Dokter Bea en Jongerengids.be: hoe de Vlaamse overheid de seksualiteit van onze kinderen wil beïnvloeden…

Bron: pinterest.com

Tijdens haar medisch schooltoezicht vorige week, kreeg mijn 10-jarige dochter in het CLB centrum een boekje in haar handen gestopt. In deze “Jongerengids”, volgens de achterflap ontworpen voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar door de NGO “Ambrassade” en gefinancierd door de Vlaamse overheid, vond je naast de verwachte tips over gezondheid, (tand)hygiëne, veilig internetgebruik en pesten op school, een voor die leeftijdsgroep wel erg “expliciete” inhoud. En bij expliciete inhoud bedoel ik geen neutrale wetenschappelijke uitleg over de menselijke voortplanting, maar een betoog voor een levensstijl die ik als gelovige ouder best zorgwekkend vind!

Lagere schoolkinderen vertrouwd gemaakt met amoreel wereldbeeld

Bron: huffington post

In het hoofdstuk “uit elkaar” van de “Jongerengids” horen we bijvoorbeeld het verhaal van Noor (12 jaar), wiens vader het gezin voor een andere vrouw verlaten heeft. Na een aanvankelijke fase van opstandigheid, vindt Noor “de vriendin van papa wel leuk”. Papa’s ontrouw is dus ok, en dochter Noor moet er zich bij neerleggen. Jonge lezers worden zo aangespoord om de ontrouw en partnerwissel van hun ouders te aanvaarden. Deze “ouders” kunnen volgens de “Jongerengids” trouwens uit een mama en papa bestaan, een alleenstaande mama, een alleenstaande papa, maar ook twee mama’s of twee papa’s. “Ik vind het een beetje raar als twee vrouwen verliefd zijn op elkaar” wordt er in de mond van een 11-jarige Jonah gelegd. “Je ziet het niet zo veel. Maar het is wel oké: als je “mama” roept, komen er ineens twee!”

In het hoofdstuk “verliefd” gaat het verder. Onze lagere schoolkinderen worden er geïnformeerd over homoseksualiteit, zelfbevrediging, contraceptie, etc. Er wordt verschillende keren herhaald dat seks of aanrakingen enkel met toestemming mogen, maar de legale seksuele leeftijdsgrens van 16 jaar  wordt gerelativeerd. Seks mag volgens de “Jongerengids” op vroegere leeftijd in samenspraak met het lief; let wel, niet in samenspraak met de ouders of voogd! Met vragen over seksualiteit kan de 10 tot 11-jarige blijkbaar ook bij de arts terecht zonder ouderlijke toestemming.

Men kan zich afvragen of de ouderlijke macht of de eigen wetgeving nog enige betekenis hebben voor de Vlaamse overheid. Indien men de “Jongerengids” mag geloven, zijn ouders enkel bestemd om belastingen te betalen en te “genieten” van hun eigen libertijnse levensstijl, maar vooral niet om zich bezig te houden met het moreel gedrag van hun tieners. Dit zou volkomen reactionair zijn en vooral nefast voor de zakencijfers van condoomfabrikanten en abortusklinieken.

Volwaardige seksgids voor jongeren van 11 tot 15 jaar

Bron: drjameswellborn.com

“Ambrassade” en de Vlaamse overheid zijn niet alleen geïnteresseerd in de seksuele beleving van lagere schoolkinderen. De Jongerengids heeft ook een online versie en deze is vooral bestemd voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. In het onderdeel bedoeld voor kinderen van 11 tot 15 jaar, vind ik naast allerlei info over de eerste keer seks, de beste “standjes”, contraceptie en seksueel overdraagbare ziekten, ook een pagina over de legale aspecten van vrijen op 13 jaar (! ) “Iemand die seks heeft met iemand die nog geen veertien is, kan aangeklaagd worden voor verkrachting,“ aldus jongerengids.be “Als de persoon tussen de veertien en zestien is, heet dat ‘aanranding van de eerbaarheid’. Deze wet is er vooral om ervoor te zorgen dat jongeren onder de zestien jaar niet misbruikt worden.Dit is natuurlijk maar het wettelijke aspect. Eerst moeten je partner en jij zelf bepalen of jullie er al klaar voor zijn. Het belangrijkste is dat jullie je er allebei goed bij voelen en mekaar gelijkwaardig behandelen. Heb je er zin in, en je lief ook, en je hebt er samen goed over nagedacht en gepraat … dan kan je de stap zetten.”

En raad eens waar een link in deze tekst naartoe leidt? Naar allesoverseks.be, de jongerensite van Sensoa, een libertijns getinte organisatie die ook seksuele voorlichting organiseert in opdracht van de katholieke onderwijskoepel van Dhr. Lieven Boeve.  Op allesoverseks.be neemt men helemaal geen blad meer voor de mond. Je vindt er onder andere een expliciete knop naar het allernieuwste seksstandje voor het geval dat jouw tiener van 11 tot 15 jaar de missionarishouding al beu zou zijn. Als je aan de prille leeftijd van 13 met seks begint, kan het inderdaad al snel saai worden! En dat willen Sensoa en Ambrassade onze jongeren besparen….met ons Vlaams belastingsgeld!

Lesbisch: kan ook al aan de leeftijd van 12

Aan de leeftijd van 12 verliefd worden op je beste vriendin, zoals een jong meisje op de site getuigt, kan blijkbaar ook volgens Jongerengids.be: “Ik ben verliefd geworden op mijn beste vriendin. En waarom ook niet? Ze is de de grappigste en de knapste, daarom is ze ook mijn vriendin. …Ik denk de hele tijd aan haar. Ik ben verstrooid, ik vind haar nog geweldiger dan anders. Ik droom, ik fantaseer, ik zweef. We keken onlangs samen naar een film. We hebben samen popcorn gemaakt en opgegeten in de zetel. Voor mij was dit super romantisch! Help, ik weet niet wat te doen, want ze is een meisje! Hoe kan ik nu weten of ik lesbisch ben? En mijn beste vriendin? Ik wil haar niet kwijt, ik wil niet dat ze het weet”.

Mijn hoofd begint bij het lezen van deze getuigenis alvast te tollen…Voor jongeren is vriendschap en erbij horen uiterst belangrijk. Waarom moet dit aspect van de jeugdervaring ook al geseksualiseerd worden? Wat is hiervan de meerwaarde?

Ketnet: nieuw seksprogramma voor kinderen van 9 tot 12

Dr. Bea – Bron: Het Laatste Nieuws

Mocht je denken dat de Vlaamse overheid enkel online “goede raad” aan onze jongeren wil geven, heb je het mis. Ook via televisiekanaal Ketnet, plant onze Vlaamse overheid een kinderprogramma over thema’s als voortplanting, homoseksualiteit en sexting. Ketnet laat het allemaal aan bod komen in “Dokter Bea”, een nieuw programma met expliciete beelden voor 9- tot 12-jarigen. Het programma “Dokter Bea” kwam tot stand in nauw overleg met het kabinet van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block van Open Vld, een partij die we o.a. al kennen voor haar promotie van euthanasie bij minderjarigen. Maggie De Block houdt van besparen, maar blijkbaar heeft ze toch nog een paar centen over om onze jonge tieners aan te leren hoe zo vroeg mogelijk aan seks kunnen beginnen.

Bron:inspirationroom.com

Kinderen niet blootstellen aan volwassen relatieleed.

“Voor veel volwassenen blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualiteit. Tegelijkertijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming.” zei netmanager Maarten Janssen van Ketnet over zijn nieuwe Dokter Bea programma aan de kranten van  Mediahuis. “Wij willen kinderen dan ook helpen bij het opgroeien”.

Opnieuw begint mijn hoofd te tollen…. De betuttelende toon van Dhr. Janssen is te gek voor woorden! Ik denk niet dat ouders tegenwoordig nog een probleem hebben om met hun kinderen over seksualiteit te praten. Sommige ouders vinden gewoon dat kinderen recht hebben op een zorgeloze jeugd zonder een vervroegd contact met volwassen zorgen. De verantwoordelijkheden die gepaard gaan met seksualiteit en gezinsvorming zijn niet bedoeld voor kinderen van 9 tot 15 jaar. Wel kunnen kinderen en jongeren ernstig lijden onder de emotionele en lichamelijke gevolgen van een pril intiem leven.

Westerse “kinderhuwelijken”

In het Westen zijn we vaak geschokt door verhalen van kinderhuwelijken in ontwikkelingslanden, maar vinden het “normaal” wanneer onze tieners een vergelijkbaar lot ondergaan in onze maatschappij. Je hoort in ons land wel vaker over langdurige liefdesrelaties tussen zeer jonge tieners van 13 tot 15 jaar, waarbij er vaak bij het vriendje of vriendinnetje wordt geslapen of mee op vakantie wordt gegaan. In tegenstelling tot ontwikkelingslanden, gebeurt dit in ons land zonder zorgplicht voor de partner of eventuele kinderen en zonder huwelijkscontract. Wanneer één van de tieners de relatie beu wordt, wordt deze zonder pardon en soms per SMS afgebroken. Allemaal onschadelijk? Ik denk het niet: de emotionele en fysieke gevolgen van een pril seksleven zijn reëel genoeg. Wanneer je als tiener al zoveel relationele ontgoochelingen hebt meegemaakt, hoe kan je nog in staat zijn om een evenwichtige, stabiele relatie te vormen als volwassene?  Hoe kan je nog verwondering tonen voor het lichaam van een partner, als je voor je 15de reeds alle “standjes” hebt uitgeprobeerd en er mogelijk zelfs een ziekte aan hebt overgehouden? Daarom zeg ik als ouder een resoluut “neen” aan deze rotzooi. Ik wens niet dat mijn belastinggeld gebruikt wordt om jongeren emotioneel of fysiek te kraken in het kader van een libertijnse visie op de seksualiteit.  Mijn tv-toestel heeft een af-knop en ik ben van plan deze resoluut te gebruiken….

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

36 commentaren op “Dokter Bea en Jongerengids.be: hoe de Vlaamse overheid de seksualiteit van onze kinderen wil beïnvloeden…

 1. Deze seksgids zet aan tot ontucht en zal steeds leiden tot meer kinderhuwelijken men mag en moet voorlichting geven maar voor kinderen is dat wat te vroeg die moeten met andere dingen bezig zijn , en dat is maar mijn mening !

 2. Goed artikel.
  – Verwacht van de overheid dus 0,0 als het er op aan komt seksualiteit te verbinden met liefde en trouw in een huwelijk. Ze geven seksuele opvoeding alsof de jongeren dieren zijn die op de leeftijd van het paargedrag gekomen zijn. En er zijn altijd mensen die door die miserie-voorlichting hun kost verdienen. Die proberen altijd hun organisatie in stand te houden.

  – Dubbel schandalig is het als in de katholieke(?) scholen hetzelfde gebeurt, onder de directie van Lieven Boeve. Waarom gooien ze Sensoa niet buiten ? En heeft iemand in deze al iets van de bisschoppen gehoord, toch de inrichtende macht ? Niets zeggen is stilzwijgend toestemmen.

  1. Beste A.G. Stinus,
   De Katholieke (?) scholen in Vlaanderen hebben alleen nog een Katholieke naam, dat is alles. Het onderwijs wat er wordt gegeven is alles behalve Katholiek. Seksuele opvoeding en daarnaast nog het godsdienstonderwijs. Deze laatste is geen godsdienstonderwijs meer, maar een hersenspoeling op weg naar de wereldkerk, want de kinderen zijn verplicht om christelijk, islam en judaïsme te volgen. Ook nu gisteren is daar een debat over gevoerd in het Vlaams parlement om dit door te drukken naar alle scholen in Vlaanderen. Je ziet maar dat de afbraak van onze kinderen hemeltergend is.
   Het handelen tussen toekomstige gehuwden is een aangelegenheid die onderwezen moet worden volgens de voorschriften van de Katholieke leer aan verloofden.
   De controle van het Katholiek onderwijs ligt in handen, zoals je schreef , van Lieven Boeve (boef) en de bisschoppen. Die verplichten de scholen tot deze afschuw. Wie me nu komt vertellen dat dat God behage is goed voor de psychiatrie.

 3. Beste Katharina,
  Uit uw reacties in dit artikel maakt deze jongen op, dat u er nauwelijks tegen kunt al deze vreselijke dingen te melden: “…mijn hoofd begint te tollen…” Dat geldt veelal ook voor al uw andere artikelen. Jammer, die negatieve uitstraling, dat geldt ook voor sommige andere redactieleden op dit forum.
  Deze jongen wil graag zuiver – en soms in bepaalde gevallen – en onwetend blijven. Dus daarom leest hij deze artikelen nauwelijks meer. Ook de reacties stralen doorgaans een sombere sfeer uit. “Ja, blijf dan maar weg van dit forum”, zullen sommigen tegen hem zeggen, “je bent toch niet voor niets maar een jongen? Hier gaat het over volwassen zaken, dus bemoei je er dan niet mee!”
  Te veel met deze zaken bezig zijn versomberen het leven. Vanzelfsprekend, want het handelt over de diepe krochten van de duisternis, waar de satan heer en meester is.
  Kan het dan echt niet anders? Op dit forum heeft deze jongen (meer dan 150 reacties) geschreven over hoe het ook anders kan. Hij heeft bijvoorbeeld zijn zoon alternatief thuisonderwijs gegeven van diens tweede tot achttiende levensjaar, en is daarna naar de Hogeschool (kunstacademie) gegaan, waar hij vijf jaar daarna afstudeerde. En dit in een land, waar bijna niemand thuisonderwijs geeft, want in Nederland is daar geen regeling voor, in tegenstelling met België. Hoewel niets tegen de wet gedaan, toch acht jaar lang vervolgd geweest, zes rechtszaken, tot aan de hoogste rechters toe. Toch ging deze jongen vrolijk ermee door, en dat meent hij. Want hij bouwde iets nieuws op, moest het wiel weer geheel opnieuw uitvinden. Geen tv of radio, geen computer thuis. Geen problemen met vervroegde seksuele rijpheid van de zoon. Toch speelde die met veel vriendjes, en was ook wereldwijs gemaakt. Zoals het aanbieden van Wereldoriëntatie, een stapel van enkele meters hoog van knipsels uit kranten en tijdschriften, systematisch gerangschikt en aangeboden. Ook spel was belangrijk: ruig jongensspel. En creativiteit. En nog veel meer. En natuurlijk dagelijks de Schrift voorlezen, met in diens tienertijd catechese van het Nieuwe Testament. Alles van dit thuisonderwijs is tot op heden bewaard gebleven.
  Waarom deze jongen u (en anderen) dit vertelt? Er is nog zoveel positiefs te melden over dit of dat in deze wereld. Dus naast negativiteit zijn er zoveel lichtpuntjes te zien. In bovenvermeld geval kunt u een werkend geloof zien, waar God wonderen gewrocht heeft om dit alles te laten lukken. We leven dus niet in een wereld waar we alles maar te slikken hebben en mee moeten afglijden in de duisternis. Over duisternis gesproken: weet u dat deze jongen in zijn jeugd jarenlang seksueel misbruikt is geworden? Hij behoort nu tot de schrijnendste gevallen in Nederland. Nee, helemaal niet leuk. Maar op de Heer Jezus en zijn Vader heeft hij al zijn vertrouwen gesteld, en heeft hem niet alleen opgericht, maar van dit leven een succes gemaakt, juist door te beseffen dat leed en lijden bij dit leven horen. Hij zoekt geen geluk of genot, dat komt vanzelf op hem af. Hij is wel geestelijk en lichamelijk invalide geraakt, maar God-zij-dank, hij heeft het leven tot nu toe mogen smaken zoals de Heer het hem aanbiedt. Niet meer mijn eigen ik, maar er louter voor Hem zijn, in Hem te leven, alles te zien zoals Hij dat ziet, en niet door de vervormende gekleurde bril van zoveel mensen. Deze jongen proeft door de Geest wat er al aan gaat komen: God brengt spoedig het oordeel over de gehele mensheid vanwege al hun wrange daden, en dan komt er die periode van herstel, en nog veel meer van dat goede. Ja, bij deze jongen springen wel eens de tranen in de ogen bij het zien van al onze misdeelde kinderen in deze wereld, niet alleen ver weg, maar juist hier in de straat. En is zo bedroefd als hij telkens weer hoort als een volwassene zegt: ja, ik geloof dat er toch iets moet zijn als een god of zo. Zo oppervlakkig, zo koud en vreemd. De mens is verworden en vervreemd van zichzelf, vooral in onze westerse landen.
  Mijn advies aan velen: blijf niet ziekeneuren, maar probeer positief bezig te zijn. Kijk niet alleen naar die hagelbuien, maar dank God voor dat beetje zon. PROBEER ELKE DAG VOOR GOD OP TE SIEREN, het zit ‘m juist in die kleine dingen van elke dag. Als u een tuin hebt, zet dan dat ronde tafeltje buiten om daaraan te gaan eten (wij soms drie maal per dag, en lachen onder de paraplu als het wat gaat spetten). Verricht alles is de Heer, doe niets uit uzelf. Laat Hij in u zowel het willen als het doen bewerken. Lees dagelijks de Schrift, en vergeet het Oude Testament niet. Zoals alles wat Jezus zegt is juist ook daarop gebaseerd. En Paulus borduurt er op voort. Probeer je in te leven in Zijn lijden, verdriet, maar ook in Zijn vreugde. Wij mogen Hem vertroosten.
  Kijk, daar gaat het eigenlijk om. Al het andere is bijzaak, en kan de mens verzieken. Door zo te leven mogen wij een bruikbaar vat voor Hem wezen, zuiver en rein, soms onwetend, oprecht en eerlijk, met ernst en soms een vrolijke kwinkslag. En een snuifje fijne humor; ja een snuifje, geen bak vol. Houd zout in uzelf, gaat niet met anderen onder hetzelfde juk. We moeten Hem toch behagen, en niet onszelf? Ja, het leven is zo prachtig mooi, meer dan de moeite waard; maak er geen beerput van.
  Beschouw deze jongen niet als een bet-weter; integendeel. Hij heeft meer dan een ander zijn eigen tekortschietingen en grove fouten. Maar de Heer houdt zijn hand beet, en leidt hem. Dan komt alles toch nog goed, toch?

  1. Beste Jongen,

   Dit meisje is geenszins negatief ingesteld en houdt wel van een lach en van de zonneschijn. Jammer genoeg gebeuren er zaken op deze wereld die niet door de beugel kunnen en die niemand durft te benoemen. Daarom voelt dit meisje zich geroepen om de vinger op de wonde te drukken. Dit meisje gelooft dat er nog een toekomst mogelijk is, maar daar moeten we samen aan werken. Dit is niet mogelijk wanneer men aan struisvogelpolitiek doet.

   Vriendelijke groeten,

   Een meisje

   1. Fijn te horen, dat ook jij positief bent ingesteld. We moeten dus allemaal strijden, maar waken ondergesneeuwd te worden door al die vuiligheid. Ieder vult de grens hier voor zichzelf in. Maar daardoor raken sommigen wel het zuivere zicht Op God kwijt: niets is erger dan door een gekleurde bril naar Hem te kijken. Vandaar mijn reactie. En heus, je hebt soms ook echt wel artikelen geschreven die zeer de moeite waard zijn, ja ook het hier bovenstaande. Maar moeten we niet zijn als kinderen, die wel het kwaad in de wereld horen, maar daarna weer een partijtje voetbal doen, of in de speeltuin samen op de wip gaan, of samen touwtje springen? Ja, zo verwerken veel kinderen dat; gelukkig maar.

    1. Beste Jongen,

     Ik denk dat er uiteraard ook tijd moet zijn voor positieve ontspanning. Paradoxaal genoeg werkt ook actie tegen het duistere ontspannend en bevrijdend. Niets is erger dan apathie en het aanvaarden van de duisternis. Voor rust zal ik genoeg tijd heb in het hiernamaals, als God het belieft. Zolang ik leef, wil ik terugvechten tegen het fatalisme.

     Katharina

     1. “Paradoxaal genoeg werkt ook actie tegen het duistere ontspannend en bevrijdend”. Zeer juist! Zie wederom mijn artikel boven. Zou niet weten wat me overkomen zou zijn, als er niet voortdurend gestreden kan worden. Vechten tegen de bierkaai is dat soms. Maar zo hebben we ook gemeenschap met het kruisdragen van Christus Jezus, ja juist op deze wijze. En treden het zelfs tegemoet in plaats van het te weren, weg ervan te lopen. Het is een bijzonder geschenk van de Heer, met Hem ten strijde te trekken. Heb geleerd de ellende te verkiezen boven het genot en rust. Zeer paradoxaal; maar met het hart is het dan zeer goed gesteld. Succes, Katharina!

     2. O ja, nog een tip? Lees eens al mijn ruim 150 reacties door, en maak er aantekeningen bij met pen en papier. Misschien iets voor enkele nieuwe artikelen uit jouw hand. Je kunt me er ook over mailen, mijn e-mail adres is bij de redactie bekend? En kan je misschien nog veel meer geven, op verzoek. Zoals bijvoorbeeld een verslag over dat thuisonderwijs, in gebedsvorm. Denk er maar rustig over na, reageer niet te snel op dit aanbod.

     3. Beste Katharina & Een JONGEN, we mogen De Vader vertellen dat we de tegenstander, de aanklager van de broeders en zusters zó heel duidelijk waarnemen. De boze engel(en) is/zijn zo slim, maar ook veel duidelijker waar te nemen en op te merken. Dat ik minder tot weinig van de Goede Engelen bemerk is omdat ik zelf duisternis ben. Ondanks staat van genade en sacramenten. Daarvoor sorry gezegd. Gezegd dat ik van Hem hou en niet zonder Zijn genade in Christus kan (om een beetje in Zijn Hemelse buurt te komen).

      De bozen weten ook goed frustratie te geven d.m.v. de werkingen van de RKK en de eenzaamheid waarin we elkaar als modernen / traditionelen houden.

     4. Hendrik, “omdat ik zelf duisternis ben, ondanks….” schreef u.
      U zult wel Romeinen 7 kennen, waarin Paulus de wanhoop omschrijft vanwege de strijd tussen het goede willen, en het kwade bedrijven. Dat uitmondt in “ik ellendig mens”, met daarna de definitieve uitredding: “God zij echter dank door Jezus Christus onze Heer! Dus …” En Hoofdstuk 8 vers 1: ” Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn; want …”
      Deze jongen is God zo dankbaar dat Hij Paulus dit hoofdstuk liet schrijven, en waar desondanks weinig over wordt gesproken. Want dit stadium zijn we toch allang gepasseerd, zeggen ze dan. En gaat dan maar snel verder met hoofdstuk 8. Ja, ook een mooi hoofdstuk.
      Maar hoofdstuk 7, een juweeltje. Vanwege de satan, die toch steeds weer even langs komt, om ons op subtiele wijze te verleiden. Alsof je naar buiten loopt, en niet doorhad dat het geijzeld heeft. Daar lig je dan. Tja. Velen vergeten dat de satan zich voordoet als een engel van het licht, zoals ook Paulus zegt, en zien niet, dat juist de mensen met de oprechtste gezichten, eerlijkste stem, beste redenaties je mooi ten val brengen. Of die flemerige, zoetgevooisde stem in je binnenste. Dus niet door een krom duiveltje op bokkepoten, met zwavelgeur en een drietand in zijn hand. Het lijkt soms wel een oneerlijke strijd. En dat zou het ook zijn, indien we ons volledig vertrouwen op de Heer Jezus zouden loslaten. Maar het is dan steeds weer Zijn reddende hand beetgrijpen, en laat je maar door Hem uit het moeras trekken. Hoe vaak doet er merkwaardigerwijze niet aan toe. Hij zegt tot Petrus: dagelijks zeventig maal zeven maal, dat Hij je vergeeft. Een onuitputtelijke bron van genade. En omhelzende liefdes. Dus gewoon steeds weer op Hem blijven vertrouwen. Niet alleen voor pasbekeerden, maar ook voor degenen, die al een halve eeuw in het geloof staan. Zijn bloed heeft immers niet voor niets gevloeid, daar mag je altijd op rekenen.
      Dank zij dit alles staat de jongen, tot op vandaag. En Hij is trouw, dat Hij je zal blijven redden. Nee, niets is uit ons, alles is louter uit Hem. Dus we bedanken Hem dan ook dagelijks, voor deze buitensporige genade.

     5. Beste Jan, u vroeg: “Hendrik, wat bedoelt u eigenlijk met die laatste alinea?” welnu als anderen binnen de RKK voor mij geen thuis kunnen zijn; dan ben ik het ook niet voor hen. Dat te constateren, die onmacht; dat doet pijn. En doet me twijfelen aan dat wat men de Kerk van Christus noemt

      Beste Een JONGEN:, wat heeft u doet goed en precies gezegd. Ja, zowel de stem in mijn binnenste als in de monden van mijn geliefden blijkt soms/vaak van Joosje Pek te zijn. Alleen, waarom beschermen de sacramenten niet beter? Is dat door mijn eigen onwil en duisternis? (ik zou graag meer van uw hand lezen).

     6. Hendrik, je laatste vragen beantwoordt deze jongen nu niet, houd je nog van hem tegoed. Heb reeds veel op dit forum geschreven, zo’n 160 reacties, die je kunt vinden vanaf 12 augustus 2016 (dus helemaal terug spoelen tot bijna het begin, en dan zoeken naar mijn reacties, zie telkens dat jongenstekeningetje). Ook ter plekke kun je daar een reactie kwijt, probeer je dan een paar maal per dag te volgen in “laatste reacties” rechtsboven. Sterkte, Hendrik!

 4. Wat een vreselijk verhaal. En als het mis gaat ? Kind laten komen of abortus ? Zal het laatste wel wezen. Gevoelens zijn al zo afgezwakt dat ze er niet eens gewetenswroeging van over houden. Wordt de kinderen wel op hun verantwoordelijkheid gewezen ? Als je in verwachting raakt is het je plicht om voor het kind te zorgen! Dan had je maar niet zo onbezonnen moeten zijn. Sex hoort niet bij kinderen, ze zijn er gewoon niet rijp voor. Krijgen we nou over 10 jaar dat pedofilie moet kunnen ? Is dit de aanloop er naar toe ? Wij vinden het niet normaal dat moslimmeisjes al met 14 jaar of nog jonger zelfs moeten trouwen,maar is het de bedoeling dat onze normen en waarden alvast maar een beetje aangepast moeten worden aan de zogenaamde cultuur uit de ” Zandbak ” ? In het kader van ons aanpassen aan hen die zich niet willen aanpassen ? Kan nog wat worden met die zogenaamde vluchtelingen die massaal onze landen komen overspoelen. Orban van Hongarije heeft het plan van Soros om Europa te ontwrichten middels immigratie ,uit de doeken gedaan . Zouden ze hier ook moeten doen. Wat een wereld leven we in ! Je ziet het aankomen maar wat kan je doen ? De slapende meute wordt liever zoet gehouden met brood en spelen en is uit onwetendheid of gemakzucht of opportunisme politiek correct. Uiteindelijk is dit verhaal over jeugdsex weer een plan van NWO want ga maar na wat hier de gevolgen van zijn: afvlakking van het gevoelsleven, nog meer abortussen , ontwrichting van nog meer gezinnen door scheidingen, lesbische en homofiele relaties brengen geen kinderen voort, dus uiteindelijk minder mensen ook een van de doelstellingen . zie Georgia Stones. Omvolking van Europa door migratie, ontneem mensen ook nog eens hun cultuur ( de normen en waarden zijn al aan het vervagen ) en ze hebben geen houvast meer. Zulke mensen kun je makkelijk manipuleren .

 5. Ik ken een man
  – hij schreef in 2015 aan de paus tijdens de enquete Familie en Gezin http://www.pastoralezorg.be/page/gezinssynodes-2014-2015/
  – hij deed uit de doeken wat de leer van o.a. H. JP 2 (theology of the body) in zijn leven en dat van zijn vrouw veroorzaakte
  – NFP was mislukt
  – via plaatselijke pastoraal en dat op bisdom niveau kwam geen begrip of hulp. Alleen een wijzen op gedane belofte en volhouden in lijden tot de dood
  – hij zocht uit of het ooit een geldig huwelijk was. Verklaring van matrimonium putativum was eenvoudig te krijgen / verklaarbaar -> maar hij stopte het proces (was 100 euro kwijt) en leed verder. Andres was zijn ega beschadigd geworden door de rkk
  – van de paus niets gehoord
  – nu is de kwade engel (satan die de aanklager is) vaak en goed merkbaar waarneembaar. Deze prikt in de open wonde (van het mislukte lichamelijke deel van zijn liefdevolle huwelijk)
  – hij bidt veel dat de goede engelen meer merkbaar mogen zijn
  – als hij iets leest op kerkelijk gebied wat betreft moraal dan heeft hij pijn
  – als hij ziet hoe medekatholieken leven en gewoon te communie gaan dan lijdt hij nog meer.

  Conclusie: enige troost van moderne of behoudende katholieken (parochianen / priesters / bisschoppen) is er niet.

  1. Zo ervaar ik dat zelf ook steeds meer.
   Het is de vraag of deze reactie er doorheen komt. Want ik was geblokt. De vraag is of ik nog ben geblokt.

 6. Aan EEN JONGEN
  … Ik denk dat het overgrote deel van de mensen die hier schrijven trouw proberen te zijn aan Christus en aan de katholieke kerkleer. Dat noem ik zeker een positieve ingesteldheid.

  … Niet reageren (en toch kunnen) op iets waarvan wij vinden dat het ernstig is en niet deugt, ruikt toch wat naar lafheid.

  … U spreekt van thuisonderwijs. Wie heeft daar de mogelijkheden en de capaciteiten voor ? Als overtuigde katholieken hun kinderen naar een “katholieke” school doen, dan zouden ze de garantie moeten krijgen dat die kinderen overeenkomstig opgevoed worden. En Boeve en de bisschoppen dragen grote schuld als ze dit in de wind slaan.

  1. Had nooit gedacht, dat dat thuisonderwijs zou komen. Maar de scholen in Nederland zijn – net als in België – bar en bar slecht, sinds de zestiger jaren al. Ze bieden geenszins, wat een kind moet krijgen, niet het allerminst. Alle schooltypen in gebed afgezocht, en na enkele jaren besloten: dan toch maar thuisonderwijs, ondanks dat het in dit land geheel onmogelijk wordt gemaakt. Dat kan dus alleen slechts lukken, als je geheel op de Heer vertrouwt, Die je dan alles moet aanreiken. Gelukkig was deze thuisonderwijzer veelzijdig en breed georiënteerd. Maar tenslotte moest het toch van God komen, niet uit mijzelf. Des te meer, dat deze jongen inderdaad een jongen is, ben als het ware “bevroren” als een 13-jarige jongen vanwege seksueel misbruik. Heeft zijn voor- en nadelen. De Heer Jezus heeft me erdoorheen gewurmd, dat alles meer dan ook slaagde: het vinden van een nieuwe weg, de legalisatie (zes rechters, 150 ambtenaren, waaronder de Hoge Raad en het Hof van de Mensenrechten, dus daarbij het spreken door de Geest voor rechters), het steeds weer beproeven wat de wil van God is, werken vanuit bijbelse principes, vertrouwen op een goede afloop, enzovoorts. Wat was dat een reuzegevecht, een titanenstrijd, een tegen allen. Maar Christus Jezus hield me stand, en meer dan dat. Ben altijd een nederige jongen gebleven, niet goed wetend hoe te gaan en te staan. Na 16 jaar ploeteren was alles afgerond. Het speelde zich af in de tachtiger en negentiger jaren. Daarna 32 boeken geschreven over voornamelijk christelijke onderwerpen, maar ook andere, erg alternatief bezig, nu het 33e, meer dan dertienduizend vel totaal. Nooit uitgegeven, want het is slechts om er de Heer Jezus mee te behagen (als koning: ja het moet perfect zijn), en om me geestelijk op peil te houden. Want anders wordt de jongen trots, gaat hij zweven, raakt “over het paard getild”. Word liever uitgescholden en veracht, zoals ze ook Hem hebben mishandelt, bespuwd en veracht hebben. Dan blijft het hart op de juiste plaats zitten, toch? En die diepe gemeenschap met de Vader, da’s toch heel bijzonder, en ineen gevlochten met het lijden van Zijn Zoon. Voel me de gelukkigste mens van de hele wereld, echt waar.
   Bedankt voor uw reactie: juist, zo ie het!

 7. Inderdaad ergelijk deze sexuele voorlichting. Beter was de jongere te leren te houden van zijn lichaam. Zoals de schrift zegt. Het lichaam is een tempel Gods. M.a.w. dan leen je het niet om met jan en alleman naar bed te gaan. Dan leer je de ander te respecteren juist lichamelijk en leer je dat je de ander met name meisjes niet zomaar aangeraakt mogen worden enl ga je het stadium voorbij waardoor je wordt gedreven door je hormonen en lust. Dan ga je niet inlaten met de ander sex te hebben.Er is ook zo iets als zelfbevrediging. Waar je niet in of aan verslaafd moet raken.Tot je in een situatie komt de ander leuk te vinden en helemaal smoer wordt op de ander. Dan ben je in het verliefdheids stadium. Dan ga je verder en kun je over allerlei terreinen goed met elkaar praten. Dan is er zicht op een huwelijk. Eenmaal getrouwd is het versmelten van 2 in 1 vlees. Zoals in Genesis staat. Dat zijn de kaders die de Heer stelt. Gemeenschap binnen het huwelijk. Omdat je niet de betovering en het hebben van diverse partners gehinderd wordt. Zo zou sexuele voorlichting horen te zijn met name op chr en katholieke scholen vind ik.

 8. Dag Gert,
  U schrijft: << Dan is er zicht op een huwelijk. Eenmaal getrouwd is het versmelten van 2 in 1 vlees. Zoals in Genesis staat. << welnu dat is mooi. Maar als we HV en PH lezen dan zien we hoe de RKK daar richtlijnen voor geeft. En als dat kwalijk en doodgevaarlijk uitwerkt in levens van mensen dan doen de leermeesters in de RKK er het zwijgen toe en afstand van. Berichtje
  6 oktober 2017op17:32 is als getuigenis daarvan maar een probeersel.

 9. Wie zich wil verdiepen in de theologische zin van het lichaam, de seksualiteit en het huwelijk, kan zich uitleven in het boek

  “De Theologie van het Lichaam”

  van de heilige paus Johannes-Paulus II (vrij recent uitgegeven bij Uitgeverij Betsaida). Niet gemakkelijk, zo een 700 blz., maar diepgravend, dikwijls uitgaand van het boek Genesis. Het is de neerslag van talrijke catechesen die de paus daarover gaf in de wekelijkse audiënties in het Vaticaan. Op het einde wordt ook een alternatief bewijs gegeven voor de juistheid van de dikwijls verguisde encycliek “Humanae Vitae” van paus Paulus VI.

  1. Eerlijk gezegd vind ik dat boek geen aanrader. Er is heel wat theologische kennis vereist. Daarnaast staat de verwoording op zo’n niveau dat het niet voor iedereen begrijpbaar en toegankelijk is. De boek heeft natuurlijk ook wel de verdienste om de intieme genegenheid tussen man en vrouw theologisch niet louter te benaderen vanuit het utilitaire aspect (procreatie). In traditionalistische milieus heeft men echter altijd vrij scherpe kritiek gehad op dit werk.

  2. Beste A.G. Stinus, ik ken een man die direct wil geloven dat wat deze heilige paus meegaf (hij schreef wsch ook aan HV ) en wat Kard. Seper in PH schreef waar is. Maar als waar is, dat door te streven om zó te leven in het huwelijk er net zo goed mislukking en narigheid en verwijdering kan komen; wat blijft dan voor zo’n man (ervaringsdeskundige) over aan troost en hulp in de persoon van de H. JP2 en de aardse pastoraal actieven (pastoors en monastieke broers en zussen etc,)?

  1. Die zanger kan beter eens een kijkje gaan nemen in een Tridentijnse H.Mis en daar de Latijnse liederen overwegend meezingen (zonder gitaar).

 10. Door paus aangestelde adviseur: Maria was lesbisch

  In april van dit jaar stelde paus Franciscus de Jezuïtische priester James Martin aan bij het communicatiekantoor van het Vaticaan. Martin, redacteur van het America Magazine, schreef vervolgens in mei op zijn Facebook dat gelovigen die tot de hemel worden toegelaten straks wel eens voor een verrassing zouden kunnen komen te staan als ze door lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mannen en vrouwen zullen worden opgewacht. (2)

  Vorig jaar pleitte ‘vader’ Martin nog voor het accepteren door de kerk van ‘de speciale gave van homoseksualiteit’. Een paar weken geleden schreef hij op zijn Facebook dat Maria, de moeder van Jezus, wel eens lesbisch geweest kan zijn. (3)

  Wat is de volgende stap? Misschien dat Jezus’ uitspraak ‘Laat de kinderen tot Mij komen’ wordt misbruikt ter verdediging van pedofiele katholieke geestelijken, en pedofielen in het algemeen?

  1. Meneer Vissers, dat is inderdaad walgelijk. Het staat zelfs al op You Tube. Trouwens dat hele lied ‘Alleluja’ gebruikt men voor de progressieve elite van de Kerk. Zo bestaat er ook een filmpje van een Priester die dit lied in een Huwelijksmis zingt, ik vond het heel vreemd.

  2. Ja, de mens is de laatste tijd lekker bezig. De laatste tijd? Jesaja schrijft reeds over omkering van zaken, hoofdstuk 5, vers 20: “Wee hen die het kwade goed noemen en het goede kwaad: die duisternis voorstellen als licht en licht als duisternis; die bitter doen doorgaan voor zoet en zoet voor bitter.” Die omkering zit reeds besloten in het eerste mensenpaar, Adam en Eva, toen Eva tot de slang zeide: “Van de vrucht van het geboomte in de hof mogen wij eten, maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: gij zult daarvan niet eten noch die aanraken: anders zult gij sterven”. De slang zeide tot de vrouw: “Gij zult geenszins sterven, maar God weet,, dat ten dage, dat gij daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden, en gij als God zult zijn, kennende goed en kwaad.” En de vrouw zag, dat de boom goed was om van te eten, en dat hij een lust was voor de ogen, ja, dat de boom begeerlijk was om daardoor verstandig te worden, en zij nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man, die bij haar was, en hij at.
   Zo zie je dat Eva op geheel andere gedachten gebracht werd door de satan, en de daad erbij voegde. De gehele geschiedenis van de mens getuigt van allerlei omkeringen. Ook in deze tijd. Vroeger werd het bijvoorbeeld als nuttig beschouwd, als de vader zijn zoon met de stok sloeg, om die verder af te houden van allerlei dwaasheid (ook Salomo getuigt ervan); tegenwoordig is dit strafbaar, moet je het proberen recht te breiden met eindeloze discussies, wat toch niet helpt. Als je je fiets niet op slot hebt gezet, en de politie heft dat vehicle naar zijn bureau gebracht, en je wil ‘m daar terugkrijgen, krijg je wèl een boete aan je laars gelapt, want “je hebt anderen een aanleiding gegeven voor diefstal”. Amahoela, de dief moet toch gestraft worden, en niet het slachtoffer? Die omkering zie je nu overal om ons heen: ziekenhuisbezoekers moeten persé een pasje bij zich hebben; bij de kassa wordt je tas door de kassière doorsnuffeld op gestolen waar; ook de douane valt je lastig, zit zelfs soms met zijn hand in je broek (o nee, dat gaat nu heel netjes: je wordt gescand); enzovoorts.
   Ook in de politiek is die omkering van zaken overal te bespeuren.
   Zo zit die omkering ook in genderiteit: dat moeten we maar als normaal gaan beschouwen, en een heteroseksueel echtpaar is saai. Ja, homo’s en lesbischen trouwen, maar hetero’s doen dat uit schaamte maar liever niet, om zich niet te vereenzelvigen met homo’s en lesbiennes.
   Er komt – als dat zo doorgaat – nog ooit eens een tijd, dat wij christenen als zondebokken worden beschouwd, als rare sektarische mensen, dat maar uitgeroeid moet worden. Ziedaar het getal van het beest, dat iedereen zal worden opgedrongen, en als je weigert, tja….
   Nee, niet nou bepaald iets om vrolijk van te worden. Maar wèl iets om tegen te strijden. Gelijk Christus Jezus Zijn strijd heeft gevoerd aan het kruis, en heeft overwonnen (voor velen echter bleek dat een verloren strijd geweest te zijn). Deze Jezus is ons voorbeeld, hoe wij hebben te strijden. Nee, niet uit onszelf gaan strijden, maar laat Hij maar in ons dat gevecht aangaan met dit of dat. Gedreven door de heilige Geest. Pas dan is het een juiste strijd. Nee, lang niet altijd met onze vuisten, of met woorden. Soms is het eerder, door iets na te laten, wat de heidenen wèl doen (verzekeringen, feesten, tourisme bedrijven, seks, enzovoorts). Ons te onderscheiden van hen op deze wijze: “En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld” Rom 12 vers 2. We moeten zout in ons houden, geen zouteloze pap.
   Deze jongen streed eens acht jaren lang voor rechters en ambtenaren, omdat hij zijn zoon alternatief thuisonderwijs gaf, en de overwinning behaalde. Hoe? Ten eerste, door te vertrouwen op Hem. Dan de bijbelse principes toepassen: “Maar Ik zeg u de boze niet te weerstaan; maar wie u op de rechterwang slaat, keer hem ook de andere toe; en wie met u een rechtsgeding wil voeren en uw onderkleed nemen, laat hem ook de mantel; en wie u tot één mijl zal dwingen, ga het hem twee.” Mat 5 verzen 39-42. In de praktijk betekende dit: hij ging nooit tegen hen in, liet hen altijd in hun waarde; ze hoopten allerlei negatieve rapporten tegen ons op, ging er niet tegenin; nam geen advocaat; stuurde informatie van de ene ambtenaar die negatief voor mij was door (kopietje) naar een andere ambtenaar, terwijl voor mij positieve informatie door mij in mijn la ging. Ze dachten mij binnen drie maanden “plat” te krijgen; na acht jaar en zes rechtszaken gaven ze zich gewonnen.
   Kijk, dit is een strijd voeren in Christus Jezus. Aldus stond voor mij de overwinning reeds vast.
   Niet uit deze jongen zelf; want hij weet niet hoe te gaan, hoe te staan. Het toverwoord is: VERTROUWEN.

 11. Hallo HENDRIK (7 OKTOBER 2017OP17:20) Graag wat commentaar bij wat je schrijft i.v.m. “De theologie van het Lichaam” (J-P II).

  – Als je huwt moet het natuurlijk liefst met iemand zijn die er zowat dezelfde opinies op nahoudt als jijzelf, zeker op belangrijke punten. En al dan niet geloven (katholiek zijn) is daarbij een belangrijk punt. Op die manier kan men veel narigheid voorkomen.

  – Moeilijkheden komen er altijd in een huwelijk. Maar wie een katholieke visie heeft is maximaal gewapend om die te overwinnen.

  – Wat Johannes-Paulus II geschreven heeft in zijn “Theologie van het Lichaam” houdt mogelijk een ideaalbeeld voor waar men kan en moet naar streven (naast veel inhoudelijke achtergrond van goddelijke oorsprong). Maar dat is net wat men in het katholicisme tegenkomt. In het Evangelie heet het : “Wees volmaakt zoals mijn vader volmaakt is”.

  – Priesters en pausen hebben dan wel geen ervaring met seksuele betrekkingen, ze hebben wel ervaring met seksuele onthouding. En als je buiten een situatie staat (bv. buiten een huwelijk) kun je soms verrassend objectief en scherp oordelen.

  Vriendelijke groet, Au.Gu. Stinus

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht