Nieuwe studie toont schadelijkheid aan van anticonceptiva

Shutterstock.com

Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen die orale anticonceptiva nemen het risico lopen op een vermindering van de gezondheid en van het welbevinden.

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat stemming, zelfbeheersing en energieniveau allemaal beïnvloed worden door anticonceptiva. De vrouwen die de geboortecontrolepillen voor de studie hebben genomen zeiden dat hun levenskwaliteit “significant lager” was dan diegene die een placebo toegediend hadden gekregen.

Ondanks het groot aantal vrouwen overal ter wereld dat de pil inneemt, zei een van de onderzoekers dat de effecten ervan op de gezondheid van vrouwen nog grotendeels onbekend zijn.

“Ondanks het feit dat ongeveer 100 miljoen vrouwen over de hele wereld contraceptieve pillen gebruiken, weten we vandaag verrassend weinig over het effect van het pil op de gezondheid van vrouwen,” zegt dr. Angelica Linden Hirschberg, hoogleraar aan de afdeling vrouwen- en kindergeneeskunde aan het Karolinska Institut In Stockholm.

“De wetenschappelijke kennis is zeer beperkt als het gaat over het effect van de anticonceptieve pil op de levenskwaliteit en op depressie, en er is een grote behoefte aan gerandomiseerde studies waar het wordt vergeleken met placebo’s,” zei ze.

Het Karolinska Institut heeft de studie uitgevoerd in samenwerking met de Stockholm School of Economics. Het werd vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Fertility and Sterility.

De studie is afgenomen onder 340 gezonde vrouwen tussen 18 en 35 jaar, die gedurende drie maanden willekeurig behandeld werden met placebo’s of met een van de meest voorkomende vormen van een orale contraceptieve pil (met ethinylestradiol en levonorgestrel). De leiders van de studie en de proefkonijnen wisten niet welke pillen de vrouwen namen.

“De vrouwen die contraceptieve pillen kregen, schatten hun levenskwaliteit aanzienlijk lager in dan degenen die een placebo kregen”, volgens de onderzoeksresultaten. Er werd geen merkbare toename van depressieve symptomen gezien, maar algemene en specifieke factoren van levenskwaliteit werden negatief beïnvloed door de anticonceptiva.

De onderzoekers onderstreepten dat de resultaten met enige voorzichtigheid genomen moeten worden omdat de veranderingen relatief klein waren. Zij concluderen echter dat het negatieve effect op de kwaliteit van het leven voor vrouwen klinisch belangrijk kan zijn.

“Dit kan in sommige gevallen een bijkomende oorzaak zijn van geringe naleving en onregelmatig gebruik van anticonceptiepillen,” zei onderzoeker Niklas Zethraeus. “Deze mogelijke afbraak van de levenskwaliteit moet aandachtig worden bekeken en in overweging worden genomen bij het voorschrijven van anticonceptiepillen en bij het kiezen van een anticonceptiemethode.”

De negatieve bijwerkingen van orale anticonceptiva komen vaak voor. Gedocumenteerde gevallen omvatten het risico op bloedstolsels, haarverlies, verhoogde kans op de ziekte van Crohn en hersenkrimp, borstkanker, verharding van de slagaders en grotere kans op glaucoom en baarmoederhalskanker.

Een jonge Britse vrouw is gestorven in 2015 na het nemen van een anticonceptiepil, afgeleid van dezelfde medicijnen als in de Zweedse studie. Aan Fallan Kurek, 21 jaar, werd het middel voorgeschreven door haar dokter en ze moest het drie maanden uitproberen om te helpen haar menstruatie te regelen. Ze stierf aan een bloedklonter in haar long nadat ze het minder dan een maand lang had ingenomen.

Artikel van Lisa Bourne voor LifeSiteNews: Think birth control is harmless? New study proves otherwise
Vertaling door Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

2 commentaren op “Nieuwe studie toont schadelijkheid aan van anticonceptiva

  1. Dat deze pillen die de vrouwen moeten nemen niet gezond zijn is een feit en is zoals uit het artikel blijkt ook wetenschappelijk bewezen !!

  2. Wat nog ongezonder is: de vrouw is op dat moment onvruchtbaar. Indien zij dit jarenlang blijft slikken, en dan opeens wel een kind wil, blijkt dit dikwijls voor lange tijd niet te kunnen. Dus naar de gynaecoloog toe, of er met allerlei vlieg- en kunstgrepen iets aan gedaan kan worden.
    Waar is toch de vrouw gebleven, die enkele dagen per maand zwaar ongesteld is, en daarna weer zwanger raakt, haar zuigeling de borst reikt in het openbaar.
    Mijn vrouw, een waar geschenk van de Heer Jezus, een maagd; toen deze jongen tot haar kwam, heeft die haar de anticonceptiepil onthouden. Ook geen andere middelen. Toen hij zijn zaad voelde opkomen, bad hij tot zijn Heer voor de zegen voor het toekomstige kind. Ondanks een keizersnede kwam het kerngezond ter wereld. Daarna thuisonderwijs aan hem gegeven tot zijn achttiende. Want hij wilde niet alleen zijn vrouw zuiver houden, ook hun zoon. Hij heeft geheel niet geweten hoe te doen. Dus het werd een voortdurend gebed voor inzicht en bijstand. En God heeft hem in alles verhoord, en meer dan dat.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht