Culturele zuivering: na Zwarte Piet, nu ook de 3 koningen in de kerststal aan de beurt

Na Zwarte Piet in de lage landen, komt er nu ook in Duitsland groeiende kritiek op de raciale voorstellingen van niemand minder dan de 3 koningen uit onze vertrouwde kerststal. In het kader van de recente Black Lives Matter protesten, hebben vertegenwoordigers van de Dom van Ulm, Duitsland’s grootste Protestantse kerk, besloten om Melchior, de zwarte koning, uit hun kerststal weg te halen. De houtsculptuur van Koning Melchior uit de jaren ’20 van vorige eeuw, alsook een aantal andere personages uit de Ulmse kerststal, werden volgens de hedendaagse cultuurzuiveraars als “te stereotiep” beschouwd. Daarnaast werd er vanuit de lokale jeugdwerking aanbevolen om kleine “sterzangers”,  kinderen die op het drie koningenfeest aan ieders voordeur komen zingen, niet meer zwart te schminken. Een continent mag niet meer geassocieerd worden met een bepaald ras, was hierbij de kerngedachte. In naam van een politiek correcte cultuur en de strijd tegen racisme, worden alle verwijzingen naar Afrika dus langzaam uit de Europese beeldcultuur verbannen. Is dat dan niet racistisch? Stof tot nadenken….

 

 

 

 

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

13 commentaren op “Culturele zuivering: na Zwarte Piet, nu ook de 3 koningen in de kerststal aan de beurt

 1. Nu iets uitgebreider: De drie koningen vertegenwoordigen de gehele toen bekende wereld.
  Moeten drie koningen dan de kleuren van niet bestaande mensenrassen hebben, zoals groen, blauw en regenboog?
  Maar regenboog is tegenwoordig van het niet bestaande ras LHBTQ (en ik meen nog een heel stuk van het alfabet)? Dus dan blijven de kleuren groen en blauw over.
  Laat ieder blij zijn met zijn/haar eigen ouders (tegenwoordig gebruikt men liever het misplaatste woord ’trots’).
  Straks spelen wij óók nog de verontwaardigden omdat dhr. Wilders zijn afkomst verbergt en zich waarschijnlijk schaamt voor zijn Indisch uiterlijk) door een hoogblond kleurtje door de haren te smeren.
  Laat iedereen in zijn/haar waarde ongeacht of betreffende(n) wel of niet een minderwaardigheidscomplex hebben.

 2. Ook een koning mag dus niet zwart zijn! Kinderen leren hieruit dat een zwart gezicht ongewenst is: geen Zwarte Piet en geen Caspar (dat was bij ons de zwarte koning). Zo leren ze racistisch te denken. Is dat dan de bedoeling?

 3. @Herman Boon,
  U zegt ’t véél eenvoudiger dan ik en dus gemakkelijker door lezers te begrijpen.

 4. Klagen en ánderen de schuld geven van je eigen ongeluk, kan iedereen.

  Ik heb net zoveel knappe en lelijke negers gezien als blanken. Dus aan de kleur ligt het niet.

  Als je het geluk (kunt) hebben om te studeren en/of te werken:
  hou op met klagen en steek dan je handen uit de mouwen.

  Wil je persé medelijden, nou prima dan: “ohh zielepoot” en steek daarná je handen uit de mouwen.

  Iedereen heeft zijn/haar éigen verleden en zorgen.
  Hier in het westen moet je – ongeacht je kleur – gewoon je best doen; daar is niéts zieligs aan.

 5. Europa wil de vluchtelingen niet.
  Desondanks vluchten velen elke dag – met groot gevaar voor eigen leven – naar Europa toe.
  Voor hen allen is Europa dus het paradijs.

  Eenmaal hier, beginnen sommigen van hen te klagen en te zeuren,
  terwijl zij écht rechtstreeks terug mogen gaan naar het land van herkomst.

  Als je het geluk (kunt) hebben om te studeren en/of te werken:
  hou op met klagen en steek je handen uit de mouwen.

  Zó erg als sommigen zeggen, is het dus niet in Europa.
  Hou dus op met klagen en zeuren; tel regelmatig je ontvangen zegeningen en doe je best.
  Of je ’t leuk vindt of niet, God doet echt de rest.

 6. Het is belachelijk om de zwarte koning te verwijderen, de drie koningen symboliseren de drie bekende werelddelen in die tijd en daar hoort ook een zwarte koning uit Afrika bij. Toen Columbus Amerika ontdekte dus een vierde werelddeel zijn er m.n Portugese schilders geweest die de aanbidding door de koningen met vier koningen hebben geschilderd. De Amerikaanse koning heeft een speer in zijn hand en een veer op zijn hoofd!!!!! prachtig

  1. God de Almachtige weet toch dat hij alle werelddelen en alle mensen heeft geschapen. Waarom liet Hij dan maar drie werelddelen via zijn Ster de gang naar Betlehem gaan? Of moeten we misschien al die oude teksten toch niet zo letterlijk nemen? Ik wacht nog altijd op het bewijs dat eender welke ‘heilige tekst’ door één of andere God zou zijn ‘geopenbaard’.

 7. we vergeten de grootste beloning voor zij die islam uitdragen naar een niet islamitisch land.
  Dar al-islam en dar al-harb, ook wel dar al-kufr genoemd, zijn twee gerelateerde begrippen in de islam. Vertrekken van je gelovig land naar het land ‘in oorlog met islam’ om het vervolgens te helpen islamiseren brengt de hoogste appreciatie teweeg vanwege Allah. Het is dus dubbel geluk voor al die overgestoken islamieten: sociale zekerheid die christenen mogen betalen (jizjah, remember), gepamperd worden door de kerk en politici, ondertussen mag je volop de islam uitdragen hier in Belgie. Bij onze noorderburen gaan ze al een stapje verder: daar mogen de moskeën hun ‘adhaan’ ’s morgens om 5u door de luidsprekers duwen. Want de kerkklokken, die zijn toch minstens even erg of erger!
  Dus wat kan er aangenamer zijn voor al die vluchtelingen dan een beter leven tegemoet gaan en de hoogste appreciatie van Allah bekomen ? Je zou gek zijn niet naar het land van opvang (Europa) af te zakken. En je mag zonder weerga je grote boodschap in de kerk ook nog eens doen ! (bron: Frankrijk voor degenen die wie wil graven op het net)

 8. @Edwin … {18 oktober 2020 om 22:35}..

  Dat is goed om te weten ..maar over die bron hoef je niet zo geheimzinnig over te doen.. voor ieder is de tijd kostbaar… maar het volgende heb ik uit je tekst gemarkeerd en dan verschijnt op de balk !{Google zoeken} en daarop geklikt. .. met als resultaat het volgende:: https://www.google.com/search?q=Dar+al-islam+en+dar+al-harb%2C+ook+wel+dar+al-kufr+genoemd%2C+zijn+twee+gerelateerde+begrippen+in+de+islam.+Vertrekken+van+je+gelovig+land+naar+het+land+%E2%80%98in+oorlog+met+islam%E2%80%99+om+het+vervolgens+te+helpen+islamiseren+brengt+de+hoogste+appreciatie+teweeg+vanwege+Allah.&client=ms-android-samsung-ga-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  Dar al-islam en dar al-harb, ook wel dar al-kufr genoemd, zijn twee gerelateerde begrippen in de islam. Vertrekken van je gelovig land naar het land ‘in oorlog met islam’ om het vervolgens te helpen islamiseren brengt de hoogste appreciatie teweeg vanwege Allah.

 9. @Frank Dierickx,
  i.v.m. Uw reactie: ‘Waarom liet Hij dan maar drie werelddelen via zijn Ster de gang naar Bethlehem gaan? Of moeten we misschien al die oude teksten toch niet zo letterlijk nemen?’

  Uw reactie is zeer terecht.
  De ster kwam uit het oosten (dat wil zeggen: de ster kwam van ver weg).
  De wijzen (feitelijk de de tovenaars) kwamen óók uit het oosten (dat wil zeggen: zij kwamen óók van ver weg).
  De wijzen vertegenwoordigen dus de gehéle wereld.
  Álle mensen kwamen dus kadootjes brengen; het waren echt koninklijke kado’s, dus geschikt voor ’n koning.

  @Frank Dierickx, men dient de bijbel dus inderdaad correct te lezen. Dat kan men slechts leren, als men regelmatig ter kerke gaat.
  Als U wérkelijk nieuwsgierig bent, ga dan elke week (als U kan: elke dág) naar de H. Mis.
  U zult dan bemerken, dat de R.K. godsdienst werkelijk gegrondvest is op logica en op feiten (dus niet gebaseerd is op verzonnen verhaaltjes). Tevens zult U dan opmerken, dat God ons 100% vrij laat. Het R.K. geloof heeft geen verzonnen God die ons in ’n soort gevangenis wil dwingen. God geeft ons slechts regels, die het leven op aarde gemakkelijker en correcter doet verlopen.

 10. @Frank Dierickx,
  Dat de bijbel best wel moeilijk te lezen is, komt omdat men lang geleden anders sprak. Zo is ook de Nederlandse taal in 200 jaar zwaar veranderd.
  En tja, de bijbel is mede gegrondvest op daadwerkelijk plaatsgevonden feiten.
  Het is dus logisch, dat elke nieuweling (en zelfs van regelmatige kerkgangers) de bijbel moet léren lezen.
  Priesters hebben ’n redelijk stevige opleiding gehad en zijn dus de ideale mensen om ons te leren hoe wij de bijbel moeten lezen.
  Jammer genoeg zijn er in Nederland geen cursussen meer ten behoeve van gewone mensen zoals U en ik.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht