DEEL5: Overbevolking: mEeR dAn ZeVeN mIlJaRd MeNsEn Op DeZe PlAnEeT: Wil iedereen alstublieft kalmeren?

LEES OOK: DEEL1: Overbevolking: Hoe deze mythe ontstond

Meer dan zeven miljard mensen op deze planeet. Het is een groot aantal, maar het is niet wat je denkt.

U heeft er blijkbaar alle vertrouwen in dat de bevolking van de aarde zich nivelleert en vervolgens afvlakt. Hoe kun je dit bewijzen? De bevolking groeit immers nog steeds.

De bevolking neemt technisch gezien nog steeds toe, maar volgens de cijfers van de bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties vertraagt die groei dramatisch.

De bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties (United Nations Population Division, UNPD) is de meest betrouwbare bron van bevolkingsstatistieken ter wereld en daarom worden hun cijfers gebruikt voor de statistieken in deze videoreeks over “overbevolking”. En, volgens de UNPD zal de bevolkingstoename de komende decennia blijven vertragen. Als de huidige trends aanhouden, zal onze groei tegen 2045 zelfs tot stilstand komen, met rond de 8 miljard mensen. Daarna zal ons aantal eerst langzaam beginnen te zakken om vervolgens steeds sneller te krimpen.

Als je dit hele idee contra-intuïtief vindt, maak je geen zorgen! Je bent niet alleen. Op het eerste gezicht lijkt het er echt op dat de bevolking explosief toeneemt. Dat komt omdat we er nog steeds om de zoveel decennia een miljard mensen bijkomen… en een miljard mensen is een heleboel mensen. Maar de manier waarop we kunnen zien dat de wereldbevolking niet ontspoort, is precies het feit dat er telkens (over dezelfde tijdspanne) maar één miljard mensen bijkomen. En binnenkort zullen we er niet eens zoveel mensen meer bijkomen.

U beweert dat de voorspellingen van de VN betrouwbaar zijn? Hoe betrouwbaar zijn ze in het verleden al geweest?

Opnieuw, het hangt er van af welke variant je gebruikt. In ons onderzoek hebben we gekeken naar de voorspellingen van de VN en hoe deze zich verhouden tot het echte leven en in alle gevallen is de “lage variant” de meest nauwkeurige . Je kunt de cijfers hier zelf doorlopen.

Ook al vertraagt de bevolkingsgroei, één miljard mensen om de vijftien jaar is nog steeds een heleboel mensen. Is dat geen probleem?

Dat zijn inderdaad veel mensen. En natuurlijk brengen meer mensen hun eigen uitdagingen en problemen met zich mee. Maar, er is geen overtuigend bewijs dat aantoont dat de omvang van onze bevolking de oorzaak is van ‘s werelds meest dringende problemen, zoals oorlog, hongersnood, ziekte en armoede.

Laten we het anders stellen. Aangezien we met meer mensen te maken hebben, zijn onze oorlogen groter. Onze hongersnood kan meer mensen treffen, en meer mensen zullen ziektes krijgen en arm zijn. Maar de bevolkingsgroei heeft niet geleid tot deze problemen, ze hebben bestaan sinds het bestaan van de mensheid.

Met andere woorden, we kunnen de bevolking niet de schuld geven van problemen die er al lang zijn. Het enige verschil is dat deze problemen meer mensen treffen, omdat wij nu met meer mensen zijn.

Waarom is het globale totale vruchtbaarheidscijfer zo sterk gedaald?

Wetenschappers debatteren nog steeds over het exacte waarom, maar er bestaat geen twijfel over dat dit zo is. Over de hele wereld zijn de geboortecijfers snel gedaald, en dat nu al bijna 50 jaar.

Veel demografen denken dat dit komt omdat steeds meer mensen verstedelijken (verhuizen naar grote steden). Wanneer gezinnen op boerderijen in het land wonen, is het economisch gezien interessanter om meer kinderen voort te brengen, zodat ze op hun oude dag kunnen rekenen op hulp en zorg. Het is ook een feit dat steden over het algemeen betere gezondheidszorgvoorzieningen hebben, die de kindersterfte terugdringen. Dit betekent op zijn beurt dat ouders uiteindelijk minder kinderen krijgen, omdat ze weten dat toch meer van hun bestaande kinderen tot hun volwassenheid zullen blijven leven.

Demografie-expert Philip Longman constateert in zijn boek The Empty Cradle: “Naarmate meer en meer mensen in stedelijke omstandigheden leven waarin kinderen geen economisch voordeel meer voor hun ouders hebben, maar eerder kostbare belemmeringen zijn voor het materiële succes, zullen mensen die goed zijn aangepast aan deze nieuwe omgeving, de neiging hebben om zichzelf niet meer te reproduceren. En vele anderen die niet zo succesvol zijn, zullen hen daarin imiteren.” (pagina 31, hier beschikbaar)

LEES OOK: DEEL6: Overbevolking: Urbanisatie: Wie is er bang voor de grote boze stad?

identicon

Author: Andreas Eriksson

Ongeordende bio-ethiek creëert een ontwrichte samenleving. Globalisme is de huidige aartsvijand van de Katholieke Vrijheid. God is alles.

3 thoughts on “DEEL5: Overbevolking: mEeR dAn ZeVeN mIlJaRd MeNsEn Op DeZe PlAnEeT: Wil iedereen alstublieft kalmeren?

    1. Wanneer men God en waarheid de rug toekeert verdwijnt de liefde. Dan groeit de haat. De Katholieke profeten hebben het sedert decennia duidelijk beschreven, eigenlijk tijdens de hele tweeduizend jaren. Een mooi overzicht van Katholieke profeten is te vinden op bloggen.be/Medjugorje.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.