Katholiek Nieuwsblad wordt ‘liberaler’, zogezegd om het lezersbestand een boost te geven

Henk Rijkers. Foto: Katholiek Nieuwsblad.

Katholiek Nieuwsblad verandert van koers. Bestuursvoorzitter Huub Vromen kondigde donderdag het vertrek van Hoofdredacteur Henk Rijkers (59) per 1 februari aan. Volgende week begint de werving van een opvolger. Vromen wil dat het Katholiek Nieuwsblad terugkeert naar de eigen uitgangspunten. Dit betekent het einde van een rechts-conservatief en gezond kritisch katholiek nieuwsmedium.

Rijkers was sinds 2013 hoofdredacteur en werkte bijna twintig jaar voor het weekblad. Hij schreef scherpe stukken, pakte andere Rooms-katholieken soms persoonlijk aan en bekritiseerde ook paus Franciscus. Vromen: “Er is veel aandacht in Katholiek Nieuwsblad geweest voor de opening die de paus in het voortreffelijke document Amoris Laetitia over de liefde biedt aan hertrouwde gescheidenen om de sacramenten te ontvangen. Zoveel aandacht voor een voetnoot is jammer. We zijn loyaal aan de paus en de bisschoppen.” Een stevige toon past volgens Vromen niet bij katholieken. “Je kunt anderen er niet van beschuldigen geen goed katholiek te zijn”, zo stelt hij.

Volgens Rijkers is hij echter degene die “staat waarvoor het Katholiek Nieuwsblad altijd gestaan heeft”. Volgens hem leest Vromen, sinds anderhalf jaar voorzitter, “de uitgangspunten op een nieuwe manier”. “Er was nooit discussie over de koers totdat de nieuwe voorzitter aantrad. Ik heb een oerkatholiek medium gemaakt.” Het rechts-conservatieve imago dat Katholiek Nieuwsblad nu heeft, past volgens Rijkers bij het blad. “Ik heb dat iets aangescherpt, maar zo hoort het blad te zijn. We zijn een echt conservatieve krant.” Volgens Rijkers bestaat er bij de orthodoxe vleugel van de Rooms-Katholieke Kerk reële kritiek op de paus. “Niemand wil een vijand van de paus zijn, maar je kunt er als goed katholiek journalist niet omheen de twijfelachtige kanten te benoemen.” Het bestuur van Katholiek Nieuwsblad wil mee gaan met de wind die waait vanuit Rome, en kiest er dus voor om geen kritiek meer te geven op de paus of op bisschoppen.

Volgens Vromen staan de overige vijf redacteuren achter de keuze terug te keren naar de uitgangspunten van het weekblad. Katholiek Nieuwsblad, opgericht in 1983, kampt met een dalende oplage. De nieuwe hoofdredacteur moet met een andere koers proberen die neergang te stoppen. Inkomsten en lezersaantallen staan hier dus blijkbaar boven het verdedigen van de Waarheid.

Op dit moment zijn er ongeveer zevenduizend abonnees. In 2013 waren dat er nog negenduizend. “Het weekblad blijft op papier verschijnen”, zegt Vromen. Wel moet er een manier worden gevonden om de tweehonderdduizend unieke bezoekers die de website jaarlijks trekt, te laten meebetalen aan het product. Volgens Rijkers slinkt het lezersbestand doordat de kerk in hoog tempo krimpt. “Ik denk dat het een hersenschim is om te denken dat je succes kunt boeken door het over een andere boeg te gooien.” Het Katholiek Nieuwsblad heeft een overeenkomst gesloten met Rijkers over zijn vertrek. “We hebben dat netjes afgehandeld volgens de wettelijke regels”, aldus Vromen.

Bron: Nederlands Dagblad

identicon

Auteur:dmji