Onze samenleving in de tang van de angst

Beeld: pixabay

Tijdens de laatste weken, lopen de media over van berichten over het Coronavirus. Het lijkt wel of alle andere thema’s irrelevant zijn geworden. Ook valt het op, hoeveel de woorden “angst”, “paniek” of zelfs “oorlog” in de Corona-berichtgeving worden gebruikt. Een ware angstmachine, die ons doet vergeten, dat de economie op losse schroeven staat, dat verantwoordelijk staatsmanschap tot het verleden behoort (eindeloze besparingen, regeringsvormingen), dat er almaar meer sociaal protest komt (bv gele hesjes) en dat de Europese migratiepolitiek onhoudbaar is geworden (bv onrust aan de Turks-Griekse grens).

Angstmachine

De angstmachine van de media bespeelt onze emoties op zo’n meesterlijke manier, dat de bevolking haast smeekt om het beëindigen van haar basisrechten om beschermd te worden tegen “het gevaar”. Deze almaar extremere escalatie van rauwe emotie gebeurt zonder enige tempering, ingegeven door bv het vertrouwen in een God of hogere macht. Het gevolg hiervan is dat er geen plaats meer is voor de rationele aanpak van een problematiek, maar enkel nog voor het angstmanagement van een door de media opgefokte bevolking. Emotionele, haastig genomen beslissingen leiden vaak tot nog grotere problemen, dan “het gevaar” dat ze proberen te bestrijden. Ik denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van de sluiting van “niet-essentiële” bedrijven. Het is hierbij moeilijk in te schatten wat “niet-essentieel” is in een maatschappij waar de ene activiteit vaak afhangt van de andere. Probeer mensen bovendien uit te leggen, waarom ze plots van de dag op morgen tot “niet-essentieel” werden gereduceerd, hoewel ze gisteren nog een waardig leven konden leiden?

Onze vrijheid: zwaarste patiënt in de Covid 19-crisis

Angst maakt ons eveneens tot een gemakkelijke prooi voor internationale zwendelaars. Ik denk dan aan de ganse mondmaskersaga en de mogelijke test- en vaccinatiehype, die erop zal volgen. En dan heb ik het nog niet over de zwaarste patiënt in deze ganse Covid-crisis: namelijk onze vrijheid. De onduidelijkheid over het tijdsstip waarop we “ons kot” zullen mogen verlaten en onder welke voorwaarden, zou ons eigenlijk meer zorgen moeten baren dan onze “paniek” over Covid 19.

Stop de verkleutering

Laten we dus aub stoppen met  het luisteren naar de angstmachine. Er is helemaal geen reden tot paniek of een opbod aan vaak onlogische en autoritaire emo-maatregelen. Willen we ons laten reduceren tot een bende kleuters, die in het park niet meer op het gras mogen liggen en zich allerlei smoesjes laten vertellen over de zin of onzin van het dragen van een mondmasker? Of willen we onze verantwoordelijkheid terugnemen als volwassenen en de mensen beschermen die het echt nodig hebben, nl de ouderen en (economisch) zwakkeren binnen onze samenleving? Zonder smoesjes of controle-apps van vadertje staat ? Het is aan ons om dat te bepalen.

Auteur:Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

44 commentaren op “Onze samenleving in de tang van de angst

 1. Wat virologen en andere wetenschapslui in den treure herhalen is blijkbaar nog niet tot je
  doorgedrongen. Zij vertellen geen smoesjes.

  1. Het ganse verhaal rond de mondmaskers was wel degelijk een smoes. Om niet te spreken van heel wat vrijheidsbeperkingen, die niets met ziektepreventie te maken hebben. Sommige kippen blijven echter liever in hun hok. Misschien omdat het domme beesten zijn?

  2. Dat is juist hun bedoeling – men kan zo lang iets blijven herhalen tot het doordringt – een methode die de propaganda minister van Hitler heel goed beheerste – een voorbeeld: jaren geleden was er een grootwarenhuis die een experiment uitvoerde. ze speelden cassettes met muziek en praktisch onhoorbaar werd er een boodschap inverweven luidende: “ik ben eerlijk, alles wat ik neem betaal ik aan de kassa, ik ben eerlijk, alles wat ik neem betaal ik aan de kassa”. Op amper een week waren de diefstallen met 52 % gedaald. De wet en de macht van de herhaling. Alle dagen geconfronteerd worden met opgewekte gevoelens van angst speelt daarop in. Handig. Alle dagen op het scherm en in de media… ??? In America moesten de farmabedrijven miljoenen dollars betalen aan schadevergoedingen voor de aangebrachte bijwerkingen aan jonge meisjes: het MPV vaccin. Ze deden dat met de glimlach want het bracht hen reeds miljarden dollars op. En nu willen ze dat ook nog inspuiten bij jongens van 10 a 12 jaar. (Gebeurde hier reeds )

 2. Vrijheidsbeperkingen waren en blijven nodig om de epidemie onder controle te houden. En die niet in hun kot blijven krijgen een boete van 250 euro. Het algemeen belang staat nog steeds boven het privé-belang en de Kerk staat niet boven de staat. Katholieken moeten zich ook aan de maatregelen houden. De tijd dat ze de lakens uitdelen is definitief voorbij.

  1. De tijd dat Katholieken de lakens uitdeelden is inderdaad al lang voorbij, maar blijkbaar zijn mensen hier niet vrijer of intelligenter door geworden. Ik wens u veel geluk in de politiestaat waar u blijkbaar zonder na te denken mee instemt…

   1. Ach wat zijn we toch weer stoer van achter ons schermpje in onze veilige woonkamer…

    Misschien moet U al die “domme beesten” maar even laten voor wat ze zijn. En U vandaag nog aanmelden als vrijwilliger in een ziekenhuis. Op een COVI-19 afdeling. En daar gaat U dan mee de patiënten verzorgen, lakens verschonen etc… Zonder mondmasker of handschoenen natuurlijk, het is tenslotte maar een griepje, nietwaar?

    U beseft waarschijnlijk zelf niet hoeveel mensen U schoffeert met uw uitspraken. Ik werk zelf in de zorg, samen met duizenden van mijn collega’s zorgen wij dagelijks voor “domme beesten”, ook jonge mensen.

    Goed toch dat er hier een aantal allesweters op het forum aanwezig zijn die dit allemaal doorzien, en die vanuit hun veilig coconnetje de wereld gaan bestoken met hun grote waarheid.

    Wij zullen ondertussen het échte werk wel doen…

    Gedegouteerd ben ik door uw uitspraken.

    Groeten van een dom beest dat nu gaat vertrekken voor wederom een zware dagtaak…

    1. Beste Kurt,

     Indien u zonder masker moet gaan werken, komt dit omdat onze regering niet gezorgd heeft voor een strategische reserve. U bent duidelijk niet gedegouteerd over de juiste mensen! Deze zelfde regering laat ondertussen asielzoekers en daklozen overdag aan hun lot over. Zij kunnen niet ophokken. Hebt u daarover al nagedacht? En er zijn nog veel andere zaken die in het Corona-verhaal niet kloppen. Inderdaad, we zijn domme beesten, die zich hebben laten manipuleren.

     K.G.

     1. Nee hoor, ik heb gelukkig mondmaskers. Heb jij je ondertussen al aangemeld als vrijwilliger? Voor hulp aan patiënten met de griepje van niks?

      Nee??

      Dacht het al. Wat is het toch lekker stoer en veilig van achter dat klavier…

      Amen.

      1. “Griepje van niks” ? Lees dan de volgende uitspraak van onze eminente viroloog Van Ranst: https://www.gva.be/cnt/dmf20200122_04817139/viroloog-marc-van-ranst-bang-voor-coronavirus-pas-eerder-op-voor-de-griep . Blijkbaar weet hij ook niet altijd waarover hij spreekt.

       Vrijwilligerswerk? Er zijn nog altijd mensen nodig, die in de privé-sector belastinggeld opbrengen, om jouw baantje in stand te houden. Bid alvast op je twee knieën, dat mensen als ik hun werk kunnen houden, zodat jouw ziekenhuis binnen een paar maanden niet kapot gesaneerd wordt….

     2. En opnieuw schop en slaat U lustig in het rond, opnieuw kan U het niet laten anderen zwaar te schofferen.

      1. U hoeft mijn baantje helemaal niet in stand te houden. Dat doe ik zelf wel. Daarvoor heb ik uw belastingsgeld niet nodig. Ik werk helemaal niet in een ziekenhuis. Ik werk voor mezelf. In de zorgsector. Onderhoud medische apparatuur. Ook daar waar corona patiënten verblijven…

      2. Vrijwilligerswerk is geen vies woord. Heel wat mensen die nu thuis zitten zijn nu aan de slag als vrijwilliger. Ik zie alle dagen wat een gemotiveerde, enthousiaste, mooie mensen daar bij zitten. De meest schone, door en door liefdevolle mensen heb ik al ontmoet bij vrijwilligers. Op de palliatieve afdelingen bijvoorbeeld. Dit is niets om laatdunkend over te doen. Ik heb mijn job. Jij de uwe. Anderen kiezen (als dit financieel kan) voor vrijwilligerswerk. Dit is net zo waardevol als uw en mijn betaalde job. Zeer dikwijls zelfs veel waardevoller nog.

      3. Het gaat er niet eens over dat U ‘vrijwilligerswerk’ gaat doen. het gaat er over dat er hier heel wat mensen een grote bek opzetten, en alle waarheid in pacht schijnen te hebben over COVID-19, terwijl er niet één van nabij betrokken is. Roepers aan de zijlijn. Klaviertijgers. Digitale helden…
      Ondertussen is er verplegend personeel en artsen op Corona afdelingen die zichzelf al weken in quarantaine zetten om hun eigen familie niet te besmetten. (Wat een stelletje maffe sukkels toch, niet?)
      Maar hier zijn nog steeds helden die het komen afdoen als ‘een griepje’, gespeend van enige kennis, laat staan dat ze enig idee hebben wat er zich momenteel in hospitalen afspeelt…

      4. Ik heb genoeg intenties om voor te bidden. En dat zijn meestal geen tijdelijke intenties, zoals het behouden van een job… Ik heb ooit een job verloren. Ik heb ook ooit mijn ziel verloren. (alvorens ik ze terugvond, wat een genade!) Ik weet wat het ergste is…

      5. In het artikel van Marc Van Ranst lees ik niets dat het corona virus zou bagatelliseren. Hij waarschuwt er gewoon voor het “gewone”, jaarlijkse griepvirus nu niet te gaan onderschatten. Het is niet omdat de pest een vieze ziekte is, dat de cholera niets meer zou voorstellen…

      6. Ik ga hier verder niet meer op reageren. .

     3. men is bezig met zeker twee zaken: reduceer de ouderen met X % : de staat wint dan meerdere malen. elke ouder die sterft. De begrafenisondernemers betalen ook belastingen plus de staatsinkomens uit erfrecht betaald door de nakomelingen enz .
      – de brainwashing van de kinderen – tegenstrijdigheden: met de fiets mag men 50 km rijden (niets op tegen) maar met de wagen mag men alleen maar, indien nodig naar grootwarenhuizen gaan, fietsers rijden naast elkaar en passeren andere fietsers en wandelaars – men is bezig om ons een vaccin aan te smerenzo simpel is het.

    2. bedankt Kurt voor je reactie. Ik ga niet reageren op al die andere bedenkingen, maar ik ga er alles voor doen om de “katholiek”forum net te blokkeren. Ik vind hun manier van spreken en standpunten innemen totaal misplaatst om die naam te dragen.

 3. Katharina Gabriels,

  Mooi en kernachtig geschreven. Dank daarvoor.
  Weet je, ik denk als de mensen niet allemaal naar die vreselijke radio en televisie zouden luisteren of kijken, en ze zich niet zoveel rare sites en de krant zouden lezen, en ze massaal de media en het mobieltje zouden wegdoen, dan zouden ze niet zo beïnvloed worden als nu het geval is.
  “Het is aan ons om dat te bepalen.”, schrijf je. En dat klopt dus. We kunnen er voor kiezen om onze geest niet te laten beïnvloeden door buitenaf. Nog wel.

  1. De media dragen inderdaad een grote verantwoordelijkheid in deze crisis. In plaats van ieders angst op te fokken en feel-good programma’s uit te zenden over klappende, brave burgertjes, zouden ze misschien beter wat meer kritische vragen kunnen stellen.

   1. Katherina,

    Ik deel je zorgen en kritiek op de ‘media’. Maar, als men de media nu ziet als de boodschapper van ‘je weet wel, die boze’? Dan kan men de boze eenvoudig weg doen door die zelfde media weg te doen. Media zoals mobieltje, krant, televisie, radio.
    En als je mijn conclusie omtrent de media niet deelt, dan hebben we daar andere kennis over. Maar, als je hem wel zou delen, dan is het toch niet moeilijk om weg te doen? De ‘media’ staat taalkundig gezien als drager van een boodschap. Als je een foute CD hebt, (media), dan kun je die gewoon wegdoen. Als je een foute krant hebt (ik denk dat ze niet goed zijn) dan kun je die wegdoen.
    Alleen het Woord zou wellicht genoeg moeten zijn voor een Christen. is het soms niet zo?
    De ‘boze’ is slim en sluw, staat er geschreven. Dat weet u toch? Dat staat er toch niet voor niets? U weet toch hoe Jezus tekeer ging tegen mensen die de waarheid niet wilden horen? Hoe ze maar draaiden en keerden, zochten en wurmden? Mensen die de boodschappen verdraaien en zo laten uitkomen dat het hun goed uitkomt. En u weet toch dat de boze vaak met boodschappen werkt, via (de) media dus? U weet toch hoe de mens is: zwak als niets als hij Hem niet kent?
    De mens, meen ik, is (ook) een psychologisch wezen. Een wezen dat via de zintuigen begoocheld kan worden. Daarom (!) zeg ik u: wegdoen is het enige. Praten erover is zinloos. Wie eenmaal gevangen is in het eigen psychologische functioneren, is verloren. Die is tegen zichzelf opgezet. Die leest niet, kan niet lezen, Dat wat Jezus zélf zegt. Die begrijpt het niet als Jezus zegt: “God is geest.”.
    En jouw psychologisch zijn is jouw geest. Laat die dan zuiver zijn: Heilig. Zonder smetten van het ‘ego’, zoals men dat in het oosten zegt.
    Jezus zegt: Uw Hemelse Vader zorgt voor u. Maakt u zich toch geen zorgen. Bidt en het zal u gegeven worden. Heb lief en je leven zal zalig zijn.
    Maar laat u niet verleiden. Bidden we toch het Onze Vader? Leidt U ons als we in verzoeking zijn? En niet de boze zal leiden. Ook niet via ‘media’.

 4. Goed verwoord, beste Katharina, en iedereen die denkt dat de staat eenmaal verworven macht zal afstaan, heeft het principe van de moderne staat niet begrepen. Dat principe is satanisch van aard, geld, macht en contrôle. De “souvereiniteit van het volk”, een schijnconstructie, komt van de joodse vrijmetselaar Rousseau, gangmaker van de Franse revolutie (1789). Hij creëerde een perceptie, een opgepoetste schijn realiteit, waarachter de financiële macht der talmud bankiers en de vrijmetselarij, ongeremd en in de schaduw, kan woekeren, teneinde de volken te overheersen. De topbankier Rothschild, indertijd, zei het al, het maakt me niet uit wie er regeert, de geldmacht hebben wij in handen. Daartegenover staat het Ancien Régime, dat van Altaar en Troon. De macht van de vorst over het volk had een kenmerk dat wij ons niet meer kunnen voorstellen, namelijk de wederzijdse affectie. Tot zijn valselijk georganiseerde dood in 1792, was de vrome Lodewijk XVI populair bij het Franse volk. Hij staat op de nominatie voor een zaligverklaring. De vorst wist dat het volk hem liefhad, en dat zijn koningschap van die affectie afhankelijk was. Dus hij waakte ervoor, aan de belangen van het volk te denken. Daarnaast hield de Kerk hem bij de les. Het katholieke geloof vormde de grondslag van de sociale cohesie ; de Kerk stond centraal en iedere machthebber moest rekening met haar houden. Uitsluiting, ex-communicatie, waren voor hen fataal in het burgerleven. Dus de macht was gebonden aan haar Heilige Leer. Parlementen functioneerden als rechtbanken. De wereld draaide op grote hoogte van beschaving, ongestoord vergelijkenderwijs met de moderne tijd, bijna twee millenia lang. Uitzonderingen hierop door tyrannen, doen niets af aan dit principe. En verreweg de meeste vorsten spanden zich in voor behoud van hun populariteit en hun goede relatie met de Kerk, te beginnen met de immens populaire St. Lodewijk (13 eeuw), en daarvoor de Zalige Keizer Karel de Grote (8ste eeuw), en daarvoor Koning Clovis, bekeerd door zijn vrouw, de Heilige Clothilde, dankzij de hemels gestuurde overwinning bij een militaire slag tegen de Alemanen (eind 5de eeuw). De tyrannen kwamen vooral na de vervloekte Reformatie van Luther (+1546), die de grootste scheuring en talloze oorlogen in Europa teweegbracht. Protestante koningen zijn deel geworden van het systeem dat de wereld sinds 1789, in de greep houdt, en met oorlogen en crises tiranniseert. Zoals de huidige Chinese griep crisis. De Franse revolutie (1789) was het vervolg van de Reformatie, en maakte de wereld rijp voor de chaos van oorlogen, revoluties en crises die de wereld sindsdien, al 2 eeuwen lang, meemaakt. De enige en haalbare remedie zou kunnen zijn het vastleggen van de Decaloog (de Tien Geboden) in de Grondwet.

  1. Beste Jules,

   U weet dat ik sceptisch ben over uw Jodenverhalen. Maar ik ben blij, dat u inziet dat de vrijheidskwestie mogelijk een blijvend probleem wordt. Het is belangrijk verder te denken dan de huidige gezondheidscrisis, hoewel ook daar veel haken en ogen te vinden zijn. Onze vrijheden zijn onder het huidige systeem helemaal niet gegarandeerd en het is niet onmogelijk dat elke volgende crisis misbruikt zal worden, om draconische maatregelen in naam van onze veiligheid op te dringen.

   K.G.

  2. Een legislatieve erkenning van de Decaloog is niet voldoende om de christelijke sociale orde te herstellen, want een talrijke schare van sekten geeft valse interpretaties aan die heilige geboden. Katholieken erkennen dat de Tien Geboden in katholieke zin moeten verstaan worden, maar adepten van niet-katholieke sekten trekken zich daar niets van aan. Een expliciete erkenning van de Roomse Religie als enige authentieke godsdienst is noodzakelijk.

   Helaas zitten we hier met een gapend vacuüm aan een radicaal katholieke politieke beweging die ijvert om de doorgesneden banden van de samenleving met de eeuwige principes te herstellen op alle temporale domeinen, inclusief het staatskundig domein. Ook op dit forum heeft men weinig aandacht voor dit gespreksonderwerp, hetgeen spijtig is.

   Sinds de Eerste Wereldoorlog heeft de synagoge van de satan [Apoc. 2, 9 en Apoc. 3, 9] haar machtsmonopolie geconsolideerd, en tot aan de Tweede bleef er nog een zeer zichtbare anti-maçonnieke en anti-liberalistische beweging die gestuurd werd door katholieke clerici, maar door de vijand gecreëerde valse oppositie bestaande uit het nationaal-socialisme en het fascisme heeft die kapot gemaakt. Het wapen van hegeliaanse verwarring heeft een krachtige impact, en daarom wordt het heden nog steeds gehanteerd.

 5. Goed artikel, waar ik wel enkele bedenkingen heb. In crisistijden zoals nu kunnen bepaalde rechten wel ondergeschikt gemaakt worden aan de omstandigheden, maar ze moeten wel tijdelijk blijven. Het gaat echter de verkeerde kant op dat men crisistijden zou gebruiken voor belemmering vrije meningsuiting, en dat je zonder reden kunt opgesloten worden, of zelfs vermoord, of dat m’n deze crisis gebruikt om langs je GSM je doen en laten wil controleren, zelfs bij video’s conferenties kan de veiligheidsdiensten meeluisteren, dus en hier komen we op het kritisch punt.

 6. Wapenrusting Gods – Efeze 6: 11-18
  11 Legt aan de wapenrusting Gods, om stand te kunnen houden tegen de listen des duivels. 12 Want niet tegen vlees en bloed geldt onze strijd, maar tegen heerschappijen en machten, tegen wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de lucht. 13 Grijpt daarom naar de wapenrusting Gods, om weerstand te kunnen bieden op de boze dag, en pal te blijven staan, na alles te hebben volbracht. 14 Op dan! Uw lenden omgord met de waarheid, en het pantser der gerechtigheid om; 15 de voeten geschoeid met bereidwilligheid voor de blijde Boodschap van vrede; 16 het schild des geloofs steeds voor u uit, om al de vurige pijlen van den Boze te kunnen smoren; 17 grijpt naar de helm van het heil en het zwaard van den Geest: en dit is het woord van God. 18 Blijft bidden in den Geest ten allen tijde met gebed en smeking in allerlei vorm; draagt daarbij zorg, om ook met grote volharding voor alle heiligen te blijven bidden.

 7. Premier Johnson van Engeland haalde zijn neus op voor “angst” tegenover het coronavirus. Hij is er nu niet zo best aan toe. Aan de bevolking moet duidelijk gemaakt worden dat we – om onze eigen gezondheid en die van anderen te vrijwaren – voorzichtig moeten zijn. Beelden uit andere landen nopen daartoe.
  Soms is wat angst goed.

 8. Premier Johnson van Engeland haalde zijn neus op voor “angst” tegenover het coronavirus. Hij is er nu niet zo best aan toe. Aan de bevolking moet duidelijk gemaakt worden dat we – om onze eigen gezondheid en die van anderen te vrijwaren – voorzichtig moeten zijn. Beelden uit andere landen nopen daartoe.
  Soms is wat angst goed.

 9. We lijken af te stevenen op een tweede Sovjet Unie, gebaseerd op leugens, spionnen en verklikkers in een politie staat. De voortekenen kun je dagelijks meemaken. Vooral de ontwortelde jonge mens en de talloze (vooral vrouwelijke) gutmenschen die je al winkelend tegen komt op een angstvallige 1,5 meter, zijn de voortekens. Over ijverige politie mensen die op “wensen” van een minister of burgemeester parkeer plaatsen, bij parken en stranden afsluiten, zijn de voortrekkers van een intensieve politie controle. Vooral de allochtonen kunnen misbruikt worden, als ze zich daarvoor lenen, om zich bij het korps te kunnen uitleven, en losgelaten worden op die vermaledijde blanke Hollanders. De politie is er klaar voor om iedere serieuze oppositie tot in de haarvaten van de samenleving, uit te roeien. De plannen liggen klaar. De burgemeesters van steden als Den Haag en Zandvoort, “wensten” de boulevards te barricaderen tegen de dagjes mensen. Ambtsdragers aarzelden niet wederrechtelijk in te grijpen tegen vrije burgers. Of het zover is gekomen is niet duidelijk, maar de wens lag er. De burgemeester van Los Angelus heeft al financiële beloningen toegezegd aan verklikkers die medeburgers willen aanbrengen die zich niet aan de opgelegde gedrag regels houden, of hen, die zich niet bij de opgelegde politieke correctheid willen neerleggen. De buurt, de gemeenschap, de werkkring, de school of de universiteit, alles werkt mee, uit angst aangegeven te worden. De klik lijn werkt. Door de willekeur die dit vanzelf meebrengt, is iedereen een kwetsbaar doelwit geworden. Willekeur wordt de kern van de machtshandhaving. Iedereen kan gevolgd worden en uitgesloten, de camera’s, de pinpas, de OV chip kaart, de tolpoort, de email, het mobieltje. Iedereen kan worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Niets dreigt nog ondenkbaar te worden. De “pandemie” heeft de poort naar een tweede Sovjet Unie open gezet.
  Sovjet burgers verkeerden in een permanente staat van verwarring en onzekerheid. Met tientallen miljoenen slachtoffers waren alle gezinnen en families getroffen door de terreur. Iedereen wantrouwde iedereen, de angst was alom tegenwoordig. Van niets waren zij zeker. Zij leefden tussen hoop en misverstanden. De willekeur was de kern van de terreur. Door het in stand houden van een klimaat van onzekerheid over goed en fout, leefde het volk in een permanente angstgreep. Onvoorspelbaarheid was de zenuw van de angst die de bevolking in gijzeling hield. Soljenitsyn die dit aan den lijve heeft meegemaakt, wijst op de alomtegenwoordige en alles overheersende leugen als kenmerk van de socialistische realiteit in de Sovjet Unie. Daar koersen wij nu, in het Westen, op af met de leugens van een gecreëerde griep pandemie, die nog geen fractie van de slachtoffers gemaakt heeft van griep golven in vorige jaren. (zie elders op dit voortreffelijke katholieke forum, “Video, E.H. Bosch”, en “De fatale rol van de kerk…”). Soljenitsyn getuigt dat de leugen het verleden, het heden en de toekomst beheerste. Wordt dat ook ons lot ? De leugen regeerde de dagelijkse werkelijkheid en de maatschappelijke orde. Zij stond los van de feiten, van de realiteit van het bestaan en van de gegevens van de wetenschap. Tot hoever zijn wij, op diverse vlakken, in het Westen, al niet op deze Sovjet weg gevorderd ? De leugen was een vorm van bestaan en een gevolg van een radicale weigering om de realiteit in al zijn schakeringen te accepteren. Soljenitsyn kenmerkt de leugen als het hart van de communistische ideologie.
  De Belgische filosoof Marcel de Corte (1905-1994) wees op de verdwazing van het modernisme. Het verstaan van de werkelijkheid heeft plaats gemaakt voor het denkbeeldige, voor de dorst naar nieuwheid ; ofwel, “change”, in deze tijd. De perceptie heeft de plaats van waarheid ingenomen. Niet meer wat is, maar wat is wenselijk, domineert het wereldbeeld, op zovele vlakken en rechtstreeks afkomstig van de fabeltjes faculteiten. Daarmee is iedere objectieve zekerheid verloren gegaan en de moraliteit mist een aanknopingspunt als richtinggevend baken. De werkelijkheid moet zich aanpassen aan abstracties van het verstand, om een nieuwe orde te kunnen scheppen en om te kunnen heersen. Vol geblazen met hoogmoed, heeft de moderne mens zijn band met de werkelijkheid verbroken. Ontkoppeld geraakt van de Goddelijke Openbaring, is zijn inzicht stervende omdat hij de allereerste bakens voor nadenken, geschonken op de berg Sinaï (2500 v.Chr.) niet meer kent. Daarmee is de Christelijke, Europese beschaving in de gevarenzone terechtgekomen. De Franse contra-revolutionaire filosoof en schrijver Joseph de Maistre (1753-1821), voorspelde indertijd dat de satanische Franse Revolutie (1789) twee eeuwen zou gaan duren. Ook zei hij dat de Revolutie enkel door haar tegendeel, het Christelijke principe, tot staan kan worden gebracht. De Franse dichter, schrijver en minister Lamartine (1790-1869), constateerde dat “Iedere beschaving die niet rust op het idee van God, vals is, en iedere beschaving die niet uitkomt bij God, kort van duur is.” Beide mannen wijzen op de vereiste spirituele wortels voor de levensvatbaarheid van een groot politiek project. Zij waren kinderen van hun tijd, in de naweeën van de Franse Revolutie. Ook de modernere, communistische Frankfurter Schule filosoof Habermas zei, dat, “niets anders dan het Christendom de ultieme basis is van de vrijheid, het geweten, de mensenrechten en de democratie. Zij alleen is het referentie kader van de Westerse beschaving. Het heden heeft geen keus, wij blijven ons laven aan die bron. De rest is post moderne praterij. ”
  Het contrarevolutionaire principe van De Maistre moet een plek krijgen in zowel de nationale als internationale orde. Beiden moeten constitutioneel worden onderworpen aan de Decaloog, de 10 Geboden. Zij is van eeuwige betekenis. Zij moet weer haar centrale plaats herkrijgen, boven de staat.
  Als opdracht aan Mozes gegeven heeft zij een universele waarde, acceptabel voor de grote wereldgodsdiensten. Zij moet haar maatschappelijke ankerfunctie herkrijgen. De Staat moet constitutioneel worden onderworpen. Zij, de Decaloog, heeft gedurende twee millenia haar waarde bewezen, als grondprincipe van de Europese beschaving en cultuur. Uniek in de wereld is het Europese continent door de Decaloog gemodelleerd, en elders, heeft zij haar gelijke nooit gehad. Zij bouwt de staat op tot steun van een samenleving die rust op zelfverantwoordelijkheid en verdienste, en niet op het najagen van een ideologie, geld en genot.

 10. @ jules: Europa is gemodelleerd naar de universele rechten van de mens en dat staat buiten de decaloog. En verder op het verlichtingsdenken en dat staat buiten de decaloog, normaal gezien heeft Europa zijn wortels in het christendom maar dat is allang verleden tijd. Dus op do date Mijnheer Jules.

  1. Dat is juist de ramp, beste Willy, en het gevolg van de Franse Revolutie (1789). Maar om het kwaad te kunnen bestrijden, moet het eerst benoemd worden. Zoals ook het vervloekte Vat. 2 concilie de oorzaak is van de crisis in de Kerk. En op haar beurt heeft die, de crisis van de Europese beschaving versterkt. Het laatste bastion tegenover de satanische Revolutie viel in 1965. Nu gaat geen revolutionaire zee meer te hoog. Mensenrechten zijn een abstractie ter manipulatie, o.a. door het ontbreken van plichten. De Revolutie ontkent zelfs het natuurlijke verschil tussen man en vrouw. Er zal geen eind komen aan de chaos tegenover de Natuurlijke Orde (Decaloog), dan door bekering en herstel van de katholieke Kerk van altijd, op straffe van ondergang.

 11. Vaticanum II is helemaal niet de oorzaak van de crisis in de Kerk. Hebt U de conciliedocumenten gelezen? Zo ja, dan zou U zo niet praten. Het probleem is dat de traditionalisten geen werk hebben gemaakt van de realisatie van de voortreffelijke concilieteksten. De Kerk heeft toekomst, het traditionalisme niet. Traditionalisten zijn een uitstervend ras,zowel in Nederland als in. België. Zij blijven leven in het verleden

  1. Beste Firmin, vooraleer de ’traditionalisten’ aan te vallen. Wat zijn de vruchten van het concilie tot nog toe. Wat heeft de Kerk dan zelf gerealiseerd van de ‘voortreffelijke’ teksten ? Ik denk niet in hokjes van traditionalist of modernist. Ik wil enkel de woorden van Christus in herinnering brengen: “Kijk naar de vruchten van de boom….” Laat ons allen beginnen met zo concreet mogelijk Gods geboden te volgen en sacrale erediensten te hebben.Erediensten waar er nog gebeden wordt zodra men in de kerk komt en waar het godsvolk de waarde van de H. Communie kent en nog dank zegt.
   Dat de priesters de mensen leiden naar de biechtstoel en spreken over het dagelijks rozenhoedje… Wat een gemis vandaag de dag.

 12. Wat een opgekropte woede schuilt achter uw woorden, beste Firmin. Droom verder, maar die ketterse documenten heb ik gelezen. Zij zijn niet bestand tegen de tijd, door het ontbreken van de katholieke wortels. Die documenten plus alle liturgische hervormingen, zijn een diepe breuk met de Kerk van altijd. Vandaar die crisis. Voorts, de enige richting binnen de Kerk, die kerken opent of leegstaande kerken weer vult, zijn, wereldwijd, de diverse Traditionalisten bewegingen. Ik ken de Traditionele parochies in Leiden, Toulon en Tulsa (VS). Ze zijn nagenoeg identiek qua populatie, devotie en heilig vuur. Om dicht bij huis te blijven, dat geldt zowel voor de Petrus Priesterbroederschap als voor de Priesterbroederschap Pius X, of de Missionnaires de la Miséricorde in Toulon en elders in Frankrijk. Het heilige vuur en de devotie van de gelovigen in de Traditionele parochies, wordt in geen enkele vergrijzende Vaticaan 2 parochie geëvenaard. Daarbovenop, de grote meerderheid van jonge gezinnen en de vele, vele kinderen, zijn het levende bewijs dat de Traditie aanslaat. Dat doet de Kerk al twee millenia. Het geheim is niet de woorddienst, maar het Heilig Misoffer van altijd. Die doet het bekeringswerk. De NOM woorddienst en de NOM tafeldienst, zijn van geen nut. Zij kennen geen heiligen meer, noch kent ze het sacrale offer element. Die zijn weg geprotestantiseerd door de hoogverraders van de jaren 1960. Daardoor heeft de NOM tafeldienst geen heiligend effect. De hoogverraders stonden onder aanvoering van de nr. 1, de voorloper, de communistische vrijmetselaar Roncalli, alias J XXIII en de hoofdfiguur, de joodse vrijmetselaar en praktizerend homosexueel Montini, alias P VI. Beiden voerden uit de instructies van de joodse vrijmetselaar sekte B’nai B’rith, in New York. Hun handyman was de joodse vrijmetselaar kardinaal Bea (Behar). Hij pleegde hoogverraad. Na zijn werk kreeg hij in New York de medaille van verdienste. Zij heulden met de vijand. In de militaire wereld betekent dat de kogel. Lees mijn boek, hfdst. 10, “Les Traverses du pouvoir”. In de NL editie “Sluiproutes van de macht”, ontbreekt dat hoofdstuk.

  1. Er zijn een aantal dingen die steeds maar weer terugkeren in uw frustratieboodschappen. Elke keer weer… Vrijmetselaar, Joods en homosexueel. En daarbij knoopt u conclusies aan elkaar vermengd met wat feitjes. Zo ontstaat er een mist waarbij u gelijk vindt te hebben. U beroept zich op geheime informanten uit de vrijmetselarij. Die u uiteraard geheim moet houden. Want ja…bekendwording zou 2 kanten op kunnen gaan. Uw verhaal wordt bevestigd…. of compleet omver gekegeld. Maar wonderbaarlijk dat u deze allesoverheersende loges en samenzweringen nog steeds overleeft en u nog steeds een podium krijgt om uw verhaal te doen. Zelfs het kanaal Youtube heeft u niet verbannen.
   Dat u niet achter het VAII staat is nu wel duidelijk. Zet eens een andere zender op. Bovendien lijkt het erop dat dit forum geen katholiek forum is maar alleen een forum voor gelijkgestemde orthodoxe katholieken die hevig verlangen naar de tijd voor VAII. In mijn ogen verwijt u (mocht deze daadwerkelijk bestaan) de samenzweerders een overheersingpoging die de Kerk eeuwen lang uitgeoefend heeft op de gewone gelovigen. Over de ruggen van hen heeft de Kerk zijn onmetelijke rijkdom opgebouwd. Gewone gelovigen die maar vooral moesten luisteren naar hetgeen de ‘aangewezenen’ hen predikte en opdroeg.

 13. @Jules van Rooyen inzake Uw reactie van 10 april 2020 om 16:36:
  Letterlijk élk woord is ook mijn persoonlijke ervaring.
  Ieder die de overgang heeft meegemaakt én de voorkeur geeft, moet blind zijn.
  Het verschil tussen oude en nieuwe liturgie: oud was ’n pure eredienst aan God; de nieuwe is ’n pure eredienst aan ménsen (vandaar ook dat de priester- als pure gruwel – met de rug naar het tabernakel en dus met gezicht naar de mensen staat).

 14. Anders gezegd:
  Na menige huidige H. Mis ben ik (zoals menigeen?) geneigd om te klappen uit dankbaarheid de zang van het koor en/of voor de preek van priester;
  De H. Mis vóór Vaticanum II was ik diep onder indruk van alles wat onze Heer Jezus Christus allemaal wel/niet gedaan en gezegd had.

 15. Angst – is dat niet waarop ‘religies’ teren? ‘Pas op of gaat naar de hel’

 16. Helemaal juist Katherina.
  De angst wordt opgedreven door valse cijfers. Andere landen geven de sterftegevallen van de ziekenhuizen weer. België voegt daar ook de sterfgevallen van de woonzorgscentra’s bij waardoor die cijfers oplopen tot soms meer dan 2/3 van het aantal.
  Dan worden sterfgevallen waarbij andere onderliggende ziektes mede een rol spelen of zelf de eigenlijke veroorzaker is van de sterfte meegeteld.
  Niet te verwonderen dat België op nummer 3 staat van de meest getroffen landen in Europa? Fake news dus.
  En hier meer over dit virus en hun bedoeling. Lees verder >>
  http://www.tegenstroom.eu/source_nieuwsbrief_tegenstroom/index54.html

 17. antwoord op agnes : ja helemaal gelijk heb je Niet alleen tegenstroom is een antwoord, men zou allemaal moeten de alternatieve media lezen (ELLA STER is ook een webstek als tegenstroom) Men spreekt hier over wetenschappers maar het is telkens één visie, de ander e krijgt men niet te horen en diegenen die een andere mening durven uiten worden op youtube gecensureerd (dit gegeven alleen al bewijst dat er gelogen en bedrogen wordt over veel) Er is een kleine Elite over alle landen verspreidt die winst wil maken uit deze wereldse coronacrisis en ook inderdaad onze vrijheid beroven Ook hier in Belgie is die raad met wetenschappers maar een visie die oplegt en het beleid volgt
  En de angst doet de rest Braaf aan alles gehoorzamen is de enige optie om bvb niet beboet te worden
  Ga allemaal op onderzoek uit en vorm dan een mening een persoonlijke mening Elk Mens is vrij geboren en vrijheid is ook een Godsrecht

 18. In hoeverre is dit een dwaze gedachte:

  Een wereldwijde lockdown is geen kinderspel.
  Dus moet men zich rustig bevragen over de bijzonderheid van de macht die nodig is om op dergelijke schaal te kunnen opereren.

  Is dit nog mensenwerk?

  Telkens ik las over de naderende Grote Waarschuwing vroeg ik me af hoe God de wereld dan toch tot totale stilstand zou kunnen brengen vermits tijdens de Waarschuwing niemand (boven de zes jaar) in staat zou kunnen zijn om nog iets te doen. Want dan zouden vliegtuigen uit de lucht vallen en overal de meest bizarre ongelukken plaatsvinden.

  Het antwoord lijkt me simpel: de lockdown is geen mensenwerk.
  God’s Woord vermeld menigmaal dat de vijanden van God een voetbank zijn voor Hem.
  Welnu: de conclusie is echt simpel, maar ook verschrikkelijk.
  God toont Zijn macht, gebruikt Zijn vijanden zoals het Hem belieft, straft degenen die het verdienen en verwittigt tijdig degenen die Hem minstens respecteren en Hem dagelijks in hun gedachten koesteren.

  Deze lockdown zou dus onmogelijk door mensen kunnen weerhouden worden.

 19. @ Eric : wat een onnozele gedachte, je beweerd dus dat mensen die aan het coronavirus sterven het verdienen, God straft hen, God straft niemand hij is een pedagoog mensen moeten door hun levenskeuzes zelf tot de ontdekking komen, de maatschappij is nu stil gevallen, velen kunnen zich eens op hun leven bezinnen, gaan ze het doen? Neen, zo zit de mens niet in elkaar, we kunnen mensen niet dwingen om te geloven, dat doen ze wel in de Islam, de mens zijn hart moet veranderen.

  1. @ Willy.
   —over de lockdown:
   De meeste mensen leven goddeloos, keren hun rug naar God en willen van de profeten niets horen. Daarom is de aanstaande Waarschuwing op zich al een straf voor hen. Daarna zal het nog veel erger worden voor degenen die zelfs die Grote Waarschuwing als onbelangrijk zullen afdoen. Het verschrikkelijke is vooral dat velen zullen meegezogen worden in de ontkenning van de Waarschuwing.

   De Waarschuwing is als een oordeel dat niet wordt uitgevoerd en dat toch iedereen (boven de zes jaar) zeer hard zal treffen, zo hard dat sommigen zullen sterven door benauwdheid.

   Niemand zal nog vermeend neutraal kunnen zijn. Onwetendheid is niet strafbaar want dat is geen vermeende neutraliteit. Ik denk dat we mogen zeggen dat vele gemoderniseerde en misleide Christenen eigenlijk onwetend werden.

   Voor Christenen en goede mensen met een minimum innerlijk geestelijk leven is de Waarschuwing slechts een beproeving.

   —Het coronavirus:
   is een beproeving voor de Godvrezenden en een straf voor de hatelijken die nu buiten zichzelf zijn van woede tegenover bepaalde mensen: burgeroorlog broeit in sommige landen. Wie hatelijk reageert tegen beproevingen plaatst zichzelf in toestand van bestrafbaarheid. In deze eindtijd staan ontzettend veel duivels klaar om hen te bespringen. Heel dit leven op aarde is immers een beproeving, een ballingschap en een loutering. Zegt de Bijbel niet dat God alleen het allerfijnste gelouterd goud koopt?

 20. Verwonderd wat hier allemaal lees ,elkaar aanvallen ,Heer vergeef het hun ,ze zien niet laat staan horen .
  Zou niet beter zijn om samen te bidden ,voor verdraagzaamheid ,en elkander lief te hebben .
  Elkaar steunen ,zijn we niet allemaal de bruid van Christus ,de kerk .
  Bid voor degene die eten op je tafel brengt ,de zieken ,dat ze De Heer nog leren kennen .
  Bid voor degene die nog werken ,van poetsdienst naar zorg en alles die er tussen valt .
  Bid voor elkaar ,vraag God de mensen te zegen en zegen elkaar ,daar draait geloof over zeker nu .
  Laten wij het licht zijn ,in Jezus Naam ,

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht