MGTOW of de herontdekking van het celibaat

Foto: intellectualtakeout.org

Indien we hedendaagse priesters als Pieter Delanoy uit Bisdom Brugge moeten geloven, is het celibaat niet meer van deze tijd en zou dit het liefst zo snel mogelijk afgeschaft moeten worden. 

Toch zijn er mannen, die hier heel anders over denken, namelijk de MGTOW (Men Going their Own Way- NL: Mannen Die Hun Eigen Weg Gaan). Het gaat hier om een nieuwe beweging die bewust kiest voor een leven als alleenstaande (al dan niet celibatair = MGTOW monnik). Velen onder deze nieuwe celibatairen werden ontgoocheld door de moderne gender relaties. Geconfronteerd met de hysterie van #MeToo rond ongewenst seksueel gedrag, walgen ze van het imago van de man als seksueel roofdier, dat momenteel in de media wordt gepropageerd. Ze zijn boos om de vernederende seminaries rond “seksuele  toestemming” in scholen en universiteiten, en de negatieve stereotypering van mannen die ermee gepaard gaat, terwijl vrouwen die zich misdragen in hun ogen maar al te vaak vrijuit gaan. 

Ook het moderne huwelijk heeft volgens MGTOW maar weinig te bieden. Er zijn almaar meer vrouwen die de scheiding aanvragen op basis van onduidelijke argumenten als verveling of “zich niet perfect gelukkig voelen”. De consequenties van een scheiding zijn echter reëel: financiële verarming en vervreemding van de kinderen. Bij vechtscheidingen wordt het contact tussen vaders en hun kinderen soms zelfs helemaal verbroken.  Zelfs in het traditionele huwelijk, dat in religieuze kringen nog hoog in het vaandel wordt gedragen, zien MGTOW mannen weinig heil, omdat zij van mening zijn dat ook daar vooral de belangen van vrouwen worden gediend, ten koste van hun echtgenoot.

Niet enkel een Westers fenomeen

MGTOW mannen distantiëren zich dus van de maatschappelijke verwachtingen rond relaties en huwelijk, en gaan zich focussen op hun carrière, interesses en passies. Sommigen gaan zich zelfs afzonderen en “off-grid” leven in de natuur. Het MGTOW-fenomeen is overal ter wereld te vinden, ook in Aziatische landen als Japan, waar deze bewust celibatairen smalend “herbivoren”  worden genoemd. En de beweging draait niet enkel rond zonderlingen of verbitterde gescheiden mannen. Er zijn ook tieners die op Youtube verkondigen, dat ze niet meer willen daten en meisjes afzweren.

Diverse levensstijlen

MGTOW krijgt niet bij al zijn volgelingen dezelfde invulling. Het is een zeer diverse groep, met verschillende politieke voorkeuren en levensstijlen. Hun weg naar een celibataire levensstijl is in te delen in 5 fases:

 • Fase 0 – Ontdekking van de Red Pill filosofie, en verwerping van de propaganda rond gender en feminisme.
 • Fase 1 – Lange-termijn relaties met vrouwen worden opgegeven en vervangen door korte seksuele contacten.
 • Fase 2 – Men stopt volledig met seks en relaties.
 • Fase 3 – Men stelt het economisch model van de 40-uren week in vraag en gaat alternatieven zoeken om minder te werken en zo meer tijd vrij te maken voor eigen interesses.
 • Fase 4 – Men gaat volledig off-grid en leeft op alternatieve wijze in de wildernis (het gaat hier om een heel kleine groep). 

Het nieuwe celibaat: nieuw roepingenpotentieel voor de Kerk? 

MGTOW bewijst ons dat het celibataire leven ook vandaag nog zeer relevant is. Deze beweging uit zich momenteel nog voor een groot deel als een individualistische reflex tegen de gender ideologie en scheidingscultuur, maar zal ongetwijfeld uitmonden tot een zoektocht naar zingeving. Dit schept een opportuniteit voor de Kerk om een positieve invulling te bieden aan dit nieuwe vrijwillige celibaat. Men zou mannen kunnen aanmoedigen om hun vlucht voor het negatieve om te buigen tot een positief project. Er zijn in onze kerkgeschiedenis zovele voorbeelden van een relevant celibatair leven. Denk maar aan onze Messias Jezus Christus, de H. Paulus van Tarsus en zovele anderen. Jammer genoeg zijn onze hedendaagse kerkleiders teveel blijven hangen in een babyboomer filosofie van “vrijheid en blijheid” en hebben ze onvoldoende oog voor hedendaagse maatschappelijke trends. Indien ze af en toe eens uit hun ivoren toren zouden stappen, zouden onze bisschoppen misschien ontdekken dat de progressieve pijpdromen uit hun eigen jeugd, de jongeren van vandaag helemaal niet meer boeien. Tijd voor een nieuwe wending!

Meer info : mgtow.com

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

10 commentaren op “MGTOW of de herontdekking van het celibaat

 1. Voor de moderne priester is al wat de Bijbel en traditie openbaard niet meer van deze tijd, misschien kan deze priester zichzelf opheffen als iets totaal onnuttig , misschien bewijst hij de kerk en zichzelf een dienst!

 2. Dit geldt vooral voor jongeren van nu en mannen die hier serieus over nadenken. De wereld is zo pervers geworden, dat er gelukkig ook mannen zijn die daar van nature al afschuw van hebben.

  In mijn beleving werd je als vrouw op een gegeven moment niet echt voor vol aan gezien als je ongehuwd was gebleven en geen seks had. Maar nu gaan vrouwen of later trouwen of niet trouwen of een andere samenlevingsvorm, zoals trouwen met iemand van haar eigen geslacht. Een enkeling vindt de weg naar het kloosterleven.

  Toch werd men in het begin van de Schepping aangemoedigd om als man niet alleen te blijven. Immers Adam miste een ander in zijn leven. Aan God alleen had hij als mens kennelijk niet genoeg aan. Alleen is maar alleen.
  Dat geldt m.i. toch ook voor een vrouw. Het is een eenzaam leven als je je hele leven alleen blijft. Eigenlijk gun ik dat niemand, die eenzaamheid en dat je er overal alleen voor lijkt te staan in een samenleving die vooral de nadruk legt om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en dat je vooral zelfredzaam moet zijn.

  Het lijkt alsof anderen je niet meer op een gewone manier mag helpen en bijstaan. Er moet altijd geld tegenover staan. Alles wordt door de staat zodanig geregeld dat er niets meer aan het toeval overgelaten wordt. Het is zelfs zo dat je amper meer om hulp durft te vragen.

  Het wordt een wereld die met de dag onleefbaarder wordt.

 3. “De totale gave van zijn leven geven aan Christus en zijn Kerk”, zo zou men de taak van de priester moeten zien. Hoezeer is dat in contrast met wat jonge priester Pieter Delanoy vertelt. Hij kondigt nu al aan dat hij met zijn “job”, zoals hij het noemt, over een zekere tijd gaat stoppen, wegens het celibaat. Triestige ingesteldheid. Echt een antivoorbeeld voor elke priester.

  1. En net deze pipo krijgt weer eens een volle dubbele pagina in Kerk en Leven. Hoe kan het ook anders…

 4. @Willy, dat wordt inderdaad vaak gezegd: “Het is niet meer van deze tijd” en heel vaak zegt men dan: “De tijden zijn veranderd. We leven niet meer vroeger.”

 5. Het celibaat zou een vrije keuze moeten zijn. Zo heeft Paulus het gezegd en geschreven: Het is beter alleen te blijven en zo God beter te dienen, want een echtgenote kan afleidend werken, maar als je het niet kan laten , is het beter WEL te huwen, want anders zou je wel eens kunnen zondigen.( vrij vertaald, naar de brief van Paulus aan de Korinthiërs , hoofdstuk 7: vers 1-9 en vers 25-40

  1. Dat zullen zeer strenge katholieken nooit aannemen. Maar Petrus was immers wel gehuwd. In de Bijbel staat dat hij een schoonmoeder had, die ziek was.

   Soms lijkt het wel of men vindt dat alles wat met seks te maken heeft een pure zonde is, zelfs als het binnen het huwelijk plaatsvind tussen een man en een vrouw.

   Mijn moeder vond het niet leuk naar de Kerk te moeten, het was voor haar een soort boetedoening, zij zag het als straf, wat overigens misschien door de Kerk in eerste instantie niet zo bedoeld is.

   Het is jammer dat zovelen, priesters en kloosterzusters en broeders op dit punt blijkbaar ontzettend gefrustreerd raken, waardoor ondanks de belofte die men aan God heeft gedaan, deze belofte gaat breken.

   Wat is dan de zin om een belofte min of meer af te dwingen, terwijl het gigantisch moeilijk is je hele leven aan die belofte moet houden. Dat lijkt mij ontzettend zwaar wegen. Dat geldt zowel voor man als vrouw.

  2. Hallo Sabine D,

   – Daarmee zegt Paulus toch niets over het celibaat van priesters ?
   – Als iemand zich moet bezig houden met een gezin te onderhouden en dat gezin te steunen op velerlei wijzen, dan kan hij zich niet meer volledig geven als priester, medewerker van Christus en de Kerk. Vandaar dat de Kerk op zeker ogenblik het verplichte celibaat ingevoerd heeft.
   – Het gezaag over het verplichte celibaat is vooral iets typisch westers. Daar zagen ze over veel, als het de katholieke Kerk betreft.
   – Velen zouden die Kerk gewoon liever zien verdwijnen. Maar dat kan je zo niet zeggen. Daarom probeert men de Kerk uit te hollen, zodat ze op de duur helemaal verwaterd is.

   Vriendelijke groet, Au. Gu. Stinus

 6. Dat zullen zeer strenge katholieken nooit aannemen. Maar Petrus was immers wel gehuwd. In de Bijbel staat dat hij een schoonmoeder had, die ziek was.
  Soms lijkt het wel of men vindt dat alles wat met seks te maken heeft een pure zonde is, zelfs als het binnen het huwelijk plaatsvind tussen een man en een vrouw.
  Mijn moeder vond het niet leuk naar de Kerk te moeten, het was voor haar een soort boetedoening, zij zag het als straf, wat overigens misschien door de Kerk in eerste instantie niet zo bedoeld is.
  Het is jammer dat zovelen, priesters en kloosterzusters en broeders op dit punt blijkbaar ontzettend gefrustreerd raken, waardoor ondanks de belofte die men aan God heeft gedaan, deze belofte gaat breken.
  Wat is dan de zin om een belofte min of meer af te dwingen, terwijl het gigantisch moeilijk is je hele leven aan die belofte moet houden. Dat lijkt mij ontzettend zwaar wegen. Dat geldt zowel voor man als vrouw.

 7. In ruim 70% van de gevallen is de vrouw de initiatiefnemer van een scheiding. Er staat haar geen sanctie te wachten. Sterker nog, vaak wacht een financiele beloning in de vorm van de helft van de eigendommen en alimentatie, ook als zij is vreemd gegaan. Er is ook geen morele sanctie want tegenwoordig is het de normale gang van zaken om te scheiden. Ik weet dat Eva is geschapen om Adam te vergezellen, maar de doorsnee moderne vrouw is meer een soort Delilah. Je bent beter af zonder haar. Het is niet goed om alleen te zijn want als de een struikelt helpt de ander overeind. Helaas doen vele vrouwen mannen struikelen…..
  Volgens Jezus zelf gaan man en vrouw in het Koninkrijk niet ten huwelijk maar zijn zij als engelen. Kennelijk is daar het principe van het huwelijk ook al achterhaald.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht