Franciscus, Sosa en Lula

Neen, het zijn de koosnaampjes niet van de figuren van een of andere kinderfilm. Het zijn de namen van spilfiguren in de Kerk en in de politiek, die zoals nooit voorheen geloof en ideologie met elkaar vermengen en meesters zijn in manipulatie.

Vandaag is Vincent Lambert gestorven. Of liever, men heeft hem bewust ter dood gebracht door hem voedsel en water te ontzeggen, omdat het “geen zin meer had hem nog in leven te houden”. Franciscus, wiens gewoonte het is om over alles en nog wat uitspraken te doen, die hem bij katholiekenhaters steeds veel applaus opleveren, bleef deze keer opmerkelijk stil. Hij had nochtans minstens kunnen zeggen dat het laten sterven door uitdroging in strijd is met de katholieke leer, zoals Paus Johannes-Paulus het met klem heeft bevestigd… Neen, dit keer bleef het stil. Er was wel vandaag een zeer vrijblijvend communiqué van de voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven(nieuwe stijl), kardinaal Paglia, waarin het Vaticaan zijn handen in onschuld wast, maar daarmee is alles gezegd. Een teken temeer van de diepe morele crisis waarin de katholieke Kerk zich bevindt.

Wat een contrast met het bezoek van Bergoglio vorige maandag aan het hoofdkwartier van de orde van de jezuïeten, in Santo Spirito, Sassia, op twee stappen van het Vaticaan. Hij was er speciaal uitgenodigd door de Generaal-overste, de besnorde Pater Sosa, om er aanhangers te ontmoeten van Lula, de linkse ex-president van Brazilië, die voor corruptie tot 12 jaar cel veroordeeld werd. Zij overhandigden hem een T-shirt met het opschrift “vrijheid voor Lula”. Deze ontmoeting kwam naar alle waarschijnlijkheid tot stand door tussenkomst van jezuïeten-generaal Arturo Sosa zelf, in het kader van de solidariteitscampagne “Vrijheid voor Lula”, die gevoerd wordt door het extreem-linkse “Volkscomité voor de verdediging van Lula en de democratie”, dat aanleunt bij de PT (Partij van de arbeiders), die van 2003 tot 2010 in Brazilië aan de macht was en er niet voor terugschrok politieke tegenstanders op brutale wijze (ook fysiek) uit te schakelen.

De aanhangers van Lula, die de linkse sympathieën van de huidige paus-politicus en zijn goede betrekkingen met de linkse politieke partijen in Zuid-Amerika en vooral dan in Brazilië kennen en bijgevolg zijn afkeer voor de huidige “rechtse ” president Bolsonaro , hebben in Bergoglio de ideale supporter gevonden. Op vraag van Braziliaanse medestanders van Lula , die hem op 3 augustus van vorig jaar in Rome een bezoek brachten, schreef Franciscus aan Lula op zijn twitter account volgende persoonlijke boodschap: “Voor Luiz Inacio Lula da Silva, met mijn zegen; ik vraag hem voor mij te bidden. Franciscus”. Zou hij dezelfde boodschap ook versturen naar Bolsonaro, Salvini of naar zijn “vriend” Donald Trump…?

Kon hij trouwens dezelfde bemoedigende woorden niet richten tot de ouders van Vincent Lambert of zelfs naar Vincent zelf, met wie nog goed gecommuniceerd kon worden? Of hoe deze man het pausschap tot karikatuur maakt.

Auteur:Veroon ter Zee

3 commentaren op “Franciscus, Sosa en Lula

 1. Vooringenomenheid in dit artikel van Veroon tet Zee. Paus Franciscus heeft gisteren wel degelijk gereaheerd;

  Paus: ‘Een menselijke samenleving beschermt het leven’

  .

  Kerknet-redactie
  – minder dan 1 minuut leestijd

  ‘Artsen moeten het leven dienen en niet het uitschakelen’, tweette paus Franciscus vandaag woensdag n.a.v. de zaak Vincent Lambert in Frankrijk.

  De tweet van paus Franciscus van woensdag 10 juli 2018 © VaticanMedia
  De tweet van paus Franciscus van woensdag 10 juli 2018 © VaticanMedia

  .

  De opmerkelijke tweet van paus Franciscus komt er iets meer dan week nadat de artsen de medische behandeling van comapatiënt Vincent Lambert hebben gestopt. Op 2 juli immers besloot het CHU (Universitair Ziekenhuis) van Reims Lambert geen voedsel noch drinken meer toe te dienen, waarna de patiënt in een toestand van diepe sedatie terechtkwam. Verwacht wordt dat hij allicht binnen de twee weken zal sterven.

  Vandaag woensdag 10 juli reageerde paus Franciscus via de sociale media op de situatie: Laten we bidden voor alle in de steek gelaten patiënten en die men laat sterven. Een samenleving is maar menselijk als ze het leven beschermt, élk leven, van het begin tot het natuurlijke einde, zonder te kiezen wie de moeite waard is om te leven en wie niet. Dat artsen het leven dienen, dat het niet uitschakelen.

  Sinds de behandelingsstop week vecht een deel van de familie Lambert voor het heropstarten van de medische zorgen. Op vrijdag 5 juli dienden de ouders van Vincent op het politiebureau van Reims een klacht wegens doodslag in tegen dr. Sanchez, de arts die belast is met de behandeling van hun zoon. De rechtbank van Châlons-en-Champagne (Marne) bevestigde echter de stopzetting van de zorg op 5 juli en stelde dat het CHU en dr. Sanchez niets onwettelijks ten laste kunnen gelegd toen ze op 2 juli een wettelijk besluit van 9 april 2018 ten uitvoer brachten.

  Bron: i.media

 2. De paus een menselijke samenleving beschermt het leven, die man zou is wat beter moeten buiten komen, dat zou hij moeten weten dat deze samenleving vol geweld en ontmenselijking zit, die man kan beter opstappen als paus !!!

 3. schandalig paus Franciscus is paus omdat God dat wil….katholieken die zich tegen hem keren zijn als de farizeeen….steun de paus en bid voor hem en wees niet zo schijnheilig

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht