“Indien de IS de Islam vertegenwoordigt, wil ik geen Moslim meer zijn”: Syrische bekeerlingen vertellen hun verhaal

Kerkadministrator Omar leest uit de Bijbel, Foto: NBC News

Zich bekeren tot een ander geloof dan de Islam is altijd een taboe geweest in Syrië. Net zoals in vele andere Moslimlanden, worden bekeerlingen tot het Christendom verstoten door hun familie, of moeten ze voor vervolging vrezen. De terreur van de Islamitische Staat heeft er echter voor gezorgd, dat dit taboe in Syrië langzaam aan het wegvallen is. Om dit te onderzoeken, bezochten journalisten van de NBC de stad Kobani, een strategische locatie op de Turks-Syrische grens, waar de Islamitische staat 4 jaar geleden verdreven werd. Ze interviewden er leden van de Protestantse “Kerk van de Broeders” (een Duitse denominatie uit het einde van de 18de eeuw), het eerste Christelijke gebedsoord in Kobani sinds decennia.  

Omar, 38, een administrator van de kerk, die om veiligheidsredenen liever zijn familienaam niet doorgaf (ook de dominee weigerde een interview), benadrukte dat de brutaliteit van de IS bij de inwoners van Kobani blijvende psychologische littekens had achtergelaten. Dit was voor velen een aanzet om zich open te stellen voor het Christelijk geloof. “Heel wat broeders hier, zijn bekeerd omwille van misdaden die gepleegd werden tegen hun familie. Hier is niemand verplicht zich te bekeren. Onze wapens zijn het gebed, het verspreiden van liefde, broederlijkheid en tolerantie.”

“Hun God is niet mijn God”

Jasim tijdens eredienst, Foto NBC News

“Indien de IS de Islam vertegenwoordigt, wil ik geen Moslim meer zijn”, vertelde een jonge bekeerling en lid van de “Kerk van de Broeders”, Farhad Jasim, 23, aan NBC News. “Hun God is niet mijn God.” Jasim, een mecanicien, bekeerde zich vorig jaar tot het Christendom. Begin 2016 spendeerde hij een half jaar in een gevangenis van de IS, omdat hij geen basiskennis had van de Islam. Hij werd er gefolterd en verplicht de Koran te lezen. “Ik heb hun brutaliteit met mijn eigen ogen gezien. Ik begon te twijfelen aan de Islam. Het duurde niet lang voor ik besefte dan het Christendom het geloof was, waar ik naar zocht.” De bekering van Jasim kostte hem zijn relatie met zijn ouders en familie. Hij hoopt dat ze hem echter ooit zullen vergeven en zich tot het Christendom zullen bekeren.

“Nog liever naar de hel, dan in het gezelschap van de IS”

Net zoals Jasim, verliet ook Firas, 47, een landbouwer die eveneens zijn familienaam niet wou vrijgeven, de Islam omwille van het geweld door de Islamitische Staat. “IS leden gingen mensen terroriseren, pauzeerden voor een gebedsstonde in de moskee, om daarna opnieuw mensen te gaan terroriseren.” Firas, zijn vrouw en drie dochters woonden in de buurt van Deir ez-Zor in Oost-Syrië onder het bewind van de IS. De bevolking werd er constant bedreigd en bestraft, indien hun gedrag niet overeenstemde met de geloofsregels van de IS. Firas zag hoe burgers in de blakende zon in metalen kooien werden opgesloten omdat ze tijdens de Ramadan gedronken of gegeten hadden. “Ik zag hoe mannen en jonge tieners op straat gegeseld werden omdat ze betrapt waren op roken. Ik zag hoe andere jonge mannen van daken werden gegooid omdat ze homo waren”, zei Firas. “Dit was hun Islam”. Firas benadrukte dat het grootste deel van zijn familie nog uit conservatieve Moslims bestond, maar dat de brutaliteit onder het kalifaat hem teveel was geworden. “Indien de hemel gemaakt is voor de IS en hun geloof, dan ga ik nog liever naar de hel dan nog eens in hun gezelschap te vertoeven, zelfs al is het in de hemel!”

Volgens cijfers van de bekende hulporganisatie “Kerk in Nood”, bestond 4,6% van de Syrische bevolking voor de oorlog uit Christenen. 700,000 zijn ondertussen naar het buitenland gevlucht.  Nu Europa overweegt om gevangengenomen IS strijders en weduwen te repatriëren, is het belangrijk om ons te herinneren aan de velen misdaden tegen de menselijkheid die onder het schrikbewind van de IS gepleegd werden. Het zou onverstandig zijn om zich nu te laten beïnvloeden door hun weinig overtuigende uitingen van spijt, alsook de propaganda die hierover in de Westerse media gevoerd wordt.

Bron: NBC News

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

5 commentaren op ““Indien de IS de Islam vertegenwoordigt, wil ik geen Moslim meer zijn”: Syrische bekeerlingen vertellen hun verhaal

 1. “Terugkerende IS-strijders”, de gevaarlijkste vijand die er bestaat, gaan ze hierheen laten komen en een strafje opleggen waar ze daarginds mee lachen. Goe bezig Europa, de vijand over z’n bolleke aaien en zeggen dat hij dat nooooit meer mag doen hoor, foei . Nu maar even in de hoek gaan staan, dan mag je er strakjes weer uit.

 2. Isis is nog niet verslagen en de God van Isis is niet de God uit de bijbel of christendom , men wil nu de strijders terug in huis nemen en hier berechten dat is een slechte zaak, ze hebben land en goed verlaten en moeten berecht worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan ook al is dat de doodstraf!

 3. Dat het bij de islam verboden is zich tot een andere godsdienst te bekeren – waar zware straffen op staan, zelfs de doodstraf bij mijn weten – bewijst op zich al dat dit niet de goede religie is. Voor God kiezen moet in vrijheid kunnen gebeuren.

 4. Laat dit artikel eens lezen aan Bergoglio. Hopelijk krijgt hij spijt van zijn innige omhelzing en snapt hij dat de God van de islam niet onze God is en dat het wel degelijk uitmaakt wat je gelooft .

 5. Welke jongere organiseert hier eens een ‘marske’ voor? Spijbelen voor die 250.000.000 Christenen wereldwijd die vervolgd worden…

  Niemand??

  Nee, dat dacht ik al…

  Stel je voor, links-progressief die een slecht woord zou uiten over de ‘vredelievende’ islam…

  Het is trouwens niet allen in Syrië hoor.
  Bekijk dit maar eens.

  https://visie.eo.nl/2017/09/christenvervolging-in-rotterdam/

  Iedereen die bekend is met het werk van Kerk in Nood, Open Doors en SDOK weet hoe de ware islam er uitziet.

  Maar Calvo, Almaci en andere links-groene rakkers weten het natuurlijk véél beter…

  Om in en intriest van te worden…

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht