Adviseur Amerikaanse bisschoppenconferentie naar de deur verwezen na kritische brief over Paus Franciscus

Foto: LifeSiteNews

De Amerikaanse bisschoppenconferentie zegt dat Fr. Weinandy zijn ontslag heeft gekregen als adviseur van hun Comité over de Doctrine, nadat hij een brief had gepubliceerd die zeer kritisch was over Paus Franciscus.

“Nadat hij sprak met de Generale Secretaris van de Conferentie vandaag, heeft Vader Thomas Weinandy, O.F.M., Cap., onmiddellijk ontslag genomen van zijn positie als raadgever aan het USCCB Comité over Doctrine,” zo zeiden de bisschoppen in een verklaring.

“Het werk van het comité wordt gedaan in steun voor en in affectieve broederlijkheid met de Heilige Vader en de Kerk in de Verenigde Staten,” zo voegden ze eraan toe. “Onze gebeden gaan naar Vader Weinandy, op het moment dat zijn diensten aan het comité tot een einde komen.

In een afzonderlijke verklaring, leek Kardinaal Daniel DiNarod van Galveston-Houston, president van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, te suggereren dat de brief van Vader Weinandy niet vriendelijk genoeg was tegenover de paus. “Als bisschoppen, erkennen we de noodzaak voor eerlijke en nederige discussie omtrent theologische en pastorale kwesties. We moeten altijd de vooronderstelling van St. Ignatius van Loyola t.o.v. zijn spirituele oefeningen in gedachten houden: dat het zou moeten verondersteld worden dat elke goede christen er meer op belust zou moeten zijn om een goede interpretatie te geven aan een verklaring van zijn naaste, eerder dan het te veroordelen.”

Deze vooronderstelling zou des te meer moeten toegepast worden op de leer van onze Heilige Vader,” aldus de kardinaal.

Deze verklaring kwam op dezelfde dag dat Vader Weinandy zijn brief publiceerde, waarin hij zei dat veel Katholieken hun vertrouwen verliezen in het pontificaat van Franciscus. Hij beschuldigde de paus van het bevorderen van een “groeiend onbehagen” en “chronische verwarring” door zijn leiding die “opzettelijk dubbelzinnig” lijkt, in het bijzonder betreffende Amoris Laetitia.

Hij zei ook dat paus Franciscus bisschoppen promoot die “niet alleen maar open staan voor diegenen die er standpunten op na houden, tegengesteld aan het Christelijk geloof, maar die hen zelfs steunen en verdedigen.”

Opdracht van Jezus zelf

De pater zegt dat hij van God zelf de opdracht kreeg om die brief te schrijven. “Ik was tot Jezus, Maria en St. Petrus en alle heilige pausen die daar begraven zijn aan bidden om iets te doen om de verwarring en de chaos te herstellen die vandaag in de Kerk heerst, een chaos en een onzekerheid waarvan ik voelde dat Paus Franciscus die zelf had veroorzaakt”, zo vertelt Weinandy.

Hij was aan het overwegen of hij al dan niet iets zou schrijven “om mijn bezorgdheden en angsten te uiten,” maar hij was niet zeker of hij dat zou doen.

Hij kon één van zijn laatste nachten in Rome niet slapen en iets na 01:15 uur bad hij tot God:

“Als U wil dat ik iets schrijf, moet U mij een duidelijk teken geven. Dit is wat het teken moet zijn. Morgen ga ik naar St. Maria Maggiore om te bidden en dan ga ik naar St. Johannes Lateraan. Daarna ga ik naar St-Pieters om lunch te nemen met een seminarievriend van mij. Tijdens dat interval moet ik iemand ontmoeten die ik ken, maar die ik in heel lange tijd niet gezien heb en die ik nooit in Rome zou verwachten op dit moment. Deze persoon kan niet van de VS, Canada of het VK zijn. Meer nog, die persoon moet tegen mij zeggen in de loop van ons gesprek: “Blijf doordoen met het goede te schrijven.”

Nadat Weinandy had geluncht met zijn seminarievriend was wat hij de afgelopen nacht vroeg, niet langer in zijn gedachten. Toen verscheen een aartsbisschop die Weinandy in 20 jaar niet had gezien. De aartsbisschop, niet Amerikaans, Canadees of Brits, “ik zou verwacht hebben hem in Rome te zien of ergens anders, dan in zijn eigen aartsbisdom.” De aartsbisschop vertelde aan Weinandy’s vriend dat hij “mij een lange tijd geleden had ontmoet, en dat hij op dat moment net mijn boek had uitgelezen over de onveranderlijkheid van God en de Incarnatie.” Dan vertelde hij dat het een “uitstekend boek was, dat het hem hielp de problemen op te lossen en dat mijn vriend het boek zou moeten lezen. Dan keerde hij zich naar mij en zei: ‘Blijf doordoen met het goede te schrijven.'”

Op dat moment, “was er in mijn gedachten geen twijfel meer dat Jezus wilde dat ik iets zou schrijven.” Hij dacht dat het bijzonder betekensvol was dat het teken van God via een aartsbisschop kwam. “Ik beschouwde dit een apostolisch mandaat.”

Weinandy maakte zijn brief publiek, omdat hij wist dat velen zijn bezorgdheid delen.

De originele brief kunt u hier lezen.

Bron: Catholic Herald ;  LifeSiteNews
identicon

Auteur:dmji

11 commentaren op “Adviseur Amerikaanse bisschoppenconferentie naar de deur verwezen na kritische brief over Paus Franciscus

 1. Hoeveel gaan er nog volgen? Hoeveel gaat deze paus er nog ontslaan. Al wie wat kritisch of vragen heeft over zijn geloofsbeleid moet eruit dit riekt naar dictatuur. Staat deze paus dan boven het leergezag ? Ik dacht van niet?

  1. Beste Hendrik, als de ganse kwestie voor u nog niet duidelijk is, stel ik mij de vraag wanneer dan wel?
   Wat is hier niet “erg doorzichtig”? “Was het dat ooit?” Natuurlijk was het dat.
   Je hoeft maar de leer van de K. Kerk van voor het V2 concilie te kijken. Het is zo klaar als het maar kan zijn.
   Alleen moet men het nog lezen, aanvaarden en het toepassen.
   Dat is alles.
   Laus tibi Christi +
   Ave Maria +

 2. Dag Peter,
  Ik probeer in de leer van altijd te staan. Waar ik me ook bevind. In de gebeden van medegelovigen vind ik erg veel steun. Mag ik mij ook ter uwer aanbevolen houden?

 3. Dit verhaal is echt doorslaggevend over de motieven van Franciscus, ik hoopte altijd nog dat deze Paus er een of andere tactiek er op nahield om de Katholieke kerk in ere te herstellen. Niet dus , jammer heel erg jammer, hoe moet het nu in Godsnaam verder ??

  1. Wie weet gebruikt God dit pausschap om alle vuiligheid boven te laten drijven. Het werkt in ieder geval al aardig.

  2. ☩JMJ☩

   Laat uw moed niet zakken, beste Yves. Paus Franciscus is rampzalig, maar hij doorbreekt ook het Groot Compromis waardoor de Ratzingerianen meer en meer geneigd zullen zijn om wederom de volledige Katholieke orthodoxie te omarmen. De huidige storm is er één waar wij door moeten, met de wetenschap dat God op het door Hem bepaald moment zal ingrijpen en Zijn Kerk exalteren voor het aanschijn van haar vijanden. Wij maken heden de eindfase van de post-conciliaire tijdperiode mee.

 4. Er staat een heel goed artikel van P. Klos op https://911ww3.wordpress.com/author/geudens/, verder de visioenen over de Kerk in de laatste tijden van A.C. Emmerich en niet de vergeten de voorspellingen van de H. Fransiscus over de laatste Paus. Als je dit en alles bij elkaar optelt dan kan je echt niet meer om deze dingen heen. En inderdaad God help ons. Maar onze Moeder Maria zal bij ons zijn stap voor stap.

 5. Bergoglio doet me steeds meer denken aan de valse profeet die charmant zou zijn maar zeer dictatoriaal. Weer iemand die tegen hem ingaat en waar maar weer eens blijkt dat Begoglio zich niet verwaardigt erop in te gaan,maar gewoon iemand tot zwijgen brengt. In de beginperiode van deze paus heb ik me echt verkeken op hem. Hij leek zo nederig en aardig en van zo iemand zou je verwachten dat hij critici te woord zou staan in al zijn nederigheid.. Het is dus allemaal gespeeld. Maak me zorgen om hoe het verder moet met de kerk. Het wordt nog zoeken waar de restkerken nog het ware geloof verkondigen.

  1. Beste Marie, maak je niet te veel zorgen van hoe het verder moet met de Kerk. Als je vertwijfeld bent kijk dan goed naar de Allerheiligste Moeder van God, die Jezus in haar schoot gekoesterd en beschermd heeft. Zou Zij dat nu niet meer doen met de Heilige Katholieke Kerk van Haar Goddelijke Zoon?
   Trouwens op het H. Kruis heeft Jezus Haar alle liefhebbende Godvrezende zielen toevertrouwd; “Vrouw ziedaar uw zoon, zoon ziedaar uw Moeder.”
   In de storm op het meer riepen toch ook de leerlingen tot Jezus de Heer, die aanwezig was in de boot van Petrus ; “Heer red ons we vergaan!” en wat heet Jezus toen geantwoord? “Wat zijt gij bevreesd, kleingelovigen?”
   Wel, hoe zit het met u, Marie?
   Laus tibi Christi +
   Ave Maria +

 6. Beste Peter, om even te antwoorden hoe het met mij zit : Ik word heen en weer geslingerd tussen vertrouwen en zorgen. Zorgen om mijn kleinkinderen vooral en alle toekomstige generaties. Als de kerken hier de voorschriften van Bergoglio overnemen, zou dat betekenen dat Christus niet meer aanwezig is in de consecratie, m.a.w. wij zitten dan voor “Piet Snot”in de kerk, ofwel we zitten er maar het heeft geen waarde, gewoon je tijd verdoen. Dan vraag ik me af: welke kerken houden er stand ? Waar vind je dan nog de zogeheten “restkerken “? Welke priesters durven ertegenin te gaan met het risico uit hun ambt gezet te worden ? Als ik kijk naar het ingevoerde “Onze Vader”dat gewoon maar weer wordt ingevoerd ( ik bid het oude Onze Vader erdoorheen overigens). Hoe zal het gaan met andere ” progressieve” ideeën van Bergoglio ? In ieder geval bedank ik je voor je bemoedigende woorden , maar de zorgen worden er (bij vlagen dan wel ) niet echt minder om.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht