Stalinistische zuiveringspraktijken binnen Brusselse kerk: een nieuw slachtoffer!

De Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem (seminaria.fr)

Na de schandalige opheffing van de Fraterniteit van de Heilige Apostelen en de verguizing van hun bloeiende apostolaat rond het Sint Katelijneplein te Brussel door Mgr. De Kesel en zijn paladijnen van het Brusselse vicariaat, is het de beurt aan een andere dynamische gemeenschap om buiten geschopt te worden, onder het mom van een op til zijnde herstructurering: de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem (Fraternités monastiques de Jérusalem).

Deze religieuze gemeenschap, opgericht in 1975 door Pierre-Marie Delfeux,  is opgesplitst in twee instituten, van broeders en zusters,  die in de “woestijn van de stad” oasen van gebed, stilte en vrede wensen aan te bieden en die daarbij verwijzen naar de woestijnvaders en naar het voorbeeld van Charles de Foucauld. De monastieke en Apostolische gemeenschappen tellen samen zo’n 200 leden van 30 nationaliteiten. Zij zijn o.a actief in Vézelay en Lourdes en hebben de wegkwijnende abdij van de beroemde Mont Saint-Michel tot nieuw leven gebracht.

In 2001 kregen zij in hartje Sint-Gillis, intussen een multiculturele en multi-ethnische probleembuurt geworden, de kerk aan het Sint-Gillis Voorplein toegewezen, waar zij heel vlug een sterk apostolaat uitbouwden en veel gelovigen aantrokken, niet in het minst door hun mooie, op Byzantijnse gezangen gebaseerde liturgie en hun stijlvolle en ingetogen erediensten, een heel verschil met de spektakel-en babbelmisjes in de meeste Brusselse kerken… jaloezie is dan ook nooit ver! Ook aan hun kledij was te zien dat zij religieuzen waren, een fysieke aanwezigheid die vele mensen aantrok, ook niet- en andersgelovigen.

Het boterde al een tijdje niet meer tussen deze gemeenschap en het vicariaat van Brussel (datzelfde vicariaat dat ook de Sint Katelijnekerk wou verkopen om er een markthal van te maken, tot Mgr. Leonard daar een stokje voor stak…) en reeds in september 2016 werd het noviciaat naar Straatsburg verhuisd. Nu is het dus de hele gemeenschap van monniken en monialen die vertrekt!

Meer dan ooit is de Brusselse kerk een woestijn geworden. Zij verdampt als het ware en de lege plek wordt ingenomen door de pletwals van de Islam. Haar leiders delven doelbewust de put waarin zij zullen verdwijnen.

Bron: CathoBel

Auteur:Veroon ter Zee

1 commentaar op “Stalinistische zuiveringspraktijken binnen Brusselse kerk: een nieuw slachtoffer!

  1. Het is duidelijk dat de huidige kardinaal een vorm van zuivering doorvoert in de Fraterniteit en waarom? Omdat de belangstelling er is? Of omdat voormalig Mgr Leonard er de beschermheer voor was. Duidelijk dat deze kardinaal goed wil staan met de huidige paus !

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht