Kardinaal Zen: Paus verraadt ondergrondse Kerk door geplande deal met Chinese regering

Kardinaal Zen – Foto: Gloria TV

Joseph Kardinaal Zen, 86, bisschop emeritus van Hong Kong en bekend voor zijn kritische uitspraken, heeft zijn onbegrip uitgedrukt naar aanleiding van een controversieel akkoord, dat momenteel in de maak is tussen Paus Franciscus en de Chinese regering. Met deze deal zouden niet enkel de diplomatieke betrekkingen tussen China en het Vaticaan na 70 jaar onderbreking terug opgenomen worden. Ook zou de Paus opnieuw inspraak krijgen in de benoeming van de bisschoppen van de zgn “Patriottische” Katholieke Kerk in China. De Chinese regering erkent enkel de “Patriottische” versie van de Katholieke Kerk, die, officieel althans, alle banden met het Vaticaan heeft verbroken en onder controle staat van de overheid. Katholieken die trouw gebleven zijn aan Rome moeten onderduiken en vrezen nog steeds voor vervolging. 

Sceptisch over Pauselijke inspraak in benoeming bisschoppen

In een verklaring sprak Kardinaal Zen de bezorgdheid van de ondergrondse Chinese katholieken uit over de mogelijke herstructureringen binnen de Chinese Kerk, indien de nieuwe deal tussen het Vaticaan en de Chinese overheid zou doorgaan. Zogenaamde “Patriottische bisschoppen” zouden door het Vaticaan officieel erkend worden, terwijl oudere, legitieme bisschoppen verplicht gepensioneerd zouden worden of naar een lagere positie verbannen binnen een ééngemaakte “Patriottische Kerk”.  Voor de ondergrondse Katholieken zou dit een regelrechte kaakslag zijn na zo vele decennia van vervolging. Kardinaal Zen was ook zeer sceptisch over de mate waarin het Vaticaan inspraak zou krijgen in de benoeming van nieuwe bisschoppen. Volgens hem zou het hier vooral om schijninspraak gaan en zou de Chinese regering nog steeds het grootste deel van de controle blijven behouden. Chinese Katholieken van de “ondergrondse Kerk” voelen zich dus terecht verraden, aldus Kardinaal Zen. Sinds de 1ste Februari zou de Chinese regering trouwens extra repressieve maatregelen tegen ondergrondse Katholieken genomen hebben, waardoor ze nog meer vervolging te vrezen hebben. In Shanghai kregen ondergrondse katholieken van hun priesters zelfs de aanbeveling om niet meer naar de H. Mis te komen, uit vrees voor arrestaties.

Angst voor verraad door eigen Kerk

Kardinaal Zen betreurde het onbegrip van de Paus en de politieke spelletjes van andere verantwoordelijken binnen het Vaticaan in de recente discussies rond de toekomst van de Chinese Kerk. Hij viseerde hier voornamelijk Pietro Kardinaal Parolin, staatssecretaris voor de Heilige Stoel, die in een interview op 31 januari met La Stampa zou hebben beweerd dat hij en andere verantwoordelijken binnen het Vaticaan vertrouwd waren met het huidige en vroegere lijden van Chinese Katholieken. “Weet deze kleingelovige wel wat echt lijden is?” vroeg Kardinaal Zen zich af. “Onze broeders en zusters van het Chinese vasteland zijn niet bang voor armoede, de gevangenis of zelfs het opofferen van hun bloed. Onze ergste vrees is verraden te worden door onze eigen ‘familie’”. Opnieuw slaagt Team Bergoglio erin om  traditiegetrouwe Katholieken te kwetsen en te ontmoedigen. Demoralisering en onbekwaamheid lijken wel de rode draad te vormen binnen dit pontificaat.

Bron: CNA, Lifesite news

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

11 commentaren op “Kardinaal Zen: Paus verraadt ondergrondse Kerk door geplande deal met Chinese regering

 1. Niet enkel verraden door je eigen familie, maar door je eigen Vader aan wie je je zorgen toevertrouwde en die je toen met droge ogen durfde influisteren dat hij geen nieuwe Mindszenty wilde. Uit zijn daden spreekt opnieuw exact het tegendeel. l’Histoire se répète, hoe intriest. Maar het kan nog dwazer: volgens kardinaal Sorondo is China hét schoolvoorbeeld van de kerkelijke sociale leer. Wie zoiets beweert is toch wel compleet van de pot gerukt. Heeft de Kerk dan helemaal niks geleerd of is zij van binnenuit inmiddels zó aangevreten dat zij over lijken gaat? Fatima lijkt actueler dan ooit. De rook waarover Paulus VI sprak is opgetrokken en het resultaat is monstrueus.

 2. Ook kardinalen kunnen een rood beleid hebben. En verraders van Jezus zijn , de rook van satan is al ver doordrongen!

 3. China staat in de top 50 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Verdere commentaar overbodig…

 4. ☩JMJ☩

  Kardinaal Zen waarschuwt al geruime tijd voor de nieuwe Ostpolitik van het Vaticaan, doch wordt volledig genegeerd door de architecten van het verraad. Zijne Eminentie heeft een grondige kennis van zaken betreffende China, en weet wat de gevolgen gaan zijn van een “akkoord”; daarom blijft hij publiekelijk Katholieken waarschuwen voor wat er zich aan het voltrekken is.

  Ik denk niet dat de meesten beseffen hoe ver de implicaties van een imminent akkoord met de Communisten van China kunnen reiken. Straks gaan er marionetten van het rood-revolutionair regime ad limina op bezoek bij Paus Franciscus, terwijl het regime dit mogelijk als een groen licht zal zien om de Christenvervolging te verzwaren omdat de Paus hen toch geen voetbreed in de weg legt.

  Pius XII exhorteerde de Chinese Katholieken steeds om zich te verzetten tegen de aantijgingen van het revolutionair regime, en moedigde hen aan in hun standvastigheid. En nu gaat dat regime rode bisschoppen kiezen van eigen communistische stempel voor diezelfde Katholieken; de Paus mag er dan nog even zijn stempel opzetten zodat Xi Jinping het naar voren kan brengen als pauselijke steun voor zijn vervolging tegen de Katholieke Kerk.

  Toch frappant hoe Franciscus geen moeite spaart om zijn haat jegens de Katholieke Godsdienst duidelijk te maken – letterlijk door de schedels te rammen – en hoe er niettemin nog steeds sommigen zijn die over zijn ‘goede bedoelingen’ spreken. Onmiskenbaar symptoom van de wereldwijde, grootschalige MK-Ultra-hersenspoelingoperatie door de CIA gevoerd via de farmaceutische industrie, geknoei met voedingsbronnen, hypnotische televisiezenders, internet etc. Men leeft in een zeepbel, en weinigen zijn er nog die waarnemen wat evident is.

  Franciscus dient de agenda van de satanische sekten in Rome, en niet de belangen van de Roomse Kerk.

 5. ☩JMJ☩

  Ondertussen heeft Paus Franciscus nog even laten weten (Artikel: Pope Francis reveals he meets with victims of sex abuse on Fridays, door Austen Ivereigh op de website van Crux, 15 februari 2018) dat hij geen websites leest van “traditionalistische organisaties” om zijn “mentale gezondheid te preserveren”. Het verkopen van de Chinese Katholieken aan een satanisch rood regime dat zat is van Christenbloed ziet hij blijkbaar echter niet als een gevaar voor die “mentale gezondheid”.

  We kunnen ons misschien afvragen hoezeer Franciscus de verleiding heeft moeten weerstaan, bij zijn pauskeuze, om “Diocletianus” als pauselijke naam te assumeren. Dat zou natuurlijk te hard zijn opgevallen. Alhoewel; dan zouden er waarschijnlijk nog steeds adulateurs genoeg geweest zijn om er op te hameren dat de Paus slechts het ‘goede’ in de historische Kerkvervolger wilde accentueren, zoals Sorondo ons heden potsierlijk is komen vertellen dat het Chinees regime de sociale leer van de Kerk zou toepassen.

  Realiteit is soms krankzinniger dan fictie.

 6. Als men nu nog niet weet dat sinds 1965 men alles in het Vaticaan in gereedheid heeft gebracht om uiteindelijk deze Bergodlio op de stoel van Petrus te hijsen? De andere nep-pausen zijn diegenen die deze toestanden en binnenkort veel meer, hebben voorbereid. Te beginnen met de moord op Paus Pius XII en dan een “overganspaus” Joh XXIII, dan Groot-meester vrijmetselaar Paulus VI, dan de moord op JPI, dan de fameuze JPII en zijn opvolger (of was het niet een voortzetting ervan) van Benedictus XVI, en nu de kers op de taart…. , tazhaaaa …. Bergoglio de vrijmetselaar en volbrenger van de NWO kerk samen met de NWO regering. Dit alles om de komst van de koning van de wereldorde
  te Jeruzalem ond door de strot te rammen.
  Zo ook is China het land dat opgepept is tot en met. Het moderne communisme samen met de rest van de wereld, zoals EU, NATO, VN, USA, enz… China is de waakhond die nu nog niet veel blaft, maar die klaargestoomd is om te bijten wanneer hun meesters in Israël dat bevelen.
  Het voorval hier van vervolging van de K.Kerk in China is een voorbode voor ons hier morgen.

 7. Beste Peter,

  … Niet te veel spoken zien, graag. Je spreekt van “grootmeester vrijmetselaar Paulus VI”. Een vrijmetselaar die de moreel hoogstaande, moedige en door en door gelovige encycliek Humanae Vitae schreef ? Vergeet dat maar. Ze zouden er in de vrijmetselaars-tempel goed mee lachen …
  … Recent is ook een 2e wonder goedgekeurd, dat tot stand kwam door voorspraak van de reeds zalige paus Paulus VI. Hij zal heilig verklaard worden. De wonderen hebben te maken met zeer kleine of nog ongeboren kinderen.

  Vriendelijke groet, AGSt.

 8. Beste A. G. Stinus,
  Ik heb u nooit voorgeworpen dat u “spoken” ziet, waarom doet u dat dan met mij?
  Als u toch zo goed weet wat er toen (tijdens Paulus VI) in het Vaticaan gebeurd is, waart u dan daar aanwezig?
  Iemand die daar wel aanwezig was (dat ik reeds meermaals heb aangehaald) is de Priester Luigi Villa.
  http://www.chiesaviva.com/paoloVI%20beatofr.pdf
  Lees het en u zult het kunnen vaststellen.
  Humane Vitae handelt over het menselijk leven, het huwelijk en geboorteregeling.

 9. Beste Peter,

  – Als u geen serieuze reden hebt om de zalige (bijna heilige) paus Paulus VI een “grootmeester vrijmetselaar” te noemen, moet u dat ook niet doen. Anders besmeurt u gewoon de nagedachtenis van een eerlijk gezagsdrager van de Kerk.
  – Ik hoef geen vlieg te zijn in het Vaticaan om te weten dat Paulus VI geen grootmeester vrijmetselaar was. Een vrijmetselaar moet niets van God weten, en gaat geen encycliek schrijven zoals Humanae Vitae, waarin de wil van God juist centraal staat in het gedrag van echtgenoten in een christelijk huwelijk.
  – Van Paulus VI is ook het citaat bekend dat de rook van de duivel via kieren de Kerk binnengedrongen is, na het 2e Vaticaans concilie. Ook niet direct een uitspraak van een vrijmetselaar.
  – Laat dwaze complottheorieën liever varen, en geloof niet alle “getuigenissen”.

  Vriendelijke groeten, AGSt.

  1. Als u te lui bent om een waarlijk en oprecht onderzoek van een Heilige Priester die door de H. Pater Pio is aan gesteld en door Paus Pius XII is bekrachtigd, ja dan geef ik u niets meer.
   Ook over de uitdrukking van de rook in de Kerk staat er mooi uitgelegd.
   Niet lui zijn maar lezen.

 10. Beste Peter,

  – Je concentreert je (i.v.m. Paulus VI) op één dingetje (en neemt zomaar aan dat dit de absolute waarheid is), en je wil de rest niet bekijken. Zeer onverstandig.
  – Als jij tegen katholieken komt vertellen dat paus Paulus VI een vrijmetselaar was, en zelfs een grootmeester vrijmetselaar, dan zullen ze zeer bedrukt kijken, en er niets van geloven. Op de duur ben je éénmanslid van een Kerk die alleen nog in je gedachten bestaat. Geen gezonde situatie.
  – De Kerk is niet perfect, maar Christus is aanwezig in zijn sacramenten. Ook paus Paulus VI zal niet perfect geweest zijn, maar een vrijmetselaar ? Die Humanae Vitae geschreven heeft ? Ik heb echt al betere sprookjes gehoord. Heeft de duivel soms de wonderen van de weldra heilige paus Paulus VI gedaan ?

  Vriendelijke groet, AGSt.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht