Mogelijkheden om de H. Mis te horen (UPDATE)

Nu dat de Belgische bisschoppen alle publieke erediensten hebben verboden tot zeker 3 april (hoe onbegrijpelijk dat ook is), is het goed om te wijzen op de mogelijkheden om de Mis te horen. Katholieken hebben de zondagsplicht – dat is het derde gebod van de Decaloog en het eerste gebod van de H. Kerk. Die zondagsplicht houdt in: het bijwonen of ‘horen’ van de H. Mis. Communie ontvangen hoort daar niet bij – dat is geen plicht (maar uiteraard wel aanbevolen, om uw ziel te genezen, te sterken en te heiligen).

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Mis te horen.

Voorbereiding

Zet in de kamer waar u de Mis gaat horen – dit zal meestal de living zijn – een paar stoelen net zoals in een kerk. De Mis horen in de zetel kan ook, maar toch is het aanbevolen het meer “kerkelijk” te maken. Neem wijwater bij de hand, ontsteek een paar kaarsen en hou eventueel een Missaal bij de hand om de lezingen te kunnen volgen, en hou het gebed voor de geestelijke Communie bij de hand. Verder doet u gewoon zoals in de Kerk: u zegt en zingt de gebeden en gezangen mee, u knielt bij de consecratie enz.

Eventueel kunt u ook via “Dagelijks Evangelie” de Schriftteksten van de dag raadplegen.

Mis met beeld- via scherm

In het heiligdom van Lourdes zijn er meerdere H. Missen per dag. U kunt deze hier raadplegen.

Dit is de livestream van Lourdes. Als er een H. Mis is, wordt deze altijd live uitgezonden:

Ook in Fatima kunt u steeds de H. Mis live volgen. De Mistijden zijn hier te raadplegen.

Deze H. Missen zijn uiteraard niet in het Nederlands.

Tridentijnse Missen met beeld

Wie graag een Tridentijnse Mis wil volgen, kan dat onder andere HIER bij SSPX in Florida. De Misuren vallen dan volgens Amerikaanse tijd, dus wellicht voor ons in de zondagnamiddag.

In Nieuw Zeeland is er ook een live uitgezonden Tridentijnse Mis, deze is om zondag 9:00 uur lokale tijd (bij ons: zaterdagavond om 8:00 uur).

Tevens is er het initiatief “Live Mass” van FSSP, met dus ook Tridentijnse Missen; de mistijden kunt u raadplegen bij “live broadcast schedule”.

FSSPX Antwerpen zendt sinds kort ook de H. Mis live uit. Deze kunt u HIER volgen.

Mis via geluid

Mis op Radio Maria Vlaanderen – de H. Mis vanuit het klooster van de Zusters van Liefde in Kortemark. Steeds een verzorgde liturgie, zoals het hoort, vergezeld van gregoriaanse gezangen door de zusters. Deze Mis is in het Nederlands. De Mis is altijd online te volgen.

Dit is de site van Radio Maria Nederland.

Dit bericht zal nog geüpdatet worden met meer mogelijke live uitgezonden H. Missen.

Origineel gepubliceerd op Crux Ave Spes Unica.

Author: Dekee Michaël

Michaël Dekee schrijft op verschillende websites over geloof en wetenschap. Hij is tevens auteur van diverse boeken, waaronder "Zie het Lam Gods" en "De evolutietheorie ontkracht." Cruxavespesunica.org   Evolutietheorie-ontkracht.com Eerherstelheiligsacrament.org

15 thoughts on “Mogelijkheden om de H. Mis te horen (UPDATE)

 1. Op de facebookpagina van Het begijnhof O.L.Vrouw ter Egelen in Halle kan dagelijks de Eucharistie (voorgegaan door E.H. Serge De Cauwer) via livestream gevolgd worden. Elke morgen om 08.00 uur (op zondag om 08.30 uur. (Gisteren zondag 15/03/2020 hebben ongeveer 2.000 mensen deze viering gevolgd))
  Tijdens het noveen ter ere van Sint Jozef ook Eucharistie om 19.00 uur ‘s avonds.

  1. Hele mooie vieringen . Nu is er elke weekdag om 8u en om 19u (weekdagen) een Eucharistieviering.
   ‘s Avonds wordt er speciaal gebeden om hulp en kracht voor alle mensen
   die getroffen worden door de huidige Coronacrisis.
   Voor ons een moment van bezinning en rust. Dank u wel daarvoor !

 2. VERGEET VOORAL NIET DE H. MIS VIA SCHERM OP ZONDAG OM 10U OP NEDERLAND 2 : EEN PRACHTIGE KATHOLIEKE VIERING GISTEREN IN DE KERK, MET PRIESTER, MISDIENAARS EN KOOR (ZONDER GELOVIGEN).
  EN VOOR WIE HET FRANS MACHTIG IS, IEDERE ZONDAG OM 11U OP FRANKRIJK 2, WAARBIJ DE PRIESTER ZEI : “WIJ LATEN JULLIE NIET IN DE STEEK”! DEZE HEEFT PLAATS IN EEN TV-STUDIOIN EEN SOBER KADER : GISTEREN MET 2 PRIESTERS EN 3 DOMINICANER BROEDERS VOOR HET GEZANG

 3. Naast de eucharistie, kan men via Radio Maria ook de rozenkrans bidden. Men kan zich ook groeperen via skype of zoom, om samen de rozenkrans te bidden.

 4. In deze tijd dat de kerken op zondag zijn gesloten is het initiatief om live met beeld Tridentijnse Heilige Missen uit te zenden, een geweldig idee. Jammer dat er in Nederland geen initiatief is van de Pius x congregatie, de Petrus broederschap, de vereniging voor Latijnse Liturgie, Kluizenarij Onze Lieve Vrouwe van de Besloten tuin of een andere priester of parochie waar een Tridentijnse Heilige Mis naar vorm en inhoud wordt opgedragen om de Heilige Mis live met beeld uit te zenden. Het zou een uitstekende manier zijn om de gelovigen, die zovele jaren verstoken zijn geweest van de Tridentijnse Heilige Mis, weer kennis te laten maken met de Tridentijnse Heilige Mis in vorm en inhoud. Veel jongere hebben nog nooit met de Tridentijnse Heilige Mis kennis gemaakt, ze zullen de Tridentijnse Heilige Mis als zeer devote ervaren en het zal daardoor hun geloof versterken.

 5. Ik heb ook de Eucharistie van NPO2 gevolgd op de TV, mede begeleid door de Bisschop. Het was een prachtige Eucharistieviering. Het gebed voor de innerlijke H. Communie werd in de ondertiteling meegegeven. Dat vond ik erg fijn.
  In Nederland zullen ze de Eucharistievieringen in een cirkel laten rondgaan. Elk bisdom komt aan de beurt in Nederland om de H. Mis via TV op te dragen.
  Ondertussen geeft Kerknet een update voor de vieringen in België. Deze worden uitgezonden via youtube of FB.
  https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel-informatie/alternatief-aanbod-vieringen-radio-tv-internet

 6. Iedere zondag om 11.00 uur kunt u op Besloten Tuin of beslotentuin de Tridentijnse Heilige Mis volgen van de Nederlandse Kluizenaar pater Hugo in Warfhuizen.

 7. @Jan Joseph
  De Fsspx bundelt haar krachten op 1 YouTube kanaal, namelijk van Antwerpen. Deze priorij beschikt over de technische capaciteit én over een kleine overzichtelijke zijkapel. Het is trouwens zo dat alle priesters, ook de in Nederland gestationeerden, hun bijdrage leveren aan dat kanaal.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.