President van Egypte gealarmeerd door echtscheidingscijfer van 40%.

De president van Egypte heeft zijn bezorgdheid kenbaar gemaakt over de echtscheidingsproblematiek in zijn land. Hij deed dit tijdens zijn speech naar aanleiding van een nationale feestdag. President Abdel-Fatteh el-Sissi haalde de cijfers aan van het nationaal instituut voor statistiek. 40% van de huwelijken in Egypte lopen binnen de 5 jaar uit op een echtscheiding.

De president stelde voor om de wetgeving omtrent echtscheiding aan te passen. Een echtscheiding zou dan slechts wettelijk erkend worden wanneer een Maazoun dit kan bevestigen. De Maazoun is een door de overheid aangestelde geestelijke die toezicht houdt op de huwelijken en echtscheidingen.

Hoewel sommige koppels gebruik maken van deze procedure, gebruiken de meeste moslimmannen de ‘mondelinge echtscheiding.’ Dit is een traditionele praktijk in sommige gebieden, waar een man het huwelijk kan beëindigen door simpelweg drie maal ‘ant taliq’ uit te spreken. Hoewel het gebruik ervan normaal gezien op verschillende momenten dient plaats te vinden, doen sommige mannen het op één moment. Deze methode wordt de ‘triple talaq’ genoemd en is illegaal in verschillende islamitische landen. Ze bestaat echter nog altijd in sommige landen, hoewel ze zwaar onder vuur wordt genomen door prominente religieuze figuren, die deze procedure ‘on-islamitisch’ noemen.

“[In een land] dat begaan is met de bescherming van de samenleving kan het niet zijn, dat [echtscheiding] zomaar een woord is dat op nonchalante wijze gebruikt wordt.” Aldus President el-Sissi.

De Egyptische president is niet de eerste wereldleider die deze vorm van echtscheiding heeft veroordeeld. De Indische premier Modi sprak al eerder in oktober over een manier, om deze vorm van echtscheiding te laten verdwijnen in zijn land.

“We mogen niet toestaan dat de levens van moslimvrouwen [door mondelinge echtscheiding] kapot gemaakt worden.” Aldus Narendra Modi.

Bron: Egyptian president alarmed by 40% divorce rate, http://www.marilynstowe.co.uk/

Auteur:Albrecht Yorck

"Mit dem Geiste der Zeit befinde ich mich in vollsten Widerspruch, weil sie erfüllt ist von der Missachtung des Denkens." Albert Schweitzer "To sin by silence when they should protest, makes cowards of men." Abraham Lincoln "The modern world will not be punished. It is the punishment." Nicolás Gómez Dávila