (met water en zeep) nadat U op de toilet bent geweest +
  handen wassen (met water en zeep) vóórdat U gaat eten +
  als U gasten heeft gehad: even extra (niet overdreven doen) de toilet en deurklinken poetsen.

  En last but not least: leer kleine kinderen om hun vingers niet steeds in de mond te stoppen.

  Krijgt U tóch de griep?:
  Heb geduld: blijf drie tot vijf dagen thuis; volledig herstel kan één tot drie weken duren +
  ontvang gedurende die drie weken vooral geen zieke ouderen.

  Maar ja, waarom de griep uiterst goedkoop bestrijden als het ook peperduur bestreden kan worden?

 13. Over enige jaren zal men mij gelijk geven:
  Ik heb ’t idee, dat alleen de krakkemikkige (= de gammele, zeer zwakke) mensen corona niet overleven. Dus, als ze corona wél zouden overleven, dan gaan ze spoedig aan ’n ándere ziekte dood.

  Net zoals onze ‘paus’ verdient onze regering in mijn ogen een ‘brevet van onvermogen’.
  Zo is onze regering ónverantwoord te ver gegaan met het beschermen van zwaar zieke mensen
  Maar daarvoor ga je toch geen complete economie van ons land in de waagschaal stellen?

  En de bisschoppen in Nederland en België zijn onverantwoord te ver gegaan door het verbieden van alle publieke erediensten. Dit is volgens mij met instemming van onze ‘paus’ gedaan.

 14. Derks, men kan niet ver genoeg gaan om het leven van zwaar zieke mensen te beschermen. Jij doet me denken uit een man uit de jaren veertig. Die had ook zo idëeen.
  En wat het verbieden van erediensten betreft, dat is een terechte beslissing van de regering. En de erediensten zullen nog langer verboden worden dan gepland.
  En dat je er de paus bijsleurt is ronduit lachwekkend.

 15. Jerome, ik ben zélf zwaar ziek en bejaard. Ik ondervind het leven van ’n zwaar zieke dus élke dag, élke seconde. En nu wil Ú mij de les lezen!!! Wat een ongehoorde brutaliteit.
  Bovendien ben ik ’n R.K. kerkganger en heb vele jaren vrijwilligerswerk verricht op diverse niveaus van hoog tot laag in plaatselijke gemeenschappen.
  Het gaat nog vérder: U wilt mij als gelovige de lés lezen: U maakt zich compleet belachelijk.

 16. Wat had onze regering kunnen doen om én onze economie te kunnen redden én de zieken (meestal bejaarden te helpen?
  Dat is zeer eenvoudig: De bejaarden zijn tóch al vaker alleen en eenzaam. Zie zijn dus vaak al gewend aan hun noodgedwongen ophokplicht. Welnu, de regering had slechts de zieken en bejaarden die thuis-quarantaine kunnen opleggen.

  Voordelen zouden legio zijn:
  de economie zou bijna normaal door kunnen draaien +
  de zieken en bejaarden weten vaak al wat hygiëne (vooral bij griep) inhoudt +
  het zou de regering véél minder geld kosten +
  geen nood aan ziekenhuisbedden, mondkapjes enz. +
  gezinnen(die midden in het werkzame leven zitten) zouden bijna normaal hun gang kunnen gaan +
  nauwelijks werklozen +
  winkels zouden gewoon open kunnen blijven +
  geen algemene paniek.

  En last but not least: het resultaat zou hetzelfde of beter zijn dan nu het geval is.

 17. U heeft volledig gelijk, beste P. Derks. Ook beterschap gewenst. Spijtig dat U ziek bent, maar trekt U zich niks aan van vlerken gedrag, van de verblindheid bij jongere generaties, waarvan velen, behoren tot de achterbank generaties, en later nooit “gelitten haben”. Groen linkse doetjes die zelfs een paf geweer op de kermis niet kunnen vasthouden !! Aan de woordkeus en het gebrek aan respect, ziet U al met wie U van doen heeft. Noch zijn zij zich bewust van het noodzakelijk te maken onderscheid tussen de realiteit en de opgedrongen perceptie waarin ze door de staat en de MSM media, gemanoeuvreerd zijn. Kritisch voor zichzelf denken is hen vreemd. Hun evangelie is de politieke correctheid en het staats dictaat. Ontworteld, kennen geen andere autoriteit, noch vrezen ze de staat als de ultieme vijand van iedere burger. Ze denken dat de staat zomaar macht zal inleveren als het haar gelukt is de vrijheid af te nemen in enkele weken tijd, met angst zaaierij. Op straat en in de winkels zie je ze ingepakt rondlopen met mondkap en de sjaal eroverheen. Voor feiten zijn ze blind. Ik zal ze nu niet herhalen. (zie onder, “Video, E. H. Bosch”, en “Ophokplicht….”) De NL cijfers van gisteren wijzen op totaal, 1651 overledenen, waarvan 85 enkel door de Chinese griep. Fracties van de totale bevolkingsomvang, terwijl de griep golven van de afgelopen jaren vele duizenden slachtoffers eisten, waar niemand aandacht aan schonk. De hysterie van nu, maçonniek aangestuurd (Rutte is vrijmetselaar, zoals al zijn EU collega’s, inclusief Conte in IT) heeft andere bedoelingen. Greep en nogmaals greep op iedere burger, met kliklijn en volg app’s).
  De situatie van nu is te discrepant, te abnormaal, vergeleken met andere ziekten en misdaden, wereldwijd, is als volgt, te rekenen vanaf 1 Januari -tot- 25 Maart 2020 :
  Chinese griep, 21.297 slachtoffers,
  Seizoen griep influenza, 113.034 slachtoffers,
  Malaria, 228.095 slachtoffers,
  Zelfmoord, 249.904 slachtoffers,
  Verkeer, 313.903 slachtoffers,
  HIV/AIDS, 390.908 slachtoffers,
  Alcohol verslaving, 581.598 slachtoffers,
  Roken verslaving, 1.162.481 slachtoffers,
  Kanker, 1.909.804 slachtoffers,
  Verhongering, 2.382.324 slachtoffers,
  Abortus, 9.913.702 slachtoffers.
  Hopelijk loopt de NL regering tegen het blok van de oppositie, morgen in het parlement. Want zij hebben het gevaar geroken, en vermoeden dubbele agenda’s.

 18. @Jules van Rooyen, bedankt voor Uw ondersteuning.
  Ik geloof constant mijn eigen ogen bijna niet: wát ’n paniek voor ’n griép.
  En ja, ik begrijp dat deze griep op de longen kan slaan en er dus grote ademnood kan ontstaan.
  Mijn grootouders wisten al dat griep vele zware gevolgen kan hebben (Elke griep is anders.) Bovendien wisten mijn grootouders al hoe ze konden voorkomen om aangestoken te worden.
  Elk jaar sterven tussen de 250.000 en 500.000 aan de griep. En nooit (werkelijk nóóit) zijn wij bang geweest voor de griep. Wij namen gewoon hygiënische maatregelen. Degene die thuis de griep had, bleef thuis om niemand aan te steken en werd alleen door de moeder verzorgd. Dat is álles wat gedaan moet worden (’n moeder was toentertijd de onmisbare spil van elk huishouden en die nooit ziek was).

  En wat gebeurd nú?: complete paniek en lock down.
  Dát zijn de gevolgen van de voor geld buitenshuis werkende moeders.
  Alles bij elkaar: werkende moeders kosten de maatschappij handenvol geld.
  De scholen zijn bevolkt met moeilijk lerende kinderen (want daarvoor heeft mama geen tijd);
  leraren weten zich vaak geen raad met onopgevoede kinderen (mama heeft geen tijd);
  Omdat beide ouders werken, gaan kinderen naar nep- ouders (de créches);
  Die kinderen worden groot en dus heeft justitie de handen vol aan onbeheerste types.

  Omdat de kinderen niet meer weten wat ‘liefde’ is, wordt véél vaker gescheiden (kwam tot de jaren ’60 bijna niet voor); dus heeft elk deel van het gebroken gezin ’n huis nodig.

  Men noemt dit alles emancipatie. Ik noem dat: volledige morele afbraak.

  Géld is nu de nieuwe god. Daar hebben ze álles voor over, zelfs hun bloedeigen kinderen.
  Gouden sieraden worden zorgvuldig in kluisjes bewaard, terwijl de kinderen aan vréémden in bewaring worden gegeven.

  In vroeger tijden deden de mensen alles voor hun geloof (alle oudere kerken zijn gebouwd door en met behulp van zeer arme parochianen). Nu hebben de mensen veel meer geld en … de kerken zijn leeg c.q. compleet vervallen c.q. kunnen financieel niet rondkomen enz. enz.

  U begrijpt, dat ik met weemoed aan vroeger dagen terugdenk. De meeste gezinnen waren vroeger arm. Zo kon ons gezin met moeite een 2e hands brommertje onderhouden. Echter, geloof, liefde en trouw werd ons met de paplepel ingegeven.

 19. Vele toeters op dit forum zijn blijkbaar niet erg gehinderd door enige kennis van zaken mbt oorzaal/gevolg van de Covid19 pandemie. De overheden die maatregelen neemt om de schade te beperken zijn ook niet almachtig. Sommige kritiek is terecht. Dat Paus Franciscus wat ligt te brabbelen over Covid19 als de wraak van Moeder Natuur’, wil ik hem vergeven. Dat hij daarbij in de kaart speelt van de klimaatalarmisten is misschien ongewild, en een beetje onhandig. De relevantie van de RK Kerk en eigenlijk alle andere grote religieuze instituten is hiermee bewezen : voor een steeds kleiner kringetje van Gutmenschen. Ze vinden mogelijk troost in de gedachte dat God ons allen – of alleen hen- zal redden. En is het niet nu door een wonder, dan daarna in de Hemel. Volksdevotie is van alle tijden. Laten we ons liever concentreren op de oplossing van het probleem dat alle mensen op aarde bedreigt, en dat een gebeurtenis als Covid19 genadeloos blootlegt : hebzucht, eigendunk, de stuitende ongelijkheid en de oppervlakkigheid die de wereld verhindert om de juiste prioriteiten te stellen. Is het utopisch te hopen dat we vooralsnog de krachten bundelen : politiek, industrie, wetenschap en de intermenselijke samenhorigheid stimuleren om dit virus te bestrijden. Bij dit laatste speelt religie nog misschien een rol. Het enige globale virus dat echt schadelijk is voor de wereld is de mens zelf.

 20. Dirk SCHEPENS,
  Het is de kerkgangers in het verleden met de paplepel ingegoten, dat wij ons hebben te gedragen als een goed rentmeester.
  Maar ook hebben wij geleerd, dat de kerk zich niet moet bemoeien met aardse regeringsleiders en andersom. Dat houdt in: scheiding van kerk en staat.
  Bergoglio (de zogenaamde Paus Franciscus) loopt steeds de kantjes eraf, om uit te proberen.
  Dat is een á katholieke levenswijze en is dus tegenovergesteld van wat ons al sinds mensenheugenis is bijgebracht.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht