De Heilige Doornenkroon van Christus; werktuig onzer verlossing

 Paus Benedictus XVI vereert de Doornenkroon in de Notre-Dame  op vrijdag, 12 september 2008

 

De Heilige Doornenkroon (Marcus 15:17, Matteüs 27:29, en Johannes 19:1-5) is de kroon die werd gemaakt van de takken van een doornstruik en die Jezus Christus werd opgezet na de geseling in opdracht van Pontius Pilatus. Samen met de scharlakenrode mantel die Hem werd omgehangen en de rietstok die Hem in de rechterhand werd gegeven, betekende de Doornenkroon de ultieme bespotting van Zijn koningschap. Ook het opschrift boven het Kruis: “Jezus van Nazareth, koning der Joden” vormde hier een onderdeel van.

De Doornenkroon werd te Jeruzalem gevonden door de Heilige Helena, de moeder van Keizer Constantijn in 326 n.Chr. en belandde vervolgens, samen met andere belangrijke Passierelieken, in het keizerlijke paleis te Constantinopel. Veel later, in 1228 n.Chr., besteeg Boudewijn II van Namen als 11-jarige jongen de troon van Constantinopel en ondervond al gauw, dat zijn rijk in financiële problemen zat. In 1237 verpandde Boudewijn de Doornenkroon aan een Venetiaanse koopman voor 13.134 goudstukken. In 1239 verkocht Boudewijn II van Namen de Doornenkroon aan zijn neef, koning Lodewijk IX de Heilige van Frankrijk. Hierna verkreeg Lodewijk IX nog enkele andere belangrijke Passierelikwieën, waaronder een deel van het Kruis van Christus. Deze Passierelieken werden eerst in de Notre-Dame van Parijs bewaard, maar Lodewijk liet vervolgens naast zijn paleis in Parijs de beroemde Sainte-Chapelle bouwen als monumentaal reliekschrijn voor deze Passierelieken.

Ten tijde van de Franse revolutie werd de Doornenkroon bewaard in het Cabinet des Médailles van de Bibliothèque Nationale. Het Concordaat van 15 juli 1801, dat werd afgesloten tussen Paus Pius VII en Napoleon Bonaparte, in zijn hoedanigheid van eerste consul van de Franse Republiek, regelde dat de Heilige Doornenkroon werd teruggegeven aan de Aartsbisschop van Parijs. Het zijn de kanunniken van de Notre-Dame die de Doornenkroon beheren, terwijl de Ridders van het Heilige Graf van Jeruzalem belast zijn met de bewaking van de heilige reliek. Sinds 1896 bevindt de Doornenkroon (diameter 21 cm) zich in een kristallen ring gevat in een gouden montuur. De Doornenkroon wordt meestal bewaard in een bunker onder de schatkamer van de Notre-Dame. Elke eerste vrijdag van de maand om 15.00 u., elke vrijdag van de Vasten om 15.00 u. en op Goede Vrijdag van 10.00 u. tot 17.00 u. kon de Doornenkroon in de Notre-Dame worden vereerd.

Maandagavond, 15 april 2019, kreeg de aalmoezenier van de Brigade des sapeurs-pompiers de Paris (BSPP), priester Jean-Marc Fournier, de speciale toestemming van de burgemeester van Parijs om samen met enkele brandweerlieden de brandende Notre-Dame-kathedraal binnen te gaan om daar de Heilige Doornenkroon en het Heilig Sacrament uit de brandende kathedraal te redden. Nadat de Doornenkroon uit de brand van de Notre-Dame was gehaald, is deze overgebracht naar het stadhuis van Parijs, om vervolgens tijdelijk in het Louvre te worden bewaard.

Het is sinds 1806 pas de vierde keer, dat de Doornenkroon de Notre-Dame heeft verlaten. In juni 1939 maakte ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van de aankomst van de Doornenkroon in Frankrijk, kardinaal Verdier, aartsbisschop van Parijs, met de reliek opnieuw de pelgrimstocht van Sens naar Parijs. In augustus 1997, ter gelegenheid van de Wereldjongerendagen in Parijs, werd de reliek een paar dagen lang in de Sainte-Chapelle tentoongesteld. In maart 2014, ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de geboorte en de doop van koning Lodewijk de Heilige werd de Doornenkroon tentoongesteld in de Sainte-Chapelle en in de Collegiale Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Poissy, de doopkerk van Lodewijk.

Op Goede Vrijdag werd Christus met doornen gekroond, om te tonen, dat Zijn koninkrijk niet van deze wereld is. De doornen hebben het Heilig Bloed uit Zijn hoofd gedrukt. Bloed, dat langs Zijn gelaat is neergedruppeld. “Zie, de Mens”, de Man van Smarten, ten spot van snode en laffe smaders. De Zoon des Vaders, aan een houten kruis, een Kruis dat straks wordt tot een boom des levens. “Zie de Mens”, de met doornen gekroonde, de geslagene, de verachte onder de mensen. Straks wordt Hij de Christus Jezus, in alle glorie zittend aan de rechterhand van de Vader, omstuwd door duizenden engelen. Hij gaf Zichzelf, tot losprijs voor velen (Mattheus 20:28).

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Author: Mathieu Albert

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.