Eerste homohuwelijk ooit van een priester en ‘zijn vriend’ is een feit

Bernard Lynch, Katholiek priester, “trouwde” met zijn vriend, met wie hij al lang samen is. Foto: Irish Sun.

In Ierland stapte de eerste Katholieke priester ooit in het “homohuwelijksbootje”. Bernárd Lynch van het Ierse graafschap Clare is een Katholiek priester, die sinds 1986 in een homoseksuele relatie is met zijn “levenspartner” Billy Desmond. In 2015 werd het homohuwelijk gelegaliseerd in Ierland.

Daily Mail gaf aan dat op 28 januari zo’n 120 gasten aanwezig waren bij het “huwelijk”. Ze feliciteerden de twee met een lang applaus, toen de beambte hen verklaard als “echtgenoot en echtgenoot”. Tijdens de feestelijkheden van het “huwelijk” werd een tekst voorgelezen om de “30-jarige toewijding” te prijzen van priester Lynch voor de “erkenning van de rechten van LHBTI-personen” (Lesbisch, Homoseksueel, Bisexueel, Transgender en Intersexueel). “Het was een prachtige ceremonie”, zo schreef The Irish Sun.

Lynch ging destijds naar het seminarie en onderhield daar een lange-termijnrelatie met een andere seminarist. Deze seminarist verliet echter het seminarie, trouwde en stichtte een gezin. Lynch aan de andere kant, werd priester gewijd in 1971. Hij behoort tot een missionaire orde, maar wijdde sinds de jaren ’80 zich toe aan de homoseksualiteit. In 2010 was hij één van de sprekers op een protestmars tegen Paus Benedictus XVI, toen deze Engeland bezocht. Hij beschuldigt de Kerk van hypocrisie. Doofheid en het celibaat was volgens hem de grote schuldige, want het was ook verantwoordelijk voor pedofilie. In 2012 zei hij aan de media dat hij wist dat het Vaticaan achter hem aan zat, terwijl zijn orde duidelijk de ogen sloot. Met het aftreden van Benedictus XVI lijken de “onderzoeken” te zijn gestaakt.

Paus Franciscus zal hier dus wellicht een oogje dichtknijpen, gezien het feit hij ook niets doet aan pedofilie binnen de Kerk. Journalist Michael Dogherty schreef namelijk begin januari:

“Paus Franciscus en zijn kardinalenvrienden staan erom bekend dat ze zich bemoeien met de uitspraken van de Congregatie van de Geloofsleer over gevallen van seksueel misbruik. Deze interventie is zo endemisch geworden in het systeem, dat gevallen van misbruik door priesters nu twee soorten van onderscheid kennen in Rome. De eerste is schuldig of onschuldig. De tweede is “met kardinalenvrienden” of “zonder kardinalenvrienden.” […] Overwegen we het geval van vader Mauro Inzoli. Inzoli leefde op een flamboyante stijl en had smaak voor snelle wagens, dat hij de bijnaam kreeg “Don Mercedes”. Hij werd ook beschuldigd van het misbruiken van kinderen. Hij misbruikte naar verluidt kinderen in de biechtstoel. Hij ging zelfs zo ver dat hij kinderen leerde dat seksueel contact met hem toegelaten was door de Schrift en door hun geloof. Toen dit geval de Congregatie van de Geloofsleer bereikte, werd hij schuldig bevonden. In in 2012, onder het pausschap van Benedictus werd Inzoli uit zijn priesterlijk ambt gezet. Maar Don Mercedes had kardinalenvrienden. Kardinaal Coccopalmeria en Mgr. Pio Vito Pinto, nu deken van de Romeinse Rota, kwamen beiden tussenbeide namens Inzoli, en Paus Franciscus bracht hem in 2014 terug naar de priesterlijke staat, en nodigde hem uit voor een “leven van nederigheid en gebed.” Dit deerde Inzoli allemaal niet teveel. In januari 2015 nam Don Mercedes deel aan een conferentie over de familie in Lombardije.”

Bron: http://eponymousflower.blogspot.be/2017/01/first-gay-marriage-of-catholic-priest.html

identicon

Auteur:dmji