Syrische kerkleiders veroordelen krachtig Westerse vergeldingsaanvallen. “VN en Kerk moeten hun verantwoordelijkheid opnemen!”

Ruïne van een Syrisch-Orthodox kerk in Homs, Syrië – Foto: Kerk in Nood

De recente Westerse luchtaanvallen tegen de enclaves van de President Bashar al-Assad waren een “ongegronde daad van agressie” en in “strijd met de internationale wetgeving”, benadrukten de leiders van 3 belangrijke Syrische Christelijke Kerken in een gezamenlijke veroordeling. De leiders waren onder andere de Grieks-Orthodoxe Patriarch Johannes X van Antiochië en het Oosten, de Syrisch-Orthodoxe Patriarch Ignatius Aphrem II van Antiochië  en de Melkitisch Katholieke Patriarch Joseph Absi van Antiochië, Alexandrië en Jeruzalem. De luchtaanvallen waren een vergeldingsactie door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tegen het vermeende gebruik van chemische wapens in de stad Douma door de regering Assad. Hierbij vielen tientallen slachtoffers. Volgens de kerkleiders zouden de beschuldigingen tegen Assad niet terecht zijn, aangezien er geen bewijs is dat hij zelfs over chemische wapens beschikt.

Kerkleiders in Frankrijk, het VK en de VS moeten hun plicht als Christen vervullen

De Syrische Kerkleiders, die de regering Assad als een garantie zien voor een leefbare toekomst voor Christenen in hun land, vroegen aan de VN Veiligheidsraad om “hun natuurlijke vredesrol te spelen, in plaats van oorlogen te doen escaleren.” Ook aan de kerkleiders van de VS, Frankrijk, en het Verenigd Koninkrijk werd gevraagd om de vergeldingsaanval te veroordelen. “We vragen aan de Kerken in de landen die aan de agressie deelnamen, om hun plicht als Christenen te vervullen,  het geweld te vooroordelen volgens de leer van het Evangelie en hun regeringen aan te sporen om zich te engageren voor vrede”. De Syrische kerkleiders prezen eveneens de  “moed, de heldhaftigheid en opofferingen van het Syrisch-Arabische leger, dat moedig Syrië en zijn volk beschermt. We bidden voor de zielen van de martelaren en de genezing van de gewonden. We vertrouwen erop dat het leger niet zal buigen voor externe of interne terroristische agressie en zal doorgaan met de strijd, totdat elke centimeter Syrische grond vrij is van terrorisme. We prijzen ook de moed van de landen, die aan de kant staan van Syrië en zijn bevolking.”

Wie staat er echt aan de kant van de Syrische Christenen? 

Ondertussen wordt het gebruik van chemische wapens door de regering Assad vooral vanuit Russische hoek in twijfel getrokken. De chemische aanval zou volgens Moskou in scène gezet zijn door de omstreden reddingswerkers van de Syrian Civil Defence (SCD), beter bekend als de ‘Witte Helmen’. Deze laatsten werden al meermaals beschuldigd van het verspreiden van misleidende informatie over de Syrische oorlog. Men kan zich dus afvragen wie er echt aan de kant van de Syrische Christenen staat? In ieder geval niet de VS of Europa. Het afbouwen van seculiere regimes in Islamitische landen en de directe of indirecte steun aan Moslim- extremistische fracties door Westerse regeringen is zeker één van de grootste strategische fouten geweest van de laatste 3 decennia. Want, zoals Oosterse Christenen ons al zovele keren verwittigd hebben: wij, Christelijke Europeanen zijn de volgende slachtoffers van deze politiek. Indien wij nu met vrachtwagens op kerstmarkten of bommen in metrostations worden geconfronteerd, weten wij dus precies naar wie we de vinger moeten wijzen….

 

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

6 commentaren op “Syrische kerkleiders veroordelen krachtig Westerse vergeldingsaanvallen. “VN en Kerk moeten hun verantwoordelijkheid opnemen!”

 1. Wat hebben we als christenen is het verlichte Westen nog te zeggen of te willen. Het is duidelijk dat onze Broeders in het M.O. een wat vertekend beeld hebben over Westerse christenen, of we zouden met onze alle de straat moeten opgaan en dan zouden we zien dat we niet meer met velen zijn en dan heb ik het over echte christenen en niet die humanistische zogenaamde christenen. Dus men is nu bezig met de opbouw van Syrie en lat ons hopen dat dit gaat lukken, goed artikel!!

  1. Willy, wat doen wij nu eigenlijk voor de christenen aldaar? En de Bisschoppen alhier. Ik denk dat wij een vertekend beeld hebben wat de christenen aldaar nu moeten doorstaan. Zelf ken ik Syrische christenen en iemand uit Irak en dan hoor je andere verhalen. En weet je wat de Katholieke leiders hier in Nederland zeiden: Wij willen onze handen er niet aan branden. Ik vraag mij ook of waar de opbouw daar is. Nu is Turkije weer binnengevallen om de koerden uit te moorden.

 2. Vandaag, 30 april, staat een heel interessant artikel van pater Daniels.kijk bij ” hoezithetnuecht ” en lees hoe hij Bergoglio kritiseert die aangevuurd door vrijmetselaar vooral de nadruk legt op het klimaat. Pater Daniel beschrijft hoe de toestand in Syrië werkelijk is en hoe het gegaan is, wie erachter zaten.

  1. Ik vraag me af, beste Marrie, waarom de brieven van pater Daniels plotseling niet meer op dit RK Forum worden gepubliceerd. De redactie zwijgt daarover !

   1. Heel pertinente opmerking, beste Jules.
    Kan iemand van de redactie ons hierover een duidelijk antwoord geven. Trouwens wie is de ‘redactie’ hier op dit forum?
    Deze brieven en meldingen van Pater Daniël werden voor kort nog door Dries Goedthals gegeven.
    De laatste brief van P. Daniël is deze van vrijdag 8 december 2017 gerapporteerd door Vladimir Van Kralingen.
    Sinds de verandering van de lay-out van het forum is er veel veranderd, dus niet alleen in de lay-out maar ook in het beleid. Waarom redactie (wie het ook moge zijn)?

 3. Ik geloof dat men in Syrië doet wat men kan om alles terug op te bouwen. Verschillende problemen bemoeilijken de heropbouw: De aanslagen door cellen van IS, Het embargo waaronder Syrië lijdt, de verdachtmakingen van het Westen.
  Ik denk dat Syrië blij mag zijn dat Poutin er is, want Amerika is toch bang van Rusland, en Rusland is nog steeds niet aan het roepen om oorlog. Al de bemoeienissen van Amerika hebben in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maar alleen Chaos en miserie opgeleverd in die landen! Wat de toekomst gaat leveren weet ik niet, maar het zou wel eens niet zo rooskleurig kunnen zijn. Laten wij vertrouwen op de Heer.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht