Overheidsrapport toont aan dat radicale Islamitisch organisaties in het Verenigd Koninkrijk gesteund worden met publieke donaties

Foto: Stringer/AFP/Getty

Uit een geclassificeerd rapport is gebleken dat radicale islamitische groepen enorme geldbedragen van publieke donaties krijgen in Groot-Brittannië. Dit heeft de regering onthuld.

“In sommige gevallen krijgen deze organisaties honderden duizenden pond per jaar. Dit is de belangrijkste bron van hun inkomen. Het is waarschijnlijk dat de schenkers de volledige agenda van de organisatie niet kennen en niet steunen”, zei de minister van immigratie Amber Rudd, in een verklaring aan The Times.

Volgens Rudd zijn sommige van Britse moslimdonatoren bedrogen door extremistische groeperingen die zich als liefdadigheidsorganisaties voordoen. Ze zei dat de regering “mensen zal ondersteunen om de volledige doelstellingen van de organisaties te kennen waaraan ze schenken”.

Het rapport is met interesse bekeken en er was veel speculatie dat de regering het rapport weigert te publiceren als eruit zou blijken dat Saoedi-Arabië een belangrijke exporteur van extremisme is.

In een onafhankelijk rapport, dat uitgegeven is door de Henry Jackson Society, is geschreven dat de Wahhabi-theocratie “ongetwijfeld aan de top van de lijst” staat van de bronnen van buitenlandse financiering voor islamitisch extremisme in Groot-Brittannië. De auteur Tom Wilson beweert dat zijn onderzoek “erop wijst dat sommige individuen en stichtingen van Saoedi-Arabië blijkbaar zwaar betrokken zijn geweest bij het exporteren van een onwettige, haatdragende Wahhabi-ideologie”.

Uit het rapport bleek dat buitenlandse fondsen werden gebruikt om moslims te onderwijzen in “zeer conservatieve vormen van de islam en dat ze sociaal conservatieve literatuur en predikers [voorzien]  aan de islamitische instellingen in het Verenigd Koninkrijk”. Rudd bleef echter standvastig in haar weigering om het rapport volledig uit te geven.

“Na advies heb ik besloten het geclassificeerd rapport niet volledig te publiceren,” zei ze.

“Dit komt door het grote aantal persoonlijke gegevens dat het bevat en om nationale veiligheidsredenen. We nodigen leden van oppositiepartijen uit om naar het ministerie te komen om toegang te krijgen.”

Dit is niet de eerste keer dat de Tories ervan zijn beschuldigd de Saoedische betrokkenheid bij extremisme te willen bedekken.

In 2015 werd de voormalige premier David Cameron beschuldigd onder druk van het Saoedisch regime het Jenkins-rapport te begraven, dat verbindingen aan het licht bracht tussen Britse frontorganisaties voor het moslimbroederschap en terroristische netwerken in het Midden-Oosten.

Artikel van Jack Montgomery voor Breitbart: “Radical Islam in UK Funded by Public Donations, Finds Government Report
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

1 commentaar op “Overheidsrapport toont aan dat radicale Islamitisch organisaties in het Verenigd Koninkrijk gesteund worden met publieke donaties

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht