St. Valentijn: een heilige met een bijzonder hart voor het huwelijkssacrament

Gezichtsreconstructie van de H. Valentijn, gebaseerd op een schedel bewaard in de Basilica Santa Maria te Rome

 

Morgen begint het weer: het feest van de kitscherige rode hartjes, overvloedige chocolade en veel te dure etentjes. U hebt het goed geraden: morgen vieren weer het feest van de liefde: St. Valentijn, of gewoon Valentijn voor de niet-gelovigen. 

Op de liturgische kalender kan je de H. Valentijn vandaag niet meer terugvinden. Hij werd eruit geschrapt in 1969, zoals zovele andere heiligen, omdat er over zijn leven gewoon te weinig informatie bestond. Toch wordt de H. Valentijn door de Katholieke Kerk nog steeds als heilige erkend. Wat weten we over hem? 

Bisschop en martelaar 

Volgens sommige overleveringen, zou de Heilige Valentijn een Romeinse priester en arts geweest zijn, die het martelaarschap onderging tijdens de Christenvervolgingen in 270 onder de Romeinse keizer Claudius II Gothicus. Hij werd begraven op de Via Flaminia in Rome, waarna Paus Julius I een basiliek over zijn graf liet bouwen. Volgens andere verhalen, was de H. Valentijn de bisschop van Terni, die onthoofd werd in Rome, maar wiens relikwieën later terug in zijn thuisstad terechtkwamen. Over het leven voor zijn martelaarsschap, weten we nog minder, behalve dat de H. Valentijn in het geheim koppels gehuwd zou werden, tegen de Romeinse regelgeving in. Daarom werd hij ook terecht de patroonheilige van de geliefden. 

H. Valentijn, inspiratie in decadente tijden

Waarom is de H. Valentijn vandaag nog relevant? In de eerste plaats om zijn martelaarschap, maar ook om zijn bijzondere liefde voor het huwelijkssacrament. Net zoals in het Oude Rome, wordt het huwelijk vandaag nog vaak beschouwd als een vodje papier, een optie onder zovele andere “gezinsvormen”. Als gelovigen voelen we ons vaak geïsoleerd in een maatschappij waar de Christelijke moraal niet meer ernstig genomen wordt. Dit is een extra aanzet om voor het gebed van de H. Valentijn te vragen. Aangezien hij eveneens in een decadente tijd leefde, begrijpt hij waarschijnlijk perfect hoe we ons vandaag als Christenen voelen. Uiteraard kan het geen kwaad om je geliefde op Valentijn een doos chocolade te schenken, maar laten we op 14 februari vooral ook deze bijzondere heilige gedenken!

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

6 commentaren op “St. Valentijn: een heilige met een bijzonder hart voor het huwelijkssacrament

 1. Wat lezen we nu, beste Katharina, de H. Valentijn is helemaal niet geschrapt uit het missaal van het Heilig Misoffer van altijd. We lezen op 14/2, dat deze heilige priester de marteldood stierf onder de keizer Claudius, waarschijnlijk in het jaar 269. Hij werd te Rome onthoofd. Verschillende kerken werden ter zijner eer opgericht. De Collecte luidt, “”Wij smeken U, almachtige God, verleen dat wij, die het geboortefeest vieren ven de heilige Valentinus, uw Martelaar, door zijn voorspraak bevrijd mogen worden van alle dreigende gevaren. Door O. H. J. Chr. “”
  De Secreta en de Postcommunio zijn van dezelfde strekking.
  Wellicht heeft de duidelijkheid baat met een echt missaal van het Heilig Misoffer, beste Katharina, i.p.v. dat boek van de Tafeldienst uit 1969, van de joodse vrijmetselaar Montini, alias Paus Paulus VI.

  1. @ Erik
   De H. Geest tracht ons beetje bij beetje in de diepte van de geestelijke beleving te trekken terwijl het socialistische Vaticanum II ons aan de wereldse oppervlakkigheid wil binden.

 2. Ik doe daar niet aan mee, en die van ons ook niet, de liefde voor mijn vrouw is voor elke dag en niet op een bepaalde dag, als we eens bloemen of goed willen gaan eten, is elke dag een feest, dus ik doe niet mee aan die onzin , het draait toch allemaal om geld.

 3. willy, Proficiat omdat het élke dag feest is met Uw vrouw. Dat is mij werkelijk nóóit gelukt.
  Overigens: wij deden ook nooit mee met die onzinnige ‘feest’dagen. Het is inderdaad slechts ’n middenstandsdag, welke dag alleen maar uitgevonden is om geld uit onze zakken te kloppen.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht