Kardinaal Sarah in ongenade ?

Kardinaal Sarah wordt al een tijdje nauwlettend in de gaten gehouden door Bergoglio en zijn hofhouding. Deze kardinaal, die het aandurft spijkers met koppen te slaan, hij,  de vriend van Paus Benedictus, hij die de misbruiken in de huidige liturgie aanklaagt en vindt dat de priester de H.Mis moet opdragen ” ad orientem”, gekeerd naar het altaar , hij de “zwarte” kardinaal, die de decadente Europese Kerk wil bekeren…loopt nu het gevaar het volgende slachtoffer te worden van de uitzuiveringen naar stalinistisch model, die ook reeds talloze andere geloofsgetrouwe bisschoppen en kardinalen, zoals Müller en Burke,  aan den lijve hebbben mogen ondervinden.

Volgens de website Pro Liturgia gonst het momenteel in het Vaticaan van verontrustende geruchten hieromtrent. Kardinaal Robert Sarah wordt op 15 juni 75 jaar oud. Met steeds meer aandrang, wordt gezegd dat aan zijn bevoegdheid als prefect voor de Goddelijke Eredienst binnenkort een punt zal worden gezet. Paus Franciscus zou hem dat reeds hebben medegedeeld.

Wie wordt zijn opvolger? Hierover gaan ook veel geruchten. Zo wordt er gesproken van Mgr Vittorio Francesco Viola, een 55 jaar oude Italiaanse franciscaan, bisschop van Tortona( Ligurië) sinds 2014. Hij houdt van in elkaar geknutselde liturgische vieringen, omkaderd met popperige liedjes, die hij zelf samenstelt ter vervanging van de gebeden uit het Missaal(In België is dit schering en inslag…). Hij heeft liturgische studies gedaan in het pauselijk Instituut Sint Anselmus te Rome, waar hij ook onderrichtte.

Mgr Viola zou tot bisschop benoemd geworden zijn dankzij de vriendschap met Mgr Luca Brandolini, hulpbisschop van Rome, naar verluidt  een van de prelaten die het meest gekant was tegen de motu proprio ” Summorum Pontificum” van Benedictus XVI.

Nog sterker, Viola kreeg van  Mgr Brandini de bisschoppelijke ring van Annibale Bugnini cadeau( niemand weet hoe deze bij hem terecht kwam…) ,met volgende veelzeggende aanbeveling :  < Vittorio, herinner je altijd van wie je de ring draagt ! > Ter herinnering, Mgr Bugnini, de meer dan dubbelzinnige vader van de liturgische hervorming van 1969 , werd uiteindelijk persoonlijk door Paulus VI ontslagen en in 1976 als pro-nuntius naar Iran gestuurd. Een niet mis te verstane promotie!

Mocht de benoeming van Vittorio Viola als prefect van de Congregatie voor de Goddelijke eredienst door Bergoglio bevestigd worden, dan zou dit een einde maken aan alle inspanningen van Paus Benedictus, en daarna van kardinaal Sarah, om aan de Kerk de ware geest van de liturgie terug te geven en zo de correctie mogelijk te maken van alle dwalingen die in de vieringen onder het mom van Vaticanum II werden ingevoerd.

Een soort terugkeer naar de donkere jaren van de post-conciliaire periode…?

 

 

 

Auteur:Veroon ter Zee

9 commentaren op “Kardinaal Sarah in ongenade ?

 1. goed artikel en inderdaad te uitzuivering gaat verder, alle kardinalen die het niet eens zijn met deze paus krijgen hun C4 en mogen het gras gaan afdoen.

 2. Onlangs verscheen op de Engelstalige blog Rorate Caeli een artikel over nieuwe informatie die bekend geworden is betreffende het maçonniek lidmaatschap van Annibale Bugnini. Het was Kardinaal Dino Staffa die Paulus VI confronteerde met het bewijsmateriaal gevonden in de brieventas van Bugnini, dreigend met de publiekmaking van het materiaal indien de Paus hem (Bugnini) niet onmiddellijk uit zijn invloedrijke functie zou zetten.

 3. Stalinistische uitzuiveringen? Niet functionerende mensen dienen te verdwijnen. Evenals commentaren die de redacteuren hier niet bevallen. Maar wel een man aan het woord laten die de meest notoire onzin verkoopt. Die deze corona crisis afdoet als een chinees griepje. En achter elke Europese leider (die hem niet bevalt) een Joodse vrij metselaar ziet…Een man die briljant is om geschiedkundige feit zodanig te verpakken in zijn ongefundeerde conclusie en suggesties.

 4. Kardinaal Sarah wordt feitelijk al een tijd lang binnen zijn eigen dicasterie geïsoleerd/omzeild. Hij zit er nog een beetje voor de schone schijn, roeiend tegen de stroom in. Het is een open deur dat Franciscus al een hele poos aan het aftellen is, al zal het er bij het definitieve vaarwel vanwege de publieke opinie ietwat beschaafder aan toegaan dan bij het afdanken van kardinaal Müller.

  Na de ring(affaire) van Danneels hebben we nu dus de ring van Bugnini. Is er een wezenlijk verschil?

 5. De eenvoudigste verklaring is vaak de beste ….

  Lees bij cruxnow.com “Applying Occam’s razor to the latest ‘he said – he said’ Vatican contretemps” van journalist en vaticaankenner Jon Allen jr. d.d. 09 mei j.l.

 6. John L Allen Jr doet niet onder voor Austen Ivereigh. Het zijn beiden Vaticaanse hofschrijvers. Dat is overigens niet echt verbazingwekkend als je beseft dat Allen Jr de scepter zwaait over ‘Crux’, de spreekbuis van kardinaal Cupich c.s.

  https://www.crisismagazine.com/2019/89627

 7. Laten we bidden voor kardinaal Sarah en voor de overige dubio – kardinalen.
  Zij + de kerk + wij gelovigen hebben gebed nodig.

 8. Het is niet alleen de gewoonte maar ook het voorschrift dat een bisschop die 75 jaar wordt zijn ontslag aanbiedt aan de paus. dat is geen uitvinding van paus Franciscus. Het komt alleen de paus toe dit ontslag te aanvaarden of in sommige gevallen weigeren. Als ik mij niet vergis hebben ook bisschoppen gehoorzaamheid beloofd aan de paus. dit geldt ook voor Sarah.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht