Bloedigste Ramadanmaand in de recente geschiedenis: 1627 doden

Foto: Getty Images

Islamitische extremisten hebben meer dan 1.620 mensen vermoord tijdens de “heiligste maand” van dit jaar voor moslims, waardoor het één van de dodelijkste Ramadans in de moderne geschiedenis is geweest.

Aan het einde van de Ramadan op zaterdag was het totale aantal slachtoffers over de hele wereld tijdens de hele maand gekomen op 3.451 (1.627 moorden en 1.824 gewonden). Dit is meer dan de 1,150 slachtoffers (421 sterfgevallen en 729 gewonden) van 2016, dat beschouwd werd als de dodelijkste Ramadanmaand in de recente geschiedenis. De 1.627 dodelijke slachtoffers van dit jaar waren bijna vier keer meer dan de 421 overlijdens van vorig jaar.Er waren ongeveer 160 terroristische incidenten in bijna dertig overwegend moslimlanden tijdens de Ramadan van 2017.

Op het jaarlijkse Suikerfeest, dat het einde van de Ramadan betekent, probeerden de jihadisten de Grote Moskee in Mekka aan te vallen die de heiligste plaats voor moslims, de Kabaa, omringt. Veiligheidstroepen van Saoedie-Arabië konden de aanval voorkomen, maar een van de verdachten in de geplande aanval blies zichzelf op, waardoor zes buitenlanders en vijf van de troepen van Saoedie-Arabië werden gewond. Tussen vrijdag en zaterdag hebben islamitische extremisten 141 mensen vermoord en 387 anderen gewond. De meerderheid van de slachtoffers (84 overlijden en 282 verwondingen) werd gemaakt in Pakistan, dat door het Pentagon een jihadisch heiligdom genoemd wordt.

IS heeft meerdere berichten uitgebracht die zijn sympathisanten en aanhangers oproepen om dodelijke aanvallen uit te voeren tijdens de Ramadan in de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Australië, Irak, Syrië, Iran en de Filippijnen. Behalve in Rusland hebben jihadisten tijdens de gehele maand aanvallen op alle genoemde locaties uitgevoerd. Net als de jaren dat de IS ontstond in 2014, dragen ze, inclusief Boko Haram dat met hen verbonden is, de duistere titel van de meest actieve terroristische organisatie tijdens de Ramadan van 2017, met meer aanvallen dan eenders welke jihadistische organisatie. Aan IS gekoppelde jihadisten waren verantwoordelijk voor een geschatte 60 van de 160 terroristische incidenten (ongeveer 40 procent) tijdens de Ramadan. De Taliban, net als al-Qaeda en de groeperingen die daaruit voortkomen, is ook verantwoordelijk voor het vermoorden van voornamelijk medemoslims.

Tijdens de Ramadan volgen de meerderheid van de moslims de traditie om zich elke dag te onthouden van eten, drinken, roken en andere lichamelijke behoeften, vanaf het begin van de dageraad tot zonsondergang. Extremisten beschouwen de Ramadan echter als een tijd waarin martelaarschap en jihad in het paradijs bijzonder beloond worden, waardoor er een piek in de terroristische aanslagen is in deze periode van het jaar. Islamitische extremistische groepen moedigen martelaarschap onder hun sympathisanten en volgelingen aan, en verspreiden het geloof dat zij dubbele beloning zullen krijgen als zij tijdens de Ramadan “ongelovigen” fataal treffen. De voorbije jaren waren er onder de slachtoffers vrouwen, kinderen en leden van de christelijke minderheid. Dit jaar is geen uitzondering.

Hoewel moslims van alle strekkingen de meerderheid van de slachtoffers vormen, zijn er leden van een grote verscheidenheid aan etnische en religieuze groepen onder de slachtoffers: westerlingen van alle etnische groepen, christenen, aziaten, sunnisten, sjiieten en Arabieren. Het Westen, inclusief de Verenigde Staten, is dit jaar niet immuun voor het Ramadan-bloedbad.

De aantallen van Breitbart News, gebaseerd op de website van Religion of Peace en op nieuwsberichten, zijn zonder de ongevallen die direct verband houden met gevechten van de Amerikaanse coalitie en de Iraanse en Russische troepen die trouw zijn aan Bashar al-Assad. Behalve voor sommige aanvallen buiten de slagzones met burgerlijke slachtoffers, werden de meeste sterfgevallen en gewonden in Syrië uitgesloten van de telling. Het totale aantal sterfgevallen en verwondingen tijdens de Ramadan kan hoger zijn. Aangezien deze lijst is samengesteld door dagelijks gedurende de gehele maand nieuwsberichten te verzamelen, kunnen enkele sterfgevallen van individuele aanvallen zijn bijgewerkt nadat de aanval werd toegevoegd aan onze lijst. Zo blijft de lijst onderhevig aan updates.

[Hieronder staan alle terroristisch aanslagen van de Ramadan in 2017, zoals gedocumenteerd door Breitbart. Ondertussen sturen de Belgische kerkleiders een groet ter gelegenheid van het einde van de Ramadan. Ook de CD&V vindt de Ramadan heel bijzonder. Wie onderstaande lijst overweegt, mag vooral blij zijn dat de Ramadan voorbij is…]

27 mei – Charchino, Afghanistan – groepering die vecht voor het invoeren van de Islamitische wet verschalkt een checkpoint, 11 doden.
27 mei – Qadis, Afghanistan – Taliban doodt 14 mensen, 17 gewonden.
27 mei – Khost, Afghanistan – zelfmoordterrorist van de Taliban richt zich op de door de VS gesteunde National Defense and Security Forces (ANDSF), waaronder leger en politie-eenheden, 18 doden, zes andere gewonden, waaronder kinderen.
27 mei – Kacha Khuh, Pakistan – ‘eremoord’ – Broer hakt zijn 18-jarige zus dood omdat zij zich niet wilde houden aan het vooraf regelen van het huwelijk.
27 mei – Marawi, Filippijnen – Jihadisten doden 19 mensen, waaronder vrouwen en een kind.
28 mei – Marawi, Filippijnen – Jihadisten vermoorden acht mensen omdat ze ‘hun geloof hebben verraden’.
28 mei – Ramo Adey, Somalië – Jihadisten begraven een man aan zijn nek en stenigen hem tot hij sterft wegens overspel.
28 mei – Mosul, Irak – IS zet ziekenhuis in brand en doodt een dozijn jongeren binnen.
28 mei – Shirqat, Irak – raketaanval van IS doodt drie kinderen en hun ouders.
28 mei – Gumsri, Nigeria – Boko Haram doodt ten minste zeven dorpelingen.
28 mei – Shakhil Abad, Afghanistan – Islamitische extremisten doden districtgoverneur en zijn zoon in hun huis.
28 mei – Baqubah, Irak – zelfmoordterrorist doodt drie mensen, 16 gewonden.
29 mei – Nguro, Nigeria – Boko Haram vermoordt minstens vijf mensen.
29 mei – Ghat, Libië – Verdachte Islamitische terroristen doden één persoon, vier gewonden.
29 mei – Shirqat, Irak – Islamitische terroristen hakken de ledematen van een kindaf, nog zeven andere gewonden.
29 mei – Bagdad, Irak – 17 doden, 32 gewonden – IS lanceert zelfmoordaanval tegen ijssalon, bezocht door families die hun Ramadan breken.
29 mei – Bagdad, Irak – 14 doden, 37 gewonden, aanval van IS op sjiieten.
30 mei – Mattani, Pakistan – Islamisten schieten vier leden van het vredescomité neer.
30 mei – Peshawar, Pakistan – Verdachte jihadist schiet een leider van de terroristische Hezb-i-Islami-groep neer terwijl hij een moskee verliet.
30 mei – Shifa, Irak – Massagraf gevonden met 60 slachtoffers van IS-foltering, waaronder vrouwen en ouderen.
30 mei – Al-Joura, Syrië – IS doodt 14 mensen waaronder kinderen.
30 mei – Bay Hassan, Irak – IS doodt drie Iraakse bewakers, zes anderen gewond.
30 mei – Bagdad, Irak – Jihadisten doden zeven mensen en 19 gewonden in een explosie.
30 mei – Baqubah, Irak – Een bomexplosie in een moskee doodt zeven, zes gewonden.
30 mei – Hit, Irak – zelfmoordbom doodt acht mensen, tien gewonden.
31 mei – Kaya, Nigeria -Boko Haram doodt 14 mensen.
31 mei – Fafi, Kenia – Verdachte aan al-Qaeda-verbonden al-Shabaab sticht brand op school en doodt een leraar.
31 mei – Bab el-Beid, Irak – Zelfmoordterroristen vermoorden drie burgers, waarondenr een kind.
31 mei – Hit, Irak – zelfmoordbom doodt drie mensen, zeven gewonden.
31 mei – Mangai, Kenia – aan al-Qaeda verbonden bommenwerpers vermoorden acht mensen.
31 mei – Kabul, Afghanistan – Verdachte Haqqani Netwerk doodt minstens 150 mensen, meer dan 460 gewonden, waaronder 11 Amerikanen.
31 mei – Sinjar, Irak – IS doodt twee mensen, twee gewonden.
01 juni – Abala, Niger – Jihadisten vermoorden zes bewakers.
01 juni – Al-Hazm, Jemen – Terroristen doden zes mensen, 15 gewonden
01 juni – Behsud, Afghanistan – Zelfmoordterrorist doodt iemand, vier gewonden.
01 juni – Oldenburg, Duitsland – Moslim vermoordt iemand omdat hij rookte tijdens de Ramadan.
01 juni – Zanjili, Irak – IS vermoordt zeven mensen omdat ze probeerden om het kalifaat te ontvluchten.
02 juni – Kolofota, Kameroen – Islamisten gebruiken twee meisjes als zelfmoordbommen: 11 mensen vermoord en 30 gewonden.
02 juni – Sidi Bouzid, Tunesië – Jihadist vermoordt iemand.
03 juni – Marawi, Filippijnen – Een islamitische sniper doodt een 70-jarige man.
03 juni – Halabsah, Irak – Vier zelfmoordterroristen vermoorden iemand, drie gewonden.
03 juni-Londen, Engeland – zeven doden, 48 gerwonden .
03 juni – Zanjili, Irak – IS vermoordt 43 mensen omdat ze probeerden het kalfiaat te ontvluchten.
03 juni – Lower Munda, India – Hizb-ul-Mujahideen vermoordt twee veiligheidsagenten, vier gewonden.
03 juni – Nawabshah, Pakistan – De schoonbroer van het beweerde slachtoffer vermoordt twee mensen voor beweerd overspel.
03 juni – Kabul, Afghanistan – Zelfmoordterroristen vermoorden 20 mensen, 87 gewonden.
03 juni – Ferkane, Algerije – Moslim-extremisten doden twee lokale soldaten, vier gewonden.
03 juni – Burkina Faso, Soum – Jihadisten doden vijf mensen.
04 juni – Bijapur, India – “eremoord” – zwangere moslimvrouw levend verbrand door haar familie omdat ze Hindoe-man trouwde.
04 juni – Kandahar, Afghanistan – Afghaanse politie-iaanval laat zes doden, één gewonde.
04 juni – Spini, Pakistan – Twee sjiieten van Hazara-minderheidsgroep vermoord.
04 juni – Talibul, Moula, Pakistan – “eremoord” – Vader vermoordt zijn 18-jarige dochter omdat ze een affaire zou hebben.
04 juni – Zanjili, Irak – Golf van zelfmoordbommenwerpers vermoordt 32 mensen, 24 gewonden.
04 juni – Quaidabad, Pakistan – Jihadis vermoorden een kapper.
05 juni – Melbourne, Australië – aan IS verbonden migrant uit Somalië doodt man, neemt prostituee gijzelaar, 4 gewonden.
05 juni – Bagdad, Irak – terroristische bom in familiehuis, 10-jarige jongen zonder, vier gewonden.
05 juni – Kismayo, Somalië– al-Qaeda-geaffilieerde al-Shabaab laat bom, ontploffen drie doden, 20 gewonden.
06 juni- Parijs, Frankrijk – Jihadist verwondt een politieagent met een hamer buiten de kathedraal van Notre Dame.
06 juni – Herat, Afghanistan – zeven doden en 16 gewonden nabij de noordelijke poort van de Grote Moskee van Herat.
06 juni – Garissa, Kenia – Verdachte al-Shabaab jihadisten vermoorden vier hulpverleners met landmijn.
06 juni – Mandera, Kenia – Onbekende jihadisten doden een vrouw en verwonden een andere.
06 juni Mosul, Irak – IS doodt 15 vrouwen.
07 juni – Teheran, Iran – IS beweert de verantwoordelijkheid voor de aanval op het parlement van het Shiite-land tijdens het dragen van dameskledij, 12 doden en 42 gewonden.
07 juni – Teheran, Iran – Israëlische zelfmoordbommenwerpers richten zich op het Shiitische heiligdom van de revolutionaire leider Ayatollah Ruhollah Khomeini, die net buiten de hoofdstad ligt, twee doden en tien gewonden.
07 juni- Maiduguri, Nigeria – Boko Haram doodt 14 mensen, 24 gewonden.
08 juni – Puntland, Somalië – Al-Shabaab doodt 70 mensen, meerdere gewonden.
08 juni- Diyala, Irak – Terroristen, waaronder IS, doden 9, mensen, 4 gewonden.
08 juni – Mosul, Irak – De Verenigde Naties rapporten dat IS 231 burgers vermoord hebben omdat ze de stad tussen 26 mei en 3 juni ontsnapten.
08 juni- Mosul, Irak – IS brandt chloorgevulde bommen op bij burgers, 13 doden, vooral vrouwen en kinderen.
08 juni- Baluchistan, Pakistan – IS beweert dat twee Chinese onderdanen zijn ontvoerd op 24 mei.
09 juni – Kerbala, Irak – IS doodt minstens 30 mensen en 34 gewonden in sjiitische heilige stad.
09 juni – Hambagda, Kameroen – Boko Haram doodt vier mensen, zes gewonden.
09 juni – Paktia, Afghanistan – 3 doden en 9 gewonden in een moskee.
10 juni- Shirqat, Irak – IS doodt 38 burgers, 40 gewonden.
10 juni – Mosul ISIS – landmijn doodt twee kinderen, drie andere burgers gewond.
10 juni – Mayo-Sava, Kameroen – Drie door Boko Haram ontvoerde meisjes vermoord als zelfmoordbommenleggers.
10 juni – Nangarhar, Afghanistan – Taliban spreekt over een binnenlandse aanval tegen Amerikaanse troepen, drie doden, een gewonde.
11 juni – Baluchistan, Pakistan – Jashad-Lashker-e-Jhangv vermoordt drie politieambtenaren, één burger gewond.
11 juni – Kayamla, Nigeria – Boko Haram doodt acht leden van de civiele militie.
11 juni – Haripu, Pakistan – Verdachte jihadisten doden een journalist.
11 juni – Diyala, Irak – Verdachte ISIS-zelfmoordaanvaller doodt twee mensen, verwond er vijf andere.
12 juni – Baddah, Yemen – Al Qaeda doodt twee lokale soldaten.
14 juni – Mogadishu, Somalië – Al-Shabaab doodt minstens negen burgers, waaronder vrouwen, in het Posh Hotel en verwondt er 10 anderen.
14 juni- Borno State, Nigeria – Boko Haram doodt vijf Jihadis.
14 juni – Ghazni, Afghanistan – De Taliban doodt één burger, verwondt er drie anderen.
14 juni- Paktika, Afghanistan – Verdachte jihadisten doden vijf burgers.
14 juni – Mosul, Irak – IS lanceert een golf van zelfmoordaanvallen in Mosul, waarbij minstens 15 mensen gedood zijn, waaronder 11 politieambtenaren en vier burgers.
15 juni – Kaboel, Afghanistan – Verdachte jihadisten doden vier mensen in moskee tijdens zelfmoordaanval, 8 gewonden.
15 juni – Kasjmir, India – Jihadisten doden een Indiase politieagent.
15 juni – Limani, Kameroen – Een vrouwelijke zelfmoordbomwerper vqn Boko Haram doodt drie mensen dood.
15 juni- Yarang, Thailand – Verdachte Islamitische opstandelingen schieten 52-jarige Boeddhist in het hoofd.
16 juni- Bagdad, Irak – Jihadi laat explosieven ontploffen, vier gewonden.
16 juni – Koerdistan, Irak – Verdachte IS-jihadisten hebben vijf burgers in een moskee gewond.
16 juni- Diyala, Irak – jihadist schiet burger in het hoofd.
16 juni – Bagdad, Irak – Verdachte terroristen vermoorden een burger, drie anderen gewond.
16 juni- Diyala, Irak – Jihadi vermoord toen hij een bom probeerde te planten.
16 juni – Mandera, Kenia – Al-Shabaab doodt vier burgers.
16 juni – Kasjmir, India – Lashkar-e-Taiba (LeT) doden en verminken gezichten van Indiase politieagenten met kogels. De Indiase veiligheidsmachten doden twee terroristen als reactie. Een burger gevangen in het vuur.
16 juni – Jeruzalem, Israël – Drie Palestijnse jihadisten, gekoppeld aan IS vermoorden een politievrouw, en schieten twee anderen neer.
16 juni – Laghman, Afghanistan – Verdachte jihadisten doden vier burgerarbeiders in explosie.
16 juni – Daraa, Syrië – Aan IS gelieerde militie doodt vijf van zijn eigen vechters op verdenking van afvalligheid.17 juni – Bakol, Somalië – Botsingen tussen al-Shabaab en Somaliërs, Minstens vijf doden, 12 gewonden.
17 juni – Kasjmir, India – Jihadisten doden burger.
17 juni- Kasjmir, India – Jihadisten doden politieke leider.
17 juni – Kaïro, Egypte – Verdachte IS-jihadisten doden één persoon en verwond er vier tijdens een bomaanval op de weg.
18 juni – Baïda, Somalië – Al-Shabaab doodt geestelijken in de moskee, Taliban valt politiehoofdkwartier aan, vermoordt zes politieambtenaren, 30 gewonden, waaronder 21 burgers.
18 juni – Bamako, Mali – Jihadisten doden twee mensen, 14 gewonden.
18 juni – Mosul, Irak – Twee ISIS-zelfmoordterrorsten vermoord.
18 juni – Mosul, Irak – Vijf aan IS gelieerde zelfmoordterroristen, waaronder iemand met de Duitse nationaliteit, vermoord.
18 juni – Diyala, Irak – Politie doodt verdachte IS-zelfmoordterrorist.
18 juni- Borno, Nigeria – Vijf vrouwelijke zelfmoordterroristen, waarschijnlijk gelinkt aan Boko Haram, doden 12 mensen , 11 gewonden.
18 juni – Kirkuk, Irak – IS doodt 34 burgers.
19 juni – Mosul, Irak – IS doodt een journalist en verwondt drie anderen met geïmproviseerd explosief apparaat (IED).
19 juni – Pattani, Thailand – Jihadisten doden zes soldaten, vier andere gewond.
19 juni – Parijs, Frankrijk – De autoriteiten schakelen een ‘bekende extremist’ uit die probeerde een terroristische aanslag uit te voeren op de Champs-Élysées.
19 juni – Adamawa State, Nigeria – Twee vrouwelijke zelfmoordbomers, waarschijnlijk gelinkt aan Boko Haram, blazen zichzelf op. Geen andere slachtoffers.
20 juni – Mogadishu, Somalië – Al-Shabaab doodt minstens 15 burgers, met een zelfmoordautobom.
20 juni – Brussel, België – De autoriteiten schakelen een aan IS gelinkte zelfmoordterrorist uit op treinstation.
20 juni – Nangarhar , Afghanistan – Terroristen doden rechter en verwonden drie andere burgers.
21 juni – Michigan, Verenigde Staten – Canadese terrorist Amor Ftouhi, 49 jaar, steekt en verwondt politieagent in de nek terwijl hij lof schenkt aan Allah.
21 juni – Borno State, Nigeria – Verdachte Boko Haram-jihadisten doden twee burgers en verwond er zes anderen.
21 juni – Kolofata, Kameroen – Twee verdachte Boko Haram-zelfmoordterroristen vermoorden zes burgers en zichzelf.
22 juni – Helmand, Afghanistan – Taliban doodt ongeveer 30 mensen, waaronder soldaten en burgers, en minstens 60 anderen gewond.
22 juni – Kasjmir, India – Pakistaanse terroristen doden twee Indiase soldaten.
22 juni – Bagdad, Irak – 2 doden en 4 gewonden in zelfmoordaanslag.
23 juni – Mosul, Irak – Verdachte IS-zelfmoordterrorist doodt een tiental burgers, waaronder vrouwen en kinderen.
23 juni – Baluchistan, Pakistan – 13 doden, 9 gewonden tijdens zelfmoordaanslag.
23 juni – Mosul, Irak – Verdachte IS-zelfmoordterroristen vermoorden drie mensen, waaronder een politieagent.
23 juni – Anbar, Irak – Verdachte IS-zelfmoordterroristen vermoorden acht burgers en een soldaat, 11 gewonden.
23 juni – Karachi, Pakistan – Jihadisten vermoorden vier politieambtenaren en twee burgers.
23 juni – Mosul, Irak – Verdachte IS zelfmoordterrorist blies zichzelf op in de moskee, vier doden.
24 juni – Mosul, Irak – Zwitserse journalist sterft aan verwondingen opgelopen door een ontploffing van een IS-zelfmoordterrorist.
24 juni – Mekka, Saoedi-Arabië – Zelfmoordterrorist die de Grote Moskee wilde aanvallen blaast zichzelf op.

Artikel van Edwin Mora voor Breitbart : Ramadan Rage 2017: Deaths Reach 1,627, Marking One of the Bloodiest Islamic Holy Months in Recent Memory.
Vertaling van Hiëronymus Saepinus voor het Katholiek Forum.

Auteur:Hiëronymus Saepinus

"Licet nos aut angelus de caelo evangelizet vobis praeterquam quod evangelizavimus vobis, anathema sit." (Gal. 1, 8) "Non enim est occultum quod non manifestetur nec absconditum quod non cognoscatur et in palam veniat." (Lc. 8, 17)

4 commentaren op “Bloedigste Ramadanmaand in de recente geschiedenis: 1627 doden

  1. De islam staat helemaal niet voor vrede zoals uit het artikel blijkt steeds zijn er problemen zoals onlangs in Borgerhout Antwerpen . De islam is ook een gevaar voor de wereldvrede en voor vele religieuze conflicten in de wereld zelfs met elkaar zijn ze in een soort van religieuze oorlog !!

  2. Dikwijls steken onze overheid en vooral de kranten de kop in het zand voor de agressieve en gevaarlijke kanten van deze godsdienst. We moeten volgens hen de ogen toeknijpen, dempen en “dimmen”, zoals onlangs een linkse krant (chou-chou krant van de VRT) schreef.

  3. De linksen delen de haat tegen de westerse (christelijke) traditie met de islam. Vandaar dat ze graag vriendjes zijn met de moslims en zich blind houden voor de “waarden” van de islam, die zo tegengesteld zijn aan hetgeen waarvoor zij zelf zo hebben gestreden: emancipatie van de vrouw, gelijke rechten voor iedere burger, vrijheid van denken en spreken etc. We mogen van hen zeker niet geloven dat dit geweld wel degelijk uit de islam zelf voortkomt. Dat moet koste wat het kost vermeden worden.
    Wij christenen moeten wel oppassen dat we ons niet uit de tent laten lokken en ons mee laten trekken in deze spiraal van geweld.

  4. En Amerika? Brengt Amerika die vrede dan wel? Wat heeft Amerika op voor tegenover al die landen die door Amerika met medewerking van Europese landen, waaronder mijn land, Nederland, worden gebombardeerd? Hoezo is er alleen christenververvolging? Er worden heel veel onschuldige mensen gedood, christenen, moslims, ongelovigen, mensen van een minderheidsgodsdienst, kortom mensen van goede wille. Die worden allemaal vervolgd en gedood, soms gaat een marteling of verkrachting vooraf. Maar deden sommige Amerikanen niet hetzelfde? Wie gaat er in een oorlog vrijuit? In een oorlog is alles anders, daar gelden blijkbaar andere regels dan in vredestijd.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht