Hoe Westerse social media bedrijven hun medewerking verlenen aan religieuze vervolging in Pakistan

Bron: ucsc.edu

Dat censuur op social media wel vaker voorkomt, is al algemeen geweten. Niet alleen worden alternatieve, politiek incorrecte, religieuze of conservatieve stemmen soms abrupt monddood gemaakt op Youtube, Facebook of Twitter. Ook zijn social media voor regeringen een belangrijke bron van informatie over elementen die als schadelijk worden beschouwd voor de nationale belangen of veiligheid. Wat in het Westen minder bekend is, is dat ook sommige ontwikkelingslanden beroep doen op social media bedrijven om jacht te maken op religieuze minderheden en/of politieke dissidenten. 

Dit is o.a. het geval in landen als Pakistan, waar de Minister van Binnenlandse zaken, Chaudhry Nisar Ali Khan, in maart aan het persagentschap Reuters verklaarde, dat Facebook zijn medewerking had verleend aan het verwijderen of blokkeren van “godslasterlijke” posts en links. Met “godslasterijk” bedoelt de Pakistaanse overheid elke vermeende uiting van kritiek tegen de Islam en de Profeet Mohammed. “Dit type (godslasterlijk) materiaal wordt al jaren op social media gepost”, zei Nisar tijdens een persconferentie in Islamabad. “Ik ben verbaasd dat er nog geen enkel Islamitisch land deze zaak heeft aangekaart…Wij zullen alle nodige stappen ondernemen om er zeker van te zijn dat onze boodschap tegen dit type inhoud bij websites en de rest van de wereld doordringt”.  Volgens mensenrechtenorganisaties, wordt de wet tegen “godslastering” in Pakistan wel vaker misbruikt om lynchpartijen te organiseren tegen o.a. Christenen, minderheden of afvalligen binnen de Islam.

Social media bedrijven buigen voor eisen van Pakistaanse regering

Protest tegen social media censuur in Pakistan Bron: theweek.co.uk

Via de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, zou Facebook verklaard hebben dat ze de vragen van de Pakistaanse regering rond “godslasterlijke” posts ernstig nemen en tijdens de laatste maanden actie hadden ondernomen om links naar dit type pagina’s te blokkeren. Ook Twitter is volgens de New York Times meermaals ingegaan op de vraag van de Pakistaanse regering om “godslasterlijk” materiaal te verwijderen. Haat-hashtags met de vraag om dissidenten als de Pakistaanse blogger en ex-Moslim, Ayaz Nazimi, te executeren (bv #hangayaznazimi), worden eveneens getolereerd. Dit staat in scherp contrast met Twitter’s cultuur van politieke correctheid voor haar Westerse leden, van wie de accounts wel eens vaker wegens “foute” uitspraken geblokkeerd worden. Ook Youtube moest de druk van de Pakistaanse regering ondergaan. Het bedrijf werd 3 jaar in Pakistan geblokkeerd, tot het toestemde met de opgelegde censuur.

Ter dood veroordeeld voor Facebook post

Jonge Christen vermoord in Punjab – Bron: PMA Belgium

De Pakistaanse regering is echter niet enkel bezig met censuur, maar wil ook de social media gebruiken om “godslasteraars” juridisch te vervolgen. Een zeer gemediatiseerde zaak was deze van Taimoor Raza, 30, in juni ter dood veroordeeld voor het posten van “denigrerende commentaar” over de “Profeet, zijn vrouwen en gezellinnen” op Facebook. Het ging om de eerste officiële ter dood veroordeling in Pakistan op basis van een social media post.

Meestal is er echter geen proces nodig om zogenaamde “godslasteraars” in Pakistan te identificeren of uit de weg te ruimen. Een vage beschuldiging kan al voldoende zijn om een brutale lynchpartij uit te lokken al dan niet met samenwerking van de politie. Soms wordt de vermeende geloofsovertuiging of ongelovigheid van een buur of rivaal misbruikt om deze uit te schakelen. In andere gevallen worden er mensen met een mentale beperking geviseerd, of draait het gewoon rond blinde fobie tegen Christenen. Hierbij worden zelfs jongeren niet gespaard. Dit was o.a.  het geval was van Arslan Masih, een 15-jarige Christelijke schooljongen in het Jabbran district van Sheikhupura, Punjab. Deze werd door 6 politieagenten doodgeslagen, nadat hij zich verdedigd had tegen pesterij door een Moslimjongen. Volgens een lokale observator zijn er in de “laatste twee maanden al twee jonge mannen op school vermoord, omdat ze Christenen zijn. Anderen werden vals beschuldigd van godslastering op social media.”

Niet minder dan 1296 beschuldigingen van “godslastering” in Punjab alleen

Volgens een rapport van Amnesty International werden er tijdens de periode van 2011 tot 2015 in de Pakistaanse  staat Punjab alleen al 1296 beschuldigingen van “godslastering” geregistreerd. In de meeste gevallen ging het om Moslims die andere Moslims beschuldigden. Dat Westerse social media bedrijven hun medewerking aan deze onrechtvaardige wetgeving verlenen, en hun commerciële belangen boven mensenrechten plaatsen, is volkomen onethisch. Social media bedrijven maken zich in deze context bovendien belachelijk, wanneer ze Westerse opiniemakers voor politiek incorrecte uitspraken censureren, maar dan toch hun steun verlenen aan religieuze vervolging door een dictatuur als Pakistan. Hoe ver kan je de hypocrisie drijven?

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

7 commentaren op “Hoe Westerse social media bedrijven hun medewerking verlenen aan religieuze vervolging in Pakistan

 1. Ik gaf in 2010 een tent voor een gezin in Pakistan. Maar heb wel gebeden of er géén kind in zou overleven dat later vanuit een ideologie anderen het leven zou gaan benemen.

 2. De sociale media wordt meer gecontroleerd dan we denken en vooral in islamitische landen speurt men de zogenaamde godslasteraars op met alle gevolgen . En Pakistan is nu wel een land waar godsdienstvrijheid ver zoek is !!

 3. Ik reageerde op you tube over een roze viering in de katholieke kerk in Nederland ,mijn bijdragen worden steeds weer verwijderd als ik kritiek uit op deze zwijnerij voor Gods ogen ,ik leef in een satanische dictatuur ,en verwacht in de toekomst opgehaald te worden ,ze stoppen mij dan in een fema kamp ,met electrice guillotine gaat mij kop dan rollen .
  ik wens iedereen een goed nachtrust

 4. YouTube in nopjes met grootschalige censuur
  ‘Video’s met bijvoorbeeld controversiële godsdienstige of racistische boodschap’
  01-08-2017, 20:16 Tags: censuur, YouTube
  YouTube slaagt er steeds beter in video’s met een gewelddadig extremistische of terroristische inhoud te weren. Het bedrijf, onderdeel van Google, maakte dinsdag bekend dat afgelopen maand meer dan 75 procent van deze content is verwijderd voordat een kijker aan de bel kon trekken om bezwaar te maken.

  Dat succes is te danken aan de voorspoedige ontwikkeling van de zelflerende computersystemen. Door de toegepaste technologie van ‘machine learning’ worden ongewenste beelden steeds beter en sneller ontdekt. Dat is een van de grootste uitdagingen van YouTube, dat elke minuut ruim 400 uur beeldmateriaal uploadt. Daarvoor is ook de samenwerking uitgebreid met organisaties die zich bezighouden met het bestuderen en bestrijden van onder meer radicalisering, terrorisme en haatzaaien.

  YouTube gaat ook strenger optreden tegen filmpjes die volgens de huidige regels niet illegaal zijn maar wel als potentiële bedreiging worden bestempeld. Video’s met bijvoorbeeld een controversiële godsdienstige of racistische boodschap krijgen een aparte plaats, die moeilijker te vinden is.

  1. YT, FB of Twitter zijn nu eenmaal eigendom van private ondernemingen. Bijgevolg kunnen ze naar hartelust censureren wat door derden op de eigen servers wordt geplaatst. Dit wordt wel eens uit het oog verloren. Door dergelijke schijnbaar gratis platformen te gebruiken, zijn we ongemerkt en maar zeker enorm afhankelijk geworden van een aantal private ondernemingen. Het gevaar hierachter dringt maar nauwelijks door, net zoals heel velen ook niet doorhebben hoe afhankelijk en kwetsbaar we wel zijn als gevolg van de massale invoering van virtueel geld.

 5. Ik denk dat het tijd word dat wij opstaan als christenen gelovigen, Er moet een oplossing komen dat de restkerk het ware geloof van de éne ware God kan verkondigd worden.
  Hoe kan dat beter, door een eigen kanaal te creëren.
  Dat niet meer kan gecensureerd worden en waar regeringen geen macht op hebben.
  Wij weten dat onze drie eenheidsGod geen afgoden aanvaard.
  En zeker al niet een “godsdienst als islam” dat aanvaard en vraagt om anders en ongelovigen te onthoofden en te doden.
  Deze mag men geen godsdienst noemen, waarom omdat een Goede God nooit vraagt om te doden. Heer Jezus houd van al zijn kinderen dus Bodiesten islamieten ongelovigen….
  Tweede gegeven is dat islam en de God Baal één en dezelfde oorlogsgod is en eigenlijk Satan-de Duivelen en Demonen is.
  Had de Duivel/Satan het niet op een akkoord gegooid met God/Heer Jezus voor 100 jaar, dat in 1917 dat hij mocht bewijzen dat hij Satan de god is. En ja nu dit jaar loopt dit af.
  Satan kan dit nooit winnen omdat hij een Judas is en verraad pleegde als aartsengel ( Lucifer) op God, beter gekend als de gevallen engel. Laten wij rond ons heen kijken, alles wat islam is het verkrachten van onze meisjes/vrouwen moorden/aanslagen enz…. .
  Onze God is er een van liefde-vergeving-barmhartigheid-warme-vredevol, laten we toch opstaan en ons verenigen en organiseren . Om het ware woord van de Heer te verkondigen,
  Klein weekblad voor de ouderen die geen pc hebben en toch wil blijven volgen.
  oprichten van een Restkerk radio en tv op internet of ander net dat veilig is, en laten vooral onze kleine kinderen goed informeren zoals Onze Lieve Heer het van ons verwacht.
  Is hij niet de koning der koningen van de aarde en het heelal.
  En is Satan niet de koning van de leugen-jaloersheid-bedrog-de sex-winstbejag-abortus- hebberigheid en tran…

  Moeten wij onze broeders zusters kinderen daar niet voor behoeden.
  Heer Jezus zei, al diegene die mij niet volgen en mijn wetten recepteren en veranderen zijn niet van mij, maar van de andere (het beest) Satan/de Duivel.
  Heer Jezus zei nog het volgende ” Ik heb bij jullie geboorte jullie de vrijheid gegeven”, met andere woorden wij kunnen ons lichaam,hart,ziel, geest en ons denken, maar ook alles waar wij voor staan. Vrijwillig terug aan de Hemel geven , aan de drie eenheidsGod. Als wij dat doen kan hij ons sturen en helpen, daar zijn zelf gebeden voor.
  Dus lieve mensen wij hebben de keus enerzijds het eeuwige leven met de levende liefdevolle God of leven met Satan.
  aan u vrije keus.
  In Christo per Mariam,
  Jacob

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht