Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist dat de levensondersteuning van baby Charlie, tegen de wil van de ouders, moet worden uitgezet

Charlie Gard (Foto: Lifesitenews)

Londen — Het enige wat Chris Gard en Connie Yates willen is dat hun kleine jongen een kans krijgt. In plaats daarvan heeft het Great Ormond Street Hospital een rechtszaak gewonnen waardoor de ouders gedwongen worden om hun eigen kind onbehandeld te laten en om zijn levensondersteuning te ontkoppelen.

De lange strijd in het gerecht voor het leven van de 10 maanden oude Charlie Gard is zo ver gebracht als mogelijk was. Chris Gard en Connie Yates hebben de zaak gebracht voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Nu hebben ook zij besloten dat Charlie “met waardigheid moet sterven”.

Charlie is geboren op 4 augustus 2016 met een zeldzame ziekte die progressieve spierzwakte en hersenschade veroorzaakt. Hij werd ondergebracht in intensieve zorg. De dokters van het Great Ormond Street Hospital hebben besloten dat er niets was dat ze konden doen.

Maar Chris en Connie gaven het leven van hun baby niet op. Ze ontdekten een experimentele therapie voor Charlie’s ziekte die in de Verenigde Staten werd aangeboden en begonnen een online campagne om hem naar daar te brengen.

Met 83.000 donaties kregen ze op die manier £ 1,3 miljoen. Dat is meer dan wat ze nodig hebben om Charlie naar Amerika te brengen en de specialisten te betalen voor zijn behandeling.

Britse rechters voorkwamen echter dat de ouders hun zoon wegbrachten voor mogelijk levensreddende zorg. De rechtbank vond dat de experimentele therapie geen realistische hoop was en dat het lijden van Charlie alleen zou verlengd worden als zijn ouders hem de behandeling zouden mogen geven.

In april is een rechter van het Hooggerechtshof tot hetzelfde oordeel gekomen, en in mei ook het Hof van Beroep.

Hun advocaten hebben voor het Hooggerechtshof beargumenteerd dat ouders in staat moeten zijn om te bepalen wat het beste is voor hun kinderen en dat ze moeten mogen kiezen om hem de experimentele behandeling te geven.

“We zeggen dat Charlie zijn vrijheid ontnomen wordt in het Great Ormond Street Hospital,” pleitten de advocaten van de ouders. “De staat is niet gerechtigd om het leven van een kind te laten eindigen.”

Niettemin heeft het Hooggerechtshof afgelopen week het beroep van de ouders afgewezen, waardoor het ziekenhuis de levensondersteuning van Charlie binnen 24 uur mocht afsluiten, na het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Buiten het gerechtshof schreeuwde Connie vol tranen: “Hoe kunnen ze dit ons aandoen?!”

Charlie’s laatste hoop was het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Op dinsdag verklaarde die groep rechters dat de beslissing definitief is, omdat het niet hun taak was om de bevoegdheid van de “competente binnenlandse autoriteiten” tegen te gaan.

Op donderdag hebben de ouders op Facebook geplaatst: “We mogen niet kiezen of onze zoon mag leven en we mogen niet kiezen wanneer of waar Charlie sterft.”

“We hebben onze kleine jongen elke dag beloofd dat we hem thuis zouden brengen”, vertelde Connie aan de Daily Mail. “We willen hem thuis een bad geven, hem in een kinderbed zetten waar hij nooit in geslapen heeft; maar dat wordt nu van ons afgenomen.”

“We hebben hun gesmeekt ons het weekend te gunnen. Vrienden en familie wilden Charlie voor de laatste keer zien”, voegde ze eraan toe. “De dokters hebben gezegd dat ze zich niet zouden haasten om de stekker uit te trekken, maar wij worden wel afgejaagd.”

Het Great Ormond Street Hospital heeft een persbericht vrijgegeven waarin staat: “Onze prioriteit bestaat eruit om alle mogelijke steun aan Charlie’s ouders te bieden als we ons voorbereiden voor de volgende stappen. Er zal geen haast zijn bij het Great Ormond Street Hospital om Charlie’s zorg te veranderen en eventuele toekomstige behandelingsplannen zullen voorafgegaan worden door zorgvuldige planning en discussie.”

Er zijn supporters die nog steeds hoop hebben in deze strijd op leven en dood met het rechtssysteem van de Engelse regering.

Er is een e-mailaccount gemaakt door een supporter (al************@gm***.com) met een pleidooi voor Paus Franciscus dat iedereen kan ondertekenen. “Zelfs niet-katholieken kunnen tot hem schrijven,” vertelde Jen Nelson aan LifeSiteNews via email. “Als de paus zich zal uitspreken voor Charlie, zal het miljoenen mensen over de hele wereld bereiken. Hij doet vaak elke week een openbare verklaring.”

Het Vaticaan heeft deze week een verklaring uitgegeven. Aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pontificale Academie voor het Leven, bood gebeden aan voor Charlie en zijn ouders. “De kwestie van de Engelse baby Charlie Gard en zijn ouders heeft zowel pijn als hoop voor ons allemaal betekend. We voelen ons dicht bij hem, zijn moeder, zijn vader en iedereen die voor hem heeft verzorgd en tot op heden samen met hem worstelt. Voor hen en voor degenen die geroepen zijn om over hun toekomst te beslissen, dragen we onze gebeden op aan de Heer der Leven, opdat zij weten dat “in de Heer onze arbeid niet tevergeefs zal zijn” (1 Korinthiërs 15:58)

Maar Paglia voegde eraan toe: “We moeten ook de grenzen van de geneeskunde accepteren en […] agressieve medische procedures vermijden die onevenredig zijn aan de verwachte resultaten of buitensporig lastig zijn voor de patiënt of de familie.”

Pro-lifers over de hele wereld die zich zorgen maken over de rechten van de ouders worden ook aangespoord om op de Facebookpagina van Great Ormond Street Hospital te reageren in een laatste poging om publieke druk uit te oefenen om Charlie levend te houden. Daarnaast heeft de website van de familie (www.charliesfight.org) een lijst van mensen om te contacteren.

Momenteel leeft hij nog steeds, maar kan elke dag van de levensondersteuning worden ontslagen”, aldus Nelson. “Mensen kunnen het ziekenhuis overweldigen met oproepen, e-mails, Facebookberichten en YouTube-reacties die hen oproepen om Charlie niet te vermoorden.”

“Ze hebben dit eerder aan andere ouders aangedaan,” vervolgde Nelson. “Het is tijd dat ze stoppen met het doden van kinderen tegen de wil van hun ouders in!”

“Als dit niet in de kiem gesmoord wordt, zal deze euthanasiebeweging alleen maar groeien.”

“Deze kleine jongen heeft de mogelijkheid om andere kinderen te beschermen die te maken hebben met hetzelfde type van gedwongen euthanasie”, voegt Nelson toe. “Dit zal een grote boodschap aan de politici sturen dat de mensen respect voor onschuldig menselijk leven willen!”

Facebookreacties met pleidooien voor Charlie’s leven zijn binnengestroomd. Amye Marquis schreef: “Mijn dochter werd 13 maanden gediagnosticeerd met (de ziekte van Charlie). Ik werd verteld om haar te laten sterven. We hebben haar een luchtpijp, een ventilator en een voedingsbuis gegeven. Ze ging naar school en kreeg een kans om te leven. Ze is net 4 geworden.

Marquis voegde toe: “Elk kind zou het recht moeten krijgen om te vechten, geen ouder zou met de vraag mogen leven: ‘Wat als?’”.

Sam Bennetts reageerde: “Wat me droeviger maakt is dat de ouders van Charlie niet alleen willen hun eigen zoon helpen dat hij de behandeling kan krijgen, maar dat ze het ook proberen voor de baby’s en de families in de toekomst, die nu zonder twijfel hetzelfde lot zullen dragen als Charlie Gard.”

Artikel van Br. Mark Hodges voor Lifesitenews: “Baby’s life-support will be switched off today against parents’ wishes: judge rules”
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

5 commentaren op “Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist dat de levensondersteuning van baby Charlie, tegen de wil van de ouders, moet worden uitgezet

 1. Hoe overweldigend mooi is de strijd die deze ouders strijden voor hun zuigeling, zolang er nog hoop is. Buiten de ethische kwestie om – in hoeverre mag de mens gaan een andere mens in leven te houden – ziet deze jongen nog een ander belangrijker aspect: de ouders beslissen over het leven van het kind, niet welk ander mens dan ook.
  Ook deze jongen heeft eens de strijd moeten strijden voor hun zoon. In Nederland was en is het nagenoeg onmogelijk, dat ouders hun kinderen een totaalopvoeding ( inclusief onderwijs) geven. Met alle mogelijke manieren hebben ambtenaren en rechters hem dat proberen af te nemen, acht jaren lang. Zes rechtszaken, waaronder de Hoge Raad en het Hof van de Mensenrechten. Tenslotte deed de Heer Jezus, Die voor hem streed, hem overwinnen, bleef alsmaar doorgaan met dat alternatief thuisonderwijs tot hun zoon achttien geworden was – daarna studeerde die af op de Hogeschool.
  Meer dan menig ander voelt deze jongen de strijd van bovengenoemde ouders voor hun zuigeling. Die het eerste recht over hun kindje voelen weggegrist. Ook deze moeilijke weg via rechters bewandeld hebben. Dat onrecht van de rechterlijke macht. Nee, je gelijk moet je nooit verwachten van hen. Het huidig beleid stellen zij boven de wet. Daar kun je alle kanten mee op, toch?
  Ook in dit kikkerlandje ziet deze jongen nog zoveel onrecht. Rechters die pedo’s licht, of geheel niet straffen. Het is toch ongelofelijk. Gelukkig is er nog een laatste gerechtshof, dat eindoordeel van God, dat hoop geeft voor elke rechtvaardige. Maar hebben de goddelozen daar weet van?

 2. Het is een zeer pijnlijke zaak. De Paus heeft laten weten dat hij achter de ouders staat en dat is nu wel goed van deze Paus . Het kind moet een kans krijgen ook al lijkt de zaak hopeloos het is God die beschikt !!!

 3. Wraakroepend hoe men met het leven speelt van dat kind, en hoe men wreedaardig het hart sluit voor de tranen van zijn ouders. Moge God Zijn vijanden verbrijzelen, want de aarde loopt over van ongerechtigheid. Moge Maria de Heilige Aartsengel Michaël zenden om Charlie Gard te beschermen tegen diegenen die zijn dood verlangen.

 4. Op het volgende e-mail adres kunt u het hospitaal contacteren met klachten: pa**@go**.uk

  Laten allen die dit lezen dat e-mail adres bombarderen met eisen om het leven van Charlie Gard te sparen.

 5. Moge dit klein kind gedoopt de Hemel binnengaan tot meerdere Eer en Glorie van God.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht