2019 was één van de bloederigste jaren voor Christenen wereldwijd

“2019 was een jaar van martelaren, één van de bloederigste voor Christenen doorheen de geschiedenis”, verklaarde Thomas Heine-Geldern, internationale voorzitter van de bekende hulporganisatie Kerk in Nood, op de website van zijn organisatie. Hij verwees hierbij o.a. naar de aanvallen op 3 kerken in Sri Lanka, waarbij 250 slachtoffers op Pasen het leven verloren, maar ook naar de situatie in bv Nigeria, waar Boko Haram op kerstavond nog brutale aanslagen uitvoerde. Christenvervolging is trouwens niet enkel een probleem in ontwikkelingslanden. Zelfs dicht bij huis in Europa zijn Christenen niet veilig voor haat-incidenten, aldus Heine-Gelderen: “Het is hierbij moeilijk te geloven, dat men  in een land als Frankrijk op een jaar niet minder dan 230 aanvallen tegen Christelijke kerkgebouwen en instellingen moest vaststellen.”

Heinz-Gelderen riep internationale instellingen als de Verenigde Naties en Europese Unie op, om de religieuze vrijheid overal als mensenrecht te promoten en te beschermen. Hij verheugde zich over het feit dat “politici en opiniemakers in West-Europa nu vaker over religieuze vrijheid praten.” In het bijzonder vermeldde hij hierbij de kerstboodschap, opgenomen voor Kerk in Nood, waarin niemand minder dan de Britse Prins Charles aandacht vroeg voor het groeiende leed van vervolgde Christenen. Ook in het werk van zijn organisatie, zag Heine-Geldern een bron van hoop. “De schoonheid van ons werk is, dat we naast het kruis en het lijden, ook van de diepe devotie en liefde van heel wat mensen kunnen getuigen. “ Hij verwees hierbij in het bijzonder naar Syrië, waar de giften van Christenen wereldwijd de lokale bisschoppen, priesters en religieuzen konden ondersteunen in het verlichten van “het spirituele en materiële leed van de bevolking.”

Bron: Aleteia

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Author: Katharina Gabriels

Katharina Gabriels is gehuwd en moeder van twee tieners. Ze is gefascineerd door (kerkelijke) actualiteit, hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en ethische kwesties.

1 thought on “2019 was één van de bloederigste jaren voor Christenen wereldwijd

  1. Inderdaad en de vervolging komt steeds meer van de radicale moslims dat mag men ook es schrijven, de andere vervolgingen zijn subtieler en vervolgens is er het algemene zedenverval en normvervaging, en nog weinig respect voor elkaar, maar ook de gelovigen gaan hierbij niet vrijuit.

Comments are closed.