Met de viering van Palmzondag begint de Liturgie van de Kerk, de Goede Week

 

Hoe gaat Jeruzalem zijn Messias ontvangen?

Hoewel Jezus zich altijd onttrokken had aan de pogingen van het volk om Hem tot koning te maken, kiest Hij wel zorgvuldig het tijdstip uit van zijn Messiaanse intocht in de stad. Hij wordt toegejuicht als de Zoon van David, Hij die het heil brengt. Hosanna wil letterlijk zeggen: “Red toch!”, “Geef het heil!”. De “Koning der Glorie” (Ps. 24, 7-10) gaat nu Zijn stad binnen, “gezeten op een ezel” (Zach. 9, 9). Hij verovert de dochter van Sion, een voorafbeelding van Zijn Kerk, met een nederigheid die getuigt van de Waarheid. Daarom zijn de onderdanen van Zijn Koninkrijk op die dag, de kinderen en de armen van God die Hem toejuichen, zoals de engelen Hem verkondigden aan de herders. Hun toejuiching “Gezegend Hij die komt in de naam des Heren” (Ps. 118, 26) wordt door de Kerk in het Sanctus van de Eucharistieviering herhaald aan het begin van de herdenking van het Pasen van de Heer.

 

Deel dit artikel:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Author: Mathieu Albert

3 thoughts on “Met de viering van Palmzondag begint de Liturgie van de Kerk, de Goede Week

  1. Goed artikel van Mathieu Albert. Dank. Ook de boeken “Jezus van Nazareth” (3 delen) van Joseph Ratzinger (paus Benedictus XVI) openbaren ons een schat aan geloofsgegevens over het leven en de verrijzenis van Jezus.

  2. Poorten heft uw kroonlijsten op, gaat open aloude deuren, de koning der glorie moet binnengaan. (Ps.24)
    Misschien wel de meest magnifieke zin uit heel de Schrift. Hosanna, Heer Jezus kom.

Regels voor reacties: 1. Haatreacties en reacties met vloek- en scheldwoorden zijn niet toegestaan. 2. "Trollen" is verboden. Dit forum is bedoeld als ontmoetingsplaats waar inhoudelijke reacties worden gegeven op een artikel, of waar meningen kunnen worden uitgewisseld, niet om te trollen. Bij herhaaldelijke overtredingen zal de gebruiker worden geblokkeerd. 3. Anonieme gebruikersnaam is toegelaten. 4. Katholiek Forum wil een beleefd, doch ongecensureerd platform aanbieden en is daarom volstrekt niet aansprakelijk voor de inhoud van de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.