Significante daling van pilgebruik bij jonge vrouwen in Groot-Brittannië 

Foto: telegraph uk

Steeds meer jonge vrouwen van de millennium-generatie stoppen met de pil in Groot-Brittanië volgens de Britse uitgave van het damesblad Vogue. Het Britse National Health Service noteerde tijdens een periode van 2005 tot 2015 een daling van meer dan 13% van het pilgebruik bij deze leeftijdsgroep. En dit komt niet meteen als een verrassing. Wanneer je op het Internet surft, word je overstelpt door horrorverhalen over de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Deze gaan van depressies en kanker tot de link tussen waterverontreiniging met vrouwelijke hormonen en geslachtsveranderingen bij vissen. Een belangrijke factor in de beslissing van jonge vrouwen om geen anticonceptiepil meer te gebruiken is gezondheid. Steeds meer jonge Britten zijn bezig met het zoeken naar een gezonde levensstijl en daar horen geen middelen bij, die het hormonale evenwicht verstoren. 

Link aangetoond tussen anticonceptiepil en depressie

Foto: thehansindia.com

En er is meer. Vorig jaar publiceerde de Universiteit van Kopenhagen een studie bij 1 miljoen vrouwen over een periode van 13 jaren, die bevestigde dat er een significance link bestaat tussen hormonale anticonceptie en depressie. Vrouwen die orale contraceptiva slikken hadden volgens deze studie een 23% hogere kans om ook voor depressie behandeld te worden. Bij progesteronpillen (de zgn mini-pil) was de kans zelfs groter: 34%  Tieners die een combinatiepil slikten hadden de grootste kans op een behandeling voor  depressie: 80%. Toch blijft kritiek op de pil een taboe-onderwerp voor gezondheidsprofessionals. “Dit is zeer frustrerend “, zei Holly Grigg-Spall, auteur van het book “Sweetening the Pill”, waarover ook binnenkort een documentaire uitkomt. “Artsen volgen liever hun eigen vooroordelen over welk type contraceptie vrouwen zouden moeten nemen,  in plaats van zich te baseren op feiten of de ervaring van hun patiëntes…De medische gemeenschap denkt, dat de voordelen van minder ongewenste zwangerschappen of minder hevige bloedingen zwaarder doorwegen, dan potentieel zware neveneffecten of het risico op psychologische problemen. De realiteit is dat mogelijk duizenden vrouwen aan pil-gerelateerde depressies leiden, die men perfect had kunnen voorkomen.“

Dr. Elina Berglund Schewitzl & echtgenoot Raoul Schewitzl

App voor natuurlijke familieplanning

Toch zijn er vrouwen die hun lot zelf in hand nemen, zoals Dr Elina Berglund, uitvindster van de Natural Cycles app, die koppels moet helpen bij een natuurlijke familieplanning. “Natural Cycles is het resultaat van mijn eigen beslissing om te stoppen met de pil ,” legt Berglund uit aan Vogue. “Toen ik geen alternatief kon vinden, heb ik ontdekt dat je ovulatie nauwkeurig kan voorspellen aan de hand van de lichaamstemperatuur.” Met haar kennis van statistische analyse die ze ontwikkelde als deeltjesfysicus, creëerde Berglund een algoritme, dat ze eerst bij zichzelf gebruikte. “Ik werd me al snel bewust dat het algoritme ook kon aangepast worden voor mijn vriendinnen en vrouwelijke collega’s. Samen met mijn man, die ook een fysicus is, heb ik de app verder ontwikkeld, zodat meer vrouwen hem kunnen gebruiken”, aldus Berglund. Volgens een onafhankelijke studie, gepubliceerd  in  de “European Journal of Contraception and Reproductive Health Care”, heeft de Natural Cycles app een foutmarge van minder dan 0.5 per cent. Hij scoort dus beter dan het condoom, die een foutmarge heeft van 2% of de anticeptiepil met 1%. Uiteraard is deze foutmarge enkel geldig indien de app correct gebruikt wordt en er geen fouten gemaakt worden bij het meten en invoeren van de data. Hoewel critici menen dat vrouwen met onregelmatige cycli moeilijk gebruik kunnen maken van natuurlijke familieplanning, wordt, volgens Dr. Berglund, het Natural Cycles project gesteund door de Britse National Health Service, “om vrouwen die geen invasieve of hormonale anticonceptie willen gebruiken, extra opties te geven.”

Bron: Vogue

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

6 commentaren op “Significante daling van pilgebruik bij jonge vrouwen in Groot-Brittannië 

 1. @ Katharina, ik denk dat in de UK ook veel Moslim-vrouwen mee-tellen. Dat wat betreft statistiek achtergrond van het stuk dat je aangeeft.
  ==============
  Ken je: https://www.ncronline.org/news/vatican/humanae-vitae-45-personal-story
  Humanae Vitae at 45: A Personal Story // Jul 25, 2013 // by Frank Maurovich
  ==============
  “Het artikel van Frank Maurovic vind ik slecht.
  Het brengt niks nieuws, deze kritiek is al zo oud als Humanae vitae.
  In tegenstelling tot wat de auteur impliceert is anti-conceptie geen zegen voor gehuwden.
  Anti-conceptie is catastrofaal gebleken voor de seksualiteitsbeleving, zowel die van katholieken als die van niet- of andersgelovigen.
  Vandaag de dag nog geloven in de mythe van de contraceptie als een menselijk aanvaardbare wijze van seksualiteit is ronduit bizar.
  Meerdere malen is ook de band gebleken tussen de contraceptieve mentaliteit en die van abortus.
  De auteur heeft dáárin gelijk dat hij de houding van de Kerk ten aanzien van de natuurlijke methode bekritiseert.
  Daar zit inderdaad een inconsequentie, naar mijn mening: je kunt de natuurlijke methode toepassen met een contraceptieve mentaliteit, en dat is evenzeer ingaan tegen het doel van de huwelijkse gemeenschap: kinderen en de echtelijke liefde (in die volgorde).
  Enfin, denk ik.”
  =======================
  Kortom, de RKK laat ons in de steek in die zin, dat ze ons laat leven in een maatschappij vol
  * jakhalzen (politici die ons geld willen)
  * struisvogels (geestelijken die de waarheid geweld aan doen)
  * schapen (die elkaar niet helpen, maar pseudo moraal-theologisch doen alsof er volgens het boekje wordt geleefd en voorgeleefd).

  1. Dag Katharina,
   heeft u mijn reactie gelezen en heeft u er uw gedachten over? m.v.g.

 2. – Nogmaals werd dus aangetoond hoe profetisch en juist de encycliek “Humanae Vitae” van paus Paulus VI is. Niet alleen vanuit moreel-christelijk standpunt, maar ook vanuit medisch en zelfs ecologisch standpunt. “Humanae Vitae” is aanbevolen literatuur voor iedereen, en de tekst is niet eens zo lang.
  – Dank voor dit artikel.

 3. @ A.G.Stinus, ook het artikel dat door mij (hier boven) wordt doorgegeven is niet zo lang.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht