Oostenrijkse Bisschop tekent verklaring dat de interpretatie van Amoris Laetitia van Franciscus vreemd is aan het Katholieke Geloof

Bisschop Laun (Foto: LifesiteNews)

Bisschop Andreas Laun, emeritus-hulpbisschop van Salzburg in Oostenrijk, heeft vandaag zijn handtekening gezet onder de Belijdenis van Onveranderlijke Waarheden over het sacramentele Huwelijk. Hiermee komt het aantal ondertekenaars op zes bisschoppen en één kardinaal. Dit wordt bevestigd door LifeSite.

Maandag publiceerden Bisschop Athanasius Schneider, hulpbisschop van Astana in Kazachstan, Aartsbisschop Tomash Peta, Bisschop van Astana, en Aartsbisschop Jan Pawel Lenga van Karaganda in Kazachsta een “openbaar en ondubbelzinnig beroep op de waarheid” met betrekking tot de leer van de Kerk over de onontbindbaarheid van het Huwelijk. Dit hebben ze gedaan als een “dienst van naastenliefde in waarheid” aan de Kerk van vandaag en aan de Paus.

De verklaring van de Kazachse Bisschoppen is een antwoord op de interpretatie van Paus Franciscus en bepaalde Bisschoppen van Amoris Laetitia. Volgens deze interpretatie zouden enkele “hertrouwde” gescheidenen toegang mogen krijgen tot de Sacramenten van Boete en tot de Heilige Communie (zonder een annulering en zonder te leven in seksuele onthouding).

De Bisschoppen zeiden dat een dergelijke lezing “ongehoorde verwarring aan het veroorzaken is”, een “plaag van echtscheidingen” in de Kerk zal verspreiden, en volledig “vreemd” is aan het Geloof en aan de traditie van de Kerk.

De drie Kazachse Bisschoppen hebben de beslissing genomen om een ​​“openbaar en ondubbelzinnig beroep op de waarheid” te doen met betrekking tot de leer van de Kerk over de onverbreekbaarheid van het huwelijk, omdat ze zeggen dat ze “niet mogen zwijgen”.

Als Katholieke Bisschoppen belast met het verdedigen en bevorderen van het Katholieke Geloof en de gemeenschappelijke discipline, zeggen ze dat ze een “grote verantwoordelijkheid” en “plicht tegenover de gelovigen” hebben die van hen “een openbare en ondubbelzinnige belijdenis van de waarheid en de onveranderlijke discipline van de Kerk over de onverbreekbaarheid van het huwelijk verwachten.

Bisschop Laun is lid van de Oblaten van de H. Franciscus van Sales. Hij werd priester gewijd op 29 juni 1967, en werd op 25 maart 1995 tot hulpbisschop van Salzburg in Oostenrijk gewijd. Hij is ook professor in de moraaltheologie geweest aan de filosofisch-theologische faculteit Heiligenkreuz in Oostenrijk.

In december 2016 zei Bisschop Laun in een interview dat hij de zorgen van de vier dubia-kardinalen over bepaalde passages in de apostolische vermaning van Paus Franciscus over het gezin deelde. “Ik heb de zorgen van de vier Kardinalen gelezen en ben het daarmee eens”, zei hij. “Bovendien ken ik persoonlijk vooral Kardinalen Meisner en Caffarra en weet hoe bekwaam zij zijn. Met hen ben ik in het beste gezelschap.”

Bisschop Laun werd op 13 oktober vorig jaar 75. Paus Franciscus accepteerde zijn ontslag dezelfde dag op grond van leeftijd.

Zijn ondertekening brengt het totaalaantal ondertekenaars op zeven. Op vrijdag tekende kardinaal Janis Pujats, emeritus-Aartsbisschop van Riga in Letland, het document. Donderdag voegden de voormalige apostolische nuntius Aartsbisschop Carlo Maria Viganò en emeritus Aartsbisschop Luigi Negri hun naam toe aan de belijdenis van “onveranderlijke waarheden over het sacramentele Huwelijk”.

 

Artikel van Diane Montagna voor LifesiteNews: “Austrian bishop signs statement calling Pope’s reading of Amoris Laetitia ‘alien’ to Catholic faith
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum.

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

4 commentaren op “Oostenrijkse Bisschop tekent verklaring dat de interpretatie van Amoris Laetitia van Franciscus vreemd is aan het Katholieke Geloof

  1. De groep bisschoppen die tegen deze paus zijn word steeds groter er is maar één minpunt ze zijn altijd met pensioen en durven dan pas spreken en dat is spijtig. En hij heeft natuurlijk over de ganse lijn gelijk, maar wanneer gaat men in het Vaticaan eens opstaan en deze mep paus is hun mening zeggen, ik kijk ernaar uit.

  2. Van onze bisschoppen hoeven we naar ik vrees geen ondertekening te verwachten. Zij hebben met hun verklaring tegen Humanae Vitae in 1968 immers al afstand genomen van de waarheid omtrent het menselijk leven en daarmee feitelijk God, de gever van het leven, de rug toe gekeerd. Zo zie je uiteraard de waarheid niet meer. We zijn getuigen van hun slappe zoutloze houding. Ook dus in deze zaak.

  3. Geweldig, ik ben zeer trots op deze Kardnaal en Bisschoppen. Welke Kardinalen, Bisschoppen en priesters durven ook te tekenen?
    Eindelijk staat de ware Rooms Katholieke Kerk op.

  4. Van onze bisschoppen moeten we geen weerwerk verwachten. Bisschop Bonny schrijft zelfs lange teksten om te proberen Humanae Vitae in twijfel te trekken. En Mgr. De Kesel en anderen ? We horen ze nauwelijks.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht