Generaal Soleimani: de nieuwe Frans Ferdinand? 

Qassem Soleimani – Bron: Wikipedia


We zijn nog maar net met een nieuw jaar gestart en toch loopt het al behoorlijk fout. Op 3 januari werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani tijdens een officieel bezoek aan Irak op een laffe en illegale manier neergeschoten door een Amerikaanse drone. Dit incident doet denken aan de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo, die de aanleiding vormde voor Wereldoorlog I. Net zoals Frans Ferdinand, zou Soleimani wel eens de laatste druppel kunnen zijn in de reeds gespannen relaties tussen de VS en Iran. De recente escalatie van geweld op Iraaks territorium toont aan hoe heet de gemoederen nu al zijn…

Soleimani: “Iraanse Rommel” en gevreesde terroristenjager

Generaal Soleimani was trouwens niet zomaar een leider.  Als officier van de Iraanse Revolutionaire garde, verantwoordelijk voor geheime en buitenlandse operaties,  was hij in zijn land zeer gerespecteerd om zijn intelligentie en gevoel voor strategie. De Britten noemden hem de Iraanse Rommel, gevreesd, maar erkend voor zijn militair talent. Tijdens de voorbije jaren, had Soleimani onder andere het Iraakse leger zijn medewerking geleverd in de bestrijding van de Islamitische Staat, iets wat de Amerikaanse media (met tegenzin) moesten erkennen. Tijdens het offensief bij Tikrit in maart 2015 nam Soleimani het commando over de Sjiitische Badr-Brigade op zich, in de tot dan toe grootste aanval op de Islamitische Staat. Zijn successen werden openlijk erkend door de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Soleimani was eveneens het brein achter de Russische interventie in Syrië ten voordele van President Bashar al-Assad in 2015. Andere Moslim-naties, zoals Jemen, waren lovend over zijn antiterroristische operaties.

Redenen aanslag blijven onduidelijk

Indien Generaal Soleimani al zo lang actief was, waarom de beslissing om hem nu uit te schakelen? Volgens CNN lijken de officiële redenen elke dag wel te veranderen: hij vormde sinds kort een bedreiging, misschien een bedreiging, al lang een bedreiging…de officiële boodschappen van de Trump-administratie zijn alles behalve coherent.  Toch ligt het motief voor de moord waarschijnlijk elders. Gaat het om een politieke reddingsoperatie voor President Trump, wiens carrière door een impeachment-procedure wordt bedreigd? Gaat het om een klassiek manoeuvre om het Amerikaanse volk af te leiden van een groeiende interne polarisering of nakende monetaire catastrofe? Of moet de Amerikaanse oorlogsindustrie gewoon haar aandeelhouders tevreden houden?

Framing, propaganda en kromme redeneringen

Ondertussen wordt Soleimani door de Amerikaanse regering naar aloud gebruik genadeloos geframed. Het uitvoeren van een illegale moordaanslag in een vreemd land is namelijk minder erg, indien het slachtoffer een “monster” is. De hedendaagse Amerikaanse propaganda-machine bulkt van kromme redeneringen en omgekeerde verantwoordelijkheden. Maar het werkt: sommige Trump-stemmers zouden nu al zingend naar de oorlog trekken. Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaalt: wordt Soleimani de “Frans Ferdinand” van een nieuwe Grote Oorlog? Men kan enkel hopen en bidden voor de-escalatie. 

 

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

4 commentaren op “Generaal Soleimani: de nieuwe Frans Ferdinand? 

  1. Paul Craig Roberts geeft interessante commentaren. Hij heeft een website, toets zijn naam.

  2. Soleinani is de architect van het opkomende Perzische Rijk, hij is verantwoordelijk dat Iraanse troepen Jemen zitten in Syrië in Libanon en Israël willen vernietigen. We zien duidelijk en heropleving van de Iraanse revolutie en de opwekking van de radicale Islam, een rustige gedachte???

  3. Mw Gabriels, er is geen sprake van moord wanneer we oorlog voeren in de geest en in het lichaam tegen de anti-christenen, nu neemt u het op voor de anti-christ, vergelijkt dat met Frans Ferdinand (?, die zelf een onheilige alliantie sloot met ” protestant” duistsland en het Rijk Ottomanen, remember de armeniers?), volgens mij bent het spoor van loyaliteit bijster, het spijt me u dit te zeggen.

  4. Beste Willy, 90% van de terrorismeslachtoffers zijn door soennitische extremisten gedood en niet door sjiieten. De soennieten maken bijna 90% van de moslims in de wereld uit. Iran is sjiitisch. De terroristen worden gehersenspoeld door wahabitische predikanten vanuit Saoedi-Arabië. Het wahabisme is een sekte binnen de soennitische islam en is als dusdanig door de meeste gezaghebbende soennitische theologen veroordeeld.
    Onheilspellend is zoals het artikel beschrijft, de verschuiving. Soleimani heeft met zijn commando’s IS doeltreffend bestreden en wordt nu plots als een groter misdadiger dan Al Bagdadi gehypet. Daarachter zit de anglo-zionistische propagandamachine. Soleimani coördineerde ook de Hezbollah. Die zijn de enigen die in 2006 bij de inval in Libanon Israël hebben kunnen tegenhouden. De anglo-zionisten willen Hezbollah weg. Een Israëlische eerste minister zei acht jaar geleden: “Liever IS in Syrië dan Assad en Iran”. Met Iran bedoelde hij de door Iran gesteunde groepen zoals Hezbollah.
    De Angelsaksen, de Fransen en later Israël zijn er mee verantwoordelijk voor dat het Midden-Oosten de laatste honderd jaar volledig gedestabiliseerd is. De christenen zijn de voornaamste dupe. Van 20% 100 jaar geleden is hun aantal in het Midden Oosten tot 2% teruggebracht. Die christenen waren daar al … 2000 jaar!
    Zij halen het nieuws niet in het post-christelijke westen.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht