ONTHULD: Facebook houdt een lijst bij van conservatieven die ze beschouwen als potentiële ‘haatzaaiers’

Foto: LifeSiteNews.com

In de recentste onthulling over hoe ‘s werelds grootste sociale netwerk niet het neutrale forum is dat het beweert te zijn, kwam aan het licht dat Facebook een lijst bijhoudt van rechtse ‘haatzaaiers’ die worden aangekruist voor een mogelijke definitieve verwijdering van het platform.

Breitbart bracht dit nieuws onlangs in twee rapporten over een spreadsheet van april waarin persoonlijkheden niet alleen worden doorgelicht voor illegaal gedrag – zoals het promoten van geweld – maar ook voor vermeende associaties met een “aangeduide haatentiteit”, een “aangeduide haatdragende ideologie” of “verwant met haatdragend”. Sommige namen waren linkse figuren, maar de meeste bevinden zich rechts van het centrum.

De namen in kwestie omvatten verscheidene figuren die eerder deze maand verbannen werden van Facebook en Instagram omdat ze “gevaarlijk” zijn, zoals Alex Jones, Milo Yiannopoulos, Laura Loomer, Paul Joseph Watson, en Louis Farrakhan. Terwijl sommige conservatieven aanvankelijk niet ingingen op deze controverse, omdat die op “controversiële” woorden en acties van die specifieke gedupeerden gebaseerd was, toonde de recentste berichtgeving van Breitbart aan dat er minstens nog twee bijkomende mainstream-figuren deze lijst ook haalden: conservatieve verslaggever Candace Owens en Brigitte Gabriel, een prominente activist tegen Islamitisch extremisme.

De spreadsheet labelde Owens als “extra credit” waar Facebook naar zou moeten “inkijken” na het elimineren van andere targets. Deze onthulling kwam er kort nadat Facebook haar tijdelijk had geschorst voor een FB-post waarin ze haar zwarte mede-Amerikanen smeekte om “liberale suprematie” als een grotere bedreiging te zien dan de blanke suprematie, waarvan Facebook later beweerde dat het om een “vergissing” ging.

Gabriel werd intussen gemarkeerd* voor vermeende “Niveau 1 Haatspraak” in het kader van het naar verluidt “Arabieren met barbaren te vergelijken,” een toespraak verwijzend naar de “Islamitische kanker van terrorisme en radicalisme,” doelend op Siraj Ibn Wahhaj, die momenteel wordt aangeklaagd voor terreur, als een “kwaadaardige moslimterrorist”. (*Samen met een niet nader omschreven “aangeduide haatorganisatie” die veiligheid verschafte op een evenement waar ze aanwezig was). Ze verklaart dat de lijst een verkeerde voorstelling geeft van haar woorden.

“Toen ik ‘Arabieren met barbaren vergeleek,’ zei ik dit niet op die manier,” legde Gabriel uit aan Breitbart. “Ik had het over Palestijnse zelfmoordterroristen die zichzelf opblazen om Joden te vermoorden”, zoals Um Nidal, een Hamas-lid en trotse moeder van drie zelfmoordbom-“martelaren”.

Wat betreft het “kanker”-citaat: “Ik besprak de opkomst van terrorisme in Europa”, zei ze. “Ik zei dat Europa zich in het stadium 4 van kanker bevindt. Ze hebben het probleem zo lang genegeerd dat het probleem nu is uitgezaaid in de cultuur, en de inlichtingendiensten hebben het nu moeilijk om de tienduizenden mensen op hun lijst op te volgen. Ik zei dat Amerika zich in het stadium 2 van kanker bevindt. We kunnen nog steeds de veiligheidsmaatregelen uitvoeren die we nodig hebben om het islamitisch radicalisme, dat in elke gemeenschap in de VS toeneemt, te controleren en te onderdrukken.”

Facebook strafte Gabriel met een 24-uurs-schorsing wegens haar veroordeling van Wahhaj, en de spreadsheet suggereerde dat haar algemene strafblad een reden zou kunnen zijn voor “levenslange verwijdering door haatzaaiende uitlatingen en ontmenselijking.”

Een Facebook-woordvoerster bevestigde aan Breitbart het bestaan van die lijst, maar opperde dat het nog niet leidde tot een onderzoek naar Owens. De sociale mediagigant reageerde niet op de vervolgacties tegen Gabriel.

De onthullingen versterken de conservatieve bezorgdheden voor wat zij noemen discriminatie en onderdrukking van inhouden rechts-van-het-centrum door Facebook. Het sociale netwerk kwam onlangs nog onder vuur te liggen voor het blokkeren van objectieve informatieve links over abortus van de website van ‘American Pregnancy Association’ en kritiek op een Canadese munt om homoseksualiteit te huldigen, evenals het ‘als onjuist markeren’ van accurate berichtgeving over een controversieel handboek geschiedenis. In maart, bracht een onderzoek van ‘Project Veritas’ in kaart hoe Facebook verkeer naar een aantal mainstream conservatieve sites “deboosts”.

identicon

Author: Andreas Eriksson

Ongeordende bio-ethiek creëert een ontwrichte samenleving. Globalisme is de huidige aartsvijand van de Katholieke Vrijheid. God is alles.

3 thoughts on “ONTHULD: Facebook houdt een lijst bij van conservatieven die ze beschouwen als potentiële ‘haatzaaiers’

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.