Aanklacht van een priester: “We verhongeren in Venezuela. De stilte van Paus Franciscus is erg”

Paus Franciscus schudt de hand met de Venezolaanse President Nicolas Maduro tijdens een ontmoeting in het Vaticaan op 17 juni 2013. REUTERS/Andreas Solaro/Pool

In Venezuela bevindt de “Bolivariaanse revolutie” zich in de grootste crisis. De situatie is dramatisch verslechterd. Het regime is in crisis en probeert de controle te behouden door middel van geweld en spraakverboden.

Het nieuwste “idee” van vice-president Diosdado Cabello is het ophangen van borden in alle openbare kantoren waarop geschreven staat: “Hier spreken we niet slecht over Chavez”. Socialistische personencultus rond de eerste “Bolivariaanse” President Hugo Chavez, die regeerde van 1998 tot 2013. De regering reageert hard op de groeiende protesten.  Vorige maand zijn er 33 doden gevallen. Vanuit het verzet tegen het “Castristische Narkoregime”, zoals hij het noemt, reageert een Katholieke priester.

De Paus ontvangt onderdrukkers in plaats van de onderdrukten

De regering van het “Bolivariaans socialisme” zocht onder leiding van president Nicolas Maduro zelfs toevlucht bij Paus Franciscus in het Vaticaan in oktober vorig jaar, toen het moeilijk begon te worden. Tot dan was het regime de Kerk echter altijd zeer vijandig geweest. De Paus ontvangt “onderdrukkers in plaats van onderdrukten”, luidde toen de kritiek.

De pauselijke sympathie voor linkse regeringen en bewegingen is bekend. In de lijn hiervan heeft de Katholieke kerkleider Maduro ondersteund. Hierbij gaat het er niet slechts om “de vrede te bewaren”, zoals Franciscus een paar dagen geleden over de crisis in Venezuela gezegd heeft toen er gewelddadige protesten uitgebroken waren: het gaat erom een bepaalde politieke richting te ondersteunen –  in Venezuela de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV). De PSUV is de grootste linkse partij in Latijns-Amerika. Het heeft de vijfpuntige rode ster als partijsymbool, het symbool van de bolsjewistische utopie sinds de communistische Oktoberrevolutie in Rusland in 1917.

Daarmee bevindt de Paus zich op ramkoers met de kerk van het Latijns-Amerikaanse land, die sinds 1998 geconfronteerd wordt met een socialistisch regime dat vijandig staat tegenover haar. Kardinaal Urosa beschuldigde Hugo Chavez, de voorganger van Maduro, in 2002 ervan een communistische dictatuur te vestigen. In 2015 noemde Venezolaanse bisschoppenconferentie het “totalitaire” karakter van het regime als het “grootste probleem” van het land.

Franciscus heeft gereageerd op het niveau van de persoonlijke politiek door een hiërarchie te beginnen bouwen die dicht staat bij zijn visie. Tegenover de huidige primaat van Venezuela, de regimekritische Aartsbisschop van Caracas, Jorge Kardinal Urosa, heeft hij als tegenwicht een tweede kardinaal gesteld, Baltazar Porras Cardozo, aartsbisschop van Merida, die een gemoedelijkere toon met de overheid heeft.

“Randpriester” Don José Palmar ergert zich

Het escalerende conflict tussen de regering en de oppositie, dat geleid heeft tot 33 sterfgevallen in de afgelopen 35 dagen, baart een priester van het land grote zorgen. Hij kon zijn oren niet geloven toen hij de woorden van Paus Franciscus hoorde waarmee hij afgelopen zaterdag op de terugvlucht van Egypte“op een regime ondersteunende manier” over de crisis in Venezuela sprak.

Het gaat over Don José Palmar, sinds 27 jaar pastoor van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe in Maracaibo. Vanuit het perspectief van Rome, een arme priester aan de rand. Met meerdere spectaculaire acties keerde de priester zich al tegen heet staatsgeweld. Uit solidariteit met protesterende studenten, ketende hij zichzelf in 2015 in het openbaar vast. Afgelopen januari bood hij zichzelf aan als “vervanging” voor een gearresteerd gemeenteraadslid van Maracaibo, Jorge Luis Gonzalez, die door de “bolivarische” geheime dienst SEBIN gevangen genomen was.

“Priester aan de rand, publicist, Mariavererer, eerste martelaar van het ‘Castristische Narko-Madurisme’”: zo wordt Don José Palmar beschreven, en zo ziet hij ook zichzelf.

Nu spreekt hij openlijk Paus Franciscus tegen. De Paus had zijn eigen woorden als “pacificatie” omschreven. Don Palmar spreekt echter over “een splitsing in de oppositie”.

“Het is triestig dat Paus Franciscus, die wij vereren als paus, zo denigrerend gesproken heeft over onze strijd voor het herstel van de waardigheid van Venezuela en geen aanklacht heeft uitgesproken tegen het Narkoregime, dat ons verhongert en doodt.
Als Paus Franciscus ons vraagt ​​om een ​​dialoog met  Maduro van de Narkoregime te voeren, dan – vergeef me, Heilige Vader –  verklaar ik me in kerkelijke opstand. Met de tirannie is er geen dialoog mogelijk.

getekend:
Padre José Palmar – randpriester.”

Op 1 mei plaatste Don Palmar vanwege de verschillende posities die het Vaticaan en de plaatselijke kerk over het Maduro-regime hebben het volgende op Twitter:

“Zeggen dat de oppositie verdeeld is, is niet ongebruikelijk, want het zijn politici.  Maar dat het Christendom verdeeld is, is een schandaal. We bedriegen Christus.”

En verder:

“Heilige Vader Franciscus, in alle deemoed en respect, als onze Vader en opperste Herder, geef Venezuela een woord van hoop”

“De Paus bewijst zijn volledige onwetendheid over de situatie in Venezuela”

Tegelijkertijd klaagt de priester erover dat alle verzoeken aan het Internationale Rode Kruis om in Venezuela op te treden als waarnemers, maar hoofdzakelijk voor medische verzorging van de protesterende bevolking, tot nu toe zonder gevolg gebleven zijn.

Op 3 mei heeft Infobae een interview gepubliceerd met Don Palmar waarin hij Paus  Franziscus ervan beschuldigde in linkse dromen te leven, die de realiteit tegenspreken:

“Wat Paus Franciscus gezegd heeft, bewijst een volledige onwetendheid over de situatie in Venezuela.”

“Als de Heilige vader in Rome zich uitspreekt op het gebied van geloof en moraal, ben ik eraan gebonden hem onvoorwaardelijk te gehoorzamen, omdat hij spreekt met de veilige kracht van de waarheid. Maar als hij praat over politieke zaken, heb ik het recht om het met hem oneens te zijn. “

Naast hem werd er een ​​jonge student en schoonheidskoningin neergeschoten, hij werd verwond, Europa was niet geïnteresseerd

Don José Palmar werd gewond op 19 februari 2014 als de Guardia Nacional met geweld tekeerging tegen een dissidente optocht op de Plaza República van Maracaibo. Daarbij werd de 22-jarige schoonheidskoningin Génesis Carmona neergeschoten. Terwijl Don Palmar het overleefde, kwam de hulp voor de jonge studente economie te laat. De Europese media hadden een paar weken eerder uitvoerig verslag gebracht van de roofmoord op een voormalige Venezolaanse schoonheidskoningin; de politieke moord op Génesis Carmona werd echter verzwogen.

De priester heeft al meerdere keren aanvallen op zijn persoon meegemaakt. Op 26 oktober 2016 wachtte een “chavistische” slagtroep hem op en sloeg hem in het ziekenhuis. Hij houdt op elk moment rekening met een aanval. “Ze willen me wel arresteren of doden, maar ik kan niet anders dan dit onrecht aan te klagen.”

In het begin van januari 2015 werd zijn parochiekerk ontheiligd. Don Palmar is ervan overtuigd dat de opdracht gegeven werd door de “Bolivariaanse” burgemeester van de stad. Het altaar werd ontheiligd en er werden smaadschriften tegen de priester en zijn kerk op aangebracht. Op de vloer van de kerk werd er geschilderd: “De enige kerk die verlicht, is een kerk die brandt”.

Dat is wat het regime en haar aanhangers werkelijk denken over de Kerk, zegt Don Palmar, die over de houding van paus Francis slechts zijn hoofd kan schudden.

Artikel van Giuseppe Nardi voor Katholisches Info: Anklage eines Priester: “Wir verhungern in Venezuela. Das Schweigen von Papst Franziskus ist schlimm”
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

1 commentaar op “Aanklacht van een priester: “We verhongeren in Venezuela. De stilte van Paus Franciscus is erg”

  1. De Paus zwijgt en anders heeft hij toch altijd een mening of woorden van hoop wat zit hier achter?

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht