Wraak na pedofilie-schandalen: Chileense volkswoede spaart ook de Kerk niet

Foto: uCatholic

Vrijdag werd de Kerk van Maria-Tenhemelopneming uit 1502 in Santiago, Chili, geplunderd en ontheiligd. Beelden, schilderijen en kerkbanken werden door gemaskerde anarchisten naar buiten gebracht, stukgeslagen, in brand gestoken en als barricade gebruikt: een voor Christenen schokkende gebeurtenis binnen een wijder fenomeen van gewelddadig straatprotest in de Chileense hoofdstad. De rellen begonnen omwille van een verhoging van de prijzen van het openbaar vervoer in Santiago, maar mondden uit tot een veralgemeende volkswoede tegen sociale ongelijkheid, hoge gezondheids- /onderwijskosten, en petroleumprijzen in dit welvarende land. Metrostations, winkels, banken werden in brand gestoken en geplunderd. Het zou om de hoogste graad van burgerlijke onrust gaan, sinds het Pinochet-regime van 1973-1990.

Ondertussen werden volgens getuigen minstens 5 andere kerken in Santiago aangevallen, geplunderd en ontheiligd, zoals de parochiekerk van Vera Cruz. Oude relikwieën werden naar buiten gebracht en vernield. De haat tegen de Katholieke Kerk in Chili kan volgens observatoren verklaard worden door de recente pedofilie-schandalen in het land. Deze hebben onder andere geleid tot 9 kerkverbrandingen in 2018. Tijdens een bezoek aan Chili vorig jaar heeft de Latijns-Amerikaanse Paus Franciscus, die er ooit nog studeerde, vergiffenis gevraagd voor de “onherstelbare schade” die toegebracht werd aan de misbruikslachtoffers. De schade aan het imago van de Kerk kon hij echter niet herstellen, aangezien er kort na zijn toespraak nog 3 andere kerken werden afgebrand.

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

3 commentaren op “Wraak na pedofilie-schandalen: Chileense volkswoede spaart ook de Kerk niet

  1. We zouden kunnen schrijven : de kerk in verval, de kerk die een ander leert hoe ze zouden moeten leven, maar zich nog aan God of gebod houden is het einde nabij. Ik kan de volkswoede begrijpen, maar ook de vele maatschappelijke problemen spelen een rol, een volk moet zich steeds op gevestigde ordes uitleven dat zien we ook in Hong-Kong.

  2. In Polen is het aantal priesterroepingen, vooral als gevolg van het pedofilieschandaal met 60 procent gedaald.

  3. Ik ben tussen 1999 en 2012 werkzaam geweest in 2 parochies van het bisdom Melipilla (Region metropolitano). In die periode was er ook reeds een enorme kloof tussen arm en rijk. Maar de parochies stelde alles in het werk om de armsten bij te springen. De kerk stond toen nog hoog in aanschijn bij een grote meerderheid van de bevolking.
    Ik ben er van overtuigd dat de plunderingen en brandstichtingen van de kerken het werk is van enkelingen; anarchisten, die ook de plunderingen van warenhuizen en de brandstichtingen in de metro hebben bedreven. Het is de eerste keer dat ik verneem dat de kerken worden geplunderd en in brand gestoken. Ik contacteer hierover vrienden in Chili.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht