Bedevaart Parijs-Chartres trekt 10.000 deelnemers

De jaarlijkse bedevaart van het Parijs naar Chartres heeft 10.000 deelnemers getrokken. De 100-kilometer lange wandeltocht vertrok vanuit de Notre-Dame kathedraal in Parijs, door het zuidelijke deel van Parijs heen, richting Chartres om aldaar aan te komen bij de kathedraal van Chartres, Notre-Dame de Chartres. Deze bedevaart wordt altijd in het Pinksterweekend georganiseerd en is steeds populairder aan het worden.

De lange optocht van meestal jonge pelgrims veroorzaakte door zijn omvang veel oponthoud bij het verkeer in Parijs. De 3-daagse wandeltocht ging daarmee niet onopgemerkt van start. De deelnemers liepen zingend, mediterend en biddend in een lange stoet. Door heel Parijs heen tot aan de bossen vlak buiten Parijs, waar de overnachting plaatsvond.

De deelnemers waren hoofdzakelijk Fransen en Franstaligen uit andere landen, maar ook pelgrims vanuit de rest van Europa en de wereld waren aanwezig. Zoals uit Polen, Nederland, Spanje, België, Duitsland, Oostenrijk, maar ook de Verenigde Staten en vele andere landen die allemaal hun eigen liederen luid ten gehore brachten aan de andere pelgrims en de omstanders.

Het Katholieke geloof heeft aan Parijs bewezen dat het nog steeds veel mensen op de been kan brengen. De media hebben echter weinig aandacht besteed aan het feit dat het Katholicisme een gevoelige snaar raakt bij jongeren door heel Frankrijk heen en ook daarbuiten.

De tweede dag trok de wandeltocht door de bossen vlak buiten Parijs om in het Franse dorpje Gas te stoppen voor de overnachting. Dit was de zwaarste dag waarbij een flink aantal pelgrims gebruik maakten van de transportservice die die organisatie ter beschikking stelde. De fysieke verzorging van pelgrims werd zoals elk jaar gedaan door de ambulancedienst van de Orde van Malta.

De derde dag stond vooral in teken van de aankomst in Chartres.  Na het verlaten van de overnachtingsplaats in Gas vervolgde de bedevaart zijn weg naar zijn einddoel in Chartres waar de 10.000 pelgrims niet onopgemerkt bleven door hun aantal.

Op het einde van de bedevaart in Chartres celebreerde Kardinaal Burke, patroon van de Orde van Malta, de H. Mis. De organisatie van de bedevaart, Notre-Dame De Chrétienté, kon daarna terugkijken naar een gezegende en geslaagde editie van de jaarlijkse bedevaart.

De traditionalistische priesterbroederschap Fraternité Sacerdotale Saint-Pie-X verzorgde tegelijkertijd een in aard vergelijkbare pelgrimage die vertrok vanuit Chartres om aan te komen in Parijs.

Dag 1 (foto’s: KAV)

Dag 2 (foto’s: KAV)

Dag 3 (foto’s: KAV)

 

 

 

 

 

 

Auteur:Erwin Wolff

4 commentaren op “Bedevaart Parijs-Chartres trekt 10.000 deelnemers

  1. Dit is het antwoord van Onze Lieve Moeder Gods op de afschuw van de gay parade. Gezegend, geprezen en aanbeden is de Heer Jezus, in het Onbevlekt Hart van Zijn en Onze Lieve Moeder Maria., hier en nu en zonder einde, Amen.

  2. Dat Zijne Eminentie, Kardinaal Burke, een Pontificale Mis opgedragen heeft te Chartres is een belangrijk en krachtig gebaar. Hij is meer en meer een aanvoerder van de contra-revolutionairen aan het worden, en de banden versterken met de Oudste Dochter van de Kerk draagt daar slechts verder aan bij. De regeneratie van het Katholiek en Koninklijk Frankrijk speelt een sleutelrol in de triomf van de Heilige Roomse Kerk.

    Wij, Europese Katholieken, moeten hem aanmoedigen om zijn discours steeds meer te radicaliseren, en hem kennis geven van onze steun.

  3. Bedevaart van FSSPX in de tegengestelde richting? Is dat een statement?

  4. Kardinaal Burke : een man met moed ! En wat goed dat er zoveel jonge mensen meeliepen. Dit geeft hoop voor de toekomst. Alleen door gebed kunnen we het kwaad bestrijden en dit is een mooi voorbeeld.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht