Grote bezorgdheid over Amoris Laetitia onder bisschoppen en kardinalen, nog voor de publicatie

 

Kardinalen en bisschoppen die wachten voor een consistorie in de St. Pietersbasiliek laatste maand

Dertig kardinalen hadden bezorgdheid geuit bij de ontwerptekst van Amoris Laetitia. Een “aanzienlijk aantal” bisschoppenconferenties zouden naar verluidt  ook bezwaren geuit hebben.

Volgens nieuwe rapporten veroorzaakte de Pauselijke apostolische exhortatie Amoris Laetitia wijdverspreide bezorgdheid onder de kardinalen en bisschoppen.

Edward Pentin, de ervaren Vaticaanwatcher voor  National Catholic Register, schrijft: “Voordat het document werd gepubliceerd, hebben 30 kardinalen na het lezen van het ontwerp van de apostolische exhortatie uiting geven aan hun bedenkingen bij de Paus, voornamelijk over de kwestie van communie voor hertrouwde gescheidenen. Ze hebben gewaarschuwd dat het document de drie essentiële sacramenten van de kerk zou verzwakken: de Eucharistie, huwelijk en de Biecht.”

Pentin zei ook dat een “significant aantal” bisschoppenconferenties bezorgdheden geuit hebben over het document. Bovendien heeft de Congregatie voor de Geloofsleer na het zien van het ontwerp meerdere pagina’s met herzieningen voorgelegd. Deze werden niet aanvaard, volgens Pentin. De paus heeft ook niet gereageerd op de 30 kardinalen of de bisschoppenconferenties.

De belangrijkste openbare reactie op Amoris Laetitia tot nu toe zijn de vijf dubia geweest, waarin vier kardinalen vragen om opheldering. Een van de vier, kardinaal Raymond Burke, heeft onlangs gezegd dat ze misschien een formele correctie van de paus zouden uitvaardigen als hij niet reageert. Een andere, kardinaal Walter Brandmüller, zei dat een dergelijke correctie eerst privé zou worden afgegeven.

Bron: http://www.catholicherald.co.uk/news/2017/01/11/thirty-cardinals-raised-concerns-about-amoris-laetitia-draft/

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)