Kemel van de dag: China als “model” voor sociale leer van Katholieke Kerk.

Deze curie verantwoordelijke vindt dat China een model is voor de sociale leer van de Kerk. Foto: Vox Cantoris

Momenteel is China het land dat de sociale leer van de Kerk het beste vertegenwoordigt”, verklaarde Mgr. Marcelo Sánchez Sorondo, voorzitter van de Pauselijk Academie van Sociale Wetenschappen en vertrouweling van Paus Franciscus, aan de Spaanstalige versie van Vatican Insider. Mgr. Sánchez Sorondo beschreef China als “buitengewoon”. “Je hebt er geen achterbuurten, jongeren nemen er geen drugs en je hebt er een positief nationaal bewustzijn.” Mgr. Sanchez Sorondo vond bovendien dat China de encycliek “Laudato Si” over het milieu van Paus Franciscus als geen ander uitvoert. In het bijzonder prees hij de leidende rol van China in het verdedigen van de klimaatakkoorden van Parijs (2017). “Hierin neemt China een morele rol op zich, dat andere landen hebben opgegeven.” In tegenstelling tot de Amerikaanse President Donald Trump, “die door oliebedrijven wordt gemanipuleerd”, zijn het de Chinezen “die werken voor het grotere goed van de planeet”, aldus Sánchez Sorondo.

Geweldig dat de Romeinse curie zo’n grote “China-kenner” heeft aangesteld. Misschien zou de monseigneur wat meer praktische ervaring moeten opdoen in dit paradijs voor de werkende mens en het milieu? Wellicht is er nog plaats voor hem in een Chinese smartphone-fabriek, waar arbeiders 70 uur per week of meer onder ongezonde omstandigheden moeten zwoegen, om elke avond terug te keren naar een anonieme bedrijfsslaapzaal?  

Bron: Catholic Herald

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

4 commentaren op “Kemel van de dag: China als “model” voor sociale leer van Katholieke Kerk.

  1. Wat een onwetende naïeveling is toch Mgr. Marcelo Sánchez Sorondo, die nota bene een verantwoordelijke functie heeft in de Kerk. Hoe lang is het geleden dat de Chinese overheid aan de mensen kwam vertellen hoeveel kinderen je mocht krijgen (want anders …). En wat heeft een gewone chinees te zeggen ? Niets.

  2. Dit artikel is te stuitend, om daar veel woorden aan te besteden (stuitend van onwetendheid van zowel ‘onze’ paus Franciscus als de hier aan het woord zijnde bisschop).

  3. Over “Last of lust” van “cultuur-filosofisch perspectief” en “visies op dienstbaarheid in de islam” en nog maar eens de exhortatie Amoris Laetitia, in het bisdom Hasselt.

    Verzonden: Dinsdag 20 februari 2018 15:59:09 – Onderwerp: Save the day van 7 mei 2018 !

    Beste,

    Bij deze nodigen wij u graag uit voor onze eerste CCV studiedag met als thema “Last of lust? Dienstbaarheid in samenleving en Kerk”.
    De studiedag gaat door op maandag 7 mei 2018 in het Pastoraal Centrum, Tulpinstraat 75 te Kiewit.

    Hoe kunnen we gestalte geven aan de veelvormigheid van dienstbaarheid in onze samenleving? En wat kan de specifieke bijdrage zijn vanuit religieuze tradities?
    Aan de ene kant lijkt het in onze maatschappij als een last te worden ervaren om zich zonder meer ten dienste te stellen van elkaar en staat vooral het principe van ‘voor wat, hoort wat’ centraal. Aan de andere kant zien we in het concrete leven dat dienstbaarheid een bron van zinvol leven is en zelfs als een groot verlangen leeft bij heel wat mensen.
    In een eerste beweging werpt Dirk de Wachter vanuit cultuur-filosofisch perspectief een blik op deze paradoxale werkelijkheid.
    Geïnspireerd door de thema’s in de recente encycliek Laudato Si’ (2015) en de exhortatie Amoris Laetitia (2016), kan u vervolgens kiezen uit twee getuigenissen vanuit een specifieke context. Filips Defoort daagt ons uit tot dier-bare zorg. Kolet Janssen laat de stem klinken van gezinnen, die niet alleen de ideale voedingsbodem bieden om naastenliefde te ontwikkelen, maar de onderlinge dienstbaarheid ook herhaaldelijk op de proef stellen.
    In de namiddag besteedt Martin Moors aandacht aan de eigenheid van de christelijke diaconie en belicht Khalid Benhaddou de veelzijdigheid aan visies op dienstbaarheid in de islam.

    In bijlage vindt u een folder met alle nodige informatie.

    Wil u graag mee reclame maken voor onze studiedag? Heel graag! Gedrukte folders en affiches zijn verkrijgbaar na bericht aan ha**********@cc*.be.

    Van harte en graag tot dan,
    . . .
    CCV Hasselt
    http://www.ccv.be/ccv.hasselt
    http://www.facebook.com/ccvhasselt

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht