Tip: Te bezoeken tijdens de zomervakantie…

Nu de zomervakantie voor de deur staat, willen wij enkele interessante musea in Vlaanderen aanbevelen die men kan bezoeken:

 • Heiligenmuseum Lissewege

Adres: Oude Pastorijstraat 5, Lissewege

Openingsuren: Telkens in het weekend van 14 tot 17 uur. In de zomervakantie elke namiddag open.

Prijs: €2

Een klein maar heel mooi en boeiend museum! Eerst komt men in een zaaltje waar uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van Lissewege (ontstaan in de 10de eeuw) en de opgang en ondergang van de abdij Ter Doest, een Cisterciënzerabdij uit dezelfde periode als de bekende abdij Ten Duinen van Koksijde. Ook belicht men de 11de-eeuwse kerk met het miraculeus beeld van O.L.V. van Lissewege. Vervolgens steekt men een koertje over en komt men in een gebouwtje dat vol staat met heiligenbeelden die de initiatiefnemer allemaal zelf heeft gerestaureerd. Er komen meer dan 120 heiligen aan bod, telkens met beetje uitleg voorzien. Achteraf kan men ook een bezoekje brengen aan de kerk. Een topper!

Eigen foto.
Eigen foto.
 • Abdijmuseum Ten Duinen Koksijde

Adres: Koninklijke Prinslaan 8, Koksijde

Openingsuren:

Prijs: Abdijsite is gratis, museum is €7

De abdijsite kan men vrij bezoeken, ingang is naast het gebouw waar men de tickets voor het museum moet kopen. Voor het museum moet men betalen. Het museum is vrij groot en bestaat uit drie verdiepingen. De onderste twee gaan over het kloosterleven in de middeleeuwen en tonen artefacten uit o.a. de opgravingen van de abdijsite. De bovenste verdieping toont een hele collectie kerkschatten (monstransen, kelken, relikwieën, kazuifels, enz…).

De abdijruïnen te Koksijde.
 • Tentoonstelling Eucharistische wonderen in Bierbeek

Adres: Geldenaaksebaan 2 B, Bierbeek

Openingsuren: Elke namiddag van 14 tot 17 uur.

Prijs: Gratis

Naar deze tentoonstelling ben ik zelf nog niet geweest. Er worden ruim 130 eucharistische wonderen afgebeeld op panelen, voorzien van foto’s en uitleg. Aanrader!

 • Grafkapel Heilig Paterke van Hasselt + museum

Adres: Minderbroederstraat 19, Hasselt

Openingsuren: Museum: alle dagen van 9 tot 11:30 uur en van 13:30 tot 16 uur. Kerk zelf is de hele dag open.

Prijs: Gratis

Hier kan men de kloosterkerk van de minderbroeders bezoeken, waar ook de Zalige Pater Valentinus (het Heilig Paterke) verbleef, alsook de achteraf bijgebouwde grafkapel met museum over het leven van het Heilig Paterke. Het museum is gratis te bezoeken en achteraf passeert men een winkeltje waar men de kans heeft om o.a. boeken over zijn heilig leven te kopen.

Het Heilig Paterke staat bekend om zijn buitengewone nederigheid en gehoorzaamheid, zijn grote verstervingen en zijn gaven om o.a. zielen te lezen  (o.a. tijdens de biecht).

Eigen foto.
De kloosterkerk. Eigen foto.
 • Stadsmuseum Hasselt: tentoonstelling over 700 jaar Sacrament van Mirakel van Hasselt

Adres: Guido Gezellestraat 2, Hasselt

Openingsuren: 10 tot 17 uur. Maandag gesloten.

Prijs: Stadsmuseum: gratis; tijdelijke expo: €5

Het stadsmuseum van Hasselt herbergt verschillende tentoonstellingen. Op de bovenste verdieping gaat deze over het Sacrament van Mirakel van Hasselt, waarbij verschillende monstransen, kazuifels, gravures en andere bijzonderheden worden tentoongesteld. Nu echter, van 20 mei tot 27 augustus is er een grotere, tijdelijke expo over dit Sacrament van Mirakel.

De oudst gekende monstrans ter wereld, waar destijds de Miraculeuze Hostie van Herkenrode in werd bewaard. Eigen foto.

 Origineel gepubliceerd op Cruxavespesunica

identicon

Auteur:dmji

16 commentaren op “Tip: Te bezoeken tijdens de zomervakantie…

 1. … Van de zalige Pater Valentinus (“het heilig Paterke van Hasselt”) is ook bekend dat hij een enorm aantal uren in de biechtstoel doorbracht. De mensen van toen gingen blijkbaar zonder probleem te biecht. Op dit ogenblik zijn de zaken helemaal gedraaid, maar wel niet ten goede.
  … Valentinus nam ook geen blad voor de mond als hij de slinkse handelwijzen van de atheïsten van zijn tijd aan de kaak stelde.

 2. Sedert mijn kindertijd ken ik die grafkapel. Maar ik denk dat Pater Valentinus sedert enkele decennia zich voortdurend vol ergernis omdraait in die tombe! Hij was iemand met een groot hart maar kon zich ook laten gelden met een natuurlijke autoriteit. Hij zou dringend moeten terugkomen en de boel grondig uitmesten! Ik ben er zeker van dat hij Hoogmartens keihard zou aanpakken!!! Recht door zee! Ik bezit nog steeds een oude biografie. Toen hij als jongetje een Waals ventje ontmoette dat geen Vlaams kon spreken werd Valentinus kwaad omdat hij dacht dat de jonge Waal vrijwillig vreemd sprak. Hij moet ongetwijfeld horen welke vreemde taal de geestelijken tegenwoordig durven spreken! Een heel erg vreemd soort Vlaams!

  Hoe combineert dat eigenlijk, zo’n Traditionele Pater? Klampen de ‘modernen’ zich aan hem vast ??? Maar ze kijken tegelijk de andere kant op?

  1. Die pater Valentius zou dan aan deze jongen een goede hebben. Om samen met hem te ijveren voor God. Wie doet dat nou nog in deze tijd?
   Een half jaar geleden had deze jongen een scenario (draaiboek) geschreven, met talloze schilderingen, tekeningen, muziekcompo’s en dergelijke ook uit eigen hand, over de geslachtelijke ontwijding van de huidige mens, dat hij als een treurspel, een soort van opera, had willen laten uitbrengen. Kreeg vanmorgen de afwijzing binnen van een bekende operaregisseur, want ja, het is veel te direct, en de mensen hebben daar nu eenmaal geen boodschap aan. Bovendien zou deze jongen dan in het zonnetje gezet moeten worden: nou, benen maken dus, wegrennen, want daar is ie helemaal niet van gediend, haat complimenten en de camera.
   Maar hij blijft doorvechten, tegen de stroom in. Gelijk onze Heer Jezus Christus doorvocht tot aan het kruis. Ook de apostel Paulus is zo’n doorvechter, nou, van hem kunnen wij nog veel leren! En niet te vergeten Nehemia in het gelijknamige bijbelboek, hoofdstuk 13, waar hij zelfs vaak zijn handen gebruikt.
   Ach, de Heer heeft het mij nog niet doen ontmoeten; maar doet Hij dat wel, de jongen weet dan wat hij heeft te doen. We moeten gelijk Hij zelfs niet bang zijn voor lichamelijk leed naast al dat geestelijk leed. Nee, geen grootspraak van hem, want hij heeft het al vaak ondervonden. Christus Jezus is immers voor mij gestorven: dan behoren wij onszelf niet meer toe, maar zijn van Hem; Hij heeft ons immers losgekocht. Het is louter onze plicht om te strijden voor Hem – nee, niet uit onszelf, maar gedreven door Zijn Geest.

 3. Ken je Jozef Van Den Berg, de mystieke(rige) poppenspeler die kluizenaar werd? Nog steeds te zien op youtube.
  Toen ik in Amsterdam bij de Amerikaans-Protestantse hippies was -1976- deden zij religieuze sketches op straat en in hun toenmalige Poorboyclub tegenover het centraal station om zieltjes over God te spreken.
  Misschien moet je er eens over denken om een soort poppenspel op straat te geven. Je krijgt dan van velen aandacht, je zult ongetwijfeld interessante gesprekken krijgen met mensen die dat nodig hebben, het geeft minder hoofdbrekens dan een opera, en je kan er eindeloos mee door gaan en er ook nog creatief aan blijven sleutelen.
  En het kan ook een mooie getuigenis zijn van een oprecht en zuiver te beleven Christendom. Je kan dan zelfs ook lessen geven in rechtvaardigheid en pamfletjes uitdelen over bv. prolife, het H.Sacramemt e.d.
  Ik zou pleiten om het verschil te tonen tussen ‘moderne’ geestelijken en oprechten.

 4. Josef van der Berg, nee die kent deze jongen niet. Geen wonder, want hij heeft geen media (radio, tv, krant). Want van nieuws ervaart hij de vreselijke depressiviteit van veel mensen, ook op dit forum. Hij schreef een reactie, dat hierover gaat, zie “pater Daniel Maes over de ‘witte helmen die kinderen ontvoeren en misbruiken voor de productie van “fake news” met de steun van CNN & Co’ (10 juni)”. Die Jozef heeft hij nu even bekeken, zijn poppenspel voor kinderen, heel mooi, en daarna als kluizenaar levend volgens de wijze van de monniken in Griekenland.
  Nee, voor mij zit het er niet meer in om iets buiten de deur te doen, zie mijn beide reacties aan jou in “onderzoek toont aan dat ongeboren baby’s de vorm van gezichten herkennen (12 juni)” in Werkgroep abortus. Zit pas een jaar actief op internet, nadat onze zoon ons een Macbook gegeven had. Heb ontdekt, dat mensen echt geen enkele boodschap aan mij hebben; begrijpelijk, ben immers een vreemde eend in de bijt, een christen in hart en nieren. De enigen de een boodschap aan mij hebben, zijn mijn lotgenoten in seksueel misbruik, die dus een hart onder de riem stoppen, da’s mijn plicht. Want daar is heel veel kommer en kwel. Ben heel scherp, “tot aan het bot”, zei een van hen. Dat blijspel, dat nu dus niet wordt uitgevoerd als een soort van opera, zou dan ook in die besloten kring vertoond moeten worden. Hoewel het geschreven is voor een groot publiek, want het gaat over de gevolgen van de geslachtelijke ontwijding van de mens. Daar horen ook de mensen bij, die aan anticonceptie doen, die de gevolgen daarvan vergoeilijken. Hoezo erg? Heb dat reeds verwoord in mijn reactie in “pater Daniel Maes : bestrijdt het westen de terroristen of zorgt het zelf voor terrorisme? (17 juni)”. Maar daar zullen de mensen geen boodschap aan hebben, want dat gaat tegen het zere been.
  Zo doet deze jongen dus louter zijn plicht, hoewel niemand een boodschap aan hem heeft; wat doet het eraan toe? Als ze het maar lezen, vernemen. Reageren hoeven zij niet, daar heeft hij eerlijk gezegd ook weinig behoefte aan. Daarom verschijnt hij ook onder “een jongen”: dat schrijft moeilijker terug dan onder een gewone naam. Het geeft ook de aard aan van zijn epistels, beschouwd vanuit de zuiverheid en ernst van een jongen. En als hij er eens genoeg van krijgt, nou dat trekt hij zich terug van internet. Niemand die zijn naam kent. Da’s goed zo. Zo moet dat blijven. En gaat door met dat eeuwige bijbelgelees en erover schrijven, alweer mijn 33e boek, om Hem ermee te dienen, en in de kast te laten verdwijnen. Veel beter dan uit te laten geven. Zo blijft hij eenvoudig van hart, een “jungske” of “menneke”, zoals ze hier zeggen. Ja, de humor en de lach heeft hij behouden.

 5. Dan heb je nog een niet te onderschatten mogelijkheid: youtube.

  Er bestaat software om animatiefilmpjes te maken, wellicht ook onder freeware (gratis, op internet te vinden).
  Ook 3D-animatie is hanteerbaar (liefst zo eenvoudig mogelijk houden).
  Eenvoudig gefilmd poppenspel geeft eveneens veel mogelijkheden: vaste web-camera tegenover een eenvoudige wand als decor en jij zit achter die kleine wand. Simpele handpopjes, zelfs uitgeknipte getekende figuurtjes op een stokje, of een beetje moeilijker popjes aan touwtjes.
  Zelfs met niets anders dan ge-animeerde tekst die beweegt en levendig lijkende letters en eventueel getekende of foto-achtergrond kan men heel veel bereiken.
  Er hoeft niet noodzakelijk muziek of spraak bij want volledige stilte kan sterke indruk maken!

  Je weet toch hoe belangrijk Jezus dit vindt: wees eenvoudig als de duifjes maar listig als de slangen. Je moet zieltjes heel rustig maar slim leiden tot aan het verkrijgen van begrip zodat ze eigenmachtig in vrijheid zelf interesse krijgen in God en de geestelijke wereld. Begin een verhaal aantrekkelijk en misschien mag het scherp eindigen al zou ik daar voorzichtig mee zijn.

  Heel wat mensen merken wel of je je werk met liefde uitvoert! De eigen persoon vooropstellen stoot dikwijls af.
  Per eenvoudig zeer kort verhaaltje kleine stapjes zetten en nooit overdonderen: geduld is een zeer mooie vorm van liefde.

  Ik ben er zeker van dat je nog enkele zieltjes naar het Licht van Gods Liefde kunt leiden.

  Nieuwe youtube-filmpjes komen altijd bovenaan de lijst te staan. Zorg voor een aantrekkelijk en goed herkenbaar openingsbeeld dan krijg je een vast publiek. Bewaar je werk op CD’s of een kleine draagbare harde schijf: om het niet kwijt te geraken op je internetcomputer! internetcomputers zijn erg kwetsbaar! Maak CD-copies altijd per twee of drie.

  Al is het een beetje laat in de geschiedenis: weldra beginnen de troebele tijden, dus zou je eigenlijk niets anders hoeven te doen dan de moed bijeen scharrelen om de chip-inplant te weigeren en dat gaat enkel met de gedachten op God gericht.

  1. Fijn dat je zo in liefde interesse in me toont. Ondanks onze geestelijk gesproken grote verschillen. Ben dat niet zo gewend. Altijd maar geven, en gewend er niets voor terug te krijgen, soms integendeel, stank voor dank. Soms wel de neiging om me te verharden, omdat anderen ook hard zijn. Nee, warme liefde blijven geven. En steeds weer voorbij zien aan andermans fouten. Dagelijks zeventig maal zeven vergeven, zei de Heer Jezus tegen Petrus.
   Geestelijk in bepaald opzicht (vanwege ritueel misbruik rond mijn 12e) een jongen gebleven. Vooral technisch gesproken echt een onbenul. Zit soms ook goed vast met dit toetsenbord. Rustig blijven. Heb de grootste moeite om simpele dingetjes te regelen, telefonisch al helemaal een onmogelijkheid.
   Toch is het me na eindeloos geduld gelukt met dit apparaat, waar alles ingebouwd is, foto’s op te nemen van mijn pakweg tweeduizend schilderingen en tekeningen. En zelf gecomponeerde muziek van mijn zither en symbalen. Op http://www.klokk.nl kun je onder Lotgenoten-in-kunst (het vierkant rechtsmidden), de vierde kunstenaar (een jongen) enkele resultaten bekijken en beluisteren. De informatie hiervoor naar hen toegezonden, zij hebben dit voor mij bewerkt, zelf voor mij een onmogelijkheid.
   Maar wat deze jongen aan de ene kant ontbreekt, heeft hij aan de andere kant te veel. Heb me bijvoorbeeld eens gespecialiseerd in de vierdimensionale wereld, hoe die eruit zou zien, meetkundig, biologisch, natuur- en scheikundig, en er twee boeken over geschreven, ook vol mooie plaatjes. Ontdekte, dat in de Schrift ook de hemel die vierde dimensie heeft, en ook de nieuwe aarde in het boek der Openbaring. Ezechiël beschreef minutieus op wat hij zag, toen hij de troon van God zag met de vier cherubs, ondanks dat hij het niet echt begreep. Dankzij de taaie wiskundige achtergrond weet deze jongen het nu wel. Dat vierdimensionale wielstel bijvoorbeeld onder de troon.
   Maar deze jongen gaat beslist eruit halen wat er uit te halen is, zolang hij hier nog is. Ten eerste om zijn Vader te behagen. Met vreugde in zijn hart alles op te sieren voor Hem. Wat jij aan me schreef, nou, het valt te bezien, niet te snel nee zeggen. Het zou heel mooi zijn als dat eens mogelijk werd. Maar er zijn meer wegen naar Rome.
   Bovendien heeft de Heer me enkele jaren geleden indringend laten weten, dat Hij me later nog een speciale werkzaamheid gaat geven, en reikte me de details hierover aan. Aanvankelijk antwoordde de jongen Hem, gelijk Mozes: ach, zend toch een ander! Nee, Hij heeft het toch echt op mij gemunt, en bereidt nu alles in mij voor. Ook mijn tijdelijk verblijf op dit forum hoort daar bij, leer er veel van. En heb me vooraleerst nederig en bescheiden te houden, en zuiver en oprecht en zo. Want met het grootste gemak zou Hij een ander voor die moeilijke taak kunnen uitverkiezen.
   Dit moest deze jongen toch aan je kwijt, toonde je de grote samenhang van alles in mijn leven, in stijgende lijn. Heb nog lang te gaan. Voortdurend op Hem gericht. Door alle ellende van moerassen en kloven en stroomversnellingen heen. Hij sleurt me er wel doorheen. En Hij heeft nog anderen uitverkoren, die met mij samen Zijn wil moeten verwezenlijken aangaande bovengenoemde taak. Misschien mag ook jij ertoe behoren.

 6. Ja Jongen, het is een hele grote zware boterham!
  Enkele weken geleden keek ik op http://www.klokk.nl maar vloog vlug over je teksten en tekeningen heen.
  Te vlug, uit schaamte.
  Nu heb ik er meer bij stilgestaan en ik herken een en ander.
  Vooralsnog herken ik vier elementen :
  .je was heel erg be-invloedbaar, eender wie had je in zijn/haar macht kunnen dwingen.
  .je belevenissen zijn terug te vinden bij een pornotekenaar, vermoedelijk van voor de oorlog. Ik tracht zijn naam terug te vinden. Er bestaat een webpagina waar die persoon en zijn werk psychologisch wordt doorgelicht. Ik zal het trachten terug te vinden.
  .de sfeer is ook herkenbaar bij de Duitse ‘Giger’, als ik me de naam goed herinner. Deze kunstenaar bepaalde voor een groot deel het succes (!) van de nog steeds aangroeiende reeks films over ‘Aliens’ en soortgelijken.
  .je belagers zijn zodanig gewetenloos dat ze je ziel bij momenten tot in de hel konden trekken. Dat betekent dat zij door een of meerdere duivels bezeten zijn.
  Toen ik nog net geen vijftien was gingen we met vijf gezinnen met jonge kinderen naar het zuiden op een goedkope camping. Iedere morgen na het ontbijt liepen we doorheen een klein bosje naar het vlakbij gelegen strand. Vreemd dat juist op dat moment daar een gewone Italiaanse moeder van ca. 30 jaar mijn pad kruistte. Hoe kon dat telkens zo juist uitkomen??? Zij bekeek me altijd met ongelofelijk scherpe ogen. Nochtans had ze geen reden om kwaad op me te zijn. Ik was meestal alleen, dat is nu eenmaal mijn aard.
  Pas vanaf mijn veertigste, toen een nog veel agressievere heks me benaderde in mijn beroepswerk en me geestelijk overmeesterde, – ik was buschaufeur en zij had werkelijk het onmogelijke gedaan om in mijn bus te kunnen begeleiden, andere chaufeurs vroegen zich af wat haar bezielde – begon het beetje bij beetje tot me door te dringen dat ik helemaal geen vrij leven had. Mijn dromen gaven dat ook duidelijk aan.
  Meerdere keren werd ik in heldere dromen in de hel getrokken. Ik lag daar machteloos op een vuile bodem en hogerop op een soort vies balkon stonden enkele bazige mensen die hun geestelijke macht over mij lieten voelen en met elkaar over me spraken en lachten. Maar ik heb nooit geld gekregen, integendeel werd ik meerdere keren bestolen!
  Je ziet dat we niet zo veel verschillen. Maar ik had ook zeer veel heldere dromen met mijn grootvader die me trooste en die tijdens zijn leven onderwijzer was en uit de bijbel voorlas aan zijn groot gezin.
  Vanaf mijn zesentwintigste ben ik altijd geestelijke boeken en de bijbel blijven lezen, anders was ik vermoedelijk in een instelling beland.
  Weet je, we zijn, voor een deel althans, offerzielen. We kunnen dat aan. We kunnen de ontzettende vernederingen dragen. Wie anders zal er voor die ongelukkige misdadigers bidden? Al kan ik dat niet altijd opbrengen. Op de ergste momenten kan ik niet anders ‘bidden’ dan eindeloos “God is waarheid!”. Dat helpt me dan overeind te blijven. Ik wil niet verbitterd worden!
  Dat tweede Vaticaans concilie en de ‘moderne’ mis hadden nooit mogen uitgevoerd worden!!! Men had het paus Johannes XXIII en paus Paulus VI moeten afraden. Vooral die ‘noderne’ mis heeft a.h.w. de poort van de hel wagenwijd opengezet!

 7. Tja, Eric, altijd heeft deze jongen in de vele jaren van misbruikt zijn zich afgevraagd: waarom moeten zij altijd mij hebben? Is er iets in hem, dat hen uitlokt hem keer op keer gruwelijk te onteren? Denk nu, dat deze vraag bevestigend moet worden beantwoord. God heeft deze jongen specifiek zo gemaakt. Net wat jij zegt: om voor hen te bidden. Het hen niet aan te rekenen. Misschien ook om enkelen van hen tot inkeer te brengen. Maar ook om (voor enkelen onder hen, vooral hen die ritueel martelen enzovoorts) de maat vol te maken van al hun gruwelijke zonden, opdat het hen nimmermeer vergeven zal worden. Onder het oordeel van God te geraken, en gestraft. Wie wel en wie niet, dat weet de jongen niet. Het oordeel laat hij maar geheel aan Hem over. Gelukkig wist hij op die walgelijke momenten zich altijd verzekerd van Gods onmiddellijke nabijheid, Zijn intense liefde en ontferming. Dat deed hem overleven, ja meer dan dat.
  Toen de jongen voor het eerst muziek ging componeren op zijn cymbaal, begon hij die avonden zeer intens te dromen. Snel schreef hij ze op. Een blocnote en potlood naast zijn bed. Soms zo’n vier dromen per nacht. Nachtmerries. Heel zijn verleden kwam met brokken weer naar boven. Ook zalige dromen. En visioenen, als het ware echt gebeurd. Felle kleuren. Bijvoorbeeld: hij betrad een kerk door de vooringang. Binnen was het pikdonker. Daar, vooraan het kruis van de Heer Jezus, dat intens licht uitstraalde, met daarop, nog witter, Zijn lichaam. Zijn licht raakte het lichaam van de jongen, hij zat onder de bloedende lijdenstekenen van zijn Heer. Naar de zij-ingang gelopen, hij zag dat hij geheel naakt was, en overal dat rode bloed uit de wonden. Door de zijpoort, buiten vele mensen. Hij liep tussen hen door, en verder, weg.
  Al die dromen schreef hij op, gedurende vier jaren, het werden er duizenden. Wetenschappelijk ploos hij ook uit, wat de eigenschappen van zijn droomwereld was, want je moet niet alles letterlijk interpreteren. Dat je bijvoorbeeld in twee verschillende gedaanten tegelijkertijd kunt wezen. Daarna blijven noteren, maar slechts de belangrijkste dromen. Nu is sinds zo’n vier jaar alles bezonken. Maar het was zeer nuttig dat alles, ondanks soms de gruwelijkheid ervan. Alles vond een plaats. Dank U, Heer!
  Giger kent hij goed, wat heeft die man meegemaakt, dat hij zulke satanische schilderijen maakt? Waarschijnlijk ook satanisch-ritueel misbruikt? Het riekt er wel naar.
  Blij dat je open bent over al die heksen. Als je het nog moet verwerken, probeer een forum te vinden om dat kwijt te raken. Of om anderen te helpen, zoals ook deze jongen doet.
  De Schrift is zijn grootste steun geweest, tot op heden. Vooral in het Oude Testament vindt hij zoveel raakvlakken met mensen, die ook door God behoorlijk gelouterd worden, om voor Hem te worden tot een nuttig werktuig in Zijn hand, tot Zijn welbehagen. Zie bijvoorbeeld mijn eerste reactie in “waarom ik in dit tijdperk van secularisering toch kies voor het christelijk geloof (23 juni)”, een hele opsomming van bijbelse personen, die dingen van Godswege moesten meemaken, dat zij maar moeilijk konden vatten.
  Inderdaad, Eric, raakvlakken hebben we met elkaar zat. Ook verschillen, maar dat is heel gezond. Kunnen we elkaar scherpen.
  Sinds de omwenteling in de Kerk vanwege het Vaticaans Concilie voelt deze jongen zich ontheemd aan de Kerk. Vooral die mystiek, die is eruit. Alles werd opengelegd en verklaard, tot op het banale af. Er is geheel geen plaats meer voor stilte, bezinning, inkering, het ervaren van de ene almachtige God. Dan dus thuis maar. Dikwijls tijdens het lezen van een bijbelpassage. Die mystieke eenwording met Hem mogen smaken. Als die kluizenaar Jozef van der Berg. De Schrift is voor hem voldoende. En de wonderen Gods in heel de natuur. Te bizar voor woorden. En heel Zijn ontlediging voor de mens in me mogen voelen. Zijn strijd aan het kruis, die geheel anders was als die beide misdadigers links en rechts van Hem. Naast de vreugde, die Hij toch ervaren moet hebben: de satan onder Zijn voeten verpletterd, om voor ons alles de poort open te doen naar Zijn Vader, nu ook de onze.
  Wie heeft daar nog oog voor. Wellicht zijn wij beiden ook daardoor misbruikt geweest, om dit mysterie God te doorvoelen in Zijn Geest.

 8. Jongen.
  Waarom men het op bepaalde slachtoffers gemunt heeft? Dat heb ik onderzocht. Wanneer je in je horoscoop grote invloeden ziet van de zogenaamde watertekens kreeft, schorpio en vissen dan heb je meestal iets aandoenlijks dat gevoelige mensen ‘pakt’ in hun ziel. Maar het gaat dan zoals sommige vrouwen het niet kunnen laten een leuk kindje te dwingen op haar schoot te zitten. Liefde mag men niet pakken en zelfs niet eisen want dat is eigenliefde ten koste van de ander! Vanwege die heksen kan ik zulke aandoenlijke jongeren nu ook herkennen. Maar ik ben liefst alleen, met een boekje in een hoekje.
  Je raakt daar eventjes een pikkant onderwerp aan: “Dat je bijvoorbeeld in twee verschillende gedaanten tegelijkertijd kunt wezen.” Maar je bedoelt dan in je dromen?
  Ik heb tweemaal het volgende gehad: op een zaterdagmorgen hoefde ik niet vroeg op te staan en bleef dus lekker liggen. Plots was ik in twee kamers tegelijk. Onwezenlijk! Ik zag een dikke vrouw bloot op haar bed liggen in haar kamer. Ze sliep. Nog maar net kwam ik tot het besef dat ik inderdaad goed wakker was toen zij wakker werd. Ze keek naar me, maakte een bezwerend gebaar met haar rechterhand, en toen was ik opeens weer gewoon in mijn eigen kamer. Enkele weken later gebeurde hetzelfde. Het is moeilijk te beschrijven hoe akelig dat op je overkomt, zich zo machteloos te voelen en die vrouw niet eens te herkennen. Toen kreeg ik voor het eerst het idee dat meerdere dergelijke heksen met iemand kunnen bezig zijn.
  Wanneer ik af en toe thuis naar de ‘moderne’ mis durf gaan is de kans groot dat een of andere vreemde vrouw, soms een man, naast me komt zitten, ook als alle stoelen en banken rondom geheel leeg zijn.
  Ik onderscheid meerdere niveaus: het gewone (fysieke) denken van het verstand, de innerlijke beleving die ik zelf heb, een soort hogere inspraak die ik echter sedert 1990 minder sterk krijg, en dat alles wordt voortdurend gestoord en doorkruist door zulk een heks die het op me gemunt heeft.
  Er bestaan schilderijen en grafische weergaven die aantonen dat vrouwen in meerdere ‘dimensies’ tegelijk vertoeven.
  Ook ken ik verscheidene ‘moderne’ priesters die subtiele tekens geven dat ze mijn gedachten kunnen zien. Op die wijze kun je echt geen ‘moderne’ mis meer volgen! Het gaat volledig de mist in. Dergelijke priester steelt de show. Van traditionele geestelijken heb ik nog nooit iets dergelijks ervaren. Ik ga dus bij voorkeur naar een Latijnse H.Mis. In hoeverre moderne geestelijken hun macht van duivels krijgen weet ik niet. Misschien zijn ze gewoon te licht en te los, oppervlakkig in hun beleving, als ze tenminste nog een ernstige beleving zouden kunnen hebben!!!

 9. Deze jongen bemerkt nog bij jou, Eric, een levensgrote angst voor heksen. Heel begrijpelijk, als ze je zo diep meegesleurd hebben naar alle uithoeken van de krochten der hel. Dat draag je je hele leven met je mee, en is zeer moeilijk te overwinnen. Als je het toch weer eens gaat overkomen, direct je hele geest op de Heer Jezus zeggen, en zoiets denken als: “Gij, Die de satan hebt overwonnen door het kruis, overwin ook deze gruwelijke heks. Ja, ik vertrouw op U dat Gij dat zult doen. Zij is geheel niet in staat bezit van me te nemen, want ik ben vrijgekocht van de satan door Uw bloed.” Zoiets dan, en de angst zal gewis van je wijken, en in je geest zal die heks ineenschrompelen tot een zielig oud vrouwke. Moet toch kunnen lukken, is mijn mening.
  Is er iets op internet te vinden, dat iets vertelt over heksen, dat jouw belevenissen het dichtst nabij komt? Wil me graag inleven in je levensgroot probleem, misschien iets voor je betekenen.
  Betreft geestelijken in de kerk: de geest is uit de fles, geheel verdwenen. Heb er een hartgrondige hekel aan, als zo’n geestelijke met een vriendelijk maar slap gezicht vriendjes maakt met zijn toehoorders, zonder enig gezag, zonder zout, stroop om je oren smeert. Brrr.
  Ben wel eens een aantal malen in geestvervoering (extase, zinsverrukking) geweest, wetende dat Zijn Geest op me troont, tranen lopen dan over mijn wangen. Heel fijn, maar niet noodzakelijk. Integendeel, neem er genoegen mee, dat Hij Zich dikwijls van mij verborgen houdt, zoals Hij deed met koning Hizkia (2 Kronieken), om te weten wat er in diens hart is. We hoeven Hem niet voortdurend te voelen, ervaren. Voel me soms ellendig verlaten door Hem. Toch weet deze jongen: Hij is intens verboden met hem in omhelzende liefdes. Da’s genoeg.
  Veel mensen, vooral vrouwen, vertellen alles over vele dimensies, een nogal zweverig gedoe. Mijn studie over de vierde dimensie was slechts wetenschappelijk, vooral wiskundig. Misschien weet je dat nog van school: een cirkel kan analytisch beschreven worden door haar middelpunt te laten samenvallen met de kruising van de X- en Y-as. Die assen staan loodrecht op elkaar. Haar vergelijking is dan (met die 2 = kwadraat): x2+y2=1. Dat is de 2e dimensie. De 3e gaat als volgt: plaats een Z-as loodrecht op de eerdere 2 assen, en vervang de cirkel door een bol. Haar vergelijking: x2+y2+z2=1. Nu de 4e dimensie: plaats een W-as loodrecht op vorige 3 assen (dat lukt ons niet, maar wiskundig gaat dat wel). De 4dimensionale “bol” heeft dan de vergelijking
  x2+y2+z2+w2=1. Aldus kun je met wiskunde allerlei vierdimensionale lichamen omschrijven. En ook begrijpen wat er in Openbaring 21, vers 16, staat, die reusachtige stad Jeruzalem: 12000 stadiën groot (1 stadie = 185 meter), haar lengte, breedte en hoogte zijn gelijk. Nu moet je weten, dat een vierkant fundament in de vierde dimensie geen twee maar drie maten heeft. Dus hier worden gewoon de maten van het fundament weergeven. En haar werkelijke hoogte zit dan besloten in haar muur: 144 el (vers 17).
  Ben “vissen” volgens de horoscoop. Maar zelf doet deze jongen geheel niets met horoscopen, noch met de 12 chinese jaartekens (mijn vrouw is chinese) vanwege zijn geloof, dat hij zo zuiver mogelijk heeft te houden: het Oude Testament spreekt zich ertegen uit.
  Mooi, dat verblijf in twee verschillende vertrekken tegelijkertijd in je dromen. Ja, dat kan. Je kunt zelfs tegelijkertijd buiten en binnen zijn. Of bijvoorbeeld in het station en de school. En tweemaal je broer zien, als een volwassene en als een jongske aan zijn hand…
  Die 5 stukjes poëzie van mij die je gelezen hebt: het zijn er slechts 5 van de 15, die andere 10 opgezonden, maar het kwam er niet meer van. Het omhelst het gehele oeuvre van seksueel misbruikt zijn.
  Die chip-inplant, ach, dat laat heus nog wel een tijdje op zich wachten. Ook in de 60er jaren was er een hausse dat het beest van het boek Openbaring eraan kwam. Maar ook tijdens Hitler (het duizendjarig rijk), en zelfs in de 18e eeuw (Jehovah’s). Ja, het zijn nu benauwde tijden, echt ver is het niet meer. Waakzaamheid is geboden. Waarschijnlijk zitten we pas aan het begin van Openbaring 6; pas op voor paniekzaaiers.
  Draag in alle rust de Geest van de Heer Jezus en de Vader in je, en Hij zal het voor je maken, bekend maken wat je moet doen. En als deze jongen je kan helpen met iets uit de Schrift, hij doet dat graag.

 10. De meeste heksen zijn voorwaar geen zielige oude vrouwtjes, integendeel. En degenen die in vroegere tijden vermoord werden zijn nooit de heksen zelf maar altijd hun slachtoffers. Het is bijna onmogelijk getuigen te vinden, dat wordt nochtans door de wet vereist. Het is daarom dat mijn vermoeden groeit dat de ‘moderne’ priesters die zich lieten verleiden de wereld tegemoet te komen, niet meer in de Geest van God zijn maar meer en meer in duisternis. Dat is volgens mij een explosieve toestand. Ik weet dat in homofiele millieu’s de hekserij openlijk wordt beleden, alhoewel misschien niet door iedereen begrepen. Dus dan zie je wel hoe gevaarlijk bijvoorbeeld een bisschop Bonny is geworden. Hoe dicht dit aanleunt bij de Dutroux-affaire!
  Aansluitend hierop:
  astrologie wordt veel te dikwijls enkel gebruikt door heksen om hun helderziendheid achter horoscopen te verschuilen. Nostradamus gebruikte het enkel en alleen om een datumstempel op zijn visioenen te plaatsen. Zo kan hij na een visioen zeggen in welke tijd een gebeurtenis plaatsvindt. De omrekening naar jaren en maanden is onbelangrijk want tijd is betrekkelijk en planetenbanen ondergaan ook afwijkingen.
  Je mag astrologie alleen gebruiken als psychologisch systeem of als datumstempel. Het zijn nooit en nimmer de sterren die iets bepalen of voorzeggen!!!
  Zowel in de astro-nomie als de -logie zie ik die vierde dimensie als simpelweg de factor TIJD. als je dat wil weergeven krijg je een levende spiraal doorheen de ruimte, ‘levend’ omdat het een multi-veelvoudige spiraal is en tevens een bewegende en lichtjes van vorm veranderende bol. Computer kan dit weergeven = suggestie voor jouw?
  Tracht je eens de ontwikkeling van de volkeren voor te stellen in de tijd. Dan zie je hoe het Christendom hen (in die spiraal) allen onophoudend van kleur doet veranderen en ze geleidelijk aan met zeer kleine stapjes de hoogste en fijnste ‘kleur’ van goud gaan benaderen. Degenen die naar zwart evolueren ondergaan dan een vertraging die in veel gevallen tot een bijna-stilstand verwordt = gewoon langer aan de tijd gekluisterd. Tenminste, ik blijf er van overtuigd dat er geen stilstand mogelijk is maar ik wil geen discussie uitlokken over de relativiteit van de tijd in de hel want stilstand in de tijd zou betekenen dat Satan ‘de’ antiGod zou zijn en dat kan niet. Overdenk eens waarom men de goudstandaard heeft afgeschaft. Een nieuw waardensysteem? Volgens ventje Eric niet op deze planeet!
  Hieruit blijkt ook het belang van de Traditie: de onveranderlijkheid van het Woord van God: afschaffen die Waarheid! dat zouden ‘ze’ wel willen! die zwartkijkers.
  De ‘groei’ naar goudkleur geldt enkel voor de nederigen uiteraard.
  Dat is het H.Bloed van Christus dat werkt! Mensen kunnen dat nooit uit zichzelf.

 11. Eric,

  Kent u de Eerwaarde Heer Chad Ripperger? Hij is een priester-exorcist in Noord-Amerika die eertijds lid was van de Petrusbroederschap, maar die met goedvinden van zijn overste een eigen priestersociëteit gesticht heeft om priesters te oefenen in het bestrijden van demonische activiteit, hetgeen onder andere exorcisme inhoudt. De naam van de priestersociëteit is: Societas Matris Dolorosissimae – Sociëteit van de Allersmartelijkste Moeder. Zij opereert onder een diocesane bisschop.

  Voor zover ik weet draagt hij nog steeds de Latijnse Mis op. Misschien dat u hem zou willen contacteren omwille van geestelijk advies? Hij heeft een zeer hoge reputatie temidden van de traditionelere regionen in de Kerk.

  Ik weet dat hekserij een werkelijke plaag geworden is in de maatschappij, hetgeen in de hand gewerkt wordt door de occultistische harry-pottercultuur waardoor zelfs kinderen met incantaties bezig zijn onder de goedkeurende blik van hun ouders. Allemaal het werk van de judeo-maçonnerie, die een gepaganiseerde samenleving wil opbouwen op de smeulende ruïnen van de Kerk.

  Mijn standpunt is dat het Belgisch Episcopaat onderzocht moet worden voor banden met het satanisme. Om te beginnen staat Léonard Suenens op de Pecorelli Lijst, en Kardinaal Danneels is ongetwijfeld een geesteskind van die dwaalgeest. Volgens Laurent Louis, voormalig parlementariër, die tussengekomen is in een commissie betreffende kinderschenderij onder de clerus, is er een link tussen Belgische clerus en Dutroux. In het Dossier Dutroux, door WikiLeaks in 2009 gelekt op hun website, worden leden van Opus Dei vernoemd, alsook bekende politieke figuren en zelfs leden van het Belgisch Koningshuis. Tijdens de huiszoekingen bij Kardinaal Danneels omtrent de pervert Vangheluwe werd er op de computer van Danneels een bestand gevonden met materiaal van de Zaak Dutroux.

  Dit alles, inclusief de beweringen van Laurent Louis, staat publiekelijk op het internet. De enige reactie op de publicatie van WikiLeaks die misschien semi-representatief voor de Belgische staatsmannen gold, was voor zover ik weet een beklag over het feit dat het gelekt werd. Maar waarom wordt de inhoud van het gelekt document niet onderzocht? En dit terwijl het een bekend feit is dat satanische netwerken die kinderen en volwassenen ontvoeren werkelijk bestaan?

  Waarom wekte een parlementaire toespraak van de eerdergenoemde Laurent Louis over Dutroux-Nihoul zodanig animositeit dat de parlementsleden letterlijk het gebouw verlieten? Gevoelige snaar geraakt? Het voorval staat ingekaderd op YouTube.

  Herinnert iemand zich de walgelijke “oecumenische werkgroep pedofilie” die in “Kerk & Leven” gepropageerd werd in de jaren tachtig, tijdens de aartsbisschoppelijke regering van Danneels? Eén van de hoofdpersonen in die schandelijke démarche, Jef Barzin, is vandaag Deken van Antwerpen-Noord onder Bisschop Johan Bonny. Herinnert iemand zich nog de kinderschenders-catechismus van Danneels, waartegen toenmalig parlementslid, Alexandra Colen, ten strijde trok? In open daglicht geschied, deze twee zaken. En dit is het soort krapuul dat Paus Franciscus (die de legitieme Paus van Rome is, maar wel een zeer boosaardige) te vriend wil houden, terwijl hij prelaten zoals Kardinaal Burke openlijk laat vernederen door zijn sycofanten, zoals Pio Vito Pinto, die, om het er maar even bij te vermelden, met zijn naam ook weer op die befaamde Pecorelli Lijst staat?

  Wat er ook gebeurt, woon niet de Mis bij in de humanistische ritus van Paulus VI. Die protestantse ritus beledigt Onze-Lieve-Heer. Indien u geen Latijnse Mis in uw omgeving hebt, in kerkelijke eenheid met de Paus en de Bisschop, blijf dan thuis op Zondag en lees uw missaal. De zondagsobligatie bindt alleen in zoverre dat het mogelijk is om haar te vervullen. God verplicht niemand om te participeren in heiligschennis.

 12. Wat je schreef “het zijn nooit en nimmer de sterren die iets bepalen of voorzeggen” onderkent deze jongen ook, gelijk Jesaja er ook voor waarschuwt in hoofdstuk 47, vers 13: “die hemelkarteerders, die sterrenschouwers, die bij elke nieuwe maan laten weten wat er allemaal over je zal komen”. Die datumstempels van Nostradamus in zijn voorspellingen, tja, die gaan nog weleens de mist in, zoals de voorspelling voor rond 1990, dat San Francisco in de VS getroffen zou worden door een zware aardbeving.
  Zelf niet zo bezig met al die voorspellingen. Doorgaans zijn ze vaag, zoals het beroemde Orakel van Delphi: je kunt er twee kanten me op. Ook vele christelijke voorspellingen voor deze tijden gaat nogal eens de mist in; en dan zwijgt men, ziet er maar aan voorbij. De fout ligt overigens evenzeer bij de uitlegger, die er iets in meent te zien, dat er niet staat. Deze jongen houdt meer van de realiteit, de absolute waarheid in Christus Jezus. Paulus is in dat opzicht duidelijk, heel raak, scherp, steeds weer, nauwelijks voorspellingen.
  In Openbaring staat een opmerkelijke tekst, hoofdstuk 10, vers 6: “er zal geen tijd (chronos) meer zijn”. Nee, niet “uitstel”, da’s te ver af van het griekse grondwoord. Hoe dat hier in de samenhang van het verhaal bedoeld is? Geen idee. Wel ziet deze jongen alsmaar dat nieuwe Jeruzalem nederdalen uit de hemel, alsof dat maar blijft nederdalen, dus alsof de tijd is stilgezet. Nee, toch niet, de mensen gaan er in en uit. Eerder ziet het eruit als een zogenaamde repeterende breuk in de wiskunde, alsmaar herhaling. Een aarde die eeuwig blijft. Grandioos. Kan me er geen enkele voorstelling van maken. Zal in de hel de tijd wèl stilstaan? Dan kan een pijniging inderdaad eeuwig voortduren.
  Over wiskunde gesproken, daar geef je het beeld van een spiraal in de tijd. Dat fijnste goud voor de christenen, vooral in de tijd van Jezus en de eerste eeuwen daarna, vanwege die wrede christenvervolgingen. En ook plaatselijk moeten er nog christenen zijn, die mooi en zuiver voor Hem zijn, vooral waar vervolgingen zijn. Bijvoorbeeld China in de 20e eeuw (Watchman Nee). “Dat is het Heilig Bloed van Christus dat werkt! Mensen kunnen dat nooit uit zichzelf”, om het een eindcitaat van jou te beëindigen.

 13. @ BENJAMIN VAN DYCK
  @ Een Jongen

  Dank u voor uw medeleven, uw informatie en uw goede raad.
  Hartversterkend.

  In theorie zouden alle nog ernstige Christenen in Vlaanderen samen een nieuw dorp kunnen bouwen, een volkomen traditionele parochie, en die zou dan heel Vlaanderen kunnen ‘aansteken’, terug tot bezinning brengen.

  1. Nog meer dan een dorp, Eric! Het liefst, het allerliefst zou hij met elk ander die zijn hart op de Heer Jezus en de Vader hebben gezet iets op willen zetten tot ware troost en welbehagen voor Hem, al zijn we allen nog zo verschillend – ieder heeft zijn eigen specialiteit, voorkeur, en gebreken – om terug te keren naar de beginselen zoals Hij dat gewild zou willen hebben, niet naar ons eigen inzicht, maar gedreven door Zijn Geest. Om een tegenwicht ze wezen van wat er nu allemaal om ons heen geschiedt, met name in Rome zelf, en toewerken naar een nieuwe paus naar de beginselen van Petrus en de Heer Jezus Zelf – zie het stuk poëzie van deze jongen over de nieuwe paus in “paus Franciscus benoemt abortusvoorstander tot lid van de Pontificale Academie voor het Leven (14 juni)”. De Heer heeft mij immers iets laten doorschemeren daartoe in een opdracht aan mij – zie de derde reactie van mij hierboven, 30 juni 11:15 uur. Dat moet de Heer toch in ons allen samen kunnen klaren, geheel naar Zijn wil. Hen die op dit forum zitten? We zullen het wel zien. Leeftijd doet er niet aan toe. Wel zal ons veel verdrukking en tegenstand te wachten staan, gegarandeerd – maar Hij sleept ons er wel doorheen, wegens Zijn eeuwig voornemen. Uitverkoren door Hem voor deze zware taak, zelfs ook deze armzalige jongen. Maar voor Hem mag hij er wezen, en dit is wat telt. Dank, dank U Heer!
   Laat een ieder van ons daarom zich rustig in gebed over dit alles tot Hem wenden, tot de tijd genaakt, het tijdstip daar is dat Hij heeft bepaald. Amen.

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht