Pasen 2017 – Christenen de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld

Foto: AFP/Al-Furqan Media

In veel delen van de wereld verzamelen Christenen zich om de Verrijzenis van Christus te vieren met de wetenschap dat hun geloof hun elke dag het leven kan kosten, zoals het geval is geweest voor duizenden van hun broeders en zusters.

Op Palmzondag hebben bomaanslagen op twee Egyptische kerken door jihadisten minstens 45 gelovigen gedood en meer dan 100 anderen verwond. Deze aanval is deel van een lange reeks dodelijke aanvallen op Christenen over de hele wereld.

De aanvallen werden specifiek gericht op Christenen in hun gebedshuizen om elke dubbelzinnigheid betreffende de intentie te vermijden. Zoals opgemerkt, was dit “een aanval op Christenen simpelweg omdat ze Christen zijn.”

Op zaterdag heeft het Pakistaanse leger gezegd dat het een “grote terroristische aanslag” tegen Christenen gedwarsboomd heeft na een succesvolle inval enkele uren na de diensten voor Goede Vrijdag. De aanval was gepland voor Paaszondag

Op Paaszondag 2016 heeft een islamitische militant het leven genomen van meer dan 70 mensen en meer dan 320 mensen verwond door zijn zelfmoordvest te laten afgaan in een park in Lahore dat vol Christelijke gezinnen zat die het feest aan het vieren waren. Onder de slachtoffers waren meer dan 30 kleine kinderen, die op het moment van de ontploffing sport en buitenspelletjes aan het spelen waren in het Gulshan-e-Iqbal park.

Tijdens het laatste kalenderjaar werden er zo’n 90.000 Christenen over de hele wereld gedood voor hun geloof. Dit maakt de Christenen verreweg de meest vervolgde geloofsgroep ter wereld, volgens een studie van het in Turijn gevestigde Center for Studies on New Religions (CESNUR).

De directeur van CESNUR, Dr. Massimo Introvigne, heeft aan Breitbart News verteld dat terwijl atheïstische communistische regimes de grootste vervolgers van Christenen in de vorige eeuw waren, de radicale Islam hun plaats heeft ingenomen als de grootste vervolger.

De bevindingen van het centrum bevestigen die van andere geleerden en mensenrechtengroepen. Volgens de World Watch List van 2016 bijvoorbeeld, uitgegeven door de organisatie Open Doors, hadden negen landen van de top 10 waar Christenen extreme vervolging leden een bevolking die ten minste voor 50 procent uit moslims bestond.

Uit hun rapport van 2016 blijkt dat vandaag “het islamitisch extremisme veruit de belangrijkste bron van vervolging” van Christenen in de wereld is en dat “in 40 van de 50 landen van de World Watch List sprake is van deze vorm van vervolging.”
Tijdens het afgelopen jaar werden bijna een derde van de Christenen die vermoord zijn voor hun geloof geëxecuteerd door de handen van islamitische extremisten zoals ISIS of Boko Haram.

Terwijl tienduizenden christenen vermoord worden voor hun geloof zijn deze volgens Introvigne slechts het topje van de ijsberg en vindt er veel vervolging plaats op een dagelijkse basis die nooit het nieuws bereikt.

Samen met het enorme aantal doden zijn er geloof in 2016 nog veel meer christenen –  maar liefst 600 miljoen – verhinderd geweest bij het beoefenen van hun.

Op Pasen 2015 heeft Paus Franciscus de wereld eraan herinnerd dat er meer Christelijke martelaren in het huidige tijdperk zijn dan zelfs in de eerste eeuwen, toen het Romeinse Rijk alle volgelingen van de nieuwe religie probeerde te elimineren.

Bij zijn oproep voor “concrete hulp in de verdediging en bescherming van onze broeders en zusters die worden vervolgd, verbannen, vermoord en onthoofd enkel omdat ze Christen zijn”, heeft Franciscus aan een menigte van tienduizenden op het Sint-Pietersplein verteld dat de martelaren van deze eeuw “talrijker zijn dan die van de eerste eeuwen.”

Artikel van Thomas D. Williams voor Breitbart: Easter 2017, Christians ‘Most Persecuted Group in the World’
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

1 commentaar op “Pasen 2017 – Christenen de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht