DEEL6: Overbevolking: Urbanisatie: Wie is er bang voor de grote boze stad?

LEES OOK: DEEL1: Overbevolking: Hoe deze mythe ontstond

Steden zijn overbevolkt. De wereld is dat niet.

Innovatie, samenwerking en economische ontwikkeling zijn alleen mogelijk in steden. Hoe komt dat?

Wanneer meer mensen samenkomen, zijn ze in staat om hun gedachten te bundelen en met betere ideeën en methoden tevoorschijn te komen om hun samenleving te verbeteren. Hierdoor kan de stad meer kansen bieden, waardoor mensen naar de stad verhuizen. Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Engels: United Nations Population Fund, afgekort UNFPA) zegt over verstedelijking:

In principe bieden steden een gunstiger kader voor het oplossen van sociale en ecologische problemen dan plattelandsgebieden. Steden genereren werkgelegenheid en inkomen. Met goed bestuur kunnen zij onderwijs, gezondheidszorg en andere diensten efficiënter aanbieden dan minder dichtbevolkte gebieden, alleen al vanwege hun schaalvoordelen en nabijheid.

De vermaarde econoom Julian Simon onderschrijft het feit dat er een direct verband bestaat tussen de gemeenschapsgrootte en vooruitgang voor de mens:

Het is een eenvoudig feit dat de bron van productiviteitsverbeteringen de menselijke geest is en een menselijke geest wordt zelden gevonden buiten een menselijk lichaam. En omdat verbeteringen – hun uitvinding en hun toepassing – van mensen komen, lijkt het redelijk om aan te nemen dat de mate van verbetering afhangt van het aantal mensen dat beschikbaar is om hun geest te gebruiken.
Julian Simon, The Ultimate Resource

U beweert dat het geboortecijfer in stedelijke gebieden lager is dan in het platteland? Wie zegt dat?

Veel studies tonen aan dat het geboortecijfer in stedelijke gebieden lager is dan op het platteland.

Dit document van de VN toont voor veel landen de geboortecijfers in de steden versus die in de plattelandsgebieden (zie tabel 11).

Een ander onderzoek van de website van het DHS (Demographic and Health Surveys; Vertaald: Demografische en gezondheidsonderzoeken).

Zij deden in 2000 een uitgebreid onderzoek naar vruchtbaarheid in Malawi.

Deze studie toont een drastisch verschil aan tussen vrouwen die op het platteland wonen en vrouwen die in de stad wonen. Het totale vruchtbaarheidscijfer voor landelijke versus stedelijke gebieden is respectievelijk 6,7 versus 4,3.

Met het oog op betere banen, prestigieuze scholen, moderne gezondheidszorg en hoogstaande cultuur worden mensen gestimuleerd om het plattelandsleven te verlaten en naar de stad te verhuizen.

De stedelijke bevolking is in opmars. (zie de grafiek hier)

Sinds 2008 is meer dan de helft van de wereldbevolking verstedelijkt. Wereldwijd is er een duidelijke verschuiving van landelijk naar stedelijk gebied aan de gang. Gezien het verband tussen bevolkingsaantallen en menselijke vooruitgang (zie vraag 1 hierboven), is het logisch dat het bevolkingsaandeel in de stad toeneemt. Er zijn meer mogelijkheden in de stad dan op het platteland.

identicon

Author: Andreas Eriksson

Ongeordende bio-ethiek creëert een ontwrichte samenleving. Globalisme is de huidige aartsvijand van de Katholieke Vrijheid. God is alles.

3 thoughts on “DEEL6: Overbevolking: Urbanisatie: Wie is er bang voor de grote boze stad?

 1. Ten eerste is in een stad wonen al niet meer gezond, en dit om verschillende redenen, natuurlijk is in de stad wonen gemakkelijker maar meer dan de helft van de wereldbevolking woont reeds in de stad en dikwijls zijn de steden dan nog gebouwd aan Oceanen wat wonen gevaarlijk maakt door bijvoorbeeld orkanen, neen de stad is geen goed idee.

 2. Heel de vergelijking stad / platteland fertiliteit is een intellectueel secundair afleidingsmanoeuvre., om dan nog niet te spreken over ‘econoom’ Julian Simon zijn hersenspinsels.
  Overbevolking blijkt vandaag voornamelijk een CULTUREEL/ TECHNOLOGISCH fenomeen te zijn (minder te maken met onderontwikkeling en compensatie voor kindersterfte- risico).
  Onze Westerse technologie zorgt voor een medische/communicatieve revolutie in Afrika/Midden-Oosten met apocalyptische overbevolking/verstedelijking als gevolg.
  Afrikaanse en Midden Oosten mannen die doorsnee niet beter weten…willen (moeten!) ten allen tijde tonen dat ze nog ‘ballen hebben’ , vrouwen bezwangeren is prestige, geeft aanzien, dat is eeuwenlang cultureel bepaald. Vrouwen hebben ginds NIKS in de pap te brokken,
  Voeg daar internet/globale communicatie aan toe en ‘de ballen’ worden alleen maar groter…
  In achterlijke culturen wordt niet nagedacht over ‘toekomst’ en dus krijg je bij overbevolking (medisch versterkt door minder kindersterfte) de exponentiele tendens van zelf-destructie, vervuiling en samenlevings-chaos.
  Die kookpot kookt over en Europa is daar het willoos slachtoffer van, toevallig omdat wij net ‘geen ballen’ meer hebben in letterlijke én figuurlijke zin.
  Dat is heel het verhaal, niet ingewikkelder dan dat !!
  (ik ben een amateur-Egyptoloog met ervaring in het Midden Oosten)
  Vraag maar eens aan een doorsnee man van 60 jaar in Egypte wat zijn droom verder is :
  “Als hij geld heeft en gezond is, ondanks zijn gezin en ‘verlepte’ vrouw, een jonge ‘smakelijke’ (behoeftige) vrouw erbij nemen en hopla, kindjes maken, niet voor de kindjes hun geluk maar voor zijn hormonale hersenpan-geluk …, de Iman gaat hem meestal niet tegenhouden …!!”

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.