Bisschop Lode Aerts verwijdert show-pastoor van Zwevezele

Pastoor Luc Brutin in de St-Aldegondiskerk (links). Foto: mtc redbone

Het bisdom van Brugge heeft pastoor Luk Brutin met onmiddelijke ingang op non-actief geplaatst. Bisschop Lode Aerts heeft hem van zijn twee parochies verwijderd nadat de conflicten met verschillende personen en verenigingen zich opstapelden. Jaloezie van collega’s uit het pastoraat liggen volgens zijn advocaat mee aan de basis van het conflict. Echter, uit de eerste hand weten we dat Mgr. Lode Aerts het niet had begrepen op de show die pastoor Luk verkocht.

Luk Brutin (47) werd zes jaar geleden aangesteld door toenmalig bisschop Jozef De Kesel en groeide in geen tijd uit tot een regionaal bekend figuur. Zo maakte hij van de Sint-Aldegondisparochie opnieuw een “bruisend bedevaartsoord” voor kankerpatiënten. In enkele jaren tijd zorgde hij weer voor meer volk in de kerk. De priester stond ook bekend om zijn mediagenieke stunts, zoals het laten ontwerpen van een groot wierookvat en het houden van een pizza-avond in de kerk. Hij werkte ook vaak met beeldmateriaal en bracht zijn boodschap geregeld in het West-Vlaams. Hij had in zijn kerk een stand waar hij zijn eigen bier verkocht en hij organiseerde regelmatig motorzegeningen in zijn kerk, waarna de kerk even werd omgetoverd tot een café. Ook andere show-elementen mochten niet ontbreken in zijn Mis. Zo werden er regelmatig you-tube filmpjes getoond op een groot scherm, metalmuziek afgespeeld, zeepbellen geblazen, enzoverder. Tijdens de consecratie werd steevast speciaal voor de kankerpatiënten het lied “You raise me up” gedraaid. Liturgisch misbruik was er schering en inslag.

Dit bezorgde hem zowel voor- als tegenstanders en die verdeeldheid lijkt hem de das om te doen. In een korte mededeling laat het bisdom van Brugge weten dat bisschop Lode Aerts de man uit zowel de Sint-Aldegondis- als Sint-Jozefsparochie op de Hille verwijdert. “De bisschop doet dit met het oog op een meer serene pastorale werking in de parochies van Zwevezele”, vertelt woordvoerster Inge Cordemans. “Dit lijkt plots, maar voor de betrokkenen komt dit nieuws niet uit de lucht gevallen. Dit is een uitzonderlijke procedure, maar een weloverwogen beslissing. De priester had zowel hevige voor- als tegenstanders, zowel bij medewerkers als bij organisaties op de parochie.” De priester wordt echter niet uit zijn priesterambt ontzet. “Hij krijgt voorlopig geen nieuwe benoeming, maar we willen nu eerst een periode van rust inlassen”, klinkt het bij het bisdom. Priester Frans Verhaeghen is aangesteld als vervanger.

Bewieroking van motorfietsen in de kerk. Foto: hln
Foto: hln
Foto: mtc redbone

Pastoor Luk en diens advocaat, Kurt Martens, zien niet wat er verkeerd is gegaan. “Er is niks wat men mijn cliënt kan verwijten.” Martens zegt dat het vooral over jarloersheid gaat bij collega’s uit het pastoraat. Hij vindt in het dossier niets terug over ontevredenheid bij de ‘gelovigen’. Ook de pastoor boft met de grote bezoekersaantallen die hij over de vloer kreeg. Van het liturgisch misbruik, dat eigenlijk de ware basis vormt voor zijn ontslag, wordt er echter met geen woord gerept. De grote volkstoeloop in de kerk was er vooral omwille van de show, niet omdat de mensen zich bekeerd hadden. Zelf weten we dat Mgr. Lode Aerts het niet begrepen had op de show die pastoor Luk verkocht. Dat het bisdom hier heeft ingegrepen is dan ook een goede zaak.

Foto: KW
Een pint drinken in de kerk. Bij pastoor Luk kon het… Foto: kerknet.
Pastoor Luk, gekleed in spijkerbroek, sportschoenen en lederen vest, zegent wat fietsen. Foto: okrazwevezele
Tractorzegening in de kerk. Foto: RMTV
Taart en koffie ín de kerk, bij pastoor Luc Brutin. Foto: kerknet.
Nog meer koffie… Foto: kerknet.
Bron: HLN; Kerknet
identicon

Auteur:dmji

201 commentaren op “Bisschop Lode Aerts verwijdert show-pastoor van Zwevezele

 1. Doet me denken aan die keer dat Jezus de marktkramers uit de tempel jaagde. Zo heb je natuurlijk altijd volk in de kerk als je de mensen naar de mond praat en u schikt naar de wereldse geneugten. Ik hoop dat deze priester zijn dwaling inziet .

 2. Kurt Martens stond toch bekend als “conservatief”? Waarom verdedigt hij dan deze heiligschennende “Missen”? Het beginsel dat iedereen recht heeft op verdediging? Of is hier meer aan de hand?

  Wil hij vanuit het arbeidsrecht het bisdom Brugge dwingen om argumenten aan te voeren vanuit liturgische voorschriften (bijv. Redemptionis Sacramentum), waarmee ze de rechtsgeldigheid van de verwijdering van de priester funderen (dus binnen het juiste kerkjuridisch kader), zodat Martens nadien vanuit dit precedent door het bisdom zelf gecreëerd, het naleven van deze liturgische voorschriften kan afdwingen in het bisdom? Hiermee zet hij het bisdom Brugge schaakmat, doch wellicht louter in theorie, want de praktijk heeft bewezen dat het kerkrecht heden van bovenhand benut wordt om zaken op de lange baan te schuiven, in plaats van bottom up door gelovigen om Katholieke Missen en priesters af te dwingen bij het bisdom of Rome. Met alle gekende gevolgen (kerksluitingen etc.) van dien natuurlijk.

  Deze strategie zou zeer gelaagd zijn, doch niet helemaal integer t.o.v. zijn cliënt, ook al is hij een blasfemische liturgiebarbaar. Of wil hij werkelijk ten koste van alles het bisdom Brugge bekampen met alles wat maar mogelijk is? Zelfs ten koste van alles wat heilig is? Zelf het Allerheiligste?

  1. Ik vind het ook zeer vreemd dat hij deze man wil verdedigen. Ik dacht ook dat Kurt Martens als ‘conservatief’ bekend stond. De Kesel wist hier ook van en greep niet in. Maar De Kesel kon dan wel, nadat hij in Brussel was aanbeland, het Broederschap van de H.H. Apostelen opdoeken etc. Aerts greep wel in. Een bevriend priester zegt dat ze in feite de lijn nu moeten doortrekken en alle priesters op de vingers tikken/aanpakken die zo’n stoten uithalen in hun kerk. Ik heb pastoor Luk een paar maand geleden persoonlijk ontmoet (wist zelfs niet direct dat hij de pastoor was – ik dacht dat hij een parochiemedewerker was) en uit wat ik toen hoorde uit zijn eigen mond weet ik dat hij niet is ontslagen vanwege de zogenaamde ‘conflicten’, maar gewoon vanwege het ernstig liturgisch misbruik (oa de opmerkingen die Mgr. Aerts maakte toen hij hoorde van de motorwijdingsshow). Dààr was Mgr. Aerts zo fel tegen.

   1. Ontslagen omwille van liturgische misbruiken? Jongens, toch… Doe eens jullie ogen open! In welke parochie van het bisdom Brugge wordt de mis opgedragen volgens het officiële missaal? Waar? In iedere parochie van het bisdom Brugge zijn liturgische inbreuken schering en inslag. Ik kan voor de vuist weg tientallen parochies aanwijzen waar de priester een eigenhandig in elkaar geknutselde “canon” gebruikt of waar gelovigen samen met de priester het “hooggebed” bidden. Of waar de lezing uit de bijbel plaats heeft moeten ruimen voor een lezing uit ik-weet-niet-welk-boek… Dan zwijg ik nog over de aankleding en vormgeving van veel “vieringen”. Als mgr. Aerts zijn bisdom van liturgische misbruiken wil zuiveren (iets wat ik heel sterk betwijfel), dan zal hij het grootste deel van de Brugse geestelijkheid en bijna alle parochiale teams de laan uit moeten sturen. Daarom geloof ik niets van de bewering dat Brutin uit zijn pastoorsambt werd ontzet omwille van zijn eigenzinnige vieringen. Niets. Nul komma nul.

    1. Er is veel liturgisch misbruik, maar pastoor Luk maakte het wel heel erg bont. Ik weet nog meer, bvb. de reacties van Mgr. Lode op de toeren van pastoor Luk, maar uit discretie zet ik dit niet op het Forum. Het is dan ook logisch dat hij als eerste wordt aangepakt. En feit is ook: onwetendheid op het bisdom is vaak oorzaak van niet-ingrijpen. Denk je dat ze in elke kerk een camera hebben hangen en de Mis checken op onregelmatigheden? MGr. Aerts is ook nog maar sinds december aangetreden. Geef hem dus de tijd. De Kesel heeft jarenlang niets gedaan. Maar als je het zo ver drijft als pr. Luk dan komt dat het bisdom wel ter ore met alle gevolgen van dien. Er zijn grenzen, zoals A.G. Stinus zei. De stal uitmesten moet ergens beginnen. Geef ze de tijd; en vooral: bid ervoor dat de priesters hun dwaling mogen inzien. Bid voor hun bekering én voor de bekering van de gelovigen.

     1. Laten we geen welles-nietesspelletje spelen, maar in het bisdom weten ze maar al te goed dat de mis in geen enkele parochie overeenkomstig het missaal van Paulus VI wordt opgedragen. Ook niet in de decanale kerken. Zelfs niet bij het pastoraal bezoek van mgr. Aerts aan Tielt midden juni. Beweren dat mgr. Aerts de liturgische zuiverheid wil nastreven en daartoe met pastoor Brutin begint, strookt gewoonweg niet met de feiten. Of weet u echt niet hoe de bisschop indertijd als verantwoordelijke voor de jeugdpastoraal in het bisdom Gent in allerlei “jeugdvieringen” voorging?

 3. Vergelijkbaar met een Kerk in een naburig dorp. De Kerkbanken grotendeels eruit gehaald, waardoor niet iedereen meer kan en dus niet hoeft te knielen. Men kon zelf de stoelen aankopen.
  Men zorgt (bewust?) voor een kromme situatie. Want waar de een liever gaat zitten, gaan alleen diegenen nog in een knielbank zitten, die wel voor God willen knielen. Het is dan zelfs zo, dat je als gelovige het gevoel heb dat eigenlijk gek is als je gaat knielen, want er staan toch stoelen. Het gemak dient immers de mens.

  Een populaire (nieuw) Nederlands gezegde is: “Wie het gemak niet zoekt is lui.” Maar is dat wel zo? Ben ik lui als ik de moeite zou nemen voor God te knielen? Misschien is het een goed idee om dit eens als een soort gewetensvraag voor gelovigen neer te leggen hoe ze hier over denken en wat ze dan zelf zouden doen?

  Zucht.. De keuzestress: Twee mogelijkheden geschapen: Óf zitten óf knielen. Vroeger was er geen keuze en geen stress, je kon staan, knielen zitten en actief en blij meedoen.

  De Malaise in de Kerk is compleet. Uitzonderingen in goede parochies daargelaten.

 4. Goed dat deze show-priester weg is misschien is er nog een circus waar men deze clown kan gebruiken . Ik vraag mij af met welk motief sommige priester willen worden misschien hebben ze twee linkerhanden?

 5. Voertuigen en fietsen zegenen buiten de kerk, dat lijkt me geen probleem. Maar de kerk zelf moet een ruimte zijn voorbehouden aan het sacrale, geen showruimte of cafetaria. Een priester moet ook in zijn kledij waardigheid uitstralen, en laten zien dat hij een man van God is. Goede beslissing van de bisschop. Er zijn grenzen.

  1. Hou toch maar het schriftwoord van de Heer voor ogen toen hij de keurig biddende schriftgeleerden – netjes uitgedost volgens de talmoedische voorschriften – uitschold voor witgekalkte graven? Alhoewel ik ook wel liever een priester in toog of clergy zie rondlopen, hoed ik mij op uiterlijkheden te oordelen over de inborst, het geloof en de gesteldheid van een priester. Heel gevaarlijk om een priester in jeans met lederen jekker als de baarlijke duivel te zien! Alleen God doorgrondt de mens. Laten we bijgevolg enige voorzichtigheid in acht nemen als het om kleding gaat.

  2. Als de drie motoren in de kerk van Zwevezele als liturgisch ongepast worden beschouwd, wat zal mgr. Aerts dan doen met de dierenzegening in Watou? De zegening gaat immers in de kerk door. Mag ik dan aannemen dat dit volgend jaar niet meer zal doorgaan?

   En voor wie denkt dat pastoor Brutin zijn kerk laat vullen met de benzinedampen van zware motoren, lees even het artikel op kerknet. En vooral, kijk naar de bijhorende foto. Onverdachte bron, toch?!

   https://www.kerknet.be/parochie-zwevezele/artikel/vierde-motorzegening-op-5-maart-2017-betekenis-van-een-zegening

 6. Jullie moesten beschaamd zijn. Haat predikers. Ik ben beschaamd om katholiek te zijn. Hoor jullie zelf eens praten !
  Deze priester was een gewone mens. Een priester om fier op te zijn. Dit precedent zal jullie nog jaren achtervolgen.
  Vele priesters doen wel eens een mis op de autoboxers of een zegening van de wielrenners. Gaan jullie ze allemaal ontslaan?
  Doe maar voort met de 70 plussers. We kunnen dan van alle kerken een bibliotheek maken

 7. Reactie voor Bernard liever geen kerk dan een valse kerk die God beledigt.

 8. Aan Bernard D:
  Ik heb zoêven deze website ontdekt .
  Totaal neutraal en uit het buitenland, ben ik door de hier getoonde foto’s geschokt.
  Dit is heiligschennis in de ergste vorm, en vindt klaarblijkelijk nog ondersteuning bij bepaalde mensen (“gelovigen” kan men dat niet noemen)

  Een priester is gewijd , door het sacrament v.d. priesterwijding.
  Daardoor is hij geen “gewone mens”; en dat “men op hem fier kan zijn”, is het domste criterium om een priester te beoordelen.
  Dat intussen in zeer veel parochies of pastorale eenheden sjamanistische praktijken ingang gevonden hebben, is duidelijk-spijtig genoeg.
  Dat hier veel en diepgaand gezuiverd moet worden, eveneens.
  Tenslotte: de bewegingen van de traditie tellen zeer veel jeugd- de 70-plussers zijn daar een hooggeschatte minderheid.
  En een kerk/kapel blijft een kerk/kapel: Locus iste a Deo factus est;
  Bibliotheken zijn naast de kerk uiterst nuttig, om het geloof te leren, te sterken en te studeren- niet vor niets verordent de Hl. Benedictus in zijn regel, dat ieder klooster/abdij een boekenkast(bibliotheek) moet hebben- een geestelijke wapenkast (“armarium”).
  U schijnt me dringend nood aan degelijk catechismusonderwijs te hebben.
  Het boek “Youcat” kan ik U zeer aanbevelen.

  1. Ok, van priester Brutin zal je geen Tridentijnse mis moeten verwachten. Ok, hij eigent zich ook heel wat liturgische vrijheid toe. Is hij op dat vlak een uitzondering onder de hedendaagse parochiegeestelijkheid? Ik durf het sterk te betwijfelen. Wel moet toegegeven worden dat die priester op een aantal vlakken heel wat traditioneler is en ook een sterkere katholieke reflex vertoont dan veel van zijn collega’s in het ambt. Ga eens naar Zwevezele en stap de Sint-Aldegondiskerk binnen. Door pastoor Brutin kwamen de heiligenbeelden terug in de kerk. En samen met de beelden kwam ook voor de devotie tot Gods heiligen weer op gang. In de Aldegondiskerk zijn de beelden geen versiersels, geen decorum, maar zijn onder Brutins pastoorschap weer uitingen van devotie geworden. Onder impuls van Brutin kwam weer de verering van Sint-Aldegondis tot leven en vonden doodzieke mensen weer hun weg en vertrouwen in Gods heilige door Zijn heiligen. Dit is aspect dat heel wat van jullie niet kennen.

   1. Wat baat het allemaal als men geen eerbied heeft voor het Allerheiligste (Jezus in het H. Sacrament in het Tabernakel)?

    1. Mag ik u dan vragen in welke parochie van het bisdom Brugge er echt eerbied is voor onze Heer in het Sacrament? In welke parochie herinnert de priester aan de noodzaak tot nuchterheid en staat van genade? In welke parochie wijst de priester de mensen er tijdens begrafenis, eerste en plechtige communie of huwelijk? U weet even goed als ik dat dit in geen enkele parochie van het bisdom Brugge gebeurt. De communie wordt als een snoepje uitgedeeld aan ieder die zich vooraan presenteert.

 9. Waartoe de misviering, gekeerd naar het volk, zoal kan leiden… Zij hoeft daarom niet noodzakelijk de Tridentijnse vorm aan te nemen. Ook de vernieuwde mis kan best “ad orientem” gevierd worden. Helaas geschiedt dit op te weinige plaatsen.

  1. Maar waarom de H. Mis van altijd veranderen? Heb je al eens goed de twee liturgieën vergeleken, en neem rustig je tijd hiervoor. Je zult dan het verschil in de eerbiedigheid en devotie opmerken reeds vanaf het begin. Je zult kunnen vaststellen dat de Priester dit oneindig H. Offer opdraagt voor het godsvolk dat achter hem is en hij, en het volk hun gelaat naar de Allerheiligste Majesteit toekeren. Het is onbegrijpelijk hoe mensen niet kunnen zien dat er helemaal niets aan de liturgie van de H. Mis voor VII moest veranderd worden, want het was een Gods welgevallig offer. “Behoudt wat ge hebt.” zegt toch de Heer, niet?

   1. Al meer dan eens heb ik vastgesteld dat het verleden veel positiever wordt voorgesteld dan de werkelijkheid van toen was. Niet voor niets achtte de overgrote meerderheid van de concilievader het noodzakelijk om te komen tot een liturgische herwaardering. Zelfs mgr. Lefebvre was het daar over eens en ondertekende het conciliedocument over de liturige. Die handtekening heeft hij later trouwens ook nooit weerroepen. Naar mijn aanvoelen was het tijd de volkstaal in de mis bijvoorbeeld te introduceren. Kijk maar naar de orthodoxen waar die stap moeiteloos wordt gezet. Alleen wordt er daar gewerkt met getrouwe vertalingen en wordt de liturgie voor het overige niet overgeleverd aan de modegrillen van het moment.

    1. Doch het Latijn is door Vaticanum II niet afgeschaft. In de Nederlandse TV-missen wordt soms meer ruimte gegeven aan het Latijn dan wat ten onzent het geval is, bijvoorbeeld een gezongen prefatie. Jammer genoeg heeft de introductie van de landstaal op de meeste plaatsen tot VERKLEUTERING geleidt.

     1. Liturgie in de volkstaal kan met grote waardigheid. In het orthodox klooster van Pervijze worden de diensten uitsluitend in het Nederlands gehouden. Geen sprake van enige verkleutering. Dan moet men zich de vraag durven stellen waarom de stap naar de volkstaal tot ontsporing heeft geleid in de katholieke Kerk (van de Latijnse ritus), maar niet in de orthodoxe en Griekse-katholieke Kerk. Alvast niet bij de volkstaal op zich.

 10. Misschien de katholieke kerk opdoeken? Deze heeft in deze tijd niks van betekenis meer.

 11. Om de een of ander reden krijg ik het koud van de woorden in de reactie “Dat hier veel en diepgaand gezuiverd moet worden….. is duidelijk”
  En de volgende stap het onderscheid tussen gezuiverden of “puren” en ongezuiverden ?

  Liever geen kerk dan een valse kerk zegt een ander…. er is nog een derde optie. Een kerk zonder mensen. Dan is die meteen ook zuiver genoeg……

  1. Sommigen beseffen het niet, maar in hun oudtestamentische ijver verlaten ze de pastorale mildheid die zo eigen is aan de katholieke Kerk. Ook vroeger. Het streven naar een Kerk van de zuiveren is heel protestants en heeft zich in talloze sekten geuit. Denk maar aan wederdopers als de amish. De minste afwijking zorgt in dergelijke middens ervoor dat mensen worden uitgestoten. Vaak voor altijd. De katholieke traditie is er een van dogmatische onbuigzaamheid maar pastorale mildheid. Of zoals ik een oude priester (die de Tridentijse mis opdroeg) ooit heb horen zeggen: “Streng op de preekstoel, maar zacht in de biechtstoel”.

 12. Als gelovigen van de parochie Zwevezele en als leden van het parochieteam van de parochies Sint-Aldegondis en Sint-Jozef zijn we geschokt en sterk verontwaardigd door de recente verwijdering van de pastoor uit onze parochies.

  Wij zijn (of waren) lid van het parochieteam en hebben op die manier voeling met wat bij de meerderheid van de geloofsgemeenschap leeft en willen de stem van de gelovigen ook laten horen. In tegenstelling tot de enkelingen die tot nu toe gehoord werden en een stem kregen.

  Toen de voormalige priester van Zwevezele zijn taak in 2011 stopte, werd aan priester Luk gevraagd de lege plek in te nemen, en als jonge priester ging hij daar enthousiast op in. Op dat moment was de parochiegemeenschap letterlijk en figuurlijk aan het uitsterven: ongeveer 30 oude gelovigen zetten door en woonden de wekelijkse mis bij.

  Priester Luk heeft dan in al zijn gedrevenheid, idealisme en perfectionisme deze lege plek in de 2 parochies van Zwevezele ingevuld.

  Pastoor Luk heeft in de laatste zes jaar opnieuw een bloeiende parochiegemeenschap opgebouwd:

  Met betrekking tot zijn misvieringen

  De manier waarop onze pastoor de boodschap van het oude en het nieuwe testament kan vertalen naar situaties van vandaag en deze boodschap op een hedendaagse manier verweeft in het canvas van de traditionele mis, heeft onze stervende parochie weer doen herrijzen.

  De vieringen zijn gericht naar verschillende doelgroepen in de samenleving die de mis bijwonen: landbouwers, ruiters, motorrijders, truckers, fietsers, kankerpatiënten, jongeren, ouderen, armen en rijken voelen zich op die manier allemaal thuis in onze kerk.

  Onze priester houdt ook de traditie van heiligen in ere, mensen die door de eeuwen heen de kerk vorm en inhoud hebben gegeven: Sint-Isidoor, Sint-Rita, Kindje Jezus van Praag, Sint-Jozef en de lokale Sint-Aldegondis, al hun verhalen worden zo levendig gehouden.

  Sint-Aldegondis is patrones van onze kerk en van de kankerpatiënten van onze parochie, omdat zij zelf door kanker is gestorven, maar moedig haar plicht bleef vervullen tijdens haar ziekte. Voor haar wordt een jaarlijkse noveen georganiseerd, tijdens dewelke een weeklang misvieringen doorgaan.

  Zoals in vele kerken in Vlaanderen reeds gebeurt, organiseert priester Luk ook andere activiteiten in de kerk, zoals vorig jaar een heuse tentoonstelling over de geschiedenis van de parochie Zwevezele.

  Maar niet enkel de misvieringen zijn uitzonderlijk, maar ook de manier waarop onze priester werkt aan gemeenschapsvorming.

  Hij wordt omringd door drie kosters die hem helpen alle activiteiten te organiseren. Hij kan rekenen op een parochieraad van ongeveer 20 mensen en ook op een twintigtal misdienaars!

  Zoals reeds vermeld is onze parochie een deel van het leven van vele verenigingen geworden die op die manier terug aangeknoopt hebben met de kerk, een trend “tegen de stroom ingaat” in de Belgische gemeenschap.

  Voor kankerpatiënten vanuit de ruime omgeving van de parochie, heeft onze priester de eeuwenoude traditie van onze kerk als pelgrimsoord weer opgenomen. Van heinde en verre komen zieke mensen en zoeken comfort, hoop en steun of leren omgaan met het onvermijdelijke. Een confrérie voor Sint-Aldegondis is opgestart die de activiteiten voor de kankerpatiënten ondersteunt.

  Een bijbelgroep komt regelmatig bijeen en er is ook een groep lectoren die in de mis voorlezen.

  Na de mis, op vraag van de aanwezigen, wordt er dikwijls een receptie georganiseerd die mensen bij elkaar brengt en het gemeenschapsgevoel versterkt.

  Zoals onze Vader ons geleerd heeft om te zaaien vooraleer te oogsten, heeft onze pastoor ook geïnvesteerd in zijn parochie vooraleer zijn gelovigen kwamen opdagen.

  De pastorie en de kerk werden letterlijk opgekuist. Oude standbeelden werden teruggehaald, gerestaureerd en geschilderd. Een nieuw altaar werd geplaatst en ingewijd.

  De priester, de kosters, de misdienaars kregen nieuwe tunieken, gerecupereerd van kerken die in de streek sloten.

  Vorig jaar werd een nieuwe klok plechtig ingehuldigd, om de oude gebroken klok te vervangen die nu van een verdiende rust in de kerk geniet.

  Een nieuw groot wierookvat werd gemaakt, dat tijdens speciale gelegenheden door de kerk slingert, als een symbool dat de geesten van de kankerpatiënten verlicht.

  Dank zij onze priester is onze parochie ook gezegend met een Europese subsidie die toeliet om brochures te printen voor de kankerpatiënten.

  Ook werd, als eerbetoon voor Sint-Aldegondis, een boerenkar omgetoverd in een rijkelijk versierde praalwagen, die door paarden wordt getrokken tijdens processies. In een tijd waarin mensen zo een aanbod aan vrijetijdsbesteding hebben, is zo’n vrijwilligerswerk in België een zeldzaamheid, wat aantoont welk enthousiasme en welke bereidheid er is onder de leden van de parochie voor de initiatieven van priester Luk.

  De website op Kerknet wordt dagelijks geüpdatet en tenslotte en niet in het minst werd een nieuw multimediasysteem geïnstalleerd in de kerk.

  Het resultaat van al dat hard labeur: keer op keer een overvolle kerk en heel tevreden parochianen!

  Deze bewonderenswaardige realisaties zijn niet vanzelf gekomen. Onze pastoor heeft daar met vele vrijwilligers zeer hard aan gewerkt en gecoördineerd in zijn alom bekende directe en eerlijke stijl van communiceren.

  Jullie begrijpen dat wij als gelovigen sterk ontgoocheld zijn over de huidige verwijdering van onze priester.

  1. Ik houd niet van dergelijke aansprekingen “Priester Luk” of Pastoor Luk”. Wel van (E.H.) Pastoor Brutin.

   1. In de oosterse Kerk worden priester steeds aangesproken met “vader” en hun voornaam. Dat is trouwens de oudste traditie, ook in het Westen. Geschiedkundig is het een vrij laat verschijnsel dat geestelijken met ronkende titels en hun achternaam werden aangesproken. Ook mede omdat hogere geestelijken op een bepaald moment ook steeds van adel waren.

 13. @ Kristo Van Holsbeeck
  Beste Kristo, uiteraard is het heel bijzonder dat uwe Luk zoveel ijver weet op te wekken.

  Maar de hamvraag is of al die ijverige en gezellige parochianen er ook zouden kunnen toe komen op een ernstige manier het offer van Christus werkelijk met hart en ziel en verstand op te dragen aan de Vader op de wijze die aan Hem het meeste genoegdoening verschaft voor onze zondige aard, dus zonder overbodige liturgische franjes?

  Indien het u niet te doen is om de werkelijke geestelijke beleving, de essentie: het persoonlijk deelnemen aan het Offer van Christus, waar is het u dan wel om te doen?

  Het zijn niet de beelden van de heiligen die u zullen helpen maar wel degelijk de voor hen aanvaardbare manier van hen aan te spreken en dat kan tot nader order enkel en alleen in de volheid van de Latijnse Tridentijnse H.Mis want in geen enkele modernistische mis komt dit smeken tot zijn recht.

  Indien u het Woord van de Vader niet als tijdeloos en onaantastbaar wil erkennen dan kunt u eender welke vage ideologie ten uitvoer brengen in eender welke vorm van show: geen enkele ziel zal daardoor dichter bij God kunnen komen of Zijn barmhartigheid wekken.

  Uw woorden:
  “De manier waarop onze pastoor de boodschap van het oude en het nieuwe testament kan vertalen naar situaties van vandaag en deze boodschap op een hedendaagse manier verweeft in het canvas van de traditionele mis …”
  In wezen zijn de situaties van vandaag niet anders dan in eender welke geschiedenisperiode van overmatige wereldse rijkdom.
  Het op een hedendaagse manier verweven in het canvas van de traditionele mis veronderstelt dat men de Latijnse Tridentijnse H.Mis zeer erg schaadt, dat men het diepst mogelijke respect voor God zeer erg schaadt en dat men dus enkel en alleen gewoon maar de eigen goesting volgt. Tevreden parochianen: dat is geen streefdoel van de Latijnse H.Mis maar mogelijk wel van politici en sportlui en andere ideologen.

  Beste Kristo, zonder diepe nederigheid kan men onmogelijke tot ernstig respect komen.

  Kwaliteit gaat steeds voor op kwantiteit! Liever een handvol overtuigde Christenen die geduldig de wederkomst van Christus verwachten dan een hele kerk vol feestneuzen die alleen zichzelf vermaken en straks Christus niet eens verwachten wanneer Hij werkelijk zeer teleurgesteld voor ieder van jullie zal verschijnen.

  Vriendelijke groeten.

  1. Mag ik oproepen tot enige voorzichtigheid, Eric? U schijnt te weten aan wie het heil wordt gegeven. Het is vermetel te denken dat enkel wie de Tridentijnse mis bijwoont gered zal worden. Dit lijkt sterk op ritualisme van het zuiverste water! Geloof zonder werken is trouwens dood, zoals de apostel ons leert. En – vergeten we dit nooit – het eindoordeel over de redding van de mens behoort enkel God toe. Niemand anders.

   1. Beste Jan Van Den Berghe, ik kom van zeer ver. In schooljaar 1962-63 werd ons in het college van Bilzen het missaal ‘afgenomen’ en in de plaats kregen we gebakken lucht. Vanaf dan ging mijn geestelijk leven steil bergaf en in 1976 verkeerde ik in diepe wanhoop. Ik werd door Amerikaanse protestanten ‘gered’ in Amsterdam. Vervolgens jaren van liberalistisch protesterend ‘christendom’ maar door de ‘mislukte’ profeet Leon Theunis van Mortsel begon ik weer Maria-boeken te lezen. In 2012 ontdekte ik ’toevallig’ Medjugorje en toen begon ik terug Katholiek te worden. Toen ‘paus’ Bergoglio naar Jeruzalem ging op een onnoembaar onwaardige manier kreeg ik een visioen waarin mij duidelijk door de geest ingeprent werd dat het (post-)modernisme alles aan het vernietigen is.
    Waar vindt men meer geestelijke arbeid dan juist bij de traditie-gezinden? Dat is werken!
    Waar vindt men het allergrootste respect voor het Offer van Christus? Dat is werken!
    Was Jezus een socialist??? Wel, beste Jan, ik ben socialist geweest van 1969 tot 1976 en het had niet veel gescheeld of ik had een eind aan mijn leven gemaakt. En ook de protestanten konden me niet echt helpen want die geleken zeer sterk op uw gezellig-samen-kerk.

    De Tridentijnse H.Mis verplicht u tot geestelijk handelen, werken des geloofs, daar wordt nooit gezeurd over “Jezus samen ontmoeten in de ander” maar daar wordt effectief gehandeld.

    Welke zijn dan wel de werken van het geloof waar u het in uw (post-)modernisme over hebt?
    Hoe veel belang hecht u uiteindelijk nog aan het Offer van Christus?
    Wat is de essentie van het Christendom? -kunt u daar nog interesse voor opbrengen?

    1. De etiketten vliegen weer in het rond: “uw gezellig-samen-kerk”, “uw post-modernisme”… U struikelt net niet over uw eigen voeten in de haast waarmee u over anderen oordeelt. Dit is alvast niet de boodschap die ik in preek en onderricht krijg in de kerkelijke middens waar ik thuis ben. En dat zijn nochtans priesters in toog die de mis van Pius V opdragen.

 14. … Ik neem aan dat pastoor Brutin goede bedoelingen heeft. Maar is het daarbij noodzakelijk om motoren de kerk binnen te rijden en maaltijden in de kerk te houden ? Een herder moet eerst en vooral God dienen en eerbied voor Gods huis vragen en tonen. Kerken onteren kan geen argument zijn om meer volk in de kerk te krijgen. Komen die mensen dan voor de getoonde show, of willen ze God ontmoeten ?

  … Buitenstaanders moeten wel toegeven dat ze niet alles weten wat er gebeurd is in Zwevezele. Misschien probeerde de bisschop vroeger tot een vergelijk te komen, maar kwam dat er niet.

 15. roep op om niemand meer naar de kerk te laten gaan we zullen dan eens zien wat de bischop ervan denkt.
  WIJ WILLEN LUC TERUG

 16. We zijn 2017 en niet het jaar nul of de middeleeuwen… diene mens gaat met de tijd , maatschappij en medemens mee, wat is het moraal van alles hier??? Wat is er mis met een jeans en motovest bij een motozegening??? Jezus zelf of God of wie dan ook.. het gaat erom wat die mens doet voor zijn medemens, niet hoe hij het doet dat telt toch???

  1. Het gaat er om dat de Kerk een plaats van gebed moet zijn. Daar horen geen motors bij of een voetbal. Jezus sloeg juist daarom de geldwisselaars de tent uit. Kent u dat Bijbelverhaal dan niet?

   Jezus zou dit ook gaan doen als Hij nu op aarde leefde en zag wat tegenwoordig mogelijk is binnen de Kerken, die een Huis van Gebed moet zijn. Daar past ook eerbied bij. Maar dat is bij velen uit de gratie, zeker.

   Jezus zou ontelbare kerken onder handen moeten nemen, vermoed ik zo. Waar is de Liefde voor God zelf dan?

 17. En intussen worden er in de Anglicaanse kerk vrouwelijke bisschoppen gewijd ! Is uw visie op Kerk dan de enige juiste, heer Bisschop van Brugge ? Als er in de Afrikaanse kerken gedanst wordt, zijn zij dan verkeerd , stijve Bisschop van Brugge. Wordt kerk niet gemaakt door de handen en harten van mensen, onder invloed van de Heilige Geest, geknielde Bisschop van Brugge. Op uw blote knieën moogt ge blijven zitten tot het tot u doordringt wat voor een pijn u “uw???” kerk aandoet. Waar staat het weer van die domme en dwaze werker die meer wilde dan de werker die ter twaafder ure werd aangeworven voor ’t zelfde geld … Als er al een God is, zult u toch niet zonder een flinke bolwassing in’t vagevuur belanden…Wedden ? Mijn adres en telefoonnr. voor een gesprekje over wat Dhr. Eric Vanden Berghe wist over het geval Vangheluwe ??? EN U !! Zag u hem instorten aan de deur van’t Groot Seminarie omdat hij kapot ging aan de kennis die hij moest dragen ?? Hij liet mij vallen als een baksteen omdat ik uit mijn gezin vertrok wegens een tirannieke man. Wat zegt uw “heilige geest” ? Wat is GOED en wat is KWAAD ! Denkt u toch maar goed na want ooit keert uw geweten zich tegen u als een boomerang . Ook al leven we in een tijd dat het kwade heerst kiest een DIENAAR van DE HEER nooit voor deze gemakkelijkste weg van vriendjespolitiek.
  Hij wast de voeten van zijn leerlingen , zelfs van de Farizeeën, witgekalkte graven… U weet wel.
  Tot ziens in Brugge !

  1. U vergeet dat de Anglicaanse Kerk eerder al was afgescheiden van de Rooms-Katholieke Kerk onder invloed van Hendrik de VIII met zijn vele vrouwen. Hij liet er zelfs een onthoofden, toch? Zo braaf was ie niet. Hij wilde net zoals de modernisten nu teveel zijn eigen gang gaan. Niet met God, maar eigenlijk zonder God. Zonder God vaart immers niemand goed.

 18. Al de personen die hier negatieve reacties plaatsen kennen jullie priester Brutin persoonlijk neen denk ik maar ik wel hij is een goede priester en veel priesters kunnen daar nog een voorbeeld aan nemen
  En hoe ons bisdom werkt in Brugge
  Pastoor Luc vermelde dat er tenminste veel volk in zijn kerk zat , antwoord bisdom was in de hoerenbuurt is ook veel volk is op de tv geweest
  Mag dat dan wel zo een uitspraak neen denk het niet
  Wij willen gewoon onze pastoor Luc terug

 19. Als jongvolwassene behoor ik cliché-matig tot een minder katholiek geïnteresseerde groep van de bevolking. Toen ik echter – op toevallige manier- in kennis kwam met de manier die Priester Luk hanteerde, ontstond bij mij een nieuw soort nieuwsgierigheid… ik merkte geen verveeld saai gemurmel van het Heilig Schrift of een hoop mensen die slaafs de bestofte Liturgische Liederen meekweelden…nee… ik ontdekte een enthousiast persoon die zijn parochianen op een frisse, nuchtere en soms zelfs ludieke manier de wekelijkse preek bracht. Is ludiek negatief? Absoluut niet, dit zorgt ervoor dat er op een positieve manier over een misviering wordt gepraat… het werkte uitnodigend… een mens keek niet langer met tegenzin naar een viering….integendeel…
  De mis in het West-Vlaams trok parochianen van heinde en verre… want niet het oubollige Latijn, maar onze eigen streektaal is wat wij spreken… van kinds af aan krijgen wij het geloof aar binnen gestampt… baby’s hebben geen kans om te kiezen…religie is hier niet langer een geboorterecht, maar een geboortePLICHT… van nu af aan ben jij katholiek…of je het nu wil of niet… na mijn Heilig Vormsel was ik het Katholiek Geloof meer dan beu… en kerk was voor mij enkel nog een mooi architecturaal gebouw, maar zeker geen plaats om mijn levensvreugd te vinden… priester Luk deed mij weer geloven… hij deed mij weer luisteren… maar als zijn manier wordt afgestraft… dan vrees ik niet langer een gehoor te hebben…. aan de biechtstoel worden onze zonden vergeven… maar de mensen terug samenbrengen leidt bij jullie blijkbaar tot verwijdering uit de ambt… Priester Luk heeft in mijn ogen niets verkeerd gedaan en velen delen mijn mening… Shame on you…

  wie zonder zonde is, werpe de eerste steen… welke religie was het ook alweer die pedofiele priesters een hand boven het hoofd houdt?

  met het grootste ongenoegen

  Stijn Benoot

  1. Beste Stibe,
   U kunt er niet aan doen dat aan u de essentie van het Christendom nooit werd onderwezen.
   U kunt dus ook niet beseffen dat uw bisschop Mgr Aerts veel te modern is en dat hij net als Luk helemaal niet van plan is u het Christelijk onderwijs te geven dat u toekomt.
   Waarom stelt u geen ernstig onderzoek in naar de essentie van de Tridentijnse Latijnse Mis???
   Want het is toch werkelijk niet aanvaarbaar dat u zich afzet van hetgeen u niet kan kennen want het is u nooit onderwezen!
   Wat is de essentie van het Offer van Christus?
   Waarom steunt juist op dat Offer de hele Katholieke Kerk?

   1. De kern van ons christelijk geloof werd mooi samengebald in de apostolische geloofsbelijdenis. Jezus’ kruisdood staat erin, maar daar stopt het niet mee.

    1. @ Jan
     U zegt dat de apostolische geloofsbelijdenis mooi werd samengebald. Maar ik vermoed dat u de oorspronkelijke tekst niet kent. Moest u dat wel nog kennen dan zou dat voor mij een gelegenheid zijn om u te vragen waarom de moderne versie nog slechts een verkorte samenvatting is van het origineel?
     Dat geldt eigenlijk voor de hele ‘moderne’ mis.
     In afwachting van uw antwoord kan ik u slechts mededelen dat het de wens is van alle huidige Belgische bisschoppen om u het zeer uitgebreide en echte Christelijk onderricht te ontnemen. Ze zijn daar op fantastische wijze in geslaagd.

     1. ’t Komt me voor dat u de apostolische belijdenis verwart met de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel.

    2. & Jan Van Den Berghe
     Verontschuldig me, a.u.b., na lezing van al uw vorige reacties begint het me te dagen.
     Wel, een wonder is altijd welkom!
     Maar, vermits iedereen nu wel gaat begrijpen wat de Belgische bisschoppen zitten te konkelfoezen kunt u eigenlijk zonder meer de E.H. pastoor Luk gewoon zijn werk verder laten doen, niet? Hij is priester en de bisschoppen kunnen in hun goddeloosheid immers geen rechtsgrond meer laten gelden om hem wat dan ook te bevelen! Misschien komt Danneels u persoonlijk de ogen uitkrabben en breekt ww3 vervolgens uit maar dat is tenslotte niet de schuld van pastoor Luk!
     Zit ik nu op de juiste golflengte?

     1. Laat ik het eenvoudig stellen: u oordeelt als een blinde over kleuren. Daarmee is alles gezegd.

    3. @ Jan
     Het is niet aan de Belgische bisschoppen om pastoor Luk te beschuldigen, want hij doet wat zij hem induceerden maar het grote punt is dat men de zielen van een parochie niet kan opofferen aan die goddeloze bisschoppen.
     Gewetenszaak van iedereen, vriend en vijand!

 20. Zijn we dan niet allemaal Kinderen van God? Zijn we niet allemaal katholiek opgevoed? Al die conservatievelingen met hun vonservatieve reacties zoals hierboven er enkele te vinden zijn, zijn degene die de kerken doen leeglopen. Zijn er enigen onder jullie hier die Luk met de grond gelijk maken, bij die Luk persoonlijk kennen? Me dunkt van niet. Luk is een priester onder de mensen, een priester die een eucharistieviering brengt zoals mensen ze willen, mensen zoals ik, mensen zoals ja, ook u, Mgr Aerts, gelovigen, gedoopten, gevormden. Deze verwijdering van Luk uit zijn parochies is een mes in de rug van de vele gelovigen die zich laten huwen hebben door hem, die hun kinderen laten dopen hebben door hem en die zelfs hun overleden familieleden laten ten grave dragen hebben door hem, want als jullie, van het kerkelijk instituut een priester verwijderen uit zijn parochies omdat zijn vieringen volgens jullie “teveel show en circus” zijn, dan lees ik tussen de regels dat alle doopsels, huwelijken en begrafenissen een en al show en circus waren en dus nietig zijn, alsook mijn huwelijk en het doopsel van mijn dochtertje. Wat een hoop “heidenen” erbij alweer.
  Een priester mag hier blijkbaar niet het geloof verkondigen op een manier anno 2017… Luk verandert geen water in wijn, maar veranderde wel een lege kerk in een overvolle kerk met enthousiaste gelovigen die naar zijn eucharistievieringen kwamen, jong oud, mensen die hun geloof kwijtgeraakt waren, maar het terugvonden door Luk.
  In Afrika, Amerika en God weet waar nog allemaal mogen gospelkoren een viering opluisteren, mogen mensen staan springen, dansen en zingen voor God. Hier in West Vlaanderen mag een eucharistieviering niet in het Westvlaams… waarom niet? Is dat hier een andere God misschien? Een God die westvlaams en zang en dans niet toelaat? Of is die God in Afrika en Amerika dan een andere God?
  Beste Mgr Aerts. Open uw ogen, luister naar de stem van het volk… zoals de Romeinen Jezus gekruisigd hebben, zo kruisigen jullie Luk, maar misschien zijn jullie vergeten dat Jezus verrezen is, zo zal ook Luk verrijzen.

  Kris M. Handzame

  1. Beste Kris.M.
   Uw bisschop Mgr Aerts is niet behoudsgezind en nog veel minder traditie-gezind.
   Hij is veel te modern! Hetgeen hij doet grenst aan Protestantisme!

   Hetgeen u verlangt is socialistische gezelligheid in een kerkgebouw. Daar dient dat kerkgebouw niet voor!

   De schaapjes van anno 2017 vertellen de herders hoe zij moeten handelen???

   Uw populaire Luk is bezig met Christus te kruisigen en u bent daar het slachtoffer van want Luk maakt u wijs dat de kerk nog slechts een socialistisch spelletje is.

   Neem a.u.b. de tijd om na te denken over het Offer van Christus want u bent vergeten wat dat Offer betekent en Luk was blijkbaar niet van plan het u te vertellen.

   1. Ik denk dat de oudere generatie priesters en andere geestelijken Christus al lang gekruisigd hebben door zich te vergrijpen aan kinderen en het kerkelijk instituut dit vakkundig en met de mantel der liefde netjes in de doofpot heeft laten verdwijnen. Staat dit in de Bijbel dat Christus of God dit goedkeurt? Staat in de Bijbel dat we het geloof moeten verkondigen door middel van kruisvaarttochten en geweldplegingen en de eeuwige liefde van God aan de kinderen moeten tonen door er met hun handen aan te zitten? Is dit dan het Kerkelijk instituut waar u zo achter staat? Of moeten we dit toedekken met de mantel der liefde en zoals Christus zei: Vergeef hen tot 7 maal 70 maal? Geen enkele werkgever, geen enkele instantie laat dergelijke misdrijven toe, enkel het Kerkelijk instituut laat dit toe en dekt alles netjes toe door dergelijke delinquenten netjes ergens te verstoppen en een riant pensioen in hun met kinderlijke onschuld bevlekte handen te stoppen. Veel geluk met uw overtuiging van hoe de kerk zou moeten zijn. Misschien kunt u de volgende bisschop worden, of misschien zelfs paus… dan kunnen ze uw kerken gaan ombouwen tot restaurants of concertzalen voor vlaamse schlagerzangers, want blijkbaar is dit allemaal wel oke, maar een priester die een motor wijdt in zn kerk of de communie geeft op de botsautos kan niet…

    Eén geluk hebben wij, de mensen die priester Luk wel steunen, nog : “Zalig zij de armen van geest, want zij zullen het licht zien”

    1. Beste Kris.
     Ik kan uw bitterheid echt wel begrijpen. In mijn dorp gaat het ook helemaal fout.

     – Toch zou ik u willen duidelijk maken dat kindermisbruik meestal door ouders in eigen huis gebeurt, en zeer erg is het ook in Afrika en bij Moslims waar men meisjes uithuwelijkt van zowat drie jaar en hen al ‘gebruikt’ vanaf zes jaar! Sommigen zeggen dat zij wachten tot het kind negen jaar is!

     – Uw pastoor Luk heeft het voor elkaar gekregen een kruistocht te beginnen tegen de bisschoppen. Hoe moet dat nu verder? Waarschijnlijk was het onvermijdelijk dat de ‘moderne’ bisschoppen nu de reactie ondergaan van hun eigen ‘moderniteit’!!!

     – De ‘ouderwetse’ traditionele katholieken liggen al heel lang overhoop met die ‘moderne’ bisschoppen!
     Nu is het ook uw beurt.

     Het is nu maar te hopen dat Pastoor Luk inderdaad ook een echte herder is die het belangrijk vindt uw ziel te verzorgen!

    2. Is iedereen in de maatschappij onbesproken en vrij van zonde? Neen, natuurlijk niet. Overal zitten er rotte appels tussen. In het verenigingsleven, in de bedrijfswereld, misschien bij je buren of familieleden. Ook in de Kerk zitten er hier en daar mensen die er de kantjes van aflopen en niet doen waarvoor zij zouden moeten staan. Geeft dat u het recht om de hele Kerk met de vinger te wijzen? Dan ziet u niet dat er nog zovele andere priesters en geestelijken in de Kerk belangeloos en met heel hun hart en ziel waardevol werk verrichten.

  2. .U Schrijft:
   “Luk is een priester onder de mensen, een priester die een eucharistieviering brengt zoals mensen ze willen, …”
   Telt God zelf nou nog mee wat Hij wil? Of heeft God niets meer te willen in uw ogen?

   Als een priester een eucharistieviering wil zoals de mensen dat willen, wat blijft er dan nog over van de H. Mis of van de Eucharistieviering? Een viering met motors? Met een voetbal? Om het op te leuken? Wat is de waarde daarvan? Trekt dat echt meer mensen, denkt u?

 21. Sorry, maar ik vind dat de kerken juist leeglopen door het modernisme. Want waarom lopen de kerken leeg? Omdat men de mensen naar de mond praat. Daar hebben gelovigen die van God houden geen boodschap aan.

  Mensen naar de mond praten is dit: voor vrouwelijke priesters zijn = een modern standpunt, progressief is het zeker.
  Liever zitten dan knielen. Mensen doen veel minder mee, zijn meer passief dan actief in de kerk. Dan wijst men de strenge moraal van de Kerk af m.b.t.. tot het huwelijk en de seksualiteit. Homo=praxis mag niet meer als zonde worden gezien. De genderideologie wordt bijna al omarmd.

  Dat zijn allerlei zaken waar de nu em. paus Benedictus juist de gelovigen voor heeft gewaarschuwd. Kan iemand van de progressieve kerk mij vertellen waarom deze paus dan zo werd verguisd? WAAROM? Dit was niet terecht en dat vind ik nog steeds.

  Sinds het allemaal veel progressiever werd, daalde de Kerkgang van de Kerk. Het is een virus in de Kerk, die zeer moeilijk te bestrijden valt. Of zoals paus Paulus VI+ (R.I.P.) het al zei: “De rook van satan is de Kerk binnengeslopen.”
  Waar of niet waar?

 22. aub mensen waar zijn jullie mee bezig oordelen veroordelen denken jullie nu echt dat pastoor luk niet enorm van Jezus hield wie heeft het recht hem te veroordelen enkel God weet hoeveel liefde er in zijn hart heerst voor Hem voor Jezus we zijn allemaal kinderen van God Hij houd van ons allemaal denk nooit dat je meer bent of de andere bid voor elkaar zie elkaar graag en veroorzaak geen pijn bij anderen leer elkaar aanvaarden zoals we zijn de een is niet meer dan de andere iedereen maakt fouten bid voor elkaar dat de anderen het inzien maar veroordeel niemand je kan denken van jezelf dat je door op een of de andere manier dat je de mis bijwoont heilig bent goed dat je dat denk maar het belangrijkste is dat je enorm veel van God Jezus en zijn Moeder houdt dat je de mensen probeert bij hen te brengen en vooral de mensen kunt aantonen dat Jezus een en al liefde is hoe kun je dat doen als je op mensen neerkijkt en ze veroordeelt Jezus hield van iedereen niet omdat je boven anderen stond niet omdat je slim was want deze gave is je ook gegeven van God hij houd van ons allemaal en weet wat er in ons hart leeft en weet ook wat er in het hart leeft van pastoor Luk die hem inzette om mensen bij Jezus te brengen Jezus gaf liefde aan de armen de zwakken de zondaars moeten wij dat ook niet doen om hem te volgen en te tonen dat liefde bestaat zonder te veroordelen om die mensen bij hem te brengen veroordeel niemand en ge zult niet veroordeelt worden enkel God kan een oordeel vellen over ons allemaal dat is niet aan ons gegeven bid voor degene die denken meer te zijn dan een ander bid voor de zondaars bid voor allen die Gods liefde zoeken en je zal geen tijd meer hebben om te oordelen over een priester

 23. De progressieve Kerk gooide nogal wat steentjes naar de vorige pausen, is mij opgevallen. Is de progressieve Kerk alleen zonder zonde? Schuldbelijdenis? Alleen van conservatieven? Wanneer komt hun excuus aan em. paus Benedictus XVI? Het kan nu nog, hij leeft nog!

 24. Wat is er verkeerd aan Oudtestamentische ijver? De ijver die Jezus aan de dag legde leerde Hij én van de Heilige Schriften van toen (moet het Oude Testament geweest zijn, de Thora en de profeten).

  Wat is er van onze ijver eigenlijk overgebleven? We zijn nu wel gemoderniseerd, maar echt veel ijver zie ik vooralsnog niet. Waren de gelovigen voor Vaticanum II eigenlijk niet veel actiever binnen en buiten de Kerk dan nu? Toch wel een hemelsbreed verschil, vermoed ik.

  1. Jezus heeft ons juist geleerd dat oudtestamentische ijver niet de juiste weg is. Jezus leerde ons de juiste weg: die van de nieuwtestamentische ijver. Kijk hoe anders Jezus omgaat met de overspelige vrouw. De Joden wensten haar overeenkomstig de oudtestamentische wetten te stenigen. Jezus komt, vergeeft haar en drukt haar op het hart niet meer te zondigen.

 25. Beste gelovigen,
  Het is duidelijk dat jullie nog nooit in de kerk bij Luk geweest zijn. Moest dit wel zo zijn zouden jullie niet zo haatdragend zijn. Jullie nemen alle woorden uit de pers zomaar lukraak over als waarheid en zien niets in hun context. Volgens mij gaat geloven in god nog altijd over liefde ,liefde voor onze vader maar ook liefde voor onze medemens. Ik praat tegen God in mijn eigen woorden. Is dit daarom mindergelovig? In de afro-Amerikaanse kerken doen ze dit ook op hun manier. Waarom is dit daarom slechter? 1 ding is zeker …hier in Zwevezele hoor ik alleen maar lof voor onze pastoor die onze parochie weer samen brengt. Er is terug een band met de mensen in onze parochie , de mensen hebben terug zin om te geloven. Als jullie dit niet kunnen begrijpen ,ga gerust ergens anders, kerken genoeg die het op de ouderwetse manier aanpakken en gewoon wat teksten aflezen en geld aannemen onder den boek!

 26. Waarom criticasters het licht in iemands ogen niet gunnen ??? In deze woelige tijden waar niemand nog zeker is ,en velen op zoek zijn naar een “hogere,sterkere” om zich aan op te trekken …wat is er mis met het actualiseren van je eucharistie als je daardoor meer mensen kan bereiken ? Was het 2017 jaar geleden ook geen herder die zen schapen( ja ook de zwarte schapen ) bij elkaar bracht en probeerde te houden??? Als er na een huwelijk een glas champagne in de kerk mag gedronken worden ,waarom dan geen bier na de zegening van moto s ? Te plattvloers ? Geen elite volk ? Tijdens St Hubertus viering mogen paarden in de kerk , waarom de hardwerkende boeren hun tractors niet ? Een tas koffie ,in Antwerpen zeggen we een bakje troost ,is t niet mooi dat we dat samen kunnen drinken ,we vieren toch maaltijd in de kerk ??? Ik denk dat priester Luc het hart op de juiste plaats heeft ,en de persoon die gods woord juist interpreteert op zen 2017 s …zoveel mogelijk mensen bereiken en er “zijn” voor hen ..ik ben ervan overtuigd dat Jezus hier geen fout in zou zien ..
  Laat ons even eerlijk zijn ,het is niet omdat er bv een minister voor 3/4 vaan het volk goed doet , maar tegen 1/4 zen schenen schopt ,dat hij op non actief wordt gezet …dat pikken we ,maar als t om een pastoor gaat …..volgens mij kickt de kerk er op om in slecht daglicht geplaatst te worden …pedofielen worden beschermd , misdadigers die alles ” onder eed ” vals verklaren worden in rijkelijke kloosters geplaatst , maar een pastoor die er. Voor zijn volk is moet weg ….snappen wie snappen kan ….

 27. Blijkbaar is hier een Zwevezeelse fanclub wakker geschoten. Graag een paar opmerkingen.
  1) Gelovigen moeten elkaar steeds respecteren, omdat we zelfs van onze vijanden moeten houden.
  2) Toch moet de waarheid kunnen gezegd worden, en daarbij moet het katholieke geloof en Christus centraal staan, en niet “wat de mensen willen”.
  3) De meeste mensen kennen niet de volledige toedracht over de zaak Brutin, waarschijnlijk zelfs de mensen van Zwevezele niet.
  4) Motoren, voetballen en koffietafels horen niet thuis in een kerk. Gods huis moet een huis van gebed zijn, luidt het in het Evangelie.
  5) Als het enigszins kan, zal de bisschop wel een andere opdracht vinden voor priester Brutin.
  6) Ook gewone priesters krijgen om de zoveel jaar een andere opdracht.

 28. Beste bisschop en anderen die zich keren tegen pastoor Luk,

  Ik kan met volle overtuiging zeggen dat pastoor Luk uitstekende huwelijksvieringen en doopvieringen gaf. Hij blaast het christelijk geloof opnieuw leven in op een manier dat ongezien is. Als de mis dienst een viering van het geloof is dan ben ik ervan overtuigd dat de christelijke kerk ontzettend veel kan leren van pastoor luk. Ik vraag u met aandrang om deze pastoor terug onze vieringen van het geloof te blazen.

  Groeten,
  Pieter

 29. In Nederland speelt hetzelfde. Een rad voor de ogen worden de gelovigen gedraaid en ze hebben het niet in de gaten? Is men ziende blind? Hoezo zijn de conservatieven haatdragend? Is het niet eerder andersom?
  Waarom ik de Kerk ben uitgestapt? Er is geen eenheid te vinden binnen de R.K. Kerk. Al doe ik mijn mond open, dan heet het dat ik alleen maar kritiek heb. Oei, oei, en de voorafgaande kritieken dan van gelovigen met zeer progressieve geest dan. Terloops heb ik in Manifesten, o.a. Professorenmanifest (de geleerde mensen in Nederland?) ja van zowel in Nederland als in België gezien dat men (de progressieven dus!) een opstand binnen de R.K. Kerk niet zal schuwen, als deze ‘gelovigen’ hun zin niet krijgen. Waar is wat hun geloof dan? Als je over God en zonde begint geven ze niet thuis. Van juist ‘gelovigen’ snap ik dat al helemaal niet. Het is een normaal taalgebruik in de katholieke Kerk. Juist zij wijzen zoveel af van wat de R.K. Kerk eigen is. Ik kan dat gewoonweg niet snappen en nog steeds snap ik dat niet. Maar misschien ben ik wel een beetje dom.
  Mensen die al tientallen jaren eerder de Kerk uitstapten vanwege de modernisering en die nu kijken in de Kerk, herkennen helemaal niets meer van eerbied in een Kerk omdat er een geest van ongeloof binnen de Kerk is gekomen.
  En het lijkt wel of geen behoudend katholiek daar doorheen kan komen. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Ze luisteren wel naar je, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De angst dat men terug moet naar vroeger is groot. Maar we moeten niet terug naar vroeger, maar wel terug naar God! En daar hoort bijvoorbeeld de Biecht bij, de Eucharistieviering ofwel de Heilige Mis, het Rozenkransgebed. Al deze dingen werden de afgelopen tientallen jaren verwaarloosd. Behoudende gelovigen worden hierin teleurgesteld, terwijl progressieven het hoogste woord hadden en soms nog hebben en het geloof al jarenlang hebben ondermijnd met soms echt dwalingen er in te brengen. Hoe lang gaat dit nog door. Grijpt een bisschop een keer in. Ja, dat is au! Maar hebben zij het er dan ook niet zelf naar gemaakt? Waar blijft hun eigen zelfreflectie dan, die zij continu blijven eisen van de behoudende Kerk? Heeft de nu em.paus Benedictus XVI dat dan al niet laten zien? Is hij niet als eerste gegaan naar mensen die seksueel misbruikt zijn geweest? Heeft hij niet geprobeerd er alsnog wat aan te doen? Kijk naar zijn houding, zijn nederigheid hierin. Hij kreeg alleen maar hoon en laster over zich heen. Ja, wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Niemand van ons is zonder zonde, want mensen zijn nu eenmaal behept met de erfzonde, of we willen of niet. Of mag dat ook al niet gezegd meer worden? Geloven we dit stukje ervan dan ook al niet meer? Blijft de weerspannigheid in onszelf troef ofwel de baas in onszelf?

 30. Je hebt criticasters en criticasters die criticasters zijn van de andere criticasters.
  Conservatieven vice versa progressieven. Al jarenlang gaande. De bedoeling is vooral het Eerste Gebod. Daar hangt alles aan. Bemin God boven alles. En daarna pas komt: Bemin uw naaste gelijk uzelf.
  Maar goed, we hebben daar allemaal wat moeite mee. Niets gaat immers vanzelf.
  Vandaar, dat we allen, niemand uitgezonderd het ook zo moeten doen: God aanbidden en liefhebben met geheel uw ziel en geheel uw hart en met al uw krachten.
  Ontbreekt het ons niet vaak juist daaraan? Het eerste Gebod is al een Gebod waar men moeite mee heeft, dus staan die andere Geboden ook onder druk. Al de overige Negen geboden staan in lijn met het Eerste Gebod.
  Doet men het Eerste Gebod, dan vervult men de andere Negen. Overtreedt men maar ook één van de Negen, dan overtreedt men sowieso al het Eerste Gebod. Waarom? Omdat we God zelf dan al niet genoeg liefhebben, maar teveel onszelf liefhebben.
  En zo kan het komen dat de boze (lees; duivel) ons steeds in de tang weet te krijgen. Allen in de Naam van Jezus kan ie weggejaagd worden.

 31. Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is, als je niet voor priester Luc was waarom zonodig ALLES eraan doen om hem weg te pesten, geloven is zo simpel bemin uw naaste gelijk uzelf, ge moet daarvoor niet hooggeleerd zijn de apostelen waren ook gewone mensen, en die gewone mensen zullen priester Luc dragen doorheen deze onrechtvaardige tijden, en nu in t westvlams : k peize dat ons Here zelf nie kan geloven wattatter ier gebeurt.

 32. Wel, als ik dat zo overzie wat er allemaal in de hoofden van deze, die op het voorval van Priester Luc Brutin, reageren hier op dit forum, moet ik verschillende vaststellingen doen.
  Men spreekt van “vieringen”! Ik stel mij de vraag: “Maar wat hebben ze daar dan te vieren?”
  Als men over de H. Mis spreekt, dan is dat niet een “viering” maar het Heilig Offer van het Altaar. Dat betekend dat Jezus Christus, waarachtig God en waarachtig Mens, door middel van de Priester Zich opnieuw komt offeren aan de Almachtige Vader voor de vergiffenis van de voortdurende en onophoudelijke afschuwelijke zonden die er bedreven worden, af te smeken.
  Deze zonden, die in het H. Sacrament van de Biecht, worden vergeven, zullen door dit oneindig Heilig Offer, door de Almachtige Vader vergeven worden, als deze het H. Offer ziet zoals op Calvarie van zijn Welbeminde Goddelijke Zoon.
  Wanneer men nu dit onuitsprekelijk H. Offer van het Altaar bijwoont, waar Jezus Christus waarachtig aanwezig in de Heilige geconsacreerde Hostie en Zijn Offer aanbiedt aan de Almachtige Vader, moet er een allergrootste eerbied en aanbidding aanwezig zijn van de Priester, die het aanbiedt aan de Almachtige Vader (vandaar dat de Priester zich niet keert tot het volk, maar wel tot God) voor zichzelf en de aanwezigen.
  Er wordt dus helemaal niets “gevierd”. Het kerkgebouw moet in evenredigheid zijn qua eerbied en aanbidding, evenals de kleding en de godsvrucht van Priester en gelovigen.
  Als ik dat alles aanschouw is er daar niets van te merken.
  Ik laat jullie dit weten omwille dat het de waarheid is en het de enige weg is tot uw zaligheid, en beslist uit naastenliefde.
  Ave Maria.

 33. Jan Van den Berghe, nogmaals heb ik uw vorige reacties overlopen. Het resultaat kunt u hier overwegen:

  Hoe weten we of u geen humanist of een vrijmetselaar bent?
  – U bent bepaald geen Latinist!
  – En werkelijke eerbied voor het Offer van Christus is ook geen grote liefde van u.
  – U vergelijkt het streven van de Kerk naar zuiverheid met een protestants streven! Bewijs eens dat uw vergelijking klopt!
  – En men kan nog altijd veel beter bij de amish of bij de Katholieke Kerk uitgestoten worden zodat men zich gedwongen voelt zich te beteren, dan uit de hemel uitgestoten te worden voor altijd!
  – Uw pastorale mildheid dient misschien alleen maar om de dogma’s te treffen met kwade verdachtmakingen?
  – Traditionele Katholieken presteren geestelijke arbeid die hen heel zeker dichter bij het heil brengt dan uw protesterend socialisme.

  Uw argumenten lijken me niet erg betrouwbaar.

  U bent het werkelijk aan iedereen verplicht uw beweegredenen te verklaren.

  Ik denk niet dat Danneels u persoonlijk de ogen zal uitkrabben, misschien zal hij u eerder komen huldigen, want misschien bent u wel degelijk de parochie van Zwevezele aan het opofferen aan die goddeloze bisschoppen! Als bewijs kan de dubbelzinnige cutureel-toeristische ‘kerk’ van ‘bisschop’ Hoogmartens functioneren!

  Ik hoop dat ik me nu in u vergis!

  1. Ook hier past hetzelfde besluit: u oordeelt als een blinde over de kleuren.

 34. Parochianen van Zwevezele. Als ik jullie een goede raad zou mogen geven, dan is dat je eens moet kijken wie Priester Poppe is en wat hij voor zijn toevertrouwde zielen heeft gedaan.
  Bidt tot de Allerheiligste Maagd Maria, door middel van de dagelijkse Rozenkrans, dat Zij van Haar Zoon Jezus de genade moge bekomen om een Priester als Priester Poppe in uw parochie te mogen hebben.
  Ave Maria.

  1. En laat het nu zo zijn dat er in de parochie van Zwevezele nog tot Maria en de heiligen wordt gebeden. En dat “modernist” Brutin met vurigheid zich inzet om deze katholieke gebruiken niet alleen in ere te houden, maar ook vurig en levendig te houden.

 35. respect voor priester luc! dat er mensen zijn die niet altijd zijn mening delen ,daar heb ik geen probleem mee,maar mensen pesten omdat je ze niet moet hebben,of omdat ze niet ietsje anders zijn! dat kan er bij mij niet in!
  wie dit doet ,kan toch echt niet gelukkig zijn met zichzelf! geen respect hebben voor zichzelf! triestig! chapeau luc! je doet het fantastisch!

 36. Er waren daar toch niet zoveel parochianen?

  Veel mensen die daar eens één keer langskwamen, maar dat zijn geen parochianen die dagelijks hun Goddelijke voeding gaan halen bij “De Heilige Eucharistie”. Deze mensen willen gewoon hun show terug. Waar ze dan één of twee keer in een heel jaar een bezoekje kunnen gaan brengen voor een zegening van fiets, moto, kaarsje branden, pintje met de groep drinken of wat dan ook … Terwijl er niets van innerlijke wonderdaden, geen genezingen, geen bekeerlingen, geen nieuw leven kan plaats hebben, want waar Christus verbannen is daar kan geen nieuwe HOOP zijn. Kort een leuke ongeldige mis beleven, maar naar buiten gaan zonder HOOP dat is pas heel triestig.
  Dan kun je evengoed op café gaan met wat mensen en een gezellig pintje samen drinken..
  Is plezant maar daar blijft het ook bij.

  Iedereen “gezond of ziek” hebben recht op Hoop, Vrede en Liefde, die van God komt. Want, dat is voelbaar door hun hele leven, dat geeft kracht om te volharden in moeilijke tijden en dat geeft weer een beetje meer hoop op goede genezing van wonde of welke ziekte ook. Elke priester die dat niet begrijpt is vergeten wat zijn roeping is.

  Regelmatig een waardige en geldige ” Heilige Eucharistie ” beleven, waar momenten van stilte en diep gebed in aanwezig waren, dat was mijn redding en mijn genezing van kanker.
  Ik stel me dan ook de vraag aan al die foto’s te zien: hielp deze priester de mensen eigenlijk wel?
  Ik lees het allemaal graag, maar ik denk het jammer genoeg niet.
  De schat die de mens bevrijd en geneest vind je daar niet..
  Want, de Goddelijke stille en liefdevolle nabijheid was daar jammer genoeg vervangen door wereldse lawaaierige onzin.
  Amen

  1. Hoe kijkt u aan tegen de talloze pelgrims die naar allerlei Mariabedevaartsoorden trekken? Heel veel van die mensen zijn randkerkelijk. Zijn dat dan de onzuiveren voor wie we best de poort sluiten?

  2. Elke week 400 parochianen in de kerk die de eucharistieviering komen bijwonen, dat is volgens mij meer dan wat gans het bisdom Brugge samenkrijgt in alle andere kerken… tenzij ze de kerken natuurlijk openstellen voor een concert van schlagerzanger Christoff of er een waar restaurant van maken zoals in hartje Brugge…
   Mensen die nog nooit bij een eucharistieviering van priester Luk aanwezig waren hoeven eigenlijk totaal niet meer te reageren want die kunnen geen oordeel vellen en gaan enkel maar voort op de berichtgeving die ze willen horen of die past in hun manier van denken… die horen de klokken maar langs 1 kant luiden…

   1. Ik heb hem één keer meegemaakt in “De Heilige Eucharistie”.
    De één keer was genoeg om nooit meer te gaan.
    Want er is een groot verschil tussen een “Heilige Eucharistie” waar de priester zich op de 1ste plaats zet en een “Heilige Eucharistie” waar christus op de 1ste plaats komt.
    Ik heb geen homilie nodig om mij te raken, ik heb christus nodig die mij moet raken.
    Want, met christus liefde moet ik terug de wereld in en niet met priester Luc zijn ego.
    Groot verschil.

    1. Heb je dan eigenlijk wel een Heilige Eucharistieviering nodig? Als je christen bent en diepgelovig, dan heb je geen eucharistieviering nodig om geraakt te worden door Christus’ liefde.
     Christus’ liefde zit in je hart en in de liefde die je zelf uitgeeft naar je medemens. Daarvoor heb je geen eucharistieviering of homilie nodig. Als je na 1 eucharistieviering van priester Luk genoeg had omdat jij vind dat hij centraal staat ipv Christus, dan denk ik dat je de boodschap verkeerd begrepen hebt.
     Zoals Christus 2017 jaar terug vernieuwend was en hiervoor door farizeeers en romeinen getergd en gemarteld werd tot hij de kruisdood stierf, zo verkondigd Luk het woord van Christus op een vernieuwende manier en wordt hij gepest door jaloerse individuen met invloed binnen het kerkelijk instituut daar in Brugge… hij wordt niet gekruisigd, maar hij wordt uit zijn parochies verwijderd…

     1. De Heilige Eucharistie is zich voeden met Christus, is de weg om niet vreemd of onverschillig te blijven voor het lot van onze broeders, maar om in de logica te treden van de liefde en van de offergave van het kruis. Wie voor de Eucharistie kan knielen, wie het Lichaam van de Heer eerbiedig ontvangt, kan niet nalaten in het dagelijks leven aandachtig te zijn voor onwaardige situaties van de mens en kan zich als eerste buigen naar hen die in nood zijn.
      Een Heilige Eucharistie is dus het ware tegengif voor het individualisme en egoïsme die het dagelijks leven dikwijls kenmerken.

      Jullie spreken maar wij willen en moeten Priester Luc terug.
      Iemand die de “Heilige Eucharistie” ieder dag beleefd spreekt niet meer van ik wil en wij willen,
      want hun ego is allang afgestorven en gelouterd door de kruisdood – door het offer van Christus in “De Heilige Eucharistie”. . De genade van God krijgt in “De Heilige Eucharistie” en “sacrament van de biecht” , door kleinheid en nederigheid van de mens, de kans om zielen om te vormen naar het voorbeeld van Jezus Christus. Mensen die dit al ervaren hebben, spreken niet meer van Ik en wij willen of van moetens, maar die spreken van wat wil God van mij in deze situatie? Hoe kan ik voor eenheid, vrede en verbinding zorgen? Die nemen hun kruis op. Die spreken niet meer ik word gepest of mensen zijn jaloers. Die leggen dat pesten of jaloezie af onder het kruis en die bidden voor de ziel van de Pester. Die zeggen “ik leef niet meer maar Christus leeft in mij”.

      De Heilige Moeder Teresa nam overal een priester mee om “De Heilige Eucharistie” op te dragen, om in de ellende “die ze in Calcutta te verduren kreeg” te blijven volharden. Zonder “Heilige Eucharistie” “Goddelijke voeding” had ze in die vreselijke ellende niet standgehouden. Ze droeg haar zusters dagelijks op om minstens ook nog een uur in stil gebed te zitten. Stil bij te Heer, om zo de genade van volharding en liefde te mogen ontvangen.

      Haar gebed is als volgt:

      Bevrijd mij, O Jezus,
      Van het verlangen om geliefd te zijn,
      Van het verlangen om bejubeld te worden,
      Van het verlangen om geëerd te worden,
      Van het verlangen om de voorkeur van mensen te krijgen,
      Van het verlangen om gevraagd te worden,
      Van het verlangen om goedgekeurd te worden,
      Van het verlangen om populair te zijn,

      Er sta nergens in dit gebed in
      Bevrijd mij, O jezus
      Van het pesten en de jaloezie van mensen.

      Ik denk dus dat ik heel goed weet wat een “Heilige Eucharistie” is.
      En ik heb dan ook recht op een ” Heilige Eucharistie ” waar christus in vertegenwoordigd is.
      Want, dat is mij voeding om te volharden in een goddeloze lawaaierige wereld waar de ware Liefde van God bijna niet meer in vertegenwoordigd is.

    2. Een tijd geleden heb ik ook de mis bijgewoond in Zwevezele. Ik was immers uitgenodigd op de jubileumviering en de wijding van de nieuwe klok. Eerlijk gezegd ontwaarde ik nauwelijks verschil met wat in veel andere parochiekerken gebeurt. Vieringen van het gehalte die we sedert de jaren zestig in zowat iedere Vlaamse parochie kunnen aantreffen. Er valt veel over te zeggen, maar niet dat de pastoor van Zwevezele de enige is die zich niet houdt aan de officiële teksten en rubrieken van het nieuwe missaal. Ik zou wel eens willen weten of iemand van jullie weet in welke parochie in het bisdom de mis wordt opgedragen overeenkomstig het missaal van Paulus VI. Iemand?

     1. Kapel van Dominiek Savio in Gits is een voorbeeld: priester is zeer eerbiedig en verkoopt nooit show. Mis bij de Paters Karmelieten in Brugge; Mis bij de Karmelietessen in Kortrijk; Mis in de federatie Zuienkerke… met nodige eerbied en trouw aan het Missaal. Mis van E.H. Vindevogel in Poperinge en omstreken: zonder show en tralala, en trouw aan het Missaal. En zo kan ik er nog noemen.

     2. Kortom, de oogst is schrikwekkend mager. Uw opsomming bevat slechts… één verwijzing naar een parochiepriester. Dat geeft toch echt wel te denken…

 37. Kort en bondig : Christus dient op de eerste plaats te komen. Daar gaat het om. Eerbied en stilte. Knielen tijdens de consecratie uit nederigheid en als dank voor het grote offer wat Hij gebracht heeft. Wat er hier in deze kerk gebeurt dient de mens.

 38. Het probleem met pastor Luc is net als met de Oranjepastoor in Obdam. De priesters zijn populair en brengen op een populaire manier meer mensen in de Kerk. Maar God moet op de eerste plaats staan en ik ben toch bang dat dát juist niet het geval is.

  Gaat het dan om de populariteitsprijs van een priester?
  Gaan jullie om priester Luc naar de Kerk of om God?
  Dat is de vraag die ik nu stel aan alle parochianen van Zwevezele in België.

  De Bisschop neemt nu een impopulaire maatregel omdat niet alleen pastor Luc tot bezinning moet komen, maar
  naar mijn mening ook een aantal parochianen zelf, zo niet alle, maar de goede niet te na gesproken.

  1. Sommige priesters vallen nu eenmaal meer in de smaak dan andere. In conservatieve kerkelijke kringen is dat trouwens niet anders. Ooit gehoord van de Franse priester Zanotti-Sorkine? Razendpopulair bij gelovigen in de meer conservatieve vleugel van de katholieke Kerk in Frankrijk. Hij is ook een priester met een vrij hoog showgehalte: hij componeert en zingt eigen liederen (neen, niet altijd kerkelijk van inspiratie). Denkt u nu ook dat bij hem eerder de priester dan God centraal staat?

 39. Het woord nederigheid komt wel een aantal keren voor in de reacties. Moet zeggen dat ik inhoudelijk weinig nederigheid gemerkt heb. Veeleer trots en eigenwaan. In ieder geval zal ik je “het” antwoord of “de” verklaring ook schuldig moeten blijven. Het staat vast dat priester Luk weer mensen naar de kerk bracht. Op de juiste manier en kwamen ze in eerste instantie voor de juiste reden? Waarschijnlijk niet. Er zaten er inderdaad wel tussen die kwamen als het er “gezellig” aan toe ging. Maar er waren er ook die er twee weken later weer in een “gewone” eucharistieviering zaten. En de week erna ook weer. Kan het weten want ik heb het met eigen ogen gezien. Heeft hij dan al die mensen die “eens kwamen kijken” terug op het pad gebracht naar het geloof? Tuurlijk niet. Maar een aantal zeker wel. Ik zie hier boven een aantal spektakel foto’s staan, maar geen enkele van de biddende mensen in diezelfde, stillere kerk de week erna. Net alsof het elke week “show en Vlaamse kermis” was… Niet dus. De mensen kwamen naar de kerk voor het “event”, soms mensen die al jaren geen kerkgebouw meer langs de binnenkant gezien hadden. Als priester Luk erin slaagde om hen met woorden te raken in zijn homilie of de dienst kwamen ze terug. Soms…. soms ook niet.

 40. … Bij dit alles vind ik dat bisschop Lode Aerts zich moet laten zien om zijn beslissing te verantwoorden. Het is niet mooi dat hij telkens anderen op pad zendt om zijn beslissing uit te leggen. Hij moet voor zijn zaak durven uitkomen.

  … We zien in het algemeen de bisschoppen nog nauwelijks als het er om gaat het katholieke geloof te verkondigen, te verdedigen en op het voorplan te brengen.

  1. Natuurlijk niet… die werken 5 jaar aan een ” dossier” om een pastoor uit zijn parochies te verwijderen omwille van jaloerse individuen -medegeestelijken- wie zal het zeggen. En dit terwijl een doofpotdossier van een of andere pedofiele “geestelijke” al na een dag rond is…

 41. Een ware beproeving voor de bisschop en gelovigen, maar wie ging er nu in op de bekoring, waardoor deze beproeving kon ontstaan? (Doordenkertje, wie het vatte kan, vatte het.)

  Dit had allemaal niet gehoeven toch?

 42. hebben jullie misschien liever dat er niemand meer naar de kerk komt, tussen christenen en katholieken is er heel wat verschil, jezus heeft gezegd laat de kinderen tot mij komen en maakt geen verschil tussen aard van de mensen. het bisdom zou eens eens de grote kuis moeten doen in bepaalde scholen, ik kan er van me spreken, omdat ik voor de tweede keer getrouwd was mocht het niemand weten , ook toen ik zwanger was van mijn tweeling mocht het niet geweten zijn, wat ik daarna tegen gekomen in mijn vechtscheiding, zoals dat mijn ex die daar nog werkt mijn kinderen meerdere malen, heeft ontvoerd, met de dood mij heeft bedreigd, mijn huis afgenomen, en mijn dromen in tingelen heeft gegooid, mijn leven kapot gemaakt, doodsbedreigingen en mij zelfs zonder geld heeft gezet, dat mag allemaal van het bisdom, ik heb ook eens bij een persoon van het bisdom geweest betreft die het onderwijs doet, ik vroeg aan die man dat hij de directeur en ex eens zou op het matje roepen, maar ja zegde hij ik heb geen bewijzen, maar ikke wel zegde ik, ik wierde gewoon weg naar de deur begeleid, ook bij de directeur heb ik verschillende keren een afspraak willen maken, hij had dan gene tijd, en zegde toen an de telefoon jou jullie hebben ruzie hé. het bisdom wil gewoon weg niet luisteren naar mensen in zulke positie, en het wordt dan allemaal in de doofpot gestoken. ik weet heel goed wat je mag doen en wat je niet mag doen volgens het bisdom, ZODUS MENSEN VAN HET BISDOM BRUGGE KIJK EENS HEEL GOED WAT ER BEPAALDE SCHOLEN GEBEURD.ondertussen doet mijn ex nog verder, en werkt verder in die school!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 43. @Vooruitstrevenden en @Behoudenden,
  Zou het ook niet zo kunnen zijn, want dit speelt misschien toch in veel meer parochies dan we misschien denken, in zowel België als in Nederland, dat ons ego ons allemaal in de weg zit, zodat er geen liefde is, voor God niet en voor elkaar niet? Voor de priester niet en voor de bisschop niet?

  We kunnen allemaal zo lekker blazen uit onze eigen ivoren toren (ik doe er misschien net zo hard aan mee), en we verstaan elkaar maar niet. De progressieven de conservatieven niet en de conservatieven de progressieven niet. En dit is al vanaf Vaticanum II of misschien nog wel eerder het geval.

  Ondertussen ben ik nu bijna 60 jaar oud. En ik heb alleen maar een neergaande lijn gezien in de Kerk en ook in de geheel samenleving. Want dat ging gelijk op. Men had de deconfessionalisering onder invloed van Feminisering, het Atheïsme, kortom de vrije moraal werd gepromoot, voor het gemak las praktisch geen katholiek de encycliek van Paus Paulus VI, voordat het gepubliceerd werd, werd verguisd. De Biecht werd gelijktijdig weggebonjourd (Belgisch kan ik ook nog een beetje), Het H. Vormsel wat toegediend werd had niet (meer) de juiste formule, waardoor de Heilige Geest mij niet kon bijstaan.
  Bedenkt nou nooit iemand met name van de progressieve kant, dat dat geen neveneffecten heb gehad op het hele kerkelijke leven van katholieken? En op de samenleving? Het zijn de progressieven die steeds zeggen dat het de schuld van conservatieven is dat de Kerken nu leeg zijn. Maar we hebben al tientallen jaren te maken met parochies met veelal een progressieve geest. Onze parochie alhier (in Nederland) was zeker wat de oecumene betreft de meest vooruitstrevende. Ik heb me zelfs laten vertellen dat het tot in Italië bekend was, dus dat wil nog wel wat zeggen. Maar ondanks dat zijn de parochies met progressieve geest zelf ook nog leeg, hoe men ook puzzelt om meer mensen naar de Kerk te kunnen krijgen.
  Ik weet nog van volle Kerken vroeger, maar dat was van voor Vaticanum II. Ik kan mij nog maar 1 (Sacraments-)processie herinneren buiten. Daarna werd het anders. Het is de modernisering van parochies die er al voor zorgden dat de eerste groep katholieken die zich daar al niet in kon vinden niet meer naar de Kerk gingen. Daarna ging het meer stapvoets, steeds meer mensen begonnen hun Zondagsplicht te verwaarlozen. Met andere woorden ook het moderne, het progressieve karakter van de diensten, de Lekendiensten/vieringen kunnen niet genoeg boeien, hoe goed deze mensen hun best ook doen. Ze gaan vaak ook te veel hun eigen gang, waardoor ze feitelijk niet (altijd) in gehoorzaamheid zijn aan de Liturgische regels.
  Dan ook de kledij die sommige priesters zich aanmeten in vieringen. Wat doet een priester bijvoorbeeld met een kazuifel met regenboogkleuren? Ten eerste is dat sowieso niet toegestaan, want daar zijn regels voor. De kleuren (paars of groen of rood) van een kazuifel heeft te maken met bijvoorbeeld de Zondagen in Vastentijd of de gewone Zondagen door het Jaar (groen). Of door de week als er bijvoorbeeld een Martelaar wordt herdacht.

  Verder geeft een kazuifel met de regenboogkleuren een verkeerd signaal af, omdat men donders goed weet wat daar vandaag de dag mee bedoeld wordt.

  En zo kwamen er met de progressieve geest wantoestanden, zoals hierboven genoemd binnen de Kerk. En tot ergernis van gelovigen die zich gewoon wilden en willen houden aan de regels van de Kerk. De predicatie laat soms zelf te wensen over, want er is soms echt sprake van ondermijning van het geloof. Dit doet zoveel gelovigen pijn en verdriet. Staan progressieven daar wel eens bij stil? Conservatieven worden niet gehoord door de progressieven, wel gedoogd.
  Progressieven zeggen steeds dat de bisschoppen naar hen moeten luisteren. En die polarisatie is nu al tientallen jaren aan de gang en de laatste jaren weer erger geworden. Niemand wordt daar goed van. Noch de progressieven, noch de conservatieven.
  Als we naar de Eenheid van God toe willen, zullen we het met God maar ook met elkaar moeten doen. Maar dan wel in Geest en in Waarheid God aanbidden en liefhebben. En dan ook niet iets anders ervan maken, wat de Leer van de R.K. Kerk niet eigen is of zelfs vreemd is.
  Laten we er vanuit gaan dat we er allemaal onder lijden, progressief en conservatief, hoe kunnen we dit dan het beste oplossen? Naar mijn mening gehoorzaam zijn aan de Wil van God hierin. En vanuit een liefdevolle houding ook gehoorzamen aan God, aan het Kerkelijk Gezag, hoeveel moeite we er af en toe ook mee kunnen hebben. En elkaar zien in het licht van God in het Licht van Christus. En het (gezamenlijk) gebed weer oppakken. Een stukje Rozenkrans, een stukje Bijbellezing. Er vooral lering uit trekken voor jezelf, proberen Bijbelteksten niet op de ander toe te passen, wat zeer verleidelijk is, ik zal het ook gedaan hebben.
  Ik ben die eeuwige strijd moe tussen progressief en conservatief. Ik weet niet beter of het was al zo sinds mijn tienerjaren.
  Onthoud één ding. Liefhebben betekent niet, dat alles maar goedgevonden kan worden. Liefde in Gerechtigheid en dat geldt uiteraard voor alle kanten van het spectrum in de Kerk en ook voor het midden.
  Dit was een hele preek van een vrouw. En ik mag als vrouw eigenlijk niet preken. Ik heb zelfs geen enkele bevoegdheid. Ik behoor me als vrouw terughoudend op te stellen. Ik ken die hele pater Luc ook niet. Ik kom uit Nederland. Maar bij ons speelt precies hetzelfde. En daarom reageer ik steeds.

  Excuus als het erg dominant en betweterig overkomt. Maar ik (ben ik de enige?) zou zo graag willen dat de Kerk weer herkenbaar is, een plaats van gebed en stilte waar je niet steeds in een Eucharistieviering op hoef te letten, of het wel of geen goede inhoud heeft van Liturgie. De Liturgie is van de Kerk. En daar werd de laatste tientallen jaren veel te veel aan veranderd al dan niet door leken en dat kwam en komt de Liturgie niet ten goede. En het zorgde en zorgt nog steeds bij heel veel katholieken voor ergernis. Als we naar de Kerk gaan om ons steeds te moeten gaan ergeren, dan kunnen we beter wegblijven. En we dienen de Eenheid binnen de Kerk niet als in de ene parochie een geheel andere Liturgie wordt toegepast, zeker niet als die Kerkelijk niet is goedgekeurd, dan in de andere parochie.
  Met vriendelijke groet, Marian

 44. Ten slotte nog een vraag aan de progressieven alleen:
  Wat bedoeld men te zeggen als men het heeft over een ‘Vitale’ parochie? Waar denkt men dan aan?
  Misschien hebben Belgische progressieven daar een andere term voor, maar de Nederlandse progressieven in Parochiebesturen gebruiken vooral deze term: Vitale Parochies.
  Vitaal = 1. Het leven betreffende; voor het leven van groot gewicht. 2. Met veel vitaliteit (levenskracht)
  [Woordenboek Nederlands]

 45. @ Jan Van den Berghe
  Kleurenblindheid, ik tracht uw gedachtengang te volgen.

  – Eerst moet het me van het hart dat zelfs de Protestantse geloofsbelijdenis veruit te verkiezen is boven de apostolische!
  Waarom kiest u voor mindere waarden?
  Waarom wil u de mensen het GEESTELIJK onderricht ontnemen?

  – Indien het uw bedoeling is de kleurigheid van meningen van Christenen in het algemeen te verdedigen dan komt het u ook toe om de kleurige meningsverschillen van de naar Traditie neigende Christenen eens goed te onderzoeken.
  Om u slechts een enkel pittig detailtje te geven: ik lees al vele jaren Jakob Lorber, Jozef Rulof en zelfs de Protestant Emanuel Swedenborg. Veruit de meeste naar Traditie neigende Christenen hebben van deze profeten een grote afkeer.

  Er zijn bijvoorbeeld ook Traditionele priesters die de Novus Ordo mis in de Nederlandse taal opdragen maar zonder liturgische afwijkingen, terwijl sommige ‘moderne’ priesters de ‘moderne’ mis deels in het Latijn ‘vieren’ om de indruk te wekken dat zij goede bedoelingen zouden hebben en ondanks plechtig uiterlijk gedrag toch liturgische afwijkingen hanteren.

  MAAR, beste Jan, wanneer het er op aankomt op te komen voor de Waarheid van Gods Woord in de bijbel en vooral voor het allesoverstijgende belang van het Offer van Christus dan blijkt er een grote eensgezindheid te bestaan onder alle naar Traditie neigenden.
  Dan blijkt er een breed front te bestaan zonder onderling gekibbel!
  Dan blijkt ook overduidelijk dat de ‘moderne’ bisschoppen en de ‘moderne’ ‘paus’ Bergoglio de Kerk aan het vernietigen zijn.

  Tenzij u met kleurenblindheid iets anders bedoelt? Gelieve dat dan even te verhelderen a.u.b.

  1. De mist komt wel heel hard opzetten in uw laatste bericht, vooral als u aangeeft de protestantse geloofsformulieren horen te stellen dan de apostolische geloofsbelijdenis. De apostolische geloofsbelijdenis heeft in de traditionele liturgie van de Latijnse Kerk immers een vaste plaats, nl. in het getijdengebed. U beweert dus dat er iets niet pluis is in het Tridentijns brevier. Hoogmoed loert achter de deur…

  2. Kijk je onbevangen naar het kerkelijk landschap, dan is er hoegenaamd geen sprake van enig “breed front”. Wel de treurige situatie van hopeloze en diepe verdeeldheid. De huidige katholieke Kerk is een duiventil geworden waar men gaat en komt wanneer men het goed vindt. Het is een krabbenmand waar eenieder neemt wat hem of haar goeddunkt. Ook in conservatieve en traditionalistische middens. De banbliksems vliegen heen en weer dat het een lieve lust is.

 46. @ Jan Van den Berghe
  Deze hele planeet is en was in alle tijden een bliksemende krabbenmand.

  Maar in alle tijden heeft God zijn voorkeursvolk steeds weer gelouterd en gezuiverd.

  U leest ook niet preciezer dan ik af en toe zelf lees. Ik schreef over de meningen van de Christenen in het algemeen.
  ( het is inderdaad een hartstochtelijke geestelijke strijd )

  Er kunnen geen argumenten bestaan tegen de apostolische belijdenis maar er is ook geen reden te bedenken waarom men de meer verheven Niceaanse en/of Protestantse geloofsbelijdenis aan het volk zou onthouden. Het Protestantse Credo verschilt nauwelijks van het Traditioneel Katholieke Credo. (om tijd te winnen baseer ik me op wikipedia)

  Mijn stelling blijft:
  u wenst dat het Christelijk volk het onderricht in geestelijke kennis zo veel mogelijk moet ontberen.
  Daarmee plaatst u zich in het duistere kamp van de goddeloze Belgische bisschoppen.

  +++++++
  Want alle Christenen, van eender welke kleur, die het Tijdeloze Onveranderde Woord van God respecteren en die het hoogst mogelijke respect opbrengen voor het Offer van Christus maken eensgezind deel uit van het zeer brede Tijdeloze front van Traditie gezinden.
  +++++++
  En uiteraard mag en moet het ook benadrukt dat de Katholieke Traditie het allermeeste neigt naar heiliging! Doe de moeite om het te onderzoeken!
  +++++++

  Dat de komende vier jaren een totale loutering en zuivering zullen brengen aan iedereen zonder uitzondering, zoals God de Vader dat steeds weer noodzakelijk achtte, men onderzoeke Gods Woord daartoe, zult u wellicht ook liever verzwijgen aan de brave mensen van Zwevezele?

  1. Uw stelling is inderdaad uw stelling. Verder dan uzelf gaat die inderdaad, waardoor ze ook ver af staat van wat ik aanhang en hier naar voor schuif.

   Misschien wordt het toch tijd eens de protestantse belijdenisgeschriften als de Confessio Belgica of Augsburgse geloofsbelijdenis met een katholieke bril te lezen. Dan zult u zien dat daar wel het een en ander aan de hand mee is. De Kerk heeft over die geloofsbelijdenissen trouwens een heel duidelijk oordeel geveld. Over Augsburg in de Confutatio bijvoorbeeld. Merkwaardig dat u blijkbaar uw eigen inzichten hoger acht dan het oordeel van de Kerk.

 47. Men zou een mens tot cynisme brengen, toch?

  uit De Morgen (en andere kranten) 24/06/2015: West-Vlaamse priester neemt pas na derde klacht ontslag.
  In 2005 belandde bij het parket een klacht wegens grensoverschrijdend gedrag. “Er kwam een bemiddeling en het slachtoffer kreeg een schadevergoeding”,
  In 2012 liep er weer een klacht binnen tegen hem. Deze keer ging het over een jongen die hij had lastiggevallen toen hij medepastoor was in ZWEVEZELE, tussen 1983 en 1994. Het bisdom paste nogmaals dezelfde strategie toe. “Opnieuw werd een regeling getroffen met het slachtoffer”,
  “In het najaar van 2014, toen er andere onfrisse praktijken aan het licht kwamen van priesters uit Middelkerke en Hooglede werden alle dossiers van priesters die in opspraak waren gekomen door het opvangpunt seksueel misbruik onder de loep genomen. Er werd geoordeeld dat Stragier in functie kon blijven.”
  En nóg was het niet gedaan. Begin juni 2015 meldde Antoon Stragier zich plots zélf …met bijkomende problemen van grensoverschrijdend gedrag uit de periode 1983-1994 (= ZWEVEZELE)
  Stragier moet dan ook wel beseft hebben dat er deze keer geen regeling meer mogelijk zou zijn. “Eén dag later legde hij al zijn functies neer,
  Het feit dat verschillende beleidsverantwoordelijken van het bisdom er jarenlang geen graten in zagen dat er verschillende klachten waren tegen Stragier, wekt bij sommige insiders verwondering.

 48. Waarom moet er hier een ellenlange discutie op gang komen rond een priester die het noorden heeft verloren en die zelf blind is? Hoe zou zo’n blinde ‘priester’ een blinde kudde kunnen leiden, ze riskeren allemaal in de eeuwige duisternis te belanden.
  Een goede raad baadt hier niet. Zodus einde discutie!

  1. Waarom voelt u zich dan geroepen alsnog een bijdrage te leveren aan de discussie? Als Brutin naar uw oordeel het noorden kwijt is, dan geldt dat voor de meerderheid van de parochiepriesters uit het bisdom Brugge. De missen van pastoor Brutin verschillen uiteindelijk maar weinig van wat je talloze andere parochiekerken kan aantreffen. En dan zwijg ik nog over inhoud, vormgeving en gehalte van de zogenaamde nevendiensten en jeugdvieringen. Ga maar eens naar Aalter (bisdom Gent). Daar is er maandelijks een zogenaamde “familieviering”. Vaak met ballonnen, zand, speelgoed, panelen… Resultaat van de knutselarbeid van een parochiaal team.

 49. @ Jan Van den Berghe
  Punt is dat iedere Traditionele priester dagelijks een volwaardige H.Mis opdraagt waarin de volledige Niceaanse geloofsbelijdenis wordt gebeden. Dagelijks. Met uw geleerdheid weet u dat immers zeer goed. U zult nog wel ergens een missaal hebben liggen want die oude missaals zijn nog altijd geldig. Bekijk het eens goed.

  Ik ben een kleine werkman zonder diploma’s, heb meestal aan de rand van de maatschappij geleefd, ook nu nog, en ben pas in 2012 terug Katholiek beginnen worden goed wetende dat de vervolging zich in de allereerste plaats richt op de naar Traditie neigende Christenen en Katholieken. Ik leer nog dagelijks bij. U ook hebt me weer wat wijzer gemaakt! Dank!

  U weet zeer goed dat de naar Traditie neigende Katholieken door alle moderne bisschoppen en door Bergoglio gehaat worden.

  Toen ca. 25 jaren geleden de zondagse Tridentijnse H.Mis in de kapel van de H.Michael in Niel-bij-As op de Caelenberg aan een behoefte bleek te voldoen kwam Danneels er persoonlijk het volgende mededelen: “U bouwt hier weer op wat ik afgebroken heb!”

  – U geeft toch echt de indruk iedereen aan te klagen. U zit in de politiek of zo? Bent u bevriend met Danneels?
  – U cultiveert een antireligieuze vorm van sarcasme?
  – Waar is het u uiteindelijk om te doen?
  – Is het uw bedoeling de verbittering van de onwetenden nog wat aan te wakkeren om macht over hen te krijgen?
  Deel eens wat doelgerichte wijze woorden mee, waar ook de mensen van Zwevezele geestelijk voedsel aan hebben.

  1. Vergeef het hen… ze weten niet wat ze doen… zo zeg ik het, zo staat het in de bijbel… ik ben er beschaamd over… hoe kunnen jullie dit doen… de touwtjes niet meer in handen, hij deed het zo goed. Dan de woorden over motards, hoerenvolk?? meneer de bisschop? dat is er over.. vervang de leiders van geest die niet weten wat ze vertellen… Je zou nog verschieten hoeveel gelovigen daaronder zitten.. we voelden ons weer gesterkt, en u heeft het in één week als een kaarthuisje in mekaar geklopt, tjah , de grootheid der macht… in een fort opgesloten… zo werkt het niet, wij hebben mensen nodig die ons leiden, volgen… niet zoals jij die in je burcht de lakens uitdeelt…. en zo zijn er veeeeeel verenigingen die een hoofdhamer op hun kop kregen door jullie toedoen, Pastoor Luc pakte werkelijk alles aan.. alles, ik heb nooit klachten gehoord, never, en woon hier toch ook al 25 years, zelfs door hem betraden we terug een kerk… want het vorige was niet veel zaaks… Zwevezele was ferm uitgeblust, al wat jullie nu veroorzaken is chaos en woede… onbegrip… en misgeloof… en ik ga daar totaal nie mee akkoord…. en ik weet dat jullie te koppig zijn, ongenaakbaar in vele termen, (op sommige niet die dan toch jammergenoeg het nieuws halen) maar ik vind jullie echt kinderachtig, jullie verliezen weeral een enorm aantal gelovigen met jullie eigenwijze beslissingen…. maja, wie deert het volgens jullie, tis één potje nat hé…. shame on you…. van een heel verreikende gelovige familie…

   1. Ik ken noch uw Pastoor, noch uw Bisschop persoonlijk, noch heb ik al de reacties hier gelezen (meer dan honderd ondertussen), maar de toestanden die op deze pagina op foto vastgelegd staan zijn eenvoudigweg niet te reconciliëren met het gewijde karakter van een kerkgebouw. Wanneer u eerst eens de gehele muzikale interpretatie van de Codex Calixtinus, ad vesperas Sancti Iacobi, door Ensemble Organum beluistert, en dan een blik werpt op de toestanden in die foto’s, dan wekt dat horreur op en het besef van de grote kloof die er bestaat tussen de moderne valse begrippen qua “liturgie” en de wijze waarop de eeuwige Kerk dit doorheen alle tijden en eeuwen correct verstaan heeft. Gedenk dat Onze Lieve Heer de Psalmen van David liturgisch zong in het Hebreeuws (toen een exclusief liturgische taal, zoals het Latijn, gezien men in het dagdagelijkse leven Aramees sprak) met Zijn Apostelen, op een wijze waarop de traditionele Gregoriaanse, Byzantijnse, Aramese etc. kerkzang gebaseerd is.

    Uw reactie is in feite zeer emotionalistisch. Nu dat uw Pastoor weg is, schreeuwt men alsof de wereld vergaat, maar weet u eigenlijk wel dat Katholieken die trouw blijven aan de Romeinse Ritus, en zich verzetten tegen de Novus Ordo Ritus, al sinds de jaren zestig van vorige eeuw zwaar gemarginaliseerd geweest zijn door iconoclastische, barbaresque en innoveerzuchtige bisschoppen die nimmer hun drang lijken te kunnen bedwingen om het heilige aan stukken te slaan onder frenetisch “hoera!” geroep? Telkens wanneer dat gebeurt halen liberaalkatholieken van uw strekking onverschillig de schouders op, of smalen zij zelfs op de tranen van de gelovigen die de desolatie van de heiligdommen bewenen. Nu dat een bisschop eens een liturgische vandaal op de vingers tikt, staan diezelfden te schreeuwen gelijk kleine kinderen. Verwondert het u dan dat dit Gregoriaanse wenkbrauwen doet oprijzen?

    Eigenlijk moet het merendeel van de Belgische clerus vervangen worden, en de dag waarop dat zal gebeuren zal voor mij een feest zijn terwijl liberaalkatholieken schijnheilig hun verontwaardiging staan te uiten jegens het gepretendeerd ’tiranniek’ en ‘fascistisch’ gedrag van de Katholieke Kerk.

    Mij wordt waar ik leef geen Romeinse Mis gegund, en dan moet ik gaan blijten omdat elders de heiligschennissen van de clerus eens een keer tegengewerkt worden? Neen.

 50. Schijnbaar bent u niet echt vertrouwd met de Tridentijnse liturgie, want het Symbolum Nicaeno-Constantinopolitanum wordt enkel in de zondagsmis gereciteerd alsook enkele feestdagen en, voor 1962, op octaven van die feestdagen.

 51. Banbliksems? Belgisch woord voor het verwijzen naar de hel?
  De hel bestaat anders wel. Daar moeten we niet in willen komen. Maar God oordeelt over ieder van ons t.z.t.
  De hel is vuur (bliksems). Het is daar vast erg heet. De kinderen van Fátima hebben de hel gezien. Ze werden erg bang, daarna verdween de hel weer voor hun gezicht.
  Wanneer de Bijbel spreekt over de hel, en Maria de kinderen de Hel laat zien, dan is het niet zo, dat Jezus of Maria graag willen dat mensen naar de hel gaan. Integendeel. Geen ander als Jezus was uit op onze redding.

  We hebben allemaal bekering nodig en wellicht meerdere malen in ons leven. “De mens neigt naar het kwade”, zei mijn moeder zaliger. ondanks dat God ons goed heeft geschapen in den beginne.
  Het was juist God die ons op de proef stelde om te leren vanaf het begin gehoorzaam aan Hem te zijn. Helaas liep het anders. Het zoete appeltje was te verleidelijk en de zonde in de mens werd toen een feit. Afijn, dat verhaal kent iedereen wel. Ook in ons is de zonde, eeuwen later, een feit. En dat is geen futiliteit.
  Goed we zijn zondaars. En we vallen wel eens in de zonde. De zure appel is het geworden. Om door de zure appel heen te bijten, moeten we ons steeds weer opnieuw onszelf bekeren tot God. Niemand vindt dat gemakkelijk, want je staat min of meer in de schuld bij God en/of bij je naaste. De schuldbelijdenis is er niet voor niets aan het begin van de H. Mis. En het gebed van het Onze Vader, door Jezus gegeven aan zijn apostelen, dus ook niet.

  Er is nog niets veranderd. We kunnen onszelf altijd nog niet écht redden, al is zelfredzaamheid het toverwoord in onze moderne tijd en ook dat je het allemaal zelf moet doen, want een ander doet het niet voor je. Maar wie zijn onze naasten dan? En kan ik op die manier zelf een naaste voor een ander zijn? Iedereen redt zichzelf immers. Hoera!! Altijd Hoera??
  Hebben we elkaar eigenlijk dan nog wel echt nodig? Nee, we kunnen het immers allemaal lekker zelf! Echt? Zijn er geen zieken meer en geen gehandicapten lichamelijk en/of geestelijk, geen mensen meer met psychische problemen? Trouwens, al ben je gezond, zouden al deze mensen zichzelf kunnen redden zonder enige uitgestoken hand?? Soms is met iets kleins al hulp welkom. Vooral alleenstaanden komen dit tegen. Voorbeeld: Een ketting of een armbandje waarvan het je niet lukt het te sluiten. En een huisgenoot/note is er niet die je heel even kan helpen. Of als je even teveel werk hebt op één dag, niemand die je erdoorheen jast. Iedereen vertrouwt op de zelfredzaamheid van een ander. Totdat we allebei merken dat we elkaar wel nodig hebben.

  Ook dieren komen er achter, dat ze soms samen moeten werken. Zie hier een verhaal (Uit de Duitse les !!!) van twee ezels, waarvan het bekend is dat ze soms behoorlijk koppig kunnen zijn. Ze zaten vast aan elkaar met een touw. Ze kregen alle twee voer aan beiden zijden. Maar ze konden er allebei net niet bij, hoe ze ook zaten te trekken om erbij te komen. En ze kregen al meer honger.
  Ze zaten aan elkaar vast. Tenslotte ging er een lampje branden bij de ezels. Ze begrepen toen dat ze met zijn tweeën gelijk naar één kant moesten gaan staan en dan samen gaan hun voer konden opeten. Dus toen konden ze allebei de eerste helft opeten. Dat beviel zo goed, dat ze ook besloten, het kon ook niet anders natuurlijk, dat ze samen gezusterlijk en/of gebroederlijk naar de andere kant toe liepen en de andere helft gingen opeten. En het smaakte ook nog eens stukken beter. Goed en dat waren toch nog maar ezels die helderheid kregen.

  Kijk, vul met de twee ezels de progressieve geesten en de conservatieve geesten in. Zijn mensen niet meer dan ezels? Dan zal er bij ons ook een lampje moeten gaan branden en het besef gaan krijgen dat God eigenlijk wil dat we in Hem gaan geloven, elkaar moeten accepteren en samen op weg moeten gaan richting de Hemel liefst. Want wees nou eerlijk: Wie wil er nou in de Hel komen? Dus we zullen Samen Kerk moeten zijn. De slogan van onze Kerk! Wie wil er nou een uilskuiken blijven?

  Ik moet toegeven, ik ben er ook nog niet. Er valt aan mij nog veel te verbeteren.
  Zonder goede herders lopen we verloren, kennend heg noch steg (toch nog een goed modern jongerenkoorlied, maar waarom ontgaat de moderne mens, alzo ook vele jongerenkoorleden blijkbaar de betekenis dan?).
  We hebben hoe dan ook God nodig. Zonder Jezus geen verlossing. Hij wil toch niet dat wij verloren gaan? Zie Johannes 3:16. Deze tekst is een van de meest aangehaalde teksten, om mensen te laten weten, dat Jezus niemand van u en mij verloren wil laten gaan. Maar we moeten wel ons beste beentje voorzetten.

  1. Banbliksem staat in het WNT. U weet wel dat enorme woordenboek – het grootste ter wereld – van de Nederlanders De Vries en Te Winkel. Nederlands bedoelt u waarschijnlijk, want een “Belgische taal” bestaat niet. Of is de onwetendheid bij bepaalde Nederlanders echt zo groot?

   1. Vlaams en Frans spreken ze in België, natuurlijk, maar ook Nederlands? Het zit dichtbij ja. Maar de Belg die Vlaams spreekt is in ieder geval te herkennen aan de zachte g (net als in Noord-Brabant en Limburg). Verder hebben zij een smeuïg taalgebruik, jullie kunnen je zogezegd zeer ludiek uitdrukken, maken eigen woorden waar Nederlanders blijkbaar niet op konden komen. In die zin zijn Hollanders een beetje dom misschien. Er wordt veel gekaapt uit andere talen. Zo langzamerhand raken wij al meer onze taal kwijt en ervan vervreemd. Dat vind ik wel erg eigenlijk.
    Verder off-topic deze reactie.

    1. Welke taal spreken ze in Oostenrijk? Duits. Met een eigen Oostenrijkse tongval, woordenschat, uitdrukkingen. Net zo spreken we in Vlaanderen Nederlands. Inderdaad, met een eigen tongval, maar een Nederlander uit Sittard herken je ook van een uit Drenthe.

     Vlaams is een dialect van het Nederlands. Gesproken in niet alleen de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen, maar in Zeeuws-Vlaanderen en – vooral nog door ouderen – in Le Nord, ook gekend als Frans-Vlaanderen.

 52. Misschien moeten de mensen in Nederland en België naar de Bergen gaan. Vandaar zal de Hulp van God komen, volgens een Psalm. Ons land is nogal plat. Geen berg te zien. Berg je dan!

  1. Lieve Marian, je bent een schat omdat je verlangt naar de bergen te gaan. Zelfs als je ( ZONDER KLIMMEN! = gevaar! ) lichamelijk naar de bergen gaat onstijg je letterlijk de laagte en dat simpele feit alleen al betekent een verheffing van de ziel vanwege het zeer belangrijk relativeren van de altijd laagliggende kleinburgerlijke wereld!!!

   Naar de bergen gaan heeft als geestelijke betekenis in de eerste plaats het onstijgen van de lagere belevingen en in de tweede plaats de Hogere Geestelijke Machten erkennen en met Hen rekening houden in onze eigen nietswaardige kleinheid.

   Voila, dat is wat ik er van meen te weten.

   Heel zeker kan Jan Van den Berghe u daar nog veel meer over vertellen, maar ik weet nog steeds niet of hij opbouwend geestelijk wenst te onderrichten.

   1. Eerlijk gezegd is bergen beklimmen niet mijn sterkste vak. Ik stop verder met reageren op dit artikel.

 53. @ Jan Van den Berghe
  Van de zeven missaals die ik van de ondergang heb kunnen redden geven vier geen melding dat het credo enkel in de zondagsmis wordt gelezen. Telkens probeer ik mensen aan te raden dat boek te houden en te gebruiken. Tevergeefs.

  Om in de week nog een Tridentijnse H.Mis te kunnen bijwonen moet men al naar het Luikse of Antwerpen of Maleizen, dat is niet uitvoerbaar vanuit z.o.Limburg.

  U bent een intellectuele reus en ik een minimensje, dus zou ik veel van u kunnen leren.

  Ik heb dagelijks te maken met mensen die nog kleiner zijn dan ik. Tegenover hen voel ik me soms een beetje zoals u: alwetend en machteloos vanwege hun onwetendheid. Zij zoeken enkel naar kleinburgerlijk geluk. Maar ik ben niet van plan hen op de vingers te tikken wanneer zij ganse reeksen kleine foutjes aan elkaar rijgen. Wanneer dan iemand na zeer geduldig bijstaan eindelijk zelf een klein beetje begint te zoeken is het zeer moeilijk om kalm te blijven en geen kritiek te geven op de kortzichtigheid.

  U spreekt dan van mist en blindheid en etiketteren. Dat heb ik nog nooit tegen een kleine ziel gezegd want dat veroorzaakt enkel bitterheid en ontneemt hem de moed.

  Wanneer ik dan toch met de moed der wanhoop een beetje kennis tracht bij te brengen kan ik innerlijk wenen om zoveel kortzichtigheid. Dat leidt dan tot een vorm van God smeken om genade voor die ziel want dat is toch belangrijk.

  Terwijl u als reus op allen neerkijkt? Corrigeer me a.u.b. want ik begrijp nog steeds niet uw bedoelingen.
  Ik probeer te begrijpen wat u belangrijk vindt vermits u duidelijk zo veel meer weet.

  U kunt toch onmogelijk ontkennen dat er een breed geestelijk front bestaat tegenover de groeiende duisternis in steeds meer zielen?
  Waarom maakt u dat geestelijk leven dan niet kenbaar, of ben ik nu weer blind en bent u wel degelijk opbouwend bezig?

  Welke fouten zitten er nu in mijn redenering?
  Mag ik u verzoeken en beetje van uw licht te laten schijnen?

 54. Kort en bondig: u maakt er een sport van te oordelen over mensen, niet over opvattingen. Het schriftwoord luidt nochtans: “Oordeel niet dan zult gij niet geoordeeld worden”.

  1. Geachte heer @Jan van den Berghe, de door u genoemde Bijbeltekst geldt net zo hard voor u zelf.

   1. Daar ben ik diep van overtuigd. Daarom roep ik op tot grote voorzichtigheid en weiger ik mee te stappen in denkwijzes als “wie de Tridentijnse mis bijwoont, wordt gered”.

 55. Kleine zielen? Mensen die niet onderricht willen worden dat zijn geen kleine zielen maar hoogmoedige. Die zitten nog vast in hun groot ego en eigen willetje. Onderricht geven of oordelen daar zit een groot verschil. In de geestelijke werken van barmhartigheid staat trouwens twijfelende raad geven, onwetende onderrichten, zondaars terecht wijzen, beledigingen vergeven enz. Het is dus niet alleen de 7 lichamelijke werken van barmhartigheid: zoals armen eten geven, naakten kleden enz.. Ik zou iedereen aanraden die zo graag priester luk terug willen om de catechismus van de katholieken kerk aan te schaffen en de bijbel beginnen te bestuderen zodat het na jaren van volharding ook een levend woord zal worden voor jullie ziel en wat meer in de stilte en in gebed bij God te gaan zitten. Voordat deze nog een discussie aan gaan met katholieken die al jaren volharden in beproevingen en die klein genoeg zijn om te knielen en hun zonde nederig op te biechten. De moderne kijk op het huis van God is al even erg dan alle Schriftgeleerden samen die zo graag op wetten en regels stonden te roepen. Bij jullie zijn er gewoon geen wetten of regels meer, dat vind ik persoonlijk nog erger dan een hoop Schriftgeleerden bij elkaar. Aan jullie leeg gepraat herken je gewoon de dwazen van hart. En laat deze discussie inderdaad maar gewoon stoppen, want ik vermoed dat deze mensen ( geen kleine zielen maar hoogmoedige zielen ) nog niet rijp zijn om tot inzicht te komen, die moeten nog wat gelouterd en beproefd worden door God. Misschien zo beproefd worden dat ze in persoonlijke crisis komen en vanuit miserie op hun knieën vallen en roepen om hulp van God. En dan zullen ze misschien al die goede raadgevingen en onderricht op deze website door katholieken die al jaren volharden nog eens komen lezen en tot tranen toe huilen voor hun lege praat over het huis van God. En als dat gebeurd – dan is hun redding nabij.

  1. Uit uw bericht stapt de hoogmoed. “Wij zijn de goeden, de anderen de slechten.”

 56. Wij zijn allemaal goed – maar we zijn ook allemaal op momenten niet goed door zonde.
  Ik ben niet beter of slechter dan jij. Maar, als de mensen niet willen inzien dat een fout gedrag moet veranderen omdat het geen sprankeltje licht van Christus vanaf straalt en alleen maar de menselijke verwachtingen op de 1ste plaats komt in plaats van God?

  Niemand heeft hier zelf die cruciale vraag gesteld: wat wil God van ons?
  Wat uiteindelijke de beste vraag is als Christen om elkaar te helpen.
  Wij willen en moeten? Dat is geen vraag – dat is opstandigheid en dat zorgt voor onrust en verdeeldheid.

  En als je zo iets leest, dan zou ik niet weten dat er geen onderricht mag gegeven worden op dat dwaas egoïstische gedrag, waar geen eenheid en verbinding van komt. En wat jij hoogmoed noemt – noem ik onderricht geven aan de onwetende – zondaars terecht wijzen. Twee belangrijke punten in de geestelijke werken van barmhartigheid. En dat onderricht en terechtwijzen zou wat meer mogen gebeuren in de kerk, dan zouden we al niet zoveel dwaze toestanden hebben in de kerk.

  Ik ben ook onwetend geweest en we hebben nog allemaal bij te leren, maar ik ben wel heel dankbaar dat ik jaren geleden wel nederig genoeg was om naar dat onderricht van anderen te luisteren en dat ik me niet beledigd voelde als ze me terecht wezen. Ik vond deze christelijke mensen absoluut niet hoogmoedig, die waren betrokken en bezorgd over mij als mens. Dat is al een hele andere kijk hoe jij mijn berichten en dat van anderen leest.. Maar, je doet er maar mee wat je wil. Mijn intentie was goed.. Vrede!

 57. Be-oordelen of ver-oordelen.

  Niet alleen heb ik alle recht mijn naaste trachten te be-oordelen want dat is simpelweg een vorm van empathie, het is zelfs een plicht wanneer men de bedoeling heeft hem de weg, de waarheid en het leven van Christus te tonen.

  Voor alle duidelijkheid: sympathie betekent mee-voelen dus ook mee-lijden hetgeen ook medelijden betekent.

  Met empathie gaat men een stap verder en tracht men zijn uiterste best te doen de naaste innerlijk aan te voelen en te begrijpen. Dit is onmogelijk te verwezenlijken zonder be-oordeling. Wanneer die be-oordeling stoelt op het verlangen het Woord van God te verkondigen aan zowel kleine als grote zielen dan kan en zal men daar niemand mee kwetsen, maar integendeel geeft men zichzelf de mogelijkheid het Woord van God te induceren, te onderwijzen op de best geschikte manier. De grootst mogelijke empathie vindt men in de H.Harten van Jezus en Maria. En vergeet hierbij uw engelbewaarder niet die voortdurend empatisch werkzaam is.

  Daarbij is het van het allergrootste belang zeer goed te beseffen dat ontelbare soorten van geesten die niet van God uitgaan ieder mens voortdurend onbewust misleiden en afleiden en verleiden. Voortdurende waakzaamheid is absoluut hard nodig! Gebed is de allerbeste bescherming. Gebed is geestelijk leven, geestelijke arbeid, geestelijke be-leving. Vandaar het zeer grote belang de Traditie van het Onveranderlijke en Tijdeloze Woord van God te respecteren want hieruit volgt het niet te overschatten belang van de Tridentijnse H.Mis!

  Uiteraard is het mogelijk empathie te misbruiken. Dan verdwijnt het licht en de hoop en is er bij voorbaat geen zuivere liefde meer. Dit is de duivelse taktiek van o.a. de vrijmetselaars: gebruik alle kleine en grote middelen om iedereen tot wanhoop te brengen. Men kan dit overvloedig bemerken in de mainstream-media, de TV, de kranten en tijdschriften, en uiterst venijnig en doelbewust onderhuids in zowat negen en negentig procent van de films!!!
  Hoe weinigen beseffen dit zeer grote gevaar!

  Welnu, grote machtige heer Jan Van den Berghe, u bent onmiskenbaar een grote berg, mag ik u met grote nadruk smeken om a.u.b. diep na te denken over het begrip empathie en welke bitterheid u tot nog toe induceerde, of m.a.w. als zielevoedsel verstrekte, of als pijnlijk onderricht verschafte.

 58. “het niet te overschatten belang van de Tridentijnse H.Mis” waarmee bedoelt is dat men de Tridentijnse H.mis niet kan overschatten!

 59. Tridentijnse mis en wat weet ik nog allemaal… doet het er wat toe? Ons geloof is gebaseerd op Christus en op de 10 geboden. Hoe een eucharistieviering geleid of beleefd wordt doet er geenszins toe… Toen Christus zijn leerlingen de boodschap verkondigde had hij ook geen praalgebouw (lees kerk) nodig of een knielbank waar zijn leerlingen moesten inzitten (want sommigen hier vinden dat echt de enige manier om een mis echt te beleven). Christus onderrichtte zijn leerlingen vanuit het water en overal waar de mensen naar hem luisterden… Daar draait het om! Onze bisschoppen wanen zich de hogepriesters uit Christus’ tijd en denken zich alles te kunnen en mogen permitteren en net zoals zij met Christus doen onze bisschop en zijn aanhang hetzelfde met Luk, ze pesten hem en verwijderen hem uit zijn parochie…

  Christus heeft altijd gezegd dat hij terug zou komen om de wereld te redden… iedere gelovige kijkt daar zo naar uit… Voor sommige gelovigen (lees kankerpatienten) is Luk misschien de nieuwe Messias, omdat hij hen sterkt in hun geloof om de ziekte te kunnen overwinnen. Net zoals de hogepriesters ziet onze bisschop niet welke kracht Luk uitstraalt en meegeeft aan zijn gelovigen en proberen ze hem op allerlei manieren aan de kant kunnen schuiven…

  Als andere priesters al zeggen dat het schandalig is wat het bisdom doet, dan zegt dat al veel denk ik. En dan is het zeker al niet meer de beurt aan al deze “tridentijnse gelovigen” om een oordeel te vellen.

 60. @ Beste Kris.
  Christus is tweeduizend jaar geleden al gekomen om de wereld te redden, Hij hoeft dus geen tweede keer terug te komen om de wereld te redden. Jezus zal terugkomen op de wolken: dat wil zeggen dat Hij nooit meer lichamelijk terugkomt maar wel geestelijk.
  “Die opgevaren is ten hemel,
  en zit aan de rechterhand van God, zijn almachtige Vader;
  vandaar zal Hij komen oordelen de levenden en de doden.”

  Dit betekent dat al tweeduizend jaren lang iedere mens op aarde de weg en de waarheid en de liefde van Christus kan volgen om gered te worden.
  Ik weet natuurlijk niet of u al enige moeite gedaan hebt om de weg van Christus te volgen?
  De weg van Christus volgen betekent dat u zo veel mogelijk aan Hem moet denken in alles wat u iedere dag doet en denkt, en bijgevolg voortdurend moet bidden en boete doen en dat u vooral zoveel mogelijk zorg moet besteden aan het heil van alle zielen om u heen want dat is het allerbelangrijkste dat Jezus van u verlangt. Jezus is geen socialist die u niets anders zou wensen dan alleen maar werelds geluk!

  Om dat zuiver geestelijk werk te kunnen doen vraagt God de Vader van u dat u vanuit uw eigen vrije wil uw gedachten zoveel mogelijk op Jezus zet. En daarom, beste Kris, kunt u het wereldse leven verminderen en het innerlijk geestelijk leven vermeerderen, vanuit uw eigen vrije wil.

  De gemoderniseerde mens kijkt met zeer grote overgave dagelijks urenlang naar de TV en naar sport vanuit een luie zetel. Naar de mis gaan ze alleen nog op zondag en dan zitten ze als dove en blinden schaapjes met hun achterwerk op een stoel en ze zijn innerlijk zo ongeloofelijk lui dat ze de korte apostolische geloofsbelijdenis opzeggen zonder zelfs maar een seconde na te denken over de woorden.

  – In de Tridentijnse H.Mis werkt men zeer hard want de teksten meebidden en meelezen in het missaal kost nogal wat moeite, maar dit is geestelijke arbeid dat Jezus en Maria werkelijk van u verwachten. Met die geestelijke arbeid geeft u ook grote eer aan God de Vader. Bovendien is men in die Tridentijnse H.Mis ook meestal geknield, ook de meeste oudere mensen.
  De traditionele katholiek kijkt zo weinig mogelijk TV maar geeft zich volledig over aan de gebeden van de H.Mis. De meeste traditionele katholieken die ik ken kijken helemaal geen TV meer maar bidden zeer veel.

  En hoe wil u in godsnaam iemand van de kanker genezen door in een moderne mis te zitten slapen?

  Bent u al gereed om door Jezus be-oordeeld te worden, en misschien zelfs ver-oordeeld?

  1. Ik ben zeker klaar om door Jezus beoordeeld te worden. Ik weet dat Jezus me zal beoordelen op wat ik wat ik doe of gedaan heb voor mijn medemens en hoe ik Hem in mijn hart draag. Hij zal me zeker niet ver-oordelen omdat ik geen paardenbril draag en zijn volgelingen niet voor ogen houdt dat ze op hun knieen moeten gaan zitten in de eucharistie of dat ze hun televisie moet laten om te bidden omdat dat ze anders volgens u slechte gelovigen zijn. Daarvoor zal Hij me niet veroordelen zoals u het stelt. Hij zal me beoordelen om wie ik ben en wat ik gedaan heb. Alleen Hij weet of ik een goede gelovige ben. Niemand anders kan daar over oordelen, u niet, de bisschop niet, de paus niet. Enkel Hij. Net zoals enkel Hij kan oordelen of u een beter volgeling van Hem bent dan ik. Ik bid dan ook voor u, opdat Hij u niet zou veroordelen, zoals u anderen veroordeelt die niet dezelfde mening delen als u.

  2. Eric,

   Onze Heer Jezus Christus zal wel lichamelijk wederkeren in de Parousia, en Zijn heilige voeten zullen de Olijfberg raken. Het zal echter niet Luk Brutin zijn die op de wolken zal wederkeren om op de Dag van Wraak het menselijk geslacht te oordelen. Ongelofelijk wat men hier allemaal leest! Nu gaat men die priester al tot een pseudomessias verheffen. Dat is letterlijk de geest van Antichrist die spreekt. Ik vraag mij af wat de Eerwaarde Heer Brutin zelf denkt van dergelijke uitspraken van één van zijn voormalige parochianen (Kris M.) die hem tot een goddelijke status meent te kunnen verheffen.

   Priesters die met verachting voor de Heilige Mysteriën het Lichaam en Bloed van Christus oneerbiedig behandelen kruisigen en folteren Hem als het ware opnieuw. Als men zo een minachting heeft voor de Allerheiligste Geheimen van het Altaar, waarom gaat men dan geen patatten verkopen of fritten bakken in plaats van in de priesterlijke stand te treden?

   Waarom menen malicieuze trollen zoals Kris M. dat zij in de Katholieke Kerk, die geenszins hun privaat eigendom is, kunnen komen pontificeren over hoe zij haar heiligste bezit moet ontheiligen om hun keizerlijk placet te verdienen? Indien zij een moskee binnen zouden gaan om de sekte van Mahomet te gaan aanpassen aan de meest recente decreten van Keizer Kris, dan kappen zij daar ter plaatse hun koppen af!

   En wat knielen betreft: Zoals de Gelukzalige Apostel Paulus gezegd heeft, heeft de Vader de Zoon verheven opdat elke knie op aarde, in de Hemel, en in de hel in Zijn Naam zou buigen [Philipenzen 2, 10], en indien men in dit leven weigert om de knie voor Zijne Goddelijke Majesteit te buigen, dan zal men daartoe later gedwongen worden door de Glorie van God.

   Wie zit er eigenlijk nog te wachten op dat snobachtig heiliger-dan-gij gezever van humanistische liberaalkatholieken? Waarom staan zij er op om altijd toe te geven aan die drang om een publiek forum tot een echokamer om te bouwen waar zij voor een groot publiek hun dankzegging kunnen opzeggen dat zij niet zo ‘verachtelijk’ zijn als die Katholieke Katholieken met hun ‘farizese mentaliteiten’ en ‘hun’ Tien Geboden? Narcissisme verblindt.

   1. Hahaha, wat een fantastisch taalgebruik hebt u. U moet vast wel een hooggeleerde zijn. Of ik ben zoals u zegt een te grote malicieuze trol om uw woordenschat voldoende te kunnen begrijpen.
    Wat u doet getuigt nochtans van zeer beperkte naastenliefde en respect voor uw medemens. U komt dit forum binnen en meent uzelf direkt te kunnen verheven tot een oppermachtige status om andere mensen te kunnen veroordelen en hen persoonlijk te kleineren. U meent ook onmiddelijk een andere religie tot een sekte te kunnen herleiden. Wat u doet heeft niets meer te maken met het uiten van een mening over het verwijderen van priester Luk. Wat u doet, heeft niemand anders hier al gedaan, er zijn hier al vele meningsverschillen of discussies gepasseerd, maar nog niemand heeft zich hier verlaagd tot wat u hanteert, zijnde het persoonlijk aanvallen en veroordelen van andere deelnemers aan dit forum.
    Wat ik ook nog kwijt wil: Ik ben geen ex- parochiaan van Luk Brutin. Ik ken Luk wel persoonlijk als mens en als priester. U misschien niet. Ik probeer Luk ook niet als de nieuwe Messias te benoemen, ik probeer gewoon enkele gelijkenissen aan te tonen. Misschien moet u ook wat meer trol zijn om mijn gedachten en bedenkingen te kunnen volgen.

    1. Lees Mirari Vos van Gregorius XVI en de Syllabus Errorum (een samenvatting van de negentiende-eeuwse moderne dwalingen) van de Gelukzalige Paus Pius IX indien u wil weten wat Katholicisme is. “Liberaalkatholicisme” is een term die de Kerk reeds eeuwen lang hanteert tegen uw strekking. U kunt niet Christus én Delamennais dienen. Er is een groot verschil tussen de Christelijke naastenliefde en de humanistisch-revolutionaire ‘naastenliefde’ van de Vrijmetselaars, en er is dan ook niets onchristelijks aan om uw arrogantie te geselen met het woord. Onze Lieven Heer deed dat zelfs met een zweep, toen hij spotters van de heilige grond verjoeg. Ik ken uw tactiek wel hoor: Eerst hard blazen, en dan blijten wanneer er onverwachts sterke reactie komt, zoals typische onvolwassen pestkoppen op de lagere school. Serieuze Katholieken hebben reeds decennia lang afgezien door toedoen van pontificerende liberaalkatholieken zoals u, die soevereine heerschappij menen te kunnen uitoefenen over onze Heilige Moeder, de Kerk. Het waren uw aanvoerders, vrijzinnige prelaten, die het kerkelijk leven doorheen de Kerk in verderf gestort hebben, en die in opdracht van de maçonnieke loges pedoperverten in de seminaries geplant hebben om schade toe te brengen aan de Kerk door de onschuld van weerloze kinderen meedogenloos te vertrappen; of is het u nog niet opgevallen dat de pedoperverten binnen de Kerk gewoonlijk de grootste en meest fanatieke aanhangers zijn van kermisliturgie en liberaalkatholicisme? Geen toeval, verzeker ik u.

     Verder is het Mahometisme inderdaad een sekte. Er is slechts één Religie, en dat is het Katholicisme. Al de andere godsdiensten zijn vals en dus sectair. Sint Petrus noemt zoiets een sekte van verderf (secta perditionis). [II Petrus 2, 1]

     Indien u het niet weet: “Trol” is een overwegend technische internet-term, en het woord wordt hier dus niet toegepast in de klassieke zin van een mythologisch lomp wezen met een knots.

  3. En weer staat uw bericht vol goedkope beweringen en eens te meer meent u voor God te kunnen spreken. God geneest in Zijn goedheid wie Hij wil. Dat kan door Zijn heiligen. God doorgrondt de mens en kijkt in de diepheid van diens hart. God ziet wie tot Hem komt met een door berouw vermorzeld hart, met een hoopvol en liefdevol hart. Ik zie nergens in het evangelie dat het bijwonen van de Tridentijnse mis een voorwaarde is tot welgevalligheid in Gods ogen. U wil schijnbaar Gods genade in een dwangbuis dwingen. Alleen waait de Geest waar Hij wil.

   En ja, ik woon bij voorkeur de Tridentijnse mis bij. Jaren heb ik het geluk gehad die liturgische schat te mogen delen met een oude priester, een ware herder die mij het verschil heeft geleerd tussen dogmatiek en pastoraal, tussen godgeleerdheid en godsbeleving. Daarom deel ik uw denktrant niet die u hier in berichten breed uitsmeert.

 61. @ Benjamin Van Dijck.
  Ik wist niet dat men de Parousia zo letterlijk kon nemen. Ik heb de neiging het geestelijke te sublimeren. Het ware leven is immers geestelijk?

  1. Dag Eric,

   Dat Christus, onze Koning, zal wederkeren in Zijn verheerlijkt, fysiek lichaam, is een goddelijk geopenbaard dogma van de Katholieke Kerk. Het behoort dus tot de Geloofsschat. Alle vlees zal bij het Laatste Oordeel in het Dal van Josaphat de littekenen van Zijn Heilige Wonden aanschouwen, die Hij als sieraden zal dragen. De gezegenden van de Hemelse Vader zullen zich in dat zien verheugen, terwijl de bozen in wanhoop zullen sidderen van schaamte.

 62. @ Jan Van den Bergh.
  Ik ben in het geheel niets en dwing geen aanvaarding af van hetgeen ik zeg maar wel probeer ik mensen eenvoudig te verwijzen naar de meest verheven en verfijnde wijze om het Laatste Avondmaal te herdenken. Ik denk niet dat Kris M. veel gestudeerd heeft of zich zorgen maakt over het bezit van enige kennis over Christendom of de Kerk. Als dat wel zo is mag hij het zeggen.

  Bovendien trachtte ik al eerder bij andere gelegenheden te verklaren dat consecratie en communie eigenlijk veel meer betekenen dan hetgeen men zelfs in de Tridentijnse H.Mis weergeeft en tot beleving aanzet. Jezus volgen lijkt op het eerste zicht eenvoudig, en is dat ook wel, maar het blijft een bijna onmogelijke taak zolang we nog vervuld zijn van eigengerichte verlangens.
  Daarom kan men toch niet anders dan de Tridentijnse H.Mis op zijn minst passief bij te wonen en te verkiezen boven eender welke andere vorm.

  Want u bent ten allen tijde vrij om de wereld te relativeren en in de woestijn te gaan wonen of uw deuren en ramen te sluiten of in open lucht op een berg te doen wat Christus ons via vermoedelijk Paulus voorhield: dag en nacht in tranen wakend bidden en smeken. Handelingen 20:31. Omdat deze geestelijke kennis niet meer wordt onderwezen zijn er geen roepingen meer. Zonder respect voor het rechtsgrondig anbtelijke deel van de Kerk zal alles verwateren. Vandaar: de Tridentijnse H.Mis!!!

  Uiteraard waait de Geest waar Hij wil maar dat hoeft u niet te beletten Gods genade “als in een dwangbuis” trachten te “dwingen”: Lukas 18:1-7 en zelfs Mattheus 9:20-22 en werkelijk is er niemand die u hoeft te beletten God te smeken door boete en volhardend smeken en diep geloven en vertrouwen en zichzelf vernederen. Van geen enkele ‘moderne’ priester heb ik ooit gehoord hoe men moet bidden. Wel hoor en zie ik af en toe dat moderne priesters het gebed niet meer belangrijk vinden hetgeen eens te meer een reden is mensen te verwijzen naar de Tridentijnse H.Mis.

  1. De Tridentijnse mis als oplossing voor alle kwaad? De geschiedenis leert het tegendeel. Tot in de jaren zestig leefde het grootste deel van de katholieke Kerk op het ritme van de Tridentijnse liturgie. En toch bleek dat de worm toen al heel diep in het hout was doorgedrongen. Het hout was trouwens al langer besmet. De heilige paus Pius X heeft er al moeten tegen vechten. Onder zijn bewind leek de worm uitgeroeid, maar in werkelijkheid had de modernistische worm zich heel diep in het hout verscholen. Ondanks de Tridentijnse mis. De oplossing zal er dus niet komen door een loutere terugkeer naar de oude mis. De oorzaak zit veel dieper en bijgevolg zal ook de oplossing van een ander gehalte moeten zijn.

   1. Nadat planet X (The Destroyer, De Bol Van Verlossing) zal hebben toegeslagen zullen we misschien ook de hedendaagse toegankelijkheid naar de klassiek religieuze muziek moeten missen en blijft er enkel nog de Gregoriaanse muziek in de Tridentijnse H.Mis. Anderzijds is de diepe geestelijke genegenheid die men in de stilte van de vrije natuur kan ondervinden misschien veel meer waard want dat lijkt me van direct Goddelijke oorsprong te zijn. Ik denk aan Hopi-indianen en ik twijfel er niet aan dat in alle tijden er integere stammen bestonden die het grootste respect cultiveerden voor de Grote Geest die alles en iedereen naar geestelijk leven wil richten.

 63. hoe meer er geschreven wordt hoe erger waar blijft jullie echte LIEFDE het is zo triestig een mens moet het allerhoogste respekt hebben voor God en Jezus maar leeft Jezus niet in de medemens ook en maar oordelen en veroordelen de een weet het nog beter dan de andere respekteer mekaar en bid voor elkaar dat eenieder mag gered worden en wat jullie ook zeggen ik denk dat er niemend in de mis was bij priester luk met pasen dan zou je pas kunnen oordelen met hoeveel liefde voor Jezus hij de mensen aanbracht wat Jezus geleden heeft voor ons en hoe we Hem moeten liefhebben voor de redding die hij ons bracht het belangrijkste is toch voor elk mens te beseffen dat de Jezus in mis offer aanwezig is dat we Hem vol liefde en dankbaarheid ontvangen en in ons hart dragen en die liefde uitdragen naar elk medemens als iedereen mekaar liefhad zonder oordelen zou het geen mooie wereld worden

  1. Mevrouw,

   De liefde van Christus, tijdens Zijn zichtbaar vertoeven op aarde, kwam soms hard aan, vooral wanneer die zich richtte tot arrogante personen. Het is niet moeilijk om in de Boeken van het Nieuw Testament een rijke woordenschat van pejoratieven terug te vinden waarmee de zondeloze tong van Onze Lieven Heer de huichelaars geselde. Dat is nodig om de waarheid te verdedigen, hetgeen niet zonder strijd kan. Het is pure hoogmoed om van de Kerk een profane democratie te willen maken, waar het lot van het heilige bepaald moet worden door een meerderheid van stemmen in plaats van door de wil van God, die ons via de Katholieke Kerk kenbaar gemaakt is.

   Ik draag hier niemand haat toe. Integendeel. Maar gezien dit één van de weinige plaatsen op het Nederlandstalig internet is waar het Katholicisme niet gecensureerd wordt in de commentaar-sectie, ga ik mij niet het zwijgen laten opleggen door de vrijzinnigheid die reeds een halve eeuw de Kerk, mijn Moeder, foltert en kwelt. Oorlog is hard. En wees maar zeker dat er daadwerkelijk een burgeroorlog woedt in de Kerk, die onder het huidig pontificaat in Rome nog meer ontketend geworden is dan ervoor.

   Moge het Smartvol en Onbevlekt Hart van Maria u allen bewaren, en Heer Sint Jozef voor u bidden. ✠

 64. ik ben maar een heel klein en eenvoudig mens het enige dat ik weet is dat de liefde van Jezus de redding was in mijn leven dat ik enorm van Hem hou en ook van Maria en dat ik Hem dankbaar ben voor de goede priesters die Hij op mijn pad bracht en ik hoop dat Zijn Geest eenieder moge vervullen en leiden in en buiten de kerk om hun taak naar Zijn wil te vervullen

 65. Toch nog even een reactie in verband met bovenstaand gesprek(ken).

  “Eerbied in Gods Huis.” Zo staat mijn oudste broer met een of twee buurjongens nog op de foto buiten.

  Is het niet verdrietig steeds als gelovige te hebben moeten constateren dat zo dikwijls van die eerbied weinig is overgebleven in de laatste tientallen jaren en dat het vooral een passief gebeuren is geworden? En dat men van een Kerk een soort kermishal maakt? En dat ook nog niet buiten de Kerk, wat al dubieus zou zijn, maar zelfs binnen in de Kerk.

  Pastor Luk zou hier zelf wat aan kunnen doen. Verbeter de Kerk, hij kan beginnen in zijn eigen Kerk waar hij als priester staat. Dan zou hij zo weer verder mogen! Wat is dan toch het probleem? Wees een priester, kleed je ook als een priester, doe alle priestertaken, van Eucharistie tot de Biecht, van het toedienen van het H. Doopsel en het geven van catechese aan kinderen, leer hen het Rozenkransgebed en begeleid de gelovigen jong en oud! Als het ergens aan ontbroken heeft de laatste tientallen jaren is het dat wel!

  Kortom wees herkenbaar als katholiek priester. ! Dat zou voor vele zo niet alle katholieken een grote Zegen zijn.

 66. U blijft een priester dus afrekenen op uiterlijkheden. “Kleed je als een priester”… Niets is zo veranderlijk gebleken in de geschiedenis van de Kerk als de kleding van de priester. De soutane zoals we die nu kennen, is trouwens van oorsprong geen religieus kledingstuk. Tot aan de Franse Revolutie werd de zwarte toog door heel wat anderen gedragen: rechters, notabelen, edelen… De arme plattelandspriesters droegen die toog meestal niet, omdat ze eigen was aan de hogere kringen. Alhoewel ik zelf het waardevol acht dat een priester in onze tijd als priester herkenbaar is, verwerp ik volkomen en onvoorwaardelijk dat een priester slechts in een soutane een goede priester is.

  U ben ook heel overhaast in uw oordeel over pastoor Brutin. Toen Brutin pastoor werd in Zwevezele heeft hij de heiligenbeelden en die van Maria weer in de kerk gebracht. Door pastoor Brutin staan er nu vier Mariabeelden in de kerk: de Onbevlekte Ontvangenis van Lourdes, Onze-Lieve-Vrouw van het Vagevuur, Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand en nog een ander. Ook wordt de rozenkrans er gebeden en zorgde hij voor een verlevendiging van de bidstonden aan de kapelletjes in mei (waar soms bijna honderd man naartoe kwam). Opletten dus voor het zoveelste oordeel dat gebaseerd is op onwetendheid!

  1. Ik heb het niet persé over een soutane, maar meer over een priester met een zwart of grijs pak met een witte boord. Heel vroeger droegen priesters een soutane, maar daar weet ik zelf nauwelijks nog van.
   Overigens zijn er ook mensen die het hebben over witte-boorden politiek. Maar of dat wat met priesters met een witte boord te maken heeft weet ik eigenlijk niet.

  2. De priestersoutane zoals wij die nu kennen is de uitkomst van een gedurige ontwikkeling doorheen de geschiedenis, en is gebaseerd op de Romeinse tuniek. De Kerk heeft echter altijd gewild dat haar clerus een tuniekachtige kledij droeg, omdat de broek, een universeel gebruik onder de Germaanse volkeren, niet overeenkomt met de clericale status. Geheel het psyche rondom de broek is verwoven met de lekenstatus, en de tuniekachtige kledij voor het priesterdom is een traditie die terug te voeren is tot op Adam zelf, hetgeen zelfs in heidense cultussen op verminkte wijze bewaard bleef. De druïdistische priesterfiguren onder de Germanen en Kelten, bijvoorbeeld, droegen geen broeken zoals de rest van de bevolking, maar een soort van gewaden. De Katholieke instincten komen dan ook in opstand wanneer Katholieke priesters met een broek en een hemd rondlopen, in plaats van met de priestersoutane. Het dragen van de soutane weert ook extravagante elementen af, en het lopen achter dwaze modegrillen, die smet werpen op de clericale waardigheid.

   Nooit doorheen de geschiedenis heeft de Apostolische Stoel een gebruik goedgekeurd, zij het expliciet of impliciet, dat de clerus het dragen toestaat van een broek zoals de lekengelovigen doen.

   1. Geen extravagante elementen bij priesters die de soutane dragen? Al eens gekeken naar de priesters van het Instituut Christus Koning en Soeverein Hogepriester? Dan zie ik duizendmaal liever een priester in een sobere grijze of zwarte clergy. Veel waardiger en overeenkomstig de priesterlijke waardigheid. Het wordt tijd dat men onder conservatieve en traditionalistische katholieken gaat beseffen dat je het herstel van het geloof niet bewerkstelligt door 19e eeuwse modes uit de mottenballen te halen.

    1. U zegt: “Geen extravagante elementen bij priesters die de soutane dragen?”

     Ik heb gezegd dat clericale kledij extravagante elementen afweert, niet dat het een absolute garantie biedt dat elke priester neigingen tot ijdelheid zal intomen. Als iemand twee dagen per week vast, dan vindt hij daar in een wapen tegen de gulzigheid. Dat betekent echter geen absolute garantie dat hij niet in gulzigheid zal vallen.

     U zegt: “Het wordt tijd dat men onder conservatieve en traditionalistische katholieken gaat beseffen dat je het herstel van het geloof niet bewerkstelligt door 19e eeuwse modes uit de mottenballen te halen.”

     Het is in alle tijden noodzakelijk dat de clerus zich op een wijze kleedt die overeenkomt met hun gewijd karakter. Hoe daar vorm aan gegeven wordt maakt mij niet uit, zolang de traditioneel overgeleverde normen gerespecteerd blijven, hetgeen niet het geval is met de hippie-priesters van het Belgisch daneelsianisme. De soutane respecteert de genoemde normen, en is vandaag gebruikelijk. Als enige priester de clericale “abito corto” terug gaan dragen in de 21ste eeuw zou nogal wenkbrauwen doen oprijzen.

     1. De clericale kledij van het Instituut dat ik ter sprake bracht, is extravagant. In haar weelderigheid bevordert ze juist ijdelheid en praalzucht. Daarnaast straalt ze totaal geen soberheid uit, maar wel een hang naar luxe.

      Is de soutane in onze tijd gebruikelijk? Hoeveel Vlaamse priesters lopen er in toog dan wel rond? De wereld is toch wat groter dan wat er zich binnen de veilige muren van Vaticaanstad afspeelt.

   2. Uit onverdachte bron, “Clerical Dress in the City of Rome in the 19th Century”: “It is interesting to note, however, that the use the cassock, originally a late Roman, medieval magistrate’s garment, has seen an evolution in the past 150 years up to the present day; an evolution which many might find surprising. From the point of view of history, many of us may not be aware that a little more than a century ago the cassock was used only within liturgical, ceremonial or courtly contexts, and was not worn in day to day clerical life. Day to day usage dates only from the turn of the 19th century following from the French usage since the time of the 1789 revolution. Ironically then, the day to day usage which is today considered such a strong symbol of tradition was at one time considered quite differently.”

    http://www.newliturgicalmovement.org/2010/09/clerical-dress-in-city-of-rome-in-19th.html

   3. “Nooit doorheen de geschiedenis heeft de Apostolische Stoel een gebruik goedgekeurd, zij het expliciet of impliciet, dat de clerus het dragen toestaat van een broek zoals de lekengelovigen doen.”

    Wel, dat klopt voor geen meter!

    Lees maar eens het volgende. Bij de “abito corto” hoort een korte broek met hoge, aansluitende kousen.

    “The ordinary dress for clergy and prelates in Rome and the rest of Italy was the so called abito corto or abito d’abate (short dress or priest’s dress: abate meant priest), essentially a 17th-18th century knee-length black wool dress which had crystallized and stopped evolving, with knee breeches, buckled shoes, and a short ferraiolo. This dress was the appropriate one even for cardinal’s private audiences with the Pope, while in public audience they would wear choir dress. Gaetano Moroni, in his famous Dizionario di erudizione storico-ecclesiastica (Venice 1840-1865-1879) mentions cardinals visiting sovereigns in abito corto. The abito corto was universally worn by all ranks of clergy except religious. Before the late 19th century, priests generally wore the abito corto as the proper dress outside of the liturgy: the cassock, being a more formal attire than the abito corto, was reserved for the sacred liturgy and ceremonial occasions. The cassock, worn as choir dress, was called abito di formalità, formal dress.”

    http://www.newliturgicalmovement.org/2010/09/clerical-dress-in-city-of-rome-in-19th.html

    1. Bij die “abito corto” hoorde, zoals in de tekst staat, een “ferraiolo”, dus het ‘gedrapeerd’ karakter bleef in die kledij behouden, hetgeen nu juist het punt is. Een leren vest met een jeansbroek is niet geschikt voor leden van de clerus.

     “The canons of the Council of Braga in Portugal (572) required the clergy to wear a vestis talaris, or tunic, reaching to the feet, and even in far-off Britain we find indications, both among the Celts and Anglo-Saxons, that undraped lower limbs were not regarded as seemly in the clergy, at any rate during their service at the altar. During the same period synodal decrees became gradually more frequent, restraining in various ways the tendency of the clergy to adopt the current fashion of worldly attire. By a German council of 742, priests and deacons are bidden to wear habitually not the sagum, or short military cloak, but the casula (chasuble), which even then had not become an exclusively liturgical dress. Perhaps the most interesting and significant enactment of this period is a letter of Pope John VIII (c. 875) admonishing the Archbishops of Canterbury and York to see that their clergy wore due ecclesiastical attire, and quoting the example of the English clergy in Rome who, on the eve of St. Gregory’s feast, had given up their short cloaks and adopted the long Roman tunic reaching to the feet: “Apostolicæ sententia usque adeo Sedis prævaluit, ut voluntarie omnes Anglorum clerici, sub ipsis vigiliis S. Gregorii, laicalem et sinuosum, sed et curtum, habitum deponentes, talares tunicas Romanas induerent” (Jaffé-Wattenbach, Reg. RR. PP. 2995).” [Clerical Costume, The Catholic Encyclopedia, op “New Advent”.]

     1. “Bij die “abito corto” hoorde, zoals in de tekst staat, een “ferraiolo”, dus het ‘gedrapeerd’ karakter bleef in die kledij behouden, hetgeen nu juist het punt is.”

      In de tekst wordt duidelijk onderstreept dat de abito corto in het dagelijkse leven werd gedragen omdat lange gewaden voor allerlei praktische problemen zorgde, zeker op het platteland waar de wegen en paden er vaak modderig bij lagen. Uit enkele afbeeldingen blijkt trouwens ook dat de ferraiolo sterk afgekort en ingesneden werd. Er is daar dan maar weinig “gedrapeerd” aan.

      Wie graag zwaait met bepaalde voorschriften uit lang vervlogen tijden, begeeft zich meestal op bijzonder glad ijs. Een van de concilie van Braga schreef ook voor dat de geestelijkheid alleen uit de psalmen of de andere bijbelboeken mocht zingen. Gaan we dit ook doortrekken? Of plukken we naar eigen zin her en der wat uit het kerkelijk verleden dat ons past?

 67. En de nonnen dan? Zijn die broeken gaan dragen? Ze gingen wel in burgerkleding.
  Laat nu de nieuwe lichting zusters, dus jonge zusters gewoon weer in habijt willen.

  Tegenwoordig zie je vrouwen ook al in broeken. Vandaar de identiteitscrisis. Want vrouwen willen mannen zijn en mannen vrouwen. Vanwaar die gekke genderideologie. Laat vrouwen een broek dragen, dan voelen ze zich meer man of mans (?).Het is zelfs zo erg dat ze de toiletten aan willen passen. Mijn tante zaliger zou dit zeggen: “Wat zal dat een geld kosten.” net als bij elke andere reclame die ze zag . Zelf gaf ze niet om geld.

  Die genderideologie had al zijn beslag genomen toen Conchita Wurst ofwel Tom Neuwirth geb. in 1988, (een man verkleed als vrouw) gewonnen had met het Songfestival in Oostenrijk in mei 2014.
  Het lied zelf, getiteld: “Rise Like a Phoenix” ging over dat iemand hem beledigde en iemand (dezelfde?) die zijn vlam is, die hem beledigd heeft, een dan herrijst hij als een feniks uit de as, eerder wraak zoekend, dan vergelding. Het is een herrijzen als een feniks, een transformatie,Na ZIJN lied maakte hij met zijn toespraak een overduidelijk statement voor de Transgenderideologie, al noemde hij dat niet met name.

  Aangezien je meestal de tekst van een buitenlands, ook Engels lied, niet goed kunt verstaan, besloot ik het op te zoeken en zelfs te kopiëren om het rustig te kunnen bekijken. Bij mij kwamen er vragen op zoals: , wat doet hij, waarom doet hij zo, wat is de tekst dan van zijn lied en wat wil hij er mee beogen. Deze Tom Neuwirth verschijnt ook op GayPrides e.d., waar hij als ‘Mevrouw’ wordt aangesproken, hoewel hij eigenlijk zelf alleen als travestiet bezig was. Met andere woorden als je alleen travestiet bent, ben je niet zelf per definitie een homo of een transgender. Dat kan zo zijn, maar dat hoeft niet. Maar je staat soms echt raar te kijken, dat weet ik wel.

  Hoe het ook zij, we leven in een bijzondere en rare wereld die vaak populaire taal van de jongeren: ‘fake’ is ‘nep’ .

  Het nuchtere antwoord van mijn zus luidt als volgt: “Verbaas je niet, maar verwonder je slechts.!” Dit is weer een vrij populaire uitdrukking, maar ik weet niet waar die vandaan komt.

 68. @ Jan Van den Berghe
  Net zoals het veel moed vraagt standvastig te blijven in het Onveranderlijke en Tijdeloze Woord van God zo vraagt het dezelfde moed de kleding te dragen die daarvan getuigt. Indien traditiegezinde priesters allen hedendaagse kleding zouden dragen wordt het zeer moeilijk en moet men telkens gaan uitzoeken wie nog betrouwbaar gebleven is. Weliswaar moet men tegenwoordig er op voorbereid zijn dat valse Katholieke priesters zullen tevoorschijn komen in traditionele kleding maar die zullen door de standvastige Katholieken wel gauw gebrandmerkt worden. Nog steeds wekt u bij mij het vermoeden dat u naar een of andere aanpassing streeft van de Tijdeloze Leer van Christus.
  Het lijkt er toch sterk op dat u ideologisch familie bent van Aaron in Exodus 32:19-35.

  1. Er is niets “tijdloos” aan de huidige soutane. Veel eerder dan uiterlijke tekenen hoort ons doen en laten, de inborst van ons hart, de neiging van onze ziel te getuigen van Gods eeuwig Woord.

  2. @Eric,
   is het eigenlijk bekend wat voor kleding Jezus, Maria en Jozef en de apostelen allemaal droegen? Droegen ze elke dag min of meer dezelfde kleding? Was het voor elk beroep anders toen? Vissers, een Boekhouder (Matteüs), een Dokter (Lucas), Marcus (soldaat?), enz.

   Meestal wordt Maria afgebeeld met een lang gewaad en een sluier. Jozef in een halflange jurk met een riem om. Jezus ook en met sandalen. Vandaar de naam: ‘Jezussandalen’. Of Maria ook sandalen droeg wordt nooit over gesproken, maar buiten zeker. In huis misschien blootsvoets. In het Oosten en het Verre Oosten zie je dat nog veel.
   Als we nu ergens op beoordeeld en soms veroordeeld worden in onze tijd is het de kleding. Ik vraag me af of ik als vrouw de enige ben die zoveel kritiek kreeg en krijgt op kleding. Ik weet soms niet meer wat ik aan moet trekken. Geef mij maar kleding die elke dag hetzelfde is, waar je wat aan kleuren kan wisselen, zodat het toch niet saai is of wordt, en anders is het ook maar saai. Dat wordt voor vrouwen echt moeilijk in deze tijd.

   Mocht de Islam toch de overhand krijgen. Dan moet je je kleding als vrouw zeker al aanpassen. Maar nu lig je onder vuur aan alle kanten. Het zijn vooral de vrouwen die commentaar geven. Het zijn vooral de vrouwen die moeilijk doen.

   Feministische vrouwen; “Hoofddoek mag niet> het is onderdrukking.
   Islam – Kleding voor de vrouw: “Een vrouw behoort lange bedekkende kleding er dragen, inclusief hoofddoek tot over de schouders. Niet alle moslimvrouwen ervaren de hoofddoek als onderdrukkend. Ze dragen het met liefde voor Allah.

   Christendom – In de Gebedsbijeenkomsten hoort een vrouw bedekkend gekleed te gaan en haar hoofd te bedekken. Kaal zijn is voor de vrouw een schande. (In tegenstelling tot de man, die mag blootshoofds en zelfs met een kaal hoofd voor God staan). Toch willen de meeste christenen geen hoofddoek op, ondanks het voorbeeld van de Heilige Maagd Maria. Maar wat, als we de hoofddoek veranderen in een echte sluier? Willen christenen het dan nog niet? Of komt dat alleen de zusters in het klooster toe?

 69. En nog een argument dat eigenlijk geheel vanzelfsprekend is maar dat door de hoogmoedig geworden ‘eigentijdse’ mens volmaakt over het hoofd wordt gezien: voor zover ik iets meen te kunnen begrijpen van Gods plannen sedert mensen op deze planeet ronddwalen had God de Vader immers toch de bedoeling van ons te louteren en te beproeven, niet? Wie heeft het klimaat in handen, wie bepaalt hoe koud de winter wordt in enige streek, wie bepaalt hoeveel en welke oogst ons toekomt, wie bepaalt ons ‘lot’?
  De voorbije twee winters experimenteerde ik met totaal niet-verwarmen van de woonruimte, nog slechts de badkamer op zondagmorgenvroeg. Ik blijf dit voortdoen want het geeft een besef van hoe God de Vader ons tegenwoordig en later geestelijk geluk ten dienste staat! Jawel, God staat ons ten dienste in het vrijblijvend groeien naar Hem. Daarom is het zonder meer vanzelfsprekend dat in alle tijden mensen lange kleren droegen. De enige uitzonderingen op deze vanzelfsprekendheid is wanneer men zwaar werk moet doen, vijanden lichamelijk bestrijden of in een vervrouwelijkte over het paard getilde buitenmaatse weelde moet verblijven.
  Verneder u en tracht te leven zoals God de Vader ons dat op deze planeet aanbood.

  1. In het verleden werd lange kleding enkel door notabelen gedragen. In het oude Rome bijvoorbeeld bepaalde de status en rijkdom de lengte van de kledij. Oorspronkelijk was de lange toga voorbehouden voor de Romeinse burgers. En die waren aanvankelijk maar een bijzonder exclusieve groep. De rest droeg een korte tuniek die bij de knieën eindigde. In de winter droegen Romeinse boeren vaak een combinatie van broek en wollen tuniek.

 70. Een vraag aan katholieke vrouwen die graag lange broeken dragen:
  Blijven wij liever als vrouwen lange broeken dragen? Zien we er dan toch niet uit als halve mannen? Is er iets mis mee als de kleding voor een vrouw ons laat voelen en weten dat we echt een vrouw zijn?? Ik pleit voor meer vrouwelijke kleding en ook goed bedekkend, al dan niet met hoofddoek of een sluier, zodat we niet aanstootgevend zijn.

  1. Volgens u zijn vrouwen met onbedekt haar blijkbaar “aanstootgevend”. U bent rijp voor de islam!

  2. Marian, Kuisheid heeft niets te maken met kledingsstijl, vrouwelijkheid niets te maken met het dragen van een rok en geloof niets te maken met het verbergen van de haren. Jezus heeft lak aan uiterlijke schijn.

   1. Over de farizeeërs met hun zucht naar uiterlijke observantie van de talmoedische wetten heeft Jezus alleen maar striemende woorden over. Hij hekelt hun bekommernis om uiterlijkheden, waardoor ze de innerlijke overtuiging totaal vergeten. Ook nu is het gevaar in traditionalistische kringen groot dat men zich toespits op uiterlijkheden (gebruik van mantilla’s – totaal vreemd aan onze Vlaamse traditie -, van rokken stijl jaren vijftig…) en de innerlijke vurigheid hierdoor dooft.

    1. Jan, Zich verkleden om “erbij te horen” vormt inderdaad geen meerwaarde en kan zelfs afschrikkend werken. Bovendien kan de moderne garderobe perfect respectvol en gepast zijn bij het kerkbezoek.

 71. @ Jan Van den Berghe
  Het spijt me dat ik u geen gelijk kan geven. De waarheid moet zegevieren. Vroeg in de lente van 1979 voordat ik J.Lorber en E.Swedenborg las werd ik als door een onzichbare hand naar Banneux getrokken en daar in een visioen werd ik o.a. aangesproken door een hemelse priester die me trachtte duidelijk te maken dat ik moest leren meer respect te hebben voor de tien geboden en voor de Kerk als Bruid van Christus. Die persoon was een indrukwekkende figuur met geestelijke autoriteit en was gekleed in wat men een beetje een soort tunica zou kunnen noemen maar met geen enkele mij gekende aardse kleding vergelijkbaar. Ik was toen nog erg liberalistisch en had veel tijd nodig om mijn gebrek aan respect te begrijpen. Sedertdien moet men me niet meer komen vertellen dat de soort van kleding geen nuttige functie heeft, want in de hemel altijd verbonden met de graad van geestelijke volwassenheid. Dit wordt bevestigd door J.Lorber en E.Swedenborg. Op aarde is de gekende zwarte rok voor de naar traditie neigende Katholieke parochiepriester dus een absolute aanbeveling en in niet mindere mate voor de hogere geestelijkheid die van meer geestelijke volwassenheid moet getuigen en zich dus vergelijkend daaraan moet kleden. Geestelijke volwassenheid betekent ook veel meer dan het bezit van bepaalde subtiele talenten waar sommige wereldse mensen zo graag mee opscheppen en zich daarom eveneens bijzonder kleden hetgeen hoedanook logisch is.

  – Een priester moet innerlijk meer verheven en geestelijk ook meer volwassen zijn dan het overgrote deel van zijn schaapjes en hij moet beschikken over subtiele talenten. Dat mag en moet hij ook tot uitdrukking brengen in zijn kleding.

  – Hebt u wel eens een hele winter in de kou gezeten? Onze huidige ongehoorde weelde is beperkt in tijd. Arme mensen die niet uit vrije keuze koude lijden kiezen dus vanzelfsprekend voor een lang kleed, en dat verschijnsel is wereldwijd en niet tijdgebonden, en daarom ben ik er van overtuigd dat Jezus ook altijd een lang kleed droeg.

  1. Ja, inderdaad. Een Katholieke Priester is herkenbaar in het straatbeeld door juist het dragen van zijn soutane. Er zijn genoeg mensen die verlangen een Priester in het straatbeeld te kunnen ontmoeten, maar helaas….
   En hele tijd geleden, werd ik door een vriend uitgenodigd om naar een soort vergadering voor Katholieke gepensioneerden te gaan, wat ik dan ook heb aanvaard. Natuurlijk was dat één en al modernistische menselijke praat, waar ik tegenin ging en hen op de geboden van de Kerk wees. Op een ogenblik vroeg ik de Priester (in burgerkledij) waarom hij geen soutane droeg, waarop hij antwoordde dat hij toch een kruisje op de kraag van zijn vest droeg.
   Ik antwoordde hem: “Eerwaarde, ik mag mijn ganse kleding volhangen met kruisjes, maar een soutane, neen, dat mag ik niet dragen.” Ik hoorde ineens stilte en geen enkel tegenargument werd er gehoord.
   Als men iemand heel graag ziet, dan zoekt men ook om hem te behagen, en als men dan verneemt dat, dit of dat Hem behage, dan is men dankbaar voor de informatie en doet men dat uit pure liefde. Maar daar zit juist de knoop.
   Ave Maria+

     1. @ Jan Vanden Berghe.
      Niet de moeite waard om deze vraag te beantwoorden. Ik kan niets anders lezen van uwent wegen, als negativisme, kritiek en ongeloof. Zodus, niet verder tijd verliezen om u een waardig antwoord meer te geven.
      Ik geef u een goede raad. Er zijn zovele fora die graag modernistische vooruitstrevende praat horen. U zult er welkom zijn. Daaaag!

     2. @ Peter. Als u een soutane wil dragen, houdt niemand u tegen. Er is geen enkele Belgische wet die u dat onmogelijk maakt. En ja, ik geef als traditionele katholiek – uw uithaal naar “modernistische praat” is een ferme slag in het water – vrijelijk kritiek op opvattingen die niets met onze geloofsschat te maken hebben, maar wel een reactionaire beweging inhouden naar zaken die eigenlijk niets meer dan folklore zijn. Jezus is niet op aarde gekomen opdat we ons bezig zouden houden met kant aan een priesteralbe of een suisse met een steek in de kerk.

   1. Katholieke priesters, vooral van de oudere generatie, denken dat ze modern zijn zonder soutane. Eigenlijk is hun visie achterhaald. De jonge generatie wil weer meer traditie en priesters die de gelovigen spiritueel en niet vestimentair naderbij zijn.

    1. De jonge generatie wil in haar totaliteit geen terugkeer naar vroegere tijden. Wel wordt ze heel sterk geprikkeld door authenticiteit. Sommige mensen blijven hier uiterlijkheden met inhoud verwarren.

  2. Vrije boeren, laten en horigen droegen in de middeleeuwen geen “lange kleed”, ook al waren dat niet zelden de armen en bezitlozen. Hun kledij bestond o.m. uit een nauw aansluitende broek. Kijk naar de schilderijen van Bruegel de Oude en hopelijk ziet u in dat uw veronderstelling totaal onhistorisch.

 72. In meer natuurlijke tijden met weinig of geen technologie zijn de meeste mensen verplicht voortdurend handen en voeten te gebruiken bij de allerminste noodzakelijke behoefte waar aan voldaan moet worden. Vandaar de broek.

  Het Christendom bracht geestelijke rijkdom en als gevolg daarvan groeit telkens weer de wereldse rijkdom na iedere periode van depressie waarbij de vrijmetselarij ertoe komt nieuwe normen en regeltjes te stellen. Heden heeft dat duistere verbond de ganse mensheid in een wurggreep en onder bijna totale verdoving.

  Maar vanwege niet te stuiten wereldse zekerheden die volkomen op het Christendom steunen — men veronderstelt immers dat God ons die welvaart gunt als ten dienste staande van wereldse cultuur — onstonden er grote instellingen allerhande die veel mensen loskoppelt van de nederigmakende natuurlijke beleving en hen tot een grotendeels zittend leven veroordeelt.

  Niet slechts de zich meer ontwikkeld en gecultiveerd voelenden dragen dan een lang kleed maar ook in alle tijden de ouderen die niet al te arm waren en dat voornamelijk omdat zij vanwege minder lichaamsbeweging niet anders konden dan een lang kleed te dragen. Daarom veronderstelt men dat een lang kleed een uiting is van hogere waarden hetgeen niet helemaal ten ontrechte is maar ook niet als alleenstaande waarheid kan bestempeld worden.

  Want zelfs de boeren die het goed hadden droegen een lang slaapkleed dat men bij het opstaan voor het gemak in de broek moffelde want alle beetjes helpen om zich warm te houden in ons meestal barre klimaat.

  In onze materialistische verdoving denken wij dat de natuurlijke tijden vanwege evolutie definitief voorbij zijn, maar er is slechts zeer weinig nodig om dat technologisch monster machteloos in de modder te doen vallen.
  En dan zal dat lang kleed weer ten volle gewaardeerd worden.

  Dat is volgens mij het sterke punt van hen die de natuurlijke tijdeloze traditie niet onder de leugens van de goddelozen willen verbergen. De aardbewoners zouden wel heel graag de hemelse kleding willen volgen maar — naar mijn bescheiden mening — laat God de Vader ons daar hoogstens af en toe eens van proeven en komt het ons toe ons liever aan het bijzonder levenskrachtige en louterende klimaat te onderwerpen.

 73. Kort samengevat: de echte katholiek draagt een lang kleed. Aldus Eric. Is dit nu om te lachen of schreien?

 74. Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat men eens hartelijk kan lachen op dit forum, al is het eerder om te schreien.

  U had het eerst over notabelen en de status van rijken. Dat klopt dus niet als algemeen aards gegeven.

  Wat hebt u zoal tegen “de echte Katholiek”? Zijn dat niet in de eerste plaats de Paus, kardinalen, bisschoppen, priesters, enz… want de schaapjes zouden door hen moeten gehoed worden om “echte Katholieken” of “Christenen” in de ware betekenis van het woord te kunnen worden. Ik zie dat vooral traditionele priesters in habijt nog echt waarheidslievend hun uiterste best doen! Dat juist zij gegarandeerd goed bezig zijn wordt door meneer ‘Paus’ Bergoglio Franciscus op zijn niet na te volgen manier luid wereldkundig gemaakt en zelfs door meneer ‘kardinaal’ Jozef de Kesel op zijn eigen beschamende maniertje — of juist daardoor!

  Misschien hebt u ook iets tegen de Mechelse catechismus van 1607? Degenen die zich ‘moderne’-‘gelovigen’ noemen willen immers geen Latijn of catechismus meer. Moet men hen dan blindelings gelijk geven?

  Ik zie collega’s van priester Luk Brutin nog niet in een jeans en lederen jasje staan kou lijden met slechts weinige bibberende bewonderaars om zich heen wanneer binnenkort de brandstof onbetaalbaar wordt. Of bent u daar nog niet op voorbereid?. Onze moderne opgefokte cultuur kan toch zo banaal zijn, nietwaar?

 75. ’n Echte katholiek? U? Iemand die graag uitpakt met occultist Lorber? Lorber verwierp bijvoorbeeld het bestaan van hemel en hel. Hij geloofde immers in reïncarnatie. Hij geloofde dat God één was en niet drie-één. Lorber wees ook de sacramenten af en al zeker de Kerk. De katholieke Kerk in het bijzonder.

 76. @ Jan Van den Berghe
  Eigenlijk gaat het hier over Zwevezele dat uiteindelijk model zou kunnen staan voor het grootste deel van Vlaanderen, en de ‘modernisten’ die ons het respect voor de Eucharistie willen afnemen.

  Ik ben door een hel gegaan vanaf 1963, tot uiteindelijk in lente 2012 een innerlijke stem me ononderbroken het woord “Medjugorje” herhaalde en pas vanaf oktober 2013 kon ik weer regelmatig de Tridentijnse H.Mis bijwonen waarbij ik toen dikwijls de tranen nauwelijks kon bedwingen. U mag me niet verwijten dat ik heel die tijd meende dat het met de RKK afgelopen was! In mijn jonge jaren verslond ik stapels boeken en dus las ik alles wat ik in handen kreeg. Mijn gemoderniseerde Katholieke ouders waren niet meer in staat daar een oordeel over te vellen.

  Hetgeen u daar zegt zuigt u uit uw duim en is ongenuanceerd.
  Jakob Lorber was in de eerste plaats Katholiek, dan mysticus en tenslotte profeet, en bovendien een straatarm componist die zich kon meten met tijdgenoot Schubert. Ik probeer nog steeds op zoveel mogelijk profeten zicht te houden. Katholieke profeten die het allergrootste respect hebben voor de Eucharistie zijn heel zeker niet degenen die de mensen uit de kerk zouden houden, wel integendeel!

  Mystiek kan enkel zinvol zijn in verband met de H.Eucharistie! Er is nauwelijks een visioen of profeet te vinden waar niet iets vreemds aan is op te merken, dat schrikt mij niet af, maar ik heb wel veel schrik voor de huidige geestelijken die zich al bij voorbaat aan de zijde van de komende nieuwe Hitler plaatsen!

  Jakob Lorber staat als een rots in zijn onderricht over het mysterie van de H.Eucharistie! Daarom, wat mij betreft, hoort hij thuis in het front van al degenen die de geestelijke strijd niet schuwen onder het vaandel met het Bloedend H.Hart van Christus tegen de tijdelijk hevige opmars van duistere geesten!

  Van de hedendaagse Katholieke profeten en hun onbetwistbaar respect voor de Eucharistie kunnen modernisten als priester Luk Brutin wel uiterst belangrijke lessen leren!

  1. Lorbers opvattingen zijn op heel wat vlakken volledig in tegenspraak met de katholieke leer. Over de Drie-Eenheid leert Lorber bijvoorbeeld dat Vader, Zoon en Geest slechts drie aspecten zijn van de ene God. Modalisme, een ketterij uit de begintijd van het christendom. Lorber wijkt ook af van het katholieke pad als hij de rol van de sacramenten verduidelijkt: volgens hem vormen ze slechts uiterlijke hulpmiddelen maar zonder innerlijke kracht. Het zijn slechts tekenen van wat in de mens reeds aanwezig is. De mens kan dus aan zelfbevrijding doen. Hier hebben we te maken met de ketterij van Pelagius.

   Het is echt niet moeilijk in Lorbers geschriften van alles te vinden dat totaal niet strookt met de christelijke leer in het algemeen en de katholieke in het bijzonder.

 77. elk zijn mening maar liever een zuivere priester in jeansbroek en leren vestje die hem inzet voor zieken dag en nacht vooral voor kankerpatiënten jij zult daar waarschijnlijk nog niet mee te maken gehad hebben wees er de Heer dankbaar voor voor armen en eenvoudige mensen dan ene in een lang kleed die zijn handen niet kan thuishouden van kinderen en denkt dat hij hoog boven de gewone mens staat zoals vroeger en kwestie voor de koude wij als christenen zouden het ook aanvaarden als we momenten hebben dat het koud is want in Medjugorge toen we in de winter 3 uren in de kerk waren om te bidden heb ik geen mens daarvoor horen klagen en als we de genade hebben om warm te hebben is het iets waar we onze Hemelse Vader dankbaar moeten voor zijn

  1. In Jezus hebben we volheid van Gods openbaring ontvangen. Jezus toonde onmiskenbaar aan dat God een heilspedagogie heeft ontwikkeld in de geschiedenis van Zijn volk. Met Jezus overstijgen we de beperkingen eigen aan de voorschriften die allerlei uiterlijkheden in het volk Israël ordenden. In Jezus’ boodschap zien we hoe dat allemaal ruim overschreden wordt. Niet de uiterlijke instemming met rituelen vormt de kern, maar wel de zuiverheid van hart. De zuiveren van hart zullen het koninkrijk Gods zien. Daarom ook strookt het niet met Jezus’ boodschap om mensen op uiterlijke aspecten te beoordelen en te veroordelen. Enkel God weet wie zuiver van hart is. Wij niet. God doorgrondt de mens. Wij horen ons dan ook niet te laten verleiden tot een oordeel over de innerlijke ingesteldheid van een priester op basis van uiterlijkheden als een jeanbroek.

 78. @ Beste Linda.
  Waar wachten al die mensen van Zwevezele op om hun pastoor terug te halen. Beseft gij wel dat het bisdom angst voor hem en voor jullie heeft omdat priester Luk Brutin de heiligenverering aanmoedigt? Als hij de heiligenverering aanmoedigt dan moedigt hij de mensen aan om te bidden!

  Als de mensen van Zwevezele echt vanuit hun hart bidden dan zullen zij verhoord worden!!!

  En zelfs als hij zieken zou bezoeken om alleen maar sociaal te zijn dan doet hij nog altijd veel meer dan andere moderne priesters! En als het inderdaad zou waar zijn dat priester Luk Brutin belang hecht aan oprecht aan de heiligen te bidden voor bijstand dan is hij wel een van de beste moderne priesters die ik totnogtoe ken.
  Maar jullie moeten aan priester Luk Brutin ook zeggen dat hij de Heilige Mis met meer respect moet vieren! Want als hij echt de H.Mis met meer respect zou vieren doen zal het bisdom pas echt kwaad op hem worden!

  Wat is uw sympathie voor Luk Brutin waard?
  Haal hem gewoon terug!
  En eis van hem meer respect voor de Heilige Mis want dan wordt hij een van de allerbeste moderne priesters in heel Vlaanderen!
  Maar als hij nog altijd spektakel wil maken in de kerk dan moet hij daar wegblijven.

  1. God laat Zich niet dwingen. Bijgevolg is bidden geen automaat waarin je een muntstuk stopt en er iets voor in ruil krijgt. Soms antwoordt God niet op ons bidden. De redenen achter de stilte snappen we soms niet of dringen pas later tot ons door. Ook grote heiligen hebben meermaals in hun leven mogen ervaren dat het geestelijk leven soms door een regelrechte woestijn gaat en God niets van zich laat merken.

   1. U valt in herhaling: dit werd reeds afdoende besproken op 2 SEPTEMBER 2017OP10:52 met verwijzing naar Lukas 18:1-7 en zelfs Mattheus 9:20-22.
    Het verbaast me steeds weer dat Katholieken het begrip “smeken” niet kennen, dat was wel even anders bij de zeer levendige en jeugdige Amerikaanse protestanten in Amsterdam 1976 toen we nooit wisten of we wel aan het nodige voedsel zouden geraken voor de commune met baby’s en kleine kinderen, daar werd God de Vader hartsgrondig samen met de hele communefamilie gesmeekt om het hoognodige. Novenen zijn een zeer mooie vorm van vragen om hulp, maar ik heb nog nooit Katholieken vanuit hun hart horen smeken.

    1. Heel wat psalmen zijn diepgaande smeekbeden en zijn voorbeelden hoe we kunnen bidden. Alleen gaat het erom dat u meent dat God ieder oprecht gebed verhoort. Grote mystieke heiligen als Johannes van het Kruis en Theresa van Avilla hebben het evenwel meegemaakt dat ze in hun gebedsleven werden geconfronteerd met grote leegte en enorme droogte. God verhoorde hun gebeden niet. Wie zou evenwel twijfelen aan de oprechtheid van deze twee grote heiligenreuzen!

     En even terzijde: wel heel oecumenisch, die appreciatie van de vurigheid van Amerikaanse protestanten. De huidige paus zou dat zeker appreciëren!

   2. Ik vergis me, ik ken een oude echt traditionele priester van over de 80 jaar die enkele weken geleden in Luik een hartsgrondig spontaan recht uit het hart komend smeekgebed uitriep om meer heilige priesters. Mensen kregen de tranen in de ogen bij het aanhoren van zijn smeking. En de voorbije week nog in een aan de modernisten tegemoetkomende deels moderne H.Mis hield hij een hartveroverende preek zoals ik er nog nooit een heb gehoord in heel mijn leven. Maar hij is een priester, van Katholieke gelovigen heb ik nooit ervaren dat zij God ergens echt voor nodig hadden.

    1. O ja, die katholieken. Lauwe mensen. Protestanten, dààr kunnen we wat van leren. Paus Franciscus heeft ook al een paar van die uithalen op zijn naam geschreven. Merkwaardig dat u toch zo negatief en laagdunkend over de huidige paus spreekt. U deelt meer met hem dan u denkt!

     1. Mijn punt is dat men de graad van verdoving waaronder men vegeteert niet inziet. Daarom mijn experiment van twee winters niet te verwarmen dat ik niet hoefde te doen maar ik heb doorgezet. In zulke toestand zijn het niet de woorden die tellen maar uw hart gaat begrijpen waarom God de Vader ons in zulke keiharde wereld plaatste, waarom wij de verschrikkelijke vier seizoenen moeten ondergaan want dit is een waarlijk uniek klimaat dat slechts op een bijzonder onstabiele planeet kan bestaan! Die onstabiliteit is tevens ook onze gezamelijke geestelijke onstabiliteit waar de natuur in meegaat. De enigen die niet vegeteren zijn de vrijmetselaars die ons perfekt in slaap wisten te sussen ook al ziet hun valse paus dat zij dat niet meer lang kunnen volhouden maar nu gaan ze wel nog eerst een hoogtepunt bereiken.

     2. Wat moeten we nu eigenlijk met die onmiskenbare tegenspraak in uw eigen discours? U spreekt over een “valse paus”, over “traditioneel katholicisme”, maar tegelijkertijd loopt u achter een totaal onkatholieke Lorber waar u schijnbaar een beate bewondering voor hebt. Dit is alles valt echt niet aan elkaar te breien!

 79. Wie katholiek wil zijn moet Lorber vergeten. We hebben echt genoeg aan de christelijke openbaring. Als je een en ander over Lorber opzoekt, dan merk je al gauw dat hij er soms heel ver naast zat.

  1. Een boom opzetten over hedendaagse profeten brengt onvermijdelijk ook Medjugorje in het gedrang en het is door Medjugorje dat ik terug Katholiek werd. Daaraan doe ik niet mee.

   1. Wie Lorbers geschriften bestudeert en toetst aan het katholiek geloof, kan niet anders dan concluderen dat Lorber een valse profeet is.

 80. Dat kortzichtig gezaag over “valse” Katholieke profeten begint me hartsgrondig de keel uit te hangen. Het geheim van de Menswording van Christus is de ruggegraat en het zenuwstelsel van het werk van Jakob Lorber. Wat kan jullie in Godsnaam toch zo kortzichtig maken?

  Ik begrijp heel goed dat het ambtelijke deel van de RKK absoluut nuttig en nodig is maar dat kan en mag geen argument zijn om de Geest uit te sluiten!

  De apostelen hadden geen enkele vorm van ambtelijke structuur om zich heen, uitsluitend de Heilige Geest en juist zij veroverden heel Europa zonder enige vormelijke steun. Nu gaat men uit van niets anders dan gestolde vormelijkheid en jullie hebben benauwende angst voor de Heilige Geest op een moment in de geschiedenis dat wij allen door de vijand geknecht zijn en nog meer zullen gebonden worden door een draadloos computergestuurd netwerk dat zich weldra tot in onze lichamen zal manifesteren door een chip-inplant! En nog steeds zitten jullie in onvoorstelbaar gekunstelde behuizing met de meest onnatuurlijke enge isolering en electronisch geregelde verwarming in op alle mogelijke manieren beschermende stenen paleisjes terwijl ontelbare Christelijke vluchtelingen in kampen verblijven en/of vermoord worden. Schaam u!

  +++++++
  Heb nu eindelijk eens de moed om u voor te bereiden op wat heel zeker gaat komen: tekorten in alles waar we ons aan verslaafd hebben! Men hoeft niet te wachten tot de stroom uitvalt om te beginnen smeken om genade want dat soort smeken zal nog steeds niet overtuigend kunnen zijn! Wilt of kunt u dat nog steeds niet beseffen?
  +++++++

  En wat J.Lorber betreft, hij is de logische consequentie voor een groot volk dat met ruimtetuigen opgroeide. De fabeltjes van Jules Verne zijn al lang achterhaald! De ‘wetenschappers’ die hun brood eten van de vrijmetselarij zullen op geen enkele wijze ooit bevestigen dat J.Lorber hen al zoveel jaren vooruitging! Ik kan het absoluut niet meer verdragen dat men achterwaarts door het leven stapt met het gezicht naar gisteren. Dat is de Heilige Traditie onwaardig! Jullie moeten aan jezelf bewijzen dat de Tradite van het Onveranderlijke Woord van God niet kan geschaad worden door welke vorm van gemoderniseerde belevingen dan ook die jullie opgedrongen worden!

  Hoe komt het dat na de laatste Amerikaanse shuttlevlucht China reeds driemaal wereldwijd verkondigde dat zij nu de maan zouden gaan bestormen. Ze beschikken over veel meer middelen en kennis dan de USA in de zestiger en zeventiger jaren! Op de een of de andere manier blijkt het onmogelijk! Met de spierballen rollen door niets anders dan woorden en dat enkel en alleen om hun militair overwicht te suggereren is niets anders dan misleiding. Ik wacht nog steeds op bewijzen van effectieve maanlandingen van andere partijen dan de Amerikanen zelf!

  Moest Christoffel Columbus kunnen terugkeren hij zou zijn oren en ogen niet geloven want hij leverde echte bewijzen van zijn tochten en het zijn de wereldwijde vrijmetselaars-media die verdoezelen dat Columbus door Maria werd gezonden om een nieuw volk te stichten. Hij moest voor een kortzichtige uiterst strenge rechtbank verschijnen onder het mom van een universitair onderzoek om te bewijzen dat hij geen ketter was want dan hing hij letterlijk! Het heeft niet veel gescheeld! Maar het kon niet mislopen want het was het werk van Maria. Daar geloof ik in en dat is voor mij een onwankelbare zekerheid.

  Ondertussen hebben de Belgische bisschoppen zichzelf in een ontontwarbare knoop gewerkt in Zwevezele. De enige afdoende oplossing kan, ZOALS STEEDS WEER IN 2000 JAAR GESCHIEDENIS BLEEK, uitsluitend komen van een werkelijk Traditionele Rooms Katholieke priester.
  Weg met de valse bisschoppen!

 81. De verwarring ten top! Luther verwierp Lorber de katholieke leer over de mis. Lorber verklaarde immers dat de mis – zoals ze toen algemeen was in de Kerk: de Tridentijnse dus – een uitvinding van de paus uitmaakt. “Ein neu erfundene Meßopfer” naar zijn eigen woorden. Net zo beweert hij dat de katholieke Kerk de sacramenten heeft bedacht. Ik citeer Lorber weer eens: “neu kreierte Sakramente”. Er is geen twijfel mogelijk: Lorbers geschriften werden niet door “de Geest” gedragen, hoogstens door “een geest” maar die ging overduidelijk niet van God uit. Daarvoor is het maar al te kwalijk hoe Lorbers geschriften op zovele vlakken ingaan tegen het NT en de kerkelijke traditie.

 82. Uw reactie is gelijkaardig aan hetgeen Columbus onderging. Hij moest met de beschikbare ‘wetenschappelijke’ kennis en middelen van die tijd de opdracht van Maria vervullen, namelijk het stichten van een nieuw volk, en dat kon enkel door met list de altijd tegenwerkende krachten van zowel de staat als de Kerk te overwinnen. Houdt dat een veroordeling in van staat en Kerk? Neen! Het is er niet om te doen Kerk en staat te veroordelen! Nu wij vanuit onze technologische cultuur, met aspiraties om de ruimte te veroveren, terugkijken naar de vijftiende eeuw kunnen we enkel nog spreken van een kortzichtigheid die het voor Columbus onmogelijk maakte om weer te geven welke opdracht hij te vervullen had want hij zou met hoongelach door alle partijen zijn weggedrukt.

  Is de paus dan niet de vertegenwoordiger van Christus, van God, op aarde? “Wat gij op aarde bindt zal ook in de hemel gebonden zijn”
  Wat is dan uw probleem, heer Van den Berghe?

  Angst om de Kerk op dit klein planeetje even vanuit een ruimtelijke visie te bekijken?
  Bewoners van andere planeten onderschatten de medogenloosheid van het aardse volk.

  Noach, Mozes, Columbus, Lorber. En met enig zoeken vindt men nog wel enkele personen die een opdracht kregen die de menselijke kortzichtigheid ver te boven steeg.

  Heden moet men aanzien hoe een zichzelf groot wanend volk met 2000 jaren Christelijke cultuur toelaat dat midden in alle Katholieke kerken een symbool van de vrijmetselarij, het blokvormige nieuwe altaar, niet slechts wordt getolereerd door tal van pausen maar zelfs door hen wordt gecultiveerd!

  Blijkbaar onderschatten zelfs de pausen het enorme belang van de zaak, namelijk het bij alle volkeren over de hele onmetelijke schepping gekende Geheim van de Menswording van Christus. Op dit planeetje!

  Indien Zwevezele en bij uitbreiding heel Vlaanderen niet kiest om nadrukkelijk van de bisschoppen te eisen dat zij hoogdringend dat misbaksel dat zich midden in de kerken bevindt onmiddellijk te verwijderen dan zal heel Vlaanderen daar ook de gevolgen van moeten ondergaan. Blijkbaar met uw goedkeuring, heer Van den Berghe.

 83. Eric, uit uw schrijfsels leer ik dat er heel merkwaardige theorieën in uw hoofd ronddwalen die weinig tot niets met het christelijk geloof te maken hebben.

 84. De ivoren toren van de intellectuelen wekt wel een beetje nijd op van hen die er onbegrijpend naar opkijken.
  Maar als ik aan de rand van de maatschappij woon bevind ik me ook in een ivoren torentje, ook al ben ik ongeleerd en geen intellectueel.

  Of ik nu ook aan de rand van de Kerk moet gaan wonen omwille van Jakob Lorber is een vraag die men zich kan stellen. Ik kan geen redenen vinden om de Kerk te bestrijden, ook niet in haar sacramenten, dat zou wel zeer erg en vermetel zijn.

  Laat ik voorzichtig stellen dat het niet de bedoeling van Lorber kan zijn de sacramenten af te wijzen, dat is: op deze planeet aarde.

  Ook kan men nu wel aannemen, en dat doe ik, dat de hele cosmos straalt van aanwezig menselijk leven, door God geschapen, en al die zielen bevinden zich in naar God opgaande toestand of in van God weggaande toestand. Stilstand is eigenlijk een vorm van neergang.

  Stilstand is nog steeds minder dan hetgeen de Belgische bisschoppen veroorzaken, want zij drukken de zielen doelbewust naar beneden.

  Als ik het goed begrijp spreekt de bijbel met geen woord over de sacramenten, daarom gaat men te rade bij o.a. St.Augustinus die verwijst naar de apostolische overlevering en dat gaat dan alleen over het doopsel, terwijl Sint Thomas van Aquino het over alle sacramenten heeft, uitgaande van de overlevering. Andere vaders en kerkleraars spreken overeenkomstig.

  Is het dan foutief van te stellen dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de paus ligt?
  Strikt genomen is het enkel datgene waar Lorber het over heeft. Hij wijst het immers niet af?
  Bijgevolg komen sacramenten enkel op aarde voor en niet bij volkeren op andere planeten.

  Een belangrijk punt is wel dat Lorber het zeer duidelijk maakt dat volkeren op andere planeten zeer gericht zijn, d.w.z. dat zij in een streng geordende gemeenschap leven waaruit men niet of nauwelijks kan ontsnappen.
  Op aarde is dit slechts mogelijk in kleine gemeenschappen zoals kloosters of heel kleine parochies waar de pastoor iedereen nauw kan volgen zoals een herder zijn kudde.

  Maar ook is het zeer belangrijk om te overwegen dat Jezus duidelijk maakt dat men op aarde de grootst mogelijke en zelfs chaotische vrijheid van keuze heeft en dat daarom alleen de aarde in aanmerking kon komen voor Hem om als Mens geboren te worden en op die kwetsbare manier Zijn onmetelijke liefde te bewijzen.

  Ik zou heel voorzichtig, als overweging, in volgende bewoordingen durven stellen:
  — zonder afbreuk te willen doen aan de allerbelangrijkste waarden die door de paus werden ingesteld, dat de mensen die er in slagen zichzelf totaal en volledig weg te cijferen om God totaal en volledig te gehoorzamen op alle mogelijke manieren zijn gezegend en geheiligd en dus zalig zijn geworden in een mate die uitwendig zichtbaar werd. Dit is immers de betekenis ven “sacrament”.

  Hoe ver wijkt dit af van de waarheid van de uitstraling van het licht van de liefde van Christus?

 85. Lorber is niet katholiek, ongeacht hoeveel woorden u er ook aan besteedt of hoe hard u het ook probeert. Hij is en blijft ver afstaan van wat Jezus aan de Kerk als Zijn Boodschap heeft nagelaten.

 86. Evangelie van vandaag: 70 x 7 maal vergeven.
  Uit onze communiebezinning:
  Vergeven is voor ons zeer moeilijk.
  Hoe kunnen we daarbij geholpen worden?
  Het inzicht dat ook ikzelf vergeving nodig heb, brengt me ertoe vergeving te zien als iets dat mij ook geschonken wordt.
  Vergeving is eerst gave, vooraleer ze opgave is.
  Laat ons bidden voor mensen die zich hebben verschanst in haat en wrok:
  Wij bidden U, verhoor onze bede.
  Waar het om gaat: “Als God niet meer mee mag doen, dan wordt het puur humaan”

 87. Kleding uiterlijke schijn? Wat ziet men liever dan? Bedekkende kleding of minirokken en lage décolleté’s? Kijk met kleuren kan je alles heel mooi maken, maat was is dan het meest gepaste?

  Worden de ogen wel gesloten als met iets te veel (bloot) ziet?

  Want je komt het letterlijk tegen op straat tot in de winkel en de in de Kerk aan toe.

  1. Tussen verhullende en onthullende kledij is er nog het gezonde midden.

 88. Wat ik weet is dat Zwevezele blijft steken in de middeleeuwen met hun achterbaks gedrag . in plaats van mensen te omarmen en te helpen zoals Luk Brutin deed zijn er een paar zure haringen die er hun plezier in hebben om mensen de grond on te boren af te kraken te vernederen en discrimineren. Tijd dat die pest van volk eens stopt met zeggen wat een ander moet doen !

  1. Beste Pieter David,
   Waar het hier om gaat is dat men God moet aanbidden in waarheid en eerbied.
   Vergelijk zelf maar.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht