Aartsbisdom München (van kardinaal Marx) zonder seminaristen

Foto: muenchen.homecompany.de

Het aartsbisdom München, in Beieren, telt bijna twee miljoen gedoopten. In 1959 waren er 390 seminaristen, vandaag 0! Neen, wij vergissen ons niet en u hebt goed gelezen, nul! Het aartsbisdom heeft onlangs een document gepubliceerd, waarin de cijfers van 1959 (het jaar waarin Johannes XIII het concilie aankondigde) en van 2015 vergeleken worden. Deze cijfers zijn onverbiddelijk en indrukwekkend:

Priesters: 7000 tegenover 2015 vandaag.

Kerken: 3139 tegenover 1200 vandaag.

Officieel geregistreerde katholieken in 1959, toen Beieren nog beschouwd werd als een historisch bastion van het katholicisme: 99,8%, tegenover 48% vandaag. Het diocesaan document informeert verder dat de helft van de kerken die nog open zijn binnen vijf jaar zullen sluiten.”Indien deze tendens zo verder gaat, dan kan het voortbestaan van het bisdom nog slechts voor 10 jaar gegarandeerd worden”, zo besluit het document.

Aan het hoofd van dit bisdom staat sinds 10 jaar kardinaal Reinhard Marx, die als “progressist” beschouwd wordt en in 2013 door paus Bergoglio opgenomen werd in de kring van kardinalen die hem moeten adviseren in het bestuur van de wereldkerk. De situatie van bijna-doodstrijd van de Kerk van München past als gegoten in het plaatje van de crisis die wij ook hier meemaken. Men kan zich terecht afvragen welk soort raad om de Kerk te doen herleven deze kardinaal-aartsbisschop aan de paus kan geven… In zijn eigen diocees heeft hij na tien jaar bestuur als bisschop geen enkele seminarist meer en op korte termijn wordt het verdwijnen van het diocees  aangekondigd!

De Duitse Kerk is steenrijk en heeft ontelbare commissies en raden.Met 5,5 miljard euro aan activa is het bisdom München het rijkste van Duitsland. Maar het ontbreekt de Duitse Kerk totaal aan geestelijke perspectieven en aan getrouwheid aan de leer.

Auteur:Veroon ter Zee

2 commentaren op “Aartsbisdom München (van kardinaal Marx) zonder seminaristen

  1. Hoeveel seminaristen zijn er dit jaar ingetreden in het aartsbisdom Mechelen ? Een pluim op de hoed van De Kesel, die als enig objectief heeft alle verwezenlijkingen van zijn grote voorganger te niet te doen.

    Maar hij zal wel de eerste viool willen spelen op de komende bisschoppensynode van 2018 over het thema van de priesterroepingen.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht