BREAKING: De soap rond de Orde van Malta duurt voort

foto: CNS

Paus Franciscus herroept alle acties van de Grootmeester sinds 6 december

Kardinaal Pietro Parolin heeft de Raad van de Orde van Malta verteld dat alle besluiten in de afgelopen weken nietig zijn.

Paus Franciscus heeft alle beslissingen van de Grootmeester van de Orde van Malta sinds 6 december ingetrokken, de dag waarop Albrecht von Boeselager werd ontslagen.

De Staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, heeft geschreven aan de Soevereine Raad van de Orde om hen op de hoogte te brengen van het besluit. Het is niet duidelijk of dit automatisch Boeselager terug hersteld in zijn functie als Grootkanselier van de Orde (nummer drie).

De grootmeester, Fra’ Matthew Festing, heeft eerder deze week zijn ontslag ingediend op verzoek van Paus Franciscus. Een pauselijke delegaat zal nu worden benoemd, met bevoegdheden over de volgorde die door de Paus worden verleend.

Boeselager, de Grootkanselier van de Orde, was ontslagen na beschuldigingen van wangedrag, sommige met betrekking tot de verspreiding van condooms met zijn medeweten. Boeselager ontkende dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Fra’ Festing heeft twee keer gevraagd voor het ontslag van Boeselager, de tweede keer onder Boeselagers belofte van gehoorzaamheid. Nadat Boeselager weigerde, werd hij ontslagen en vervangen door John Chretien.

Kort daarna, drukte Kardinaal Parolin en de Paus hun ontevredenheid uit. Kardinaal Parolin begon een commissie om dit te onderzoeken.

Fra’ Festing, vroeg de leden van de Orde niet mee te werken aan het onderzoek, zich beroepend op de soevereine status van de Orde en haar onafhankelijkheid van de Heilige Stoel. Dit is gemeld aan de Paus, die gevraagd heeft voor het ontslag van Fra’ Festing.

Artikel van Catholic Herald: Pope Francis revokes all of Grand Master’s actions since December 6
Vertaling door: Hiëronymus Saepinus, voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)