Paus vraagt persoonlijk aan het hoofd van de Ridders van Malta om af te treden

Fra’ Matthew Festing © Orde van Malta

De leider van de Ridders van Malta heeft net ontslag genomen na een openbare strijd met het Vaticaan over zijn besluit om een ridder van zijn Orde te ontslaan die betrokken was bij een programma dat anticonceptie uitdeelde.

Paus Franciscus heeft persoonlijk gevraagd aan Grootmeester Matthew Festing om af te treden, vertelde een Vaticaanse bron gisterenavond aan InfoVaticana. Een later verslag van Reuters bevestigde de betrokkenheid van de Paus.

Het nieuws van het ontslag van Festing is een schok voor trouwe katholieken omdat hij er net in was geslaagd Albrecht von Boeselager te ontslaan, een Duitse aristocraat die gedurende jaren het onderwerp van schandaal is geweest in de Orde.

De strijd tegen het ontslag van Boeselager werd achter de schermen gevochten door een van de dichtste adviseurs van Paus Franciscus in zijn Raad van kardinalen: de Duitse kardinaal Reinhard Marx. Dit werd bemoeilijkt door de rol van kardinaal Raymond Burke, die Paus Franciscus in 2014 had benoemd als de beschermheilige van de Ridders van Malta. De Vaticaanse deskundige Edward Pentin denkt echter aan de intrigerende mogelijkheid dat het verhaal meer gaat om een poging van de Duitse factie om de controle over de orde over te nemen.

Bronnen hebben verteld aan Pentin dat de Duitse associatie wel de rijkste van alle nationale instanties in de Orde is,  maar dat ze de Orde toch niet kan controleren omdat de hoogste rangen voorbehouden zijn hen “die een gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid afgelegd hebben”. Daarom komen de Duitsers, die op zoek zijn naar de macht, niet in aanmerking.

Boeselager heeft een klacht over zijn ontslag ingediend bij de staatssecretaris van het Vaticaan kardinaal Pietro Parolin, en enkele dagen voor Kerstmis heeft het Vaticaan aangekondigd dat de Paus erop  had aangedrongen een groep op te richten om het ontslag van Boeselager te onderzoeken. Dit heeft de beslissing om hem te ontslaan opgeschort. De Order heeft deze commissie herhaaldelijk verworpen als een inmenging in hun interne aangelegenheden.

De “onafhankelijke” Commissie – zoals Boeselager het noemt – is samengesteld uit vijf leden: Aartsbisschop Silvano Tomasi, Broeder Gianfranco Ghirlanda, SJ, Jacques de Liedekerke, Marc Odendall en Marwan Sehnaoui. Al deze  door de Paus gekozen leden behalve Broeder Ghirlanda  zijn lid van de Orde en trouw aan Boeselager.

Een geïnformeerde bron heeft LifeSiteNews verteld dat ze betaald worden door Boeselager, verwijzend naar Liedekerke, Odendall en Sehnaoui. Een bron heeft ook aan LifeSiteNews verteld dat Liedekerke aangesloten is bij de vrijmetselarij.

Pentin heeft onthuld dat “Odendall, Sehnaoui en aartsbisschop Tomasi betrokken zijn geweest met Boeselager met betrekking tot een zeer grote nalatenschap aan de orde, die enkele jaren geleden gemaakt is door een weldoener woonachtig te Frankrijk, ter waarde van ten minstens 120 miljoen Zwitserse Franken (118 miljoen dollar). Kardinaal Parolin kent het bestaan van de nalatenschap sinds minstens maart 2014. ”

De laatste stap door de Paus,  waartoe zoals de aanwijzingen hierboven tonen  kardinaal Marx aangezet heeft, heeft de Paus in een kwaad daglicht gesteld. Het lijkt dat Paus Franciscus weinig bekommerd was over het anti-leven-schandaal dat al jaren aansleept in de Orde. Integendeel, de Paus heeft gehoor gegeven aan de wil van de vermogend en invloedrijke aristocraat die verantwoordelijk gehouden werd voor het schandaal.

Artikel door: John-Henry Westen, van Lifesitenews: Pope personally asks head of Knights of Malta to resign
Vertaling door: Hiëronymus Saepinus, voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)