950ste verjaardag van het overlijden van de Heilige Godelieve

6 juli was de feestdag van de Heilige Godelieve. Zij werd in de nacht van 6 op 7 juli 1070 – nu 950 jaar geleden – op bevel van haar man, Bertolf, heer van Gistel, vermoord en in een plas water gedompeld, op het domein van het kasteel van Gistel. Enkele jaren later is de plaats waar zij werd vermoord een bedevaartsoord geworden.

Veertien jaar na haar dood verscheen zij aan haar man die, reeds jarenlang gekweld door zijn geweten, zich toen bekeerde. Haar relieken worden sinds jaar en dag bewaard in de Kerk van O.L.Vrouw-ten-hemelopneming, en op de plaats van het kasteel verrees een abdij. Tot op heden blijven mensen naar Gistel trekken, op bedevaart naar het ‘Putje’.

Ter gelegenheid van de 950ste verjaardag van haar dood, en de 90ste verjaardag van de publicatie van het prachtig werk van de hand van pater August De Nolf, Redemptorist: De Heilige Godelieve van Vlaanderen, werd dit opnieuw heruitgegeven:

Het boek telt 246 bladzijden, inclusief een appendix met extra foto’s. Wie dat wil kan het hier bestellen voor €14,00. Binnen een aantal weken ook op Bol.com en Amazon.nl.

Een zéér mooi boek! (Dat is dan ook de reden van heruitgave).

Voor de geïnteresseerden: de kerk van Gistel is in de maand juli elke namiddag van 14-17u te bezoeken, om de relieken van St. Godelieve te kunnen vereren. Op andere maanden van het jaar is de kerk dicht en moet men een bezoek aanvragen.

De abdij van Gistel, met het putje is elke dag vrij te bezoeken.

Origineel gepubliceerd op Crux Ave Spes Unica

identicon

Author: dmji

3 thoughts on “950ste verjaardag van het overlijden van de Heilige Godelieve

  1. Ik ben daar geweest 6 juli ,laatst leden. Ik ben afkomstig van die omgeving . Nu 60 j later ben ik daar eens terug op bezoek geweest . Er word niet gemeld dat er een gemeenschap woont : Moeders van vrede, 11 broeders en zusters , waaronder 3 katholieke priesters . Er is ook een soort cafétaria, waar ge iets kunt drinken. , waar o.a. een broeder bediende
    Camilla
    Kontich

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.